Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона

Преди малко повече от месец един от основателите на сайта WikiLeaks – Джулиан Асанж бе издирван от Пентагона и беше принуден да се укрива. Причината бяха стотици хиляди секретни документи свързани с войната в Афганистан, с които WikiLeaks се беше сдобил и се канеше да публикува. След седмици забавяне и опасения за безопасността на Асанж, на сайта WikiLeaks бяха публикувани 91 000 документа, покриващи почти всички случаи на насилие във войната в Афганистан в периода 2004 – 2010 г.

Публикувани в категоризиран формат, те изреждат хиляди случаи на престрелки, бомбардировки, експлозии, обиски и други операции, между които няколко мащабни случая, в които въздушни удари убиват стотици хора наведнъж. Прави впечатление, че дори при множество жертви американската армия  е регистрирала всички убити като „врагове“ или „бунтовници“. Например в записаната на 9.9.2006 г. бомбардировка на афганистанско село, убила 181 души, нито един от загиналите не е регистриран като цивилен.

В интервю пред медиите Джулиан Асанж поясни, че заради съображения за безопасността на източниците, много документи още не са публикувани, но има вероятност с промяна на политическата обстановка и те да излязат наяве. Очаква се да бъдат публикувани още:

– видео от въздушния удар в афганистанското село Гранаи от 4 май 2009 г., в който бяха убити 140 цивилни, предимно деца и жени

–  260 000 дипломатически съобщения между Държавния департамент на САЩ и посолства по света, разкриващи в детайли как дипломацията на САЩ експлоатира по-бедни страни

Припомням, че Брадли Манинг – войникът, за който се предполагаше, че е разкрил скандалното видео „Collateral Murder“, бе арестуван и държан без съд в американска база в Кувейт, като е застрашен от 52 годишна присъда и дори екзекуция, ако бъде осъден за шпионаж.

Междувременно започнаха да се задават въпроси защо пресата и телевизията бяха неспособни да направят подобни разкрития.  Известният английски журналист Робърт Фиск заяви, че случаят илюстрира западането на традиционните медии:

„Имаме толкова много скъпи вестници с огромни разследващи екипи – Уошингтън Пост, Ню Йорк Таймс… но те не бяха тези, които разкриха новината. Интернет разкри новината. Това до този момент е най-важното доказателство, че вестникарският журнализъм отстъпва назад. Той следва властите: „Mога ли да дойда с вас? Мога ли да бъда с десета планинска дивизия? Мога ли да бъда с британската армия?“ Тези репортери не получават истината. А тези хора – тази организация WikiLeaks – те успяха да го направят… и то в огромен мащаб, невиждан наскоро в журнализма от пресата или телевизията“.

Максим Проданов

27 responses to “WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона

  1. Rx-Ende юли 27, 2010 в 7:07 pm

    Публикуването на секретни документи не се ли води предателство по техните закони?

    • наско ноември 30, 2010 в 11:39 pm

      Какви техни закони, убиха сумати хора и то невинни ама те ония на изток кучета ги яли, нали? Хем сега ги хванаха натясно и ги разконсперираха , хем няма кой да излезне и да подкрепи създателите на този сайт. Майни я тази тяхна сигусност, ако искат могат да влензат у вас да те изнасилят и накрая да те обесят като терорист ей това са тези гадове. Нека да ги види желия сват що за стока са.

  2. Ruslan Trad юли 27, 2010 в 8:46 pm

    Да, затова авторът на сайта е извън САЩ, защото има заплахи от ФБР.

  3. stoian_ti юли 29, 2010 в 1:29 pm

    Шокиран съм, това ли е армията на свободата,и на демокрацията? Това ли е новия президент, на Сащ? Сигурно, и в Ирак е било така. А после ревът,че имало тероризъм,ами ще има, щото убивате невинни хора.

  4. Pingback: Държавобизнесът срещу пиратите « Intidar

  5. Pingback: Държавобизнесът срещу пиратите | Без Лого

  6. nikipenev декември 1, 2010 в 9:52 am

    САЩ за пореден път доказаха, че са изкуствена държава / като Израел/, която е започнала да се РАЗПАДА безконтролно…

    • militero декември 6, 2010 в 6:05 pm

      Как това „доказва“ (дума, изнасилена почти толкова в интернет, колкото „признаха“), че САЩ е изкуствена държава? 🙂

    • kri декември 7, 2010 в 7:47 pm

      Че САЩ никога не е била държава. Сбирщина от авантюристи, крадци и разбойници унищожавайки коренното население, насилствено заграбват земите им. Ами гледайте уестърните, те са историята на създаването. Четете Джек Лондон.
      Мръснишката им администрация иска да накара целият свят да работи за тях. Навсякъде създават конфликти. Това е най-голямата терористична организация!

  7. Плод&зеленчук декември 1, 2010 в 4:25 pm

    Не мисля, че са „изкуствата държава“, защото от доста години упражняват твърдо властта върху териториите си. Съществуват и изказвания на авторитетни личности – борци за демокрация, че САЩ са пример за управлението на една огромна страна с пъстро население. Що се касае до етиката в международните отношения, – има една стара поговорка ала Джордж Оруел: „който владее кабелите, управлява и сигналите; който вижда антената, хваща силен сигнал“.

  8. cevat shaban декември 1, 2010 в 4:43 pm

    dunya kimin ne oldunu gormeye basladi

  9. Pingback: В защита на Джулиан Асанж и WikiLeaks « Intidar

  10. Pingback: В защита на Джулиан Асанж и WikiLeaks | Без Лого

  11. militero декември 6, 2010 в 6:04 pm

    Колкото повече документи се публикуват, толкова по-рядко става дума пряко за САЩ. За дипломатите е зле, за нас е добре.

  12. Посредник декември 6, 2010 в 7:20 pm

    Бе, и за САЩ не е добре, защото народът не е свикнал да мисли без Първа програма, а само държавниците им знаят какво всъщност са Щатите. Не искам и не мога да давам акъл, но революция се прави бързо, не се влачи с години…

  13. militero декември 7, 2010 в 4:01 am

    Е, чак революция… Все пак WikiLeaks не казва нищо ново – в Афганистан умират цивилни, Путин е диктатор, Саудитска Арабия е топ-донор на тероризма. УАУ – страшни разкрития! 🙂 Няма абсолютно нищо казано от WikiLeaks, което да се е въртяло вече в пространството. Просто дава някаква конкретика и един вид доказателство (не и за Ердоган).

  14. Бочев декември 7, 2010 в 11:45 am

    Пожелавам успех на хората заели се с това велико дело!

  15. DJ декември 7, 2010 в 12:09 pm

    Amerikancite si igraqt s mnogo dyrjavi i iskat da gi srinat vkliuchitelno is nas, Bylgariq,bydete sigurni. Nashata ikonomika q diktuva Amerika za tova vse poveche padama nadolu…Taka shte e i nqma da spre. Shte gladuvame i hlqba…

  16. Посредник декември 7, 2010 в 12:11 pm

    Може и да не е ново, но американците въвлякоха света в криза, това не беше много разумно от тяхна страна. Гладна мечка не прави секюрити чекове.

  17. Lautrec декември 8, 2010 в 5:29 pm

    В огромна част от световните кризисни ситуации е замесена Америка.
    Съгласен съм, че Америка не е нищо повече от сбирщина от народи. Реално погледнато, това че си се преместил и живееш в дадена страна с години, дори факта, че си роден в дадена страна по никакъв начин не те прави нито Американец, Канадец Англичанин или където там се намираш. Свикна ли сме да казваме, че който където е роден такъв е. Е да, но не е така. В случая с Америка всички знаят кои са истинските Американци.
    Тези от вас които са гледали Сириана и подобни предполагам, ще се съгласят, че има много истина в това как се прави политика в световен мащаб. Вярно за някои това са просто филми(видео със някакъв сюжет-измислица), но нещата наистина се случват по този и подобни начини. Имаме интерес, някъде, правим всичко възможно да се доберем до въпросния регион и да се внедрим в него и то възможно най-незабележимо. Америка повлече крак в световната криза с безбожно високите комисионни които даваха на банковите си мениджъри. Борсовите агенти си подмятаха някакви милиони, които изведнъж се „изпариха“ незнайно как и къде. Накрая за да е цветна картината пак те най-бързо ще се оправят и не защото са най-богата страна, а защото са сложили ръка върху много чужди ресурси-природни и човешки. Ще ви кажа следното и убеден съм след като сте тук и четете това голяма част от вас ще се съгласите с мен. Има световна конспирация и WikiLeaks го доказва. Винаги в имало някой който „дърпали конците“ тук и там и обрича цели региони в бедност и военни конфликти продължаващи с десетилетия. Казват, че има добра и лоша конспирация. Както сте се досетили разликата между двете, е че добрата конспирация никога не бива разкрита, затова и никой не предполага за съществуването и, до като някой някъде се събуди и осъзнае, че нещата не могат се случват за сметка на обикновения човек и хората трябва да разберат. Не ми се мисли какви истини ще разбере света след 5-10 години. Неща които тепърва ще шокират световната общественост, но които няма да са от толкова голямо значение, защото ще са минало. Не бива да забравяме и друго, че скандала около WikiLeaks, може да е параван зад който умело се прикриват далеч по-шокиращи събития, които се случват или се планират в момента. Злия гений никога не спи.
    Не съм гадател, и не виждам в бъдещето, но съм сигурен, че до няколко години(не смея да предположа колко) хората ще се събудя и тогава света ще стане свидетел на бунт равен на трета световна.

  18. militero декември 8, 2010 в 8:42 pm

    Ех, този речник за съжаление все още го има в България. Още малко и „империалистите“ ще се намесят! 🙂 В който са парите – в него е властта. А Уикилийкс са направили открития само за хората, които са спали последните 20 години – Саудитска Арабия донор на терористи, Русия авторатарна диктатура, британците – путки…уау, сериозни „разкрития“. Това е в най-добрия случай „доказателство“ за неща, които са били ясни много, много преди Уикилийкс да се появят.

  19. pay4free декември 9, 2010 в 1:00 am

    Gospoda, interesna tema …
    na nqkoi stryva li my se che po-nachina po-koito si jivee jivota e stranen i nerealen … poneje sled podobni razkritiq vse poveche zapochvam da se ubejdavam v tova che jivota ni e predopredelen v zavisimost ot tova , kade si roden . Da , tova ne moje da si izbira …
    Zashto rodovata pamet na choveshkiq rod se e zagybila , i zashto sega se preotkrivat neshta bili realni predi hilqdi godini ..
    zashto trqbva da se rodq , da rabotq za da izkarvam pari s koito da si kopyvam hrana .. da suzdam semeistvo ako izkarvam dostatuchno pari , da si tursq postoqnno po-dobre platena rabota , do kolko e vqrno che religiqta e edna realna izmama , poneje v tozi svqt v koito jiveem dnes se opovava na zakonite na curkvata , no v dneshno vreme izkrivqvaneto e ogromno .. kakvo shte se sluchi ako se okaje che choveshkata rasa e edin eksperiment ?
    zashto shibanite politici v bg , si slojiha dymichkata „depytat“ kato dojivotna profesiq pred imenata .
    Prekaleno mnogo „zashto?
    Prekaleno malko otgovori … evalata na picha ot Wikileaks , che se e nagurbil da im vadi bakiite na bql svqt na oligofrenite ot drygata strana na golqmata voda .
    Da , veroqtno shte ima 3-ta svetovna , az sushto ne sum prorok ne vijdam v budeshteto i ne gledam na karti , prosto logikata e neshto prosto i elementarno .
    Shte prodiljavam da izkarvam edni pari i da sum rob nqvsqkude po-sveta , dokato naistina horata ne proglednat i ne razberat che veche e 21-vi vek , vek na novite vuzmojnostti i tehnologii .
    Izvinete , poyvlqkoh se … dano ne e mnogo „off topic“

    • militero декември 9, 2010 в 7:44 pm

      Да, вярно трябва кирилица, мой човек. 🙂

      Но как извади от публикуваните на сайта на Уикилийкси документи, че ще има Трета Световна? Между кого и кого? Ако има някаква промяна след 1989/1991 тя е, че вече няма само „два лагера“, а има много силни автономни играчи. А дори бившите сателити са много по-самостоятелни и водят собствена политика. Публикуваното от Уикилийкс не е разкритие, а просто дава вътрешен поглед върху това, което иначе е ясно. От половин милион документа около 10-15 са наистина „разкритие“ в пълния смисъл на думата.

  20. Посредник декември 9, 2010 в 2:22 pm

    Няма критична маса. Правете повече деца. И не пишете на общоприетите форми на езиците, моля.

  21. Pingback: В защита на Джулиан Асанж и WikiLeaks | Intidar

  22. aneliq декември 14, 2010 в 11:26 am

    Bravooooo Asandj….samo taka

Вашият коментар