Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи

Пентагонът издирва основателя на сайта WikiLeaks, Джулиан Асанж, публикувал скандалния видеоклип Collateral Murder, разкриващ въздушен удар върху репортери в Ирак, за който писахме преди два месеца.

Става дума за планираното публикуване на стотици вътрешни разговори, засягащи правителства и лидери в Близкия изток . В статия на американския новинарски сайт The Daily Beast се съобщава, че служители на Пентагона търсят местонахождението на често пътуващия между Австралия и САЩ журналист, за да „се свържат с него и да го убедят да не публикува документите“. Известният военен анализатор Даниел Елсберг, публикувал скандални документи за Виетнам казва пред Daily Beast: „Асанж е в опасност“ и добавя, че сам е бил мишена на „ударен отряд“ със заповед да бъде „изваден от строя“. Според него подобни документи биха могли да злепоставят американската дипломация, но не и да застрашат националната сигурност. Съветът, който Елсберг дава на Асанж е да стои далеч от САЩ и да продължава с дейността си.

Преди няколко дни Пентагонът задържа и един от информаторите на WikiLeaks – 22-годишният военнослужещ Брадли Манинг, който в момента е под арест в американска база в Кувейт.

Максим Проданов

3 responses to “Пентагонът издирва основателя на WikiLeaks за да предотврати публикуването на неудобни документи

  1. виктор кордон юни 12, 2010 в 3:46 pm

    Това ми напомня за случая с журналистката Хелън Томас (http://bnt.bg/bg/news/view/30466/helyn_tomas_se_otkaza_ot_aktivna_jurnalistika_sled_antievrejsko_izkazvane) ,която бе осъдена на професионална и обществена смърт,заради политически некоректно изказване,несъобразено с едно от най-неприкосновените табута в американското общество.Изглежда състоянието на свободата на словото в САЩ не е цветущо,както се опитват да ни убедят някои сили,и в него съществуват твърде деликатни и недосегаеми теми,чието засягане не е здравословно.Но за съжаление от това страда истината…

  2. Pingback: WikiLeaks хвърли света в шок – публикува 91 000 документа на Пентагона « #Intidar

  3. Pingback: Иракските военни дневници – най-големият удар на WikiLeaks | Без Лого

Вашият коментар