Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Значимостта на социалните мрежи в арабския свят

Общуване. Това е един от смислите на социалните мрежи в Интернет. Те все повече се развиват, за сметка на реалното общуване. Все повече подобни сайтове се появяват във виртуалното пространство, предлагащи различни опции, но като цяло една е общата – общуване с приятели, непознати, близки по интереси до теб.

Клонинги на Facebook се наблюдават непрекъснато, появиха се руска, немска, холандска, китайска версии.

Социални мрежи

В арабския свят социалните мрежи заемат важно място. Въпреки, че са блокирани на много места, те остават едно от основните средства на младежи да изказват мнението си, когато това е неразрешено от правителството.

Блокирането на сайтове, като Facebook, LinkedIn и части от Google става от две страни. От една страна това е правителството на САЩ, което налага санкции на корпорации, като Microsoft, за да бъдат блокирани потребители от Близкия изток. Същото сполетява и други. От друга страна са правителствата в редица арабски страни, като Египет, Мароко, С.Арабия и Сирия, които виждат в социалната мрежа опасност за властта.

И може би са прави, след като именно от Facebook примерно започва един от протестите срещу египетския президент Хосни Мубарак.

Като еквиваленти на световните мрежи се появиха арабски такива. Най-големият подобен сайт е порталът Maktoob, който притежава над 12 000 000 потребители от целия арабски свят. Наскоро той бе закупен от гиганта Yahoo!, чиито амбиции да стъпи здраво в Близкия изток започват да се утвърждават.

Новото лице на Maktoob, след обединяването с Yahoo!

Новото лице на Maktoob, след обединяването с Yahoo!

Сделката се оценява от различни източници на над 100 млн. долара. С тази сума американската корпорация печели нещо повече от интернет портал. Maktoob е един от основните сайтове в арабското виртуално пространство. Чрез закупуването му Yahoo! може спокойно да контролира потока на новини към потребителите. Неслучайно мнозина се възмутиха от сключването на сделката.

Важността на социалните мрежи в арабския свят се засилва след още една голяма стъпка на Yahoo! в арабския свят. Една от най-бързо разрастващите се мрежи е D1G (Диуанджи), собственост на един от шефовете в Yahoo!, Усама Фаяд.

Въпреки, че се отричаше в началото, че Yahoo! има пръст в създаването на D1G, сега това не е така. Името на Усама Фаяд е достатъчно. Не е случаен интересът на американски корпорации към овладяване на медиите в арабския свят. Когато Рупърт Мърдок заяви, че иска да закупи 20% от най-голямата медийна група в Близкия изток, Rotana, младежките движения в Египет реагираха остро, тъй като Rotana има съществено значение в арабския свят и в частност Египет.

Социалните мрежи в арабския свят имат и голяма психологически роля. За повечето младежи това е начин да изразят мнение, да говорят свободно със свои връстници, което в нормални условия е малко по-трудно. Отношенията мъже-жени също заемат важно място. Чрез социалните мрежи младежи се опознават и запознават с нови хора. Последните изследвания показват, че над 8% от потребителите на Facebook за от Близкия изток. Това е голям процент, имайки в предвид броя на потребители в сайта.

Младежките и политически движения в арабските страни виждат възможност в социалните мрежи да пропагандират своите идеи. Темата за Палестина намира място тук. Във Facebook и арабските социални мрежи изобилства от групи и фен страници, свързани с Палестина и нейните водачи. В Интернет се води тотална война срещу окупацията на Западния бряг на р. Йордан и действията на израелските войски.

Социалните мрежи изпълняват напълно социални функции сред арабските потребители. За тях това е един от сигурните начини техните идеи да достигнат до голям брой хора.

Twitter

Може би най-актуалния сайт, използван за новини сред потребителите в Интернет. Всекдневно там биват пускани милиони постове с последни новини и събития, случващи се по земното кълбо. Обществото в редица арабски и близкоизточни държави е сред първите по активност в Twitter.

След бунтовете в Техеран и огромната роля, която сайта изигра в отразяването на събитията, значението му нарастна още повече сред младите в арабския свят. Те видяха в своите колеги от Иран, че може да се протестира свободно, чрез Twitter.

Това разбира се доведе и до последствия. В Саудитска Арабия Twitter е следен непрекъснато. В кралството потребителите трудно могат свободно да споделят мислите си в сайта. Правителствения контрол бе затегнат дотолкова в страни, като Пакистан и Иран, че хората намериха алтернативни начини (най-вече прокси сървъри), за да показват какво става около тях.

Twitter е оценен толкова много сред арабските младежки движения, че се стигна и до Dubai Twestival 2009. Мнозина блогъри използват сайта, за да рекламират своите страници. Но това е една много малка част от функциите, които изпълнява Twitter в арабския и мюсюлмански свят. Както казах по-горе, чрез този начин идеите, събитията и мислите на мнозина стигат по-лесно до аудиторията, която те търсят. В много случаи целта е мисълта да бъде просто изказана.

Цензурата играе двойна роля. От една страна носи страх, от друга – проява на воля и желание да бъде разбита сегашната система. Блогъри от арабски страни неведнъж са организирали интернет кампании срещу цензурирането на Интернет в техните държави.

Чрез алтернативни начини те достигат до акаунтите си, откъдето продължават да разпостраняват идеите си. В крайна сметка, социалните мрежи не могат да бъдат спрени с цензура. Младите желаят тяхното съществуване и знаят, е това е прозорец към целия свят.

5 responses to “Значимостта на социалните мрежи в арабския свят

  1. KJ септември 9, 2009 в 1:55 am

    I can understand why some censorship happens. It is always easier to block the whole site instead of investing time and energy in monitoring any anti-government activities. It’s a draconian approach but, shit happens!

Вашият коментар