Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

12 март: Световен ден срещу цензурата

„Репортери без граница“(www.rsf.org) ще отбележат Световния ден против цензурата в интернет на 12 март. Събитието има за цел да покаже, че всяка цензура в свободното виртуално пространство е неприемлива и всеки има право на свободата да чете и публикува, това, което желае. Въпреки това, много правителства продължават да контролират интернет, а като се замислим нашето правителство също има такива апетити.

„Репортери без граници“ изготви специален банер, чрез който да се напомня, че свободата в интернет е наложителна. Символът е ясен-мишката, която скъсва веригите, олицетворяващи стегнацията.

Банер 1

Банер 2

Банер 3

Подкрепяте ли инициативата? Смятате ли, че цензурата и интернет са две взаимноизключващи се неща? Ако отговорът ви е положителен, не се притеснявайте да сложите този банер на вашата страница, блог, сайт.

На 12 март е Денят срещу цензурата. Цял свят ще го отбележи, нека не бъдем пасивни в това, което може да настигне и България (да си спомним за проектозаконите, протестите и т.н.).

Приканвам да колегите блогъри Марфи, Събина, Светла, Ган, Петър Ванев, Бого, Юруков, Мариян и Йосиф Флавий да се включат с публикации по темата и да покажем още веднъж позицията си за цензурата в интернет.

5 responses to “12 март: Световен ден срещу цензурата

  1. pierrot март 10, 2010 в 9:00 pm

    Благодаря за поканата 🙂 Ще ми бъде интересно да се включа в подобна иницатива!

  2. Bernard Sidi март 10, 2010 в 9:28 pm

    Цензурата е добро нещо, ако е умерено. Винаги зависи от гледната точка. „Журналистика без граници“ са някакви безсмислени клишета. Всеки сам налага на себе си цензура. Неизбежно е.

  3. pierrot март 10, 2010 в 10:10 pm

    Bernard Sidi: за съжаление си прав за автоцензурата – прекалено много субективни фактори налагат да се съобразяваме с това, което пишем или показваме, тъй като не можем да разчитаме, че ще бъдем разбрани еднозначно. Но пък това си е риск, който си струва да се поеме за да бъдем себе си.

  4. Bernard Sidi март 11, 2010 в 1:59 am

    Eдинствено Бог може да е обективен, а някои от нас изобщо не вярват в него. 🙂

  5. GaN март 12, 2010 в 11:38 am

    Сложих едното банерче 🙂

Вашият коментар