Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

И не забравяй да качиш снимките от най-хубавите моменти от живота си във Фейсбук

Какво да кажа. Няма какво да допълня, освен, че демокрацията май не се отразява добре на всички. Четете по-надолу. И браво на централното управление на израелската армия, която оценява това, като недостойно и грозно. Каквото е.

И не забравяй да качиш снимките от най-хубавите моменти от живота си във Фейсбук “Престоя ми във Израелските защитни сили бе най-хубавият етап от живота ми“, смята Eden Abergil от Ашдод. А кой е най-лесният и бърз начин познатите ѝ да научат това? Естсествено като качи снимки във Фейсбук. Година след приключване на службата в армията, където както се вижда от снимките, смелата млада дама е обичала да позира пред задържани палестинци със завързани очи, тя решава да покаже снимките на своите приятели за да може дружно да се заб … Read More

via Give me justice first, the peace will follow…

42 responses to “И не забравяй да качиш снимките от най-хубавите моменти от живота си във Фейсбук

  1. Pingback: World Wide News Flash

  2. Мая август 18, 2010 в 12:27 pm

    Вече втори ден ми липсват тук коментарите на нашия изявен специалист по израелско военно дело г-н Бернард Сиди. В светлината на тия картинки бих изслушала неговото експертно мнение например по въпроса поради каква причина Израел упорито продължава да нарича армията си „отбранителна“ и „защитна“, след като по силата на всички международни документи, предизвикани и обусловени от действията на тази армия, тя се определя като окупационна. А и картинките за сетен път го доказват.

    • militero август 24, 2010 в 8:45 pm

      Не тъгувайте за мен, г-жо Ценова, тук съм на Вашите услуги.

      Не знам какво значат тези картинки, не знам какви са задържаните и защо са задържани, знам само, че тази фуста няма право (според армейските правила) да прави такива снимки. Освен че е против правилата е неморално, поне според мен, да се снимаш по този начин със задържани. И е незаконно.
      Въоръжените сили са отбранителни, тъй като не съществува война, която е започната от Израел.

  3. Ruslan Trad август 18, 2010 в 4:06 pm

    Някои неща просто няма как да се коментират. Тези снимки скандализираха армията, дори се чуха някои възгласи от военни, че министерството си затваря очите. Така ми казват приятели израелци.

  4. the_redline август 19, 2010 в 11:19 am

    Щях да коментирам, ако имах думи… Що за извратен мозък трябва да имаш, за да описваш това като най-прекрасните моменти в живота си??

  5. Ruslan Trad август 24, 2010 в 10:05 pm

    @militero- радвам се,че мислиш така

  6. Мая август 25, 2010 в 9:54 am

    Е, обещавам да не тъгувам. Но си мисля, че едни отбранителни въоръжени сили не би следвало да ЗАПОЧВАТ военни действия срещу гражданско население, каквито започнаха между Коледа и Нова година на 2008 в Газа и само първия ден причиниха смъртта на повече от 300 души, между които твърде много деца.

    • militero август 25, 2010 в 1:08 pm

      Войната очевидно не е срещу „гражданско население“, а срещу група въоръжени хора. За съжаление умират и невинни, между тях и деца, няма нищо грандиозно и красиво в една война. Но не бъркайте „започване на военни действия срещу гражданско население“ с „атака над вражески (хамасовски и джихадистки) обекти, заобиколени от гражданско население“. Впрочем, точно тогава бях там – нямаше нищо изненадващо в това да падат ракети наляво-надясно. Десетки и стотици.

  7. Ruslan Trad август 25, 2010 в 12:15 pm

    Но,Мая,това не се счита за нападение,а за отбрана от гледна точка на IDF. Сега Бернард ще изложи доказателства за противното.

    • militero август 25, 2010 в 1:12 pm

      Наречи го отбрана, наречи го премахване на способността на врага да те атакува. За да унищожиш едно население ти трябват три неща – желание, способност и възможност (удобен момент). Хамас има само първото, а Израел – само последните две.

  8. Мая август 25, 2010 в 8:51 pm

    Простете за любопитството, г-н Сиди, но като какъв бяхте точно тогава точно там? Защото тъкмо това, простете още веднъж, предопределя и гледната Ви точка и степента на изкривяване на картината, видяна през нея…

  9. Мая август 25, 2010 в 11:25 pm

    За онова изкривяване в собствената Ви гледна точка, което Ви пречи да видите, че са избити няколко стотици деца и да наречете този акт „отбрана“. За същото онова изкривяване – в израелската държавна политика например, което позволява на Вас да бъдете там в онзи момент по собствено желание, а на мен – не позволява.

    • militero август 26, 2010 в 1:01 am

      Където съм бил аз сте могла да бъдете и Вие, мен никой няма да седне да ме допуска до мястото, където се водят военните действия. Бях в Израел, не в Газа.

      Мисля, че това със стотиците убити деца е твърде популистки аргумент. Няма да оспорвам числа, нито ще бъда изкаран толкова циничен. Не се радвам за убити деца и не раздавам сладки. Във всяка война загиват невинни, невъзможно е да се избегнат напълно. Но правилно ли разбрах, че тезата Ви е „това не е отбрана, а агресия, тъй като има и невинни жертви“!?

      Няма място на земята, на което аз да мога да отида, а Вие не, но обратното не е вярно.

  10. Мая август 26, 2010 в 7:14 pm

    Уважаеми господине, колко часа Ви разпитват на летище Тел Авив? Колко пъти Ви питат при кого отивате? Предоставяте ли на разпитващите пълна информация за това, кои са хората, при които отивате, откога, защо и как сте се запознал с тях, техните стационарни, домашни и служебни телефони и пр. въпроси, запълващи тричасов разпит? Повтарям: разпит по всички правила – включително с повтаряне на един и същ въпрос през няколко минути, за да се провери истината ли сте казал първия път, няма ли да се объркате втория, третия, четвъртия… А на петия тъй, между другото, ви споменават грешно името на човека, при когото отивате – ей така, за проверка… В резюме това е част от моите собствени преживелици, когато реших да отида на гости на приятели в Ерусалим. И не ми беше спестен въпросът: ще ходите ли на палестинските територии?
    Да продължавам ли?
    Тезата ми е, че Израел е държава окупатор и агресор по отношение на окупираните от нея палестински територии. Само че тази теза не е моя. Справка: няколко десетки резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН.

    • militero август 27, 2010 в 1:01 am

      Отново не ми отговаряте, а поставяте нови и нови въпроси, които изместват темата.

      Но нека поне аз Ви отговоря – да, проверяват ме старателно, задават ми странни въпроси, извикват даже хората, които са ме докарали или ще ме взимат. И? Каква е разликата между това Вие да пътувате и това аз да пътувам? Приемате разни трикове, целящи да разобличават ако се лъже като лична обида ли? Или е изключително агресивно и окупаторско да Ви питат пет пъти при кого отивате? Не мога да разбера. Мерките за сигурност по летищата не са безпричинни – неведнъж „борци за правда и свобода“ са клали и разстрелвали по летища и самолети. Пример – летището в Лод преди 38 години, убити 26, ранени 80. Ако цената за предотвратяване е една недоволна чужда гражданка…мисля, че си заслужава.
      Трудно можете да влезете в търговски център без проверка, а в автобусите хората не блеят през прозореца, а се оглеждат. Също има защо.

      И това какво общо има? И коя е започнатата от Израел война? 1948, 1956, 1967, 1973, 1982, 2000, 2006, 2008 ?

  11. Ruslan Trad август 27, 2010 в 1:34 am

    Отново баналните въпроси за започване на война- Самата година 1947 е повод за война. Още от 20-те години напрежението нараства със създаването на ционистките милиции. Това е достатъчен повод за война, тъй че не тия „света вода ненапита“

    И искам да се говори за тези снимки, защото те са голям проблем. Става дума за дискредитиране на армия, която има претенцията да е най-добрата и демократична с морални устои. Факт е, че момичето напълно съзнателно е пуснала снимките и смята,че няма да й се размине. Това е жалко меко казано. Самата тя казва,че мрази арабите и ще се радва да ги избият. Именно срещу такива хора се създаде движението срещу мълчанието в армията, дейци на което са именно военни.

    • militero август 27, 2010 в 3:21 am

      Първия коментар под статията е на г-жа Ценова, аз просто отговарях.
      Много неща са се случили през 1947, кое по-точно? Решението на ООН да се създадат две държави и арабската реакция (неприемане)?…..поводи и причини винаги има, но факт е, че часове след Независимостта си Израел е нападнат от няколко арабски държави, танкове са влезнали в страната, а столицата бомбардирана от врага. Та как точно Израел е бил агресивен срещу Египет, Йордания, Сирия, Ирак, Ливан, Саудитска Арабия и т.н.?
      Тези милиции, за които говориш са създадени през 30-те, 20-те години е имало просто хаотично пръснати и недодялани селяни с пушки. А са създадени като защита срещу тогава вече честите арабски нападения, рейдове или грабежи над евреи.

      Да, тази фуста е глупава, няма да е зле да полежи малко. Показателна е обаче реакцията на обществото и армията, все пак това е Израел.

  12. Мая август 27, 2010 в 5:16 am

    Не аз, а Вие, г-н Сиди, задавате нови и нови въпроси, без да отговаряте на моите. Ето, и в последния случай Вие ме питате каква е тезата и аз още веднъж ви формулирам тезата – не нова теза, а тезата е: агресия е онова, което банди от сорта на Бегиновите разгръщат по палестинските земи преди 1948 – на тази агресия по някакъв начин се отговаря, право или криво, адекватно или неадекватно – това е друг въпрос. Оттам нататък агресия е онова, което върши ежедневно т.нар. „отбранителна армия“ на Държавата Израел срещу окупирания от нея палестински народ, и на тази агресия няма как да не се отговаря – акция и реакция съществуват като природен закон дори във физичните явления.
    Колкото до недоволството на една чужда гражданка, за (може би Ваше) съжаление тя далеч не е една, но Вас май това не Ви интересува. Нито Вас, нито когото и да било от масовия „пътъникопоток“ не го проверяват по този начинна Софийското летище например. Нито на Римското, нито на Лондонското, нито на Парижкото. Нито в българските, а струва ми се – и в другите европейски търговски центрове. И нещата май опират до все същата теза, която вече многократно Ви излагам, но Вие предпочитате да я заобикаляте. Агресията срещу окупирания народ е тази, която поражда реакциите. Е, твърде лесно се оказва агресорът да се възползва от реакциите като претекст за продължаване на агресията. При това под наслов „самоотбрана“. Ами да дерзае тая „отбранителна армия“ – пък да видим докъде ще я докара… Щом не се намират достатъчно разумни гласове, които да я спрат.

    • militero август 27, 2010 в 3:25 pm

      Съжалявам, отговарям на всеки ваш въпрос, можете да си припомните. 🙂

      И Вие макар за първи път да намесвате Иргун, ще уточня, че не ги оправдавам, но преди това е имало безброй арабски атентати, взривове, разстрели и пр. Агресията предполага инициатива, а тя винаги е била арабска.

      Да, не ме проверяват така на софийското летище, предполагам и в лондонското, парижкото и римското, не съм ходил там. И? Каква е тази теза? Че Израел окупира Франция, България, Италия и Англия? Кажете ми какво лошо има да се проверяват старателно всички пътници? Това лошо ли е, не разбирам? Тук вече опира до популизъм – „израелската армия е била инициатор на всичките войни, тъй като по летищата проверяват всичко. Окупаторите са агресивни защото на летищата задават 5 пъти един и същ въпрос“.

      Вие предпочитате да няма изобщо проверки? Какво лошо има в тях, пак не разбирам? Аз също не съм израелец и ме проверяват доста старателно.

  13. Мая август 27, 2010 в 7:24 pm

    Приемам опита Ви да формулирате от мое име теза във вида: „„израелската армия е била инициатор на всичките войни, тъй като по летищата проверяват всичко. Окупаторите са агресивни защото на летищата задават 5 пъти един и същ въпрос“. и да използвате собствената си формулировка, за да обвинявате мен в популизъм като пореден пример за не дотам успешните Ви упражнения в манипулиране. Също и твърде нелогичния, и още повече тенденциозен извод „И? Каква е тази теза? Че Израел окупира Франция, България, Италия и Англия?“ Тъкмо в „изводи“ от подобен род прозира предпоставената теза, че Израел е жертвата, която има правото да се самоотбранява. Ами добре, но светът, пусто да остане, все по-малко е готов да приема онова, което му повтаряте. Особено поднесено по този странно нелогичен начин.

    • militero август 29, 2010 в 5:08 pm

      Докато не ми отговорите защо проверките са лошо нещо ще е логически невъзможно да си извадя друг извод. Освен ако не ми дадете обосновани и исторически примери, които доказват, че Израел е агресор. Макар че такива не съществуват. Моята теза е, че е добре да се придържаме към темата, а не да почваме нова, когато сегашната не се развива по наш вкус.

      Ето, има гадни снимки от една глупава скочубра в ИДФ, според мен има какво да се каже.

  14. Ruslan Trad август 29, 2010 в 8:21 pm

    Чакай да извадя близалката…

  15. Мая август 30, 2010 в 9:37 am

    Бих ви отговорила защо проверките биха били лошо нещо, ако Вие ми отговорите защо питате мен – къде съм го казала или написала?

    • militero август 30, 2010 в 2:55 pm

      Погледнете коментарите от 26 Август – когато написах, че ИДФ не е агресор Вие ме опонирахте с „….Уважаеми господине, колко часа Ви разпитват на летище Тел Авив? Колко пъти Ви питат при кого отивате?…“, завършено с кратка препратка към ООН. Но тъй като летищата не се връзват към нищо друго, което съм казал предполагам са били дадени като аргумент. Но, добре, ще си променя въпроса – лошо или хубаво нещо са проверките по летищата?

    • Ruslan Trad август 30, 2010 в 5:05 pm

      Зависи какво би означавало добро. Сигурен съм,че ако има ислямисти ще ги хванат. Често избива на инат и проверки тип „щото така искам!“

    • militero август 30, 2010 в 6:46 pm

      Добре, винаги ще има инатливи и заядливи проверки, аз също съм попадал на тях. И? Това е толкова незначително нещо, че не виждам защо изобщо го обсъждаме.

      Защо да ислямисти? Могат да са всякакви, японски комунисти даже.

  16. Ruslan Trad август 30, 2010 в 10:58 am

    Проверка на фактите,че Израел е агресор? Що за въпрос. Ама тази скочубра (както ти я нарече,един про-израелски активист) не е изолиран случай и разследването го показа. Значи има проблем в армията.

    • militero август 30, 2010 в 2:56 pm

      Значи момичета, които се снимат с арестанти са причината за арабско-израелския конфликт? Или просто извор на още ненавист между двата народа?

    • Ruslan Trad август 30, 2010 в 5:04 pm

      Не,те не са причина за конфликта-те са следствие на този конфликт и тези снимки ще са само началото на редица такива изцепки, сигурен съм. Ненавист между народите няма-има ненавист между ционистите и сподвижниците на палестинското движение.

  17. militero август 30, 2010 в 6:43 pm

    Е, доста идилично е да твърдим, че между двата народа няма лоши чувства, не мислиш ли? Няма да са първите съседи, които не се харесват. Меко казано.

    • Ruslan Trad август 30, 2010 в 7:05 pm

      Има достатъчно хора от двата народа,които доказват,че няма омраза. Ние сме такъв пример,нали :)))

    • militero август 30, 2010 в 11:28 pm

      Това нищо не означава. Да, с теб можем да играем в интернет и да си говорим като нормални хора. Ако отидем в Холандия можем и да се оженим. 🙂 Но не сме представителна извадка. Арабите и евреите не се обичат, албанците и сърбите не се обичат, турците и арменците не се обичат. Някой ден когато 51-я щат на САЩ стане Saudi Israelia нещата може и да се променят! 😀

    • Ruslan Trad август 31, 2010 в 12:09 am

      Все още твърдя,че не е така. Араби и евреи се разбират, когато политиката не се меси.

    • militero август 31, 2010 в 5:19 am

      Не знам, не мисля, че си прав. Нищо не е абсолютно, но да го кажем така – „анти“ настроенията са много по-често срещани от повечето останали случаи. Не става дума за роботи, това за хора. Както поляците не обичат руснаци, немците поляците, а руснаците не обичат никого, така и в този случай. 🙂 Дори в Европа където арабите и евреите нямат какво да делят има много, много агресия. Не че всеки втори ходи с нож и чака Моше/Хасан да го заколи…

  18. militero август 30, 2010 в 6:51 pm

    Извинявам се за наводняването. Та, щом не тези снимки са доказателството, че Израел е агресор, то какво е? Избери си година – 1949, 1956, 1967, 1973, 1982, 2006, 2008.

    Даже ако някой има желание може да ми обясни защо в тази твоя статия https://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/03/5768/ се говори за израелска атака (!) над Ливан и за убит член на Хамас в Йордания при нападение над (не „от“) Израел. 🙂

    • Ruslan Trad август 30, 2010 в 7:04 pm

      Бернард, мале колко големи агресори са тия страни,нападнали Израел. А етническото прочистване хииииич не е агресия,отнемането на земи,окупация и анексията хиииииииииииииииииич не са:)

      Защо се говори за нападение над Ливан? Защото е:) Сладур!

    • militero август 30, 2010 в 11:04 pm

      Разрушените села, анексирането и т.н. е следствие от войната. Ако през 1948 арабските страни не бяха нападали Израел, то днес щеше да има държава Палестина, която да изглежда ето така :

      Тоест щяха да имат кажи-речи еднаква по големина територия, с разлика, че еврейската щеше да е пустиня, а арабската – почва. Която и война да погледнеш от гореизброените е агресия от страна на една или повече арабски държави.

      Относно статията ти – защо да е нападение? Израелски войници (в територията на Израел!) са обстреляни от ливански войници, като това е било предварително планирано (за което източник е ливанската армия). Нападение щеше да е ако ливански войници си бяха стояли мирно и спокойно и изведнъж ИДФ ги обстреля.

      И пак питам – защо убития (очевидно не от ИДФ) йордански таксиджия е член на Хамас?

    • Ruslan Trad август 30, 2010 в 11:15 pm

      „Ако“ не съществува в историята и политиката.

  19. Мая август 31, 2010 в 12:12 am

    „Разрушените села, анексирането и т.н. е следствие от войната.“???

    Хайде стига сме поставяли каруцата пред коня!
    Разрушените села, г-н Сиди, ПРЕДШЕСТВАТ войната. Още преди да бъде обявена Държавата Израел през 1948, ционистките банди изтриват от лицето на земята не по-малко от 530 арабски селища. Населението им е или избито, или принудено да бяга. Даже труповете на избитите се използват – за сплашване на съседните села. Камиони с трупове и високоговорители обикалят из околностите и предупреждават, че който остане, ще сподели участта на тия в камиона. Тези действия са една от причините плакат със снимката на един бъдещ израелски премиер и надпис „Търсен“ да бъде част от героичната история на тези банди.
    Така че агресията – ционистката – предшества дори непризнаването на Държавата Израел от арабските държави и началото на войната от 1948, която Вие така упорито размахвате като аргумент.

    • militero август 31, 2010 в 4:34 pm

      Преди да бъде обявена независимост и съответно официална война близо 100,000 са напуснали от части на Палестина, в които еврейски крак не е стъпвал. Основно по-образованите. И е добре Вие да не поставяте каруцата пред коня – очевидно говоря за агресията на арабските държави, не арабите в Палестина, които са сравнително неорганизирани. Ако говорих за тях щях да спомена за първоначалните им разстрели по автобуси, пазари и къщи, поставянето на бомби и т.н. Тове са причините за ответните удари на Хаганах. Иргун и Лехи няма да защитавам.

      Бегин е издриван защото е трепал доста британци по времето на Мандата.

      Не съм тръгнал да го оправдавам. Ето снимка на първия палестински лидер :

      За съжаление крайните движенията, водени от Щерн, Бегин и ал-Хусайни са били голям проблем.

  20. Pingback: И не забравяй да качиш снимките от най-хубавите моменти от живота си във Фейсбук

Вашият коментар