Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

WikiLeaks извади кирливите ризи на световната политика

WikiLeaks продължава да разчупва статуквото на световната журналистика. Днес бяха публикувани 250,000 от общо 3 милиона секретни писма между американските посолства по света. Наяве излезе главозамайващ брой скрити скандали, стратегии и сблъсъци в световната политика. Големият брой на документите прави техния анализ сложен и бавен, поради което нова информация ще продължава да излиза с дни, може би седмици. Макар, че сайтът WikiLeaks отново стана мишена на атаки, голяма част от информацията бе публикувана от водещи медии като Guardian, Der Spiegel, Le Monde, El País и New York Times.

Ето какво открихме след пръв преглед на информацията:

Основни разкрития на международната сцена:

 • Лидери на арабски страни искат да бъде нанесен въздушен удар срещу Иран. В частност това са Саудитска Арабия, Египет, Йордания, ОАЕ и Бахрейн. Саудитският крал Абдула нарича Иран „зъл“, а принцът на Абу Даби иска от САЩ да бомбардират Иран, а ако това не помогне, да пратят сухопътни войски.
 • Правителството на САЩ заръчва на свои дипломати да шпионират в администрацията на ООН, да подслушват чужди дипломати, включително секретаря Бан Ки Мун. Шпионирането включва крадене на пароли, биометрична информация, номера на телефони и кредитни карти, и-мейли и др., за да могат да бъдат използвани от ЦРУ.
 • Саудитска Арабия заплашва, че ще се въоръжи с ядрени оръжия в отговор на Иран: „не можем да допуснем Иран да властва в региона“.
 • Шефът на МОСАД Меир Даган казва на САЩ, че иска двете страни заедно да дестабилизират Иран като развият националната идентичност на етническите им малцинства. Той смята, че заедно двете страни могат да свалят от власт правителството на Иран и казва, че това също ще подразни Русия, но „така й се пада, щом тя иска да научи САЩ, че не може да взема решения без да се съветва с нея“. Благодари на САЩ за 30-те милиарда долара военна помощ.
 • Шефът на МОСАД иска Сирия да бъде откъсната от орбитата на Иран като бъдат наложени санкции на Ливан. Смята, че Катар се превръща в проблем, защото иска да играе „на всички страни“. Иска САЩ да махнат базите си от Катар, за да може той да се изплаши без чужда защита. Казва, че Саудитска Арабия иска да затвори телевизия Ал Джазира.
 • САЩ обвинява руските власти във връзки с организираната престъпност
 • Остра критика на САЩ към някои от военните операции на Англия в Афганистан
 • Твърдения за неприлично държание от страна на член на британското кралско семейство
 • Според САЩ президентът на Афганистан Хамид Карзай е „движен от параноя“.
 • ЕС е планирал да бойкотира встъпването в длъжност на Махмуд Ахмадинеджад
 • САЩ се опасява, че Саудитска Арабия, Египет и Ливан в бъдеще ще станат врагове и смята за необходимо допълнително да подсили Израел.
 • САЩ са пратили директива до Кайро, Йерусалим, Рияд, Аман, Тел Авив и Дамаск да бъде събрана информация за всички движения на членовете на Палестинската автономия и Хамас, както и биометрична информация, без обяснение защо.
 • Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се е подиграл с Владимир Путин и Дмитри Медведев пред дипломатите на САЩ с шегата: „не можеш да свариш две глави в едно гърне“, намеквайки, че двама водачи дано или късно ще се сблъскат.

За момента е публикуван само един документ, касаещ България от 16 юни 2009 г. Той представлява препоръка за цялостен анализ на вътрешните работи на България:

 • Ролята на частни бизнесмени в икономическото планиране.
 • Подробности за българските финансови институции и способността на България да се придържа към споразуменията с МВФ
 • Общественото отношение към дългосрочното разполагане на американски войници на българска територия.
 • Възможностите на България да участва във военни операции на чужда територия.
 • Корупцията по високите етажи на властта и най-вече извънбюджетните финансови потоци към управляващите.
 • Източниците на пари за политическите кандидати.
 • Възможностите на властта да влияе на публиката с манипулация на медиите.
 • Как функционират основните политически партии.
 • Да се отговори на руското енергийно влияние в България. Да се проучат възможности за алтернативна енергия и европейски проекти; да се проучат енергийните споразумения с Русия, Иран и други каспийски страни, както и информация за главните действащи лица в българската енергетика (политици и бизнесмени).
 • Да се проучат отношенията с Русия и връзките на български политици с руски бизнесмени.
 • Плановете на България за сътрудничество с ЕС, МВФ и Световната банка.
 • Да се проучат българските военни възможности, от разходите и числеността на армията, до местонахождението на военни структури и подземни тунели.
 • Данни за телекомуникационната структура на страната.

 

7 responses to “WikiLeaks извади кирливите ризи на световната политика

 1. Pingback: WikiLeaks разкрива разузнаване на US службите в България « Intidar

 2. militero ноември 29, 2010 в 6:26 am

  The Guardian, The New York Times и още 3 вестника са получили предварителна информация от основателя Ансанж.
  – Международния червен полумесец е използван от Иран за пренасяне на хора, оръжия и пари на Хизубла в Ливан. Използвани са линейки.
  – Сирия зарежда Хизбула с повече, отколкото е съобщено от щатските власти в медиите.
  – Русия е предложила на Израел 1 милиард долара за безпилотни технологии, като в замяна е предложено да се спрат обсъжданите продажби на ПВО-системи на Иран.
  – Палестинската Национална Власт и Египет са отказали на Израел (по-контретно на Ехуд Барак) да заемат мястото на Хамас като управляващи в Газа ако Израел успее да ги премахне. Според шефа на Мосад, палестинския президент Махмуд Аббас ще замине в Катар при богатия си син ако Хамас превземат Западния бряг. Нищо чудно – Хамас забрани на представители на палестинското правителство да влязат в Газа, а се разкри, че негови чренове са готвили покушение срещу кмета на Наблус.
  – Северна Корея е внесла 19 далекобойни балистични ракети в Иран, които ускоряват развитието на иранската програма, а обсегът им включва Москва и някои западноевропейски столици.

  По същество нищо ново – тези неща бяха известни и преди, както и много други, съобщени от WikiLeaks, макар и не с точни параметри. Разликите между това, което се съобщава публично и това, което се говори зад завесите изглеждат малки в случая на Израел и огромни при много арабски държави. Реално, изтеклата информация потвърждава израелската позиция по редица въпроси. Браво, г-н Асандж.

  • Ruslan Trad ноември 29, 2010 в 10:13 am

   Доволен си,защото името на Израел не е опетнено,каква гордост.

  • militero ноември 29, 2010 в 11:51 am

   Доволен съм, че мнението и позициите, които съм подкрепял се оказват правилни. 🙂 Нали това е целия смисъл на WikiLeaks – да се разбере какво се казва зад кадър и до каква степен отговаря на това „пред кадър“?

 3. Pingback: Бомбена атака в Техеран уби важен ядрен физик и рани друг « Intidar

 4. Плод&зеленчук ноември 29, 2010 в 7:25 pm

  Аз не съм доволен. Цялата история е много, много, много черна, лоша, мрачна, кървава. Това не е дипломация, а жестоко потъпкване на човешкия дух, ценности, желание за живот. Гадните американци – и техните чудовищни технологии, които поробват хората. Долни прасета!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: