Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Нещо яко се е объркало

Медиите понякога отразяват и важни неща, а не само кой с кого се е оженил. Не знам дали сте забелязали, т.е. силно се надявам да сте, че ВУЗ-овете в България се тресат в едно социално желе, което си правим сами от над 20 години.

За щастие винаги се появяват хора, които успешно да покажат, че са недоволни, а не просто да псуват в кръчмата и да обвиняват държавата за това, че са без гражданско съзнание. Именно недоволни студенти от известно време смятам, че започват да дразнят господата с големи кореми и малко акъл, т.е. депутатите, които седят и нищо не вършат, въпреки заплатите, плащани от избирателите им. Тези студенти са се сетили, че нищо няма да се промени, ако се седим вкъщи и предпочитат да организират протести, които малко или много показват напрежението в т.нар. образователна система на България. Слагам преди това „т.нар.“, защото тази образователна система не е нито образователна, нито система. Напротив, тя изяжда плодовете си, не дава възможност на качествените преподаватели да вършат работата си и използва архаични методи, когато в цял свят вече са в дигиталната ера от поне 6 години.

И така, напук на всичко, има студенти, на които им пука. Сякаш нарочно от години наред се прокламира, че младото поколение не струва и едва ли не трябва да бъде изхвърлено извън града, подобно на недъгавите спартански деца.

Обръщам ви внимание на няколко клипа от медии, които представят отразяването на протестите в медийното пространство. Някак тези протести остават встрани от всичко, което „трябва“ да видим по програмите, но напоследък искат или не, медиите трябва да отразят исканията на студентите. Разбира се, че българските медии са още далеч от социалното ангажиране и редица проекти и инициативи, предприети от младежи, които си заслужават, остават незасегнати от телевизии и радио станции, освен разбира се БНР (Българско национално радио), което се опитва поне да представи случващото се.

И все пак, медии отразиха настроенията на студенти.

Първото видео е от сутрешния блок на TV7, които първи отразиха протеста още преди да се е състоял: Обектът на БНТ минути преди началото на протеста: По същото време снимаха и от bTV. БГНЕС са заснели и качили четенето на декларацията, за което сърдечно им благодарим! 🙂

One response to “Нещо яко се е объркало

  1. Плод&зеленчук октомври 21, 2010 в 9:28 pm

    Френските студенти почти всяка седмица стачкуват за нещо, моля ти се… Душички 😀 Защо само студентите от СУ протестират? Къде са се изпокрили преподавателите? Това отличниците ли са? Къде са общообразователните училища?

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: