Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Държавобизнесът срещу пиратите

Вчера в 9:00 сутринта беше проведена „наказателна акция“ срещу торент сървъри  в 14 европейски страни. Могъщата ръка на закона и невидимата ръка на пазара се стовариха върху неподозиращите хостове на редица торент тракери, между които и хостът на WikiLeaks – PRQ. Спрян беше и ThePirateBay – символът на пиратското движение в Европа и света. По гордите думи на белгийската полиция, акцията е резултат от двугодишни подготовки и обхваща Швеция, Белгия, Англия, Норвегия, Германия, Чехия, Унгария и други европейски страни.

И тъй като могъщата ръка на закона и невидимата ръка на пазара често обичат да се здрависват помежду си, акциите са шумни и светкавични, обвинителите – добре финансирани от „ощетения“ посреднически бизнес, а съдебните процеси – съмнителни (Съдията в последното дело срещу PirateBay беше и член на организации, тясно свързани с индустрията).  Според очевидци, вчерашната акция е била доста праволинейна –  нахлуване в сградите на Интернет хостове, дърпане на щепсели и изземване на компютри. Беше щурмуванa и сградата на университета Umeå в Швеция.

Компетентността на органите, извършващи подобни операции отдавна е под съмнение. Преди две години антипиратите в САЩ поискаха съдействието на ирландската полиция в трениране на кучета, които да надушват пиратски дискове… в последствие се оказа, че пиратските дискове миришат удивително сходно с легалните. В текущата акция пък от хостовете бяха иззети компютри, които не принадлежаха на пиратски сайтове, а други торент тракери пък останаха на линия защото техните сървъри или бяха пропуснати, или имаха автоматично пренасочване към други хостове.

При акциите си в България срещу Арена и Замунда и родните герои от ГДБОП се натъкнаха на неприятната новина, че целият обем на подобен сайт е около 250 мегабайта и не съдържа пиратски файлове, а само ги координира. Друг шок за антипиратите дойде от тъмната Индия на p2p технологиите, където „магнитните линкове“ направиха обмена на файлове възможен дори без тракер. И докато липсата на големи мишени може да докара един професионален антипират до отчаяние, все по-„смелите“ акции показват, че един отчаян антипират не действа нито рационално, нито пропорционално. Въпрос на време, пари и лобизъм е мишена да станат обикновените потребители.

Максим Проданов

3 responses to “Държавобизнесът срещу пиратите

 1. militero септември 8, 2010 в 7:10 pm

  Торента е добре измислена система, че да не е кражба. Но морално е.

 2. Гошо септември 8, 2010 в 7:24 pm

  На мен си ми работи Thepiratebay.org.

  А иначе това е пълна глупост. Колкото по-скоро разберат, че от торентите печелим всички, толкова по-добре. И това не е „невидимата ръка на пазара“, най-малкото защото си е много видима първо и второ, защото не е на пазара, а на държавата, която се опитва да го контролира.

 3. Дамски парфюми септември 11, 2010 в 9:59 pm

  Така е! В европейските държави, въпреки че и ние сме такива но с по-„различни“ закони 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: