Intidar

Хайде да спрем да си затваряме очите

Грозните истории, свързани с т.нар. „дом за временно настаняване“ в Бусманци, продължават. И не само, че скандалите следват един след друг, а сега наред е историята за нелепото затваряне зад решетките на Бусманци на арменката Аревик Шмавонян. И така, от Ереван през Монтана, до „Бусманци“, както пише Бу в своя блог:

След затварянето в дома Аревик разбира, че чака дете. В момента е бременна в трети месец и кара тежка бременност, не може да се храни и припада на няколко пъти; след като я откарат в болница и я пооправят, я връщат обратно, защото няма здравни осигуровки. Вместо да прекарва едни от предполагаемо най-щастливите мигове в живота си заедно с бащата на нероденото си дете, тя е отделена от него против желанията им, чувства се зле психически и физически, което със сигурност не е добре не само за нея, но и за бъдещия човек в утробата й. Всичко това – заради нечия бюрократична недомислица, която повелява Аревик да стои затворена, прескачайки закноустановените мерки в подобни случаи.

Това е една наистина отвратителна история, доказваща, че ако сте чужденец (няма значение от коя страна; бяхме свикнали да затварят хора от арабския свят, но сега вече и от Армения нямат гаранции) могат да ви откажат продължение на визата и да се озовете на топло в „Бусманци“. Оттам съвсем бързо ви се лепва някакъв етикет, с който оправдават направеното.

Първата статия, която прочетох за случая на Аревик бе на Светла Енчева, която призоваваше да се пращат писма до полицията  по случая. В друг блог, този на Мишел, се пита – какво ще е, ако Аревик бе планина или куче, добър въпрос, отговарящ на действителността. Публикации се появиха и в други части на блог-пространството- Molif, Жюстин Томс и др. Групата във Facebook пък от 20 нарастна на над 1000 души. Очевидно е – обществото е против подобни арести.

След регистрирането на молбата й за хуманитарен статут на 30 март 2010г., принудителното настаняване в СДВНЧ-Бусманци на Аревик е незаконно и тя следва да бъде незабавно освободена, защото:

Принудителното настаняване на чужденците обслужва една единствена законова цел – депортирането. Тоест, едно лице може да бъде държано в СДВНЧ-Бусманци, само ако спрямо него се предприемат активни действия по депортиране. В момента задържането на Аревик е незаконно, защото не обслужва законова цел.

Пълният текст с правните аргументи за освобождаването на Аревик, може да прочетете, като изтеглите .doc файла, предоставен от ПКБИПравни аргументи по случая на Аревик Шмавонян(.doc).

Предлагам нещо. Хайде да спрем да си затваряме очите и да реагираме подобаващо на подобни нарушения на основни права. Хайде да престанем да си бъркаме в ушите и да се правим, че не сме чули. Отношениято към подобни случаи е отношение към самото общество, къме което сме ние. В „Бусманци“ се потулват много случаи, а цензурата спрямо този затвор е непонятна.

Призовавам повече блогъри да се включат към кампанията, за да придобие по-голяма плътност. Тези, които са се присъединили вече прокарват път, който трябваше да бъде изграден преди години. Нека спрем да смятаме подобни теми за маловажни, защото не сме си задоволили битовите нужди, и да реагираме. Това е дълг, като общество – гражданско общество.

42.747012 23.071289