Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

134 училище,свастиките и паниката

На 21 срещу 22 март училището, в което се преподава иврит (и сигурно заради това го наричат „еврейското“) бе надраскано с надписи, които обиждат учащите в заведението. Бих искал да обърна внимание на този въпрос.

Аз съм учил в това училище в периода, когато ивритът бе незадължителен. Още тогава започнаха нападенията към училището. Стигна се дотам, че преди няколко години бяха хвърляни бомбички срещу сградата, а през определено време се драскат надписи. Когато аз бях ученик там, ученици от самото 134 училище бяха драскали свастики. Тази година тези надписи са по-различни и между другото – не са нацистки.

Миналата година по същото време пак се появиха надписи, но с далеч по стряскаща от идеологична насоченост. Но тази година медиите гръмнаха повече от обикновенно.

Ето един от надписите:

Снимка: Сайт на "Шалом"

И другият:

Може да видите репортажа на БНТ за случилото се. Сега, да си говорим направо. Някои факти покрай случилото се и неговото отразяване ме притесняват.

Днес е много лесно да бъдеш обвинен в антисемитизъм (казвам го от личен опит, тъй като са отправяли подобни думи към мен, въпреки, че никога не съм бил антисемит). На стената се вижда само една свастика, употребена за съвсем различен смисъл от този, който медиите разпространяват. От нищо не идва изводът, че делото е направено от нацисти или, че това е заплаха с расистка насоченост. Присъствието на свастиката означава много неща-тя може да се употреби, както за проява на идеологическа принадлежност, така и за критика. Според мен случаят е второто предположение. Присъствието на свастиката заявява осъждане на политиката на Израел спрямо палестинците. Нека да припомня, че много активисти срещу войната в Палестина изобразяват израелската армия със свастика, тъй като според тях Израел осъществява расистка политика спрямо неевреите.

Тълкуването на символите е нож с две остриета. Позволявам си да използвам този паразитен израз, тъй като точно описва ситуациата. В публикацията си относно надписите върху 134 училище, „Всеки ден“ цитира изявлението на еврейската организация „Шалом“:

(…)който сее омраза днес, жъне бури утре(…)

Не мога да го кажа по-добре. Така е, г-н Бенвенисти. Как бихме могли да си обясним тази агресия? Израел от няколко дни атакува в Западния бряг, Йерусалим и Газа. За тези, които не следят новините, нека напомня, че над 100 души са ранените за последните четири дни, като убитите са 6. Надписите може да са направени от всеки, но те са с политическа, а не с расистка насоченост.

Много добре казано е в сайта на БНТ:

Еврейското училище в столицата осъмна тази сутрин в свастики, изразяващи агресивни нападки срещу политиката на държавата Израел.

Трябва да има адекватно тълкуване на символите, тъй като това може да доведе до получаване на грешна информация в обществото. Интересно е, че се вижда знакът на анархистите (буквата А). Заради това, на техния сайт бе пуснато изявление, което казва:

Автономна група „АнархоСъпротива“ изразява гневното си възмущение от изрисуваните надписи по стените на 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“ в гр. София от вчера и използването на знака А, символизиращ идеите на анархизма, в комбинация с анти-еврейски послания, символи и свастики.

Ние заявяваме, че „АнархоСъпротива“ не подкрепя това гнусно деяние. Нашата критика към политиката на държавата Израел не е тайна, но ние никога не бихме свързали това с едно училище, където единствените морално потърпевши са малки деца и техните родители. Ако искаме да изразим отношение към държавата Израел, и подчертаваме – не към хората с еврейски произход – бихме го направили пред представителите на това правителство – Посолството на Израел в България.

Изрисуването на едно училище няма да реши проблема. Аз съм против подобни изяви и смятам, че хората, които са ги направили, действат само срещу каузата на Палестина. Искрено се надявам, че действията на тези хора няма да бъдат обвързани с палестинската общност или активистите за свободна Палестина, кауза, която никога не е отричала съществуването на евреите. Подобен акт хвърля сянка върху усилията на много други хора. Страхувам се, обаче, че надписите ще продължат, докато има напрежение в Палестина.

Advertisements

35 responses to “134 училище,свастиките и паниката

 1. Петьо март 23, 2010 в 6:44 pm

  Двойни стандарти. На задната врата на 9 ФЕГ (Френската) имаше свастика, много детайлна и майсторски направена в няколко цвята. Виждаше се перфектно на снимките ми от бала, както и в годишника. Ей така да си я имаме за спомен. Ама нали си е „българско“ и „християнско“ училище, к’во като има свастика или „определен полов орган в устата на определена учителка“, на никой не му дреме. Ама като е свастика на „еврейско“ училище, Боже мили Господи, това вече е жестока злоба, расизъм, антисемитизъм и всякакви -изми.

  Защо като на „френската“ половин година имаше сочна свастика на вратата никой не обели и дума, а на „еврейското“ като се появи и вече е международен скандал. Да не би французите да са пострадали по-малко от нацистите? Евреите са вечните жертви, най-малката критика срещу тях – антисемитизъм, а когато е срещу другите – свобода на словото.

 2. josephflavius март 23, 2010 в 6:48 pm

  Много си прав, Руслане! Не съм добре запознат с последните развития на израело-палестинския конфликт, но в никакъв случай няма да се разреши с подобни вандалски прояви, при това насочени срещу учебно заведение..

 3. Bernard Sidi март 23, 2010 в 7:14 pm

  Защо изключваш така с лека ръка антисемитизма? Че това е еврейско училище, не посолството на Израел – насочено е срещу еврейската култура (да го наречем най-общо), а не директно срещу Израел. Естествено, много вероятен (и според мен логичен) е варианта да е надраскано от кретен. Анархистите по принцип не се славят с особен интелект, често граничи с този на насекомо, абсолютно възможно е подобни групи олигофрени да не могат да различат Израел от евреин или евреи. Естествено, не мисля, че 15 годишен младеж, който все още няма окосмение и който си прекарва времето, киснейки по градинките, може да даде кой знае какво мнение, но съм съгласен, че проявата е странна и остава място за различни варианти. Със сигурност не е проява на нацизъм, един нацист не би приравнил двата символа. Освен ако не е и той олигофрен, което не е рядкост при тях.
  Но да не забравяме, че антисемитизма не е патент на националсоциализма. Не виждам нищо нереално един арабин да го е нарисувал, макар Руслан да твърди, че това е против палестинската кауза. Против нея е естествено, но това не значи, че такива хора няма сред арабската общност. Има ги. Всеки народ си има мърша. Още повече подобни надписи (маген Давид = свастика) не рядкост в Близкия Изток.
  Подобна малоумна проява на подобен плазмодий имаше и пред срещу руското училище – свастика с надпис „смърт за Русия и болшевизма“. Изобщо – кретени има навсякъде, няколко милиарда има в целия свят. 🙂

 4. kordon март 23, 2010 в 11:25 pm

  Забележително е как евреите отхвърлят всяка критика срещу тях,била тя и най-адекватната,с удобната теза за „антисемитизма“,докато те самите си позволяват да отправят упреци по всички теми и въпроси.Жалко е за тях самите.

 5. tofo март 23, 2010 в 11:58 pm

  Много е грешно да се бъркат понятията ционисти или израелци с евреи. Израел винаги отъждествява своята политика с и от името на всички евреи по света. Така всяка критика към политиката на Израел се превръща в антисемитизъм.

 6. knaf март 24, 2010 в 10:20 am

  Всички ли евреи са на едно мнение за Палестина? Аз мисля, че не и според мен тогава надписите отразяват точната реалност – че политиката на една Държава е равна на геноцид не по-различен от този през ВСВ. А дали това е така всеки може да разбере сам.
  Иначе самото деяние е просташко по своята същност също както и надписите мрете тия или ония и няма да реши нищо.

 7. вътрешен март 24, 2010 в 10:52 am

  Това е провокация. Националистите се опитват да си уредят сметките с анархистите, драскайки еврейското училище. С един куршум – два заека.
  След като извършителите (някои от тях заснети на видеокамери) бъдат заловени, всичко ще излезе на яве.

 8. Bernard Sidi март 24, 2010 в 11:39 am

  Кордон, малко по-адекватно пиши, а? Забележете как евреите какво? В случая критиката е била срещу Израел, но насочена срещу еврейско училище, а другото ще го приема като мнение, не констатация. И спазвай по-добрия тан, какво ще кажеш?

 9. Аника март 24, 2010 в 1:53 pm

  Интересна тема и коментар. Тъй като проследих случката медийно, мога да кажа няколко неща. Независимо от каузата , мотивите и зцелите , това е вандалска проява. Да вменямаш вина на деца за политиката на Израел е безумно. Разбирам училището да беше в Израел, да беше част от посолството на Израел тук и някакви подобни, хипотетични „извинения“ – ок, но случаят не е такъв очевидно. Да си глупак не е престъпление, в този смисъл всеки такъв без елементарна обща култура и трезва преценка за деянията си може да ги е написъл. Звездата на Давид исторически, семиотично, фактологично – далеч не символизира Държавата Израел или поне не само нея – в този смисъл антисемитизмът е латентен и не аз не бих оспорил, че това може да се тълкува като антисемитска постъпка. Да не забравяме и контекстта в България със засилващия се неонацизъм, който макар и на улично, суб-култерно ниво става все по-видим и активен и, че това не е прецедент за това училище.

  При всички случаи ефекта от това деяние само пречи на каузата Палестина – това, мисля е безспорно. Що се отнася до анархистите – аз не бих генерализирал кой, колко мозък има и смятам, че позицията на анархо-групата е много адекватна и смислена. Това не означава, че някои, определящи се за анархисти не са авторите на надписите – просто и те са в графата „липса на обща култура, трезва преценка и разум“.

  И от мои приятели чух и още една версия, която не мога да коментирам, но вероятно е логична и актуална – това може да е опит за набеждаване и разчистване на сметки м/у анархисти и неонацисти. Тоест възможно е неонацисти да искат да натопят анархисти като автори, поради конфликта между тях, който съществува нявсякъде в Европа и тн….

  А за „свастиката“ в/у Френската гимназия…какво да се каже. Ако човекът написъл това, сам не вижда разликите, то очевидно има нужда от още образование и четене.

 10. kordon март 24, 2010 в 7:05 pm

  Бернард Сиди,няма съмнение,че зад някои прояви спрямо Израел или евреите като цяло,открито прозират низки страсти и дълбоко вкоренени предрасъдъци.Но поставянето на абсолютно всички критики под общ знаменател в графата „антисемитизъм“,без оглед на доказателствената им аргументираност,е неуместен и абсурден акт.Свеждането на полемиката до нивото на битова свада,каквато е неизбежната реакция на еврейството,цели да дискредитира не позицията на опонента,а неговата личност,поставяйки под съмнение интелекта му.Този подход е обиден и недобросъвестен и няма как да не инспирира негативно отношение в обратна посока.Не мога в никакъв случай да приема,че всички мои критики срещу една или друга проява на световното еврейство (което е право на всеки индивид),ще бъдат автоматично квалифицирани като акт на расизъм и ще бъдат сравнявани съвсем неоснователно с деянията на отделни лумпени.Не можеш да искаш уважение от другите,ако ти самият не уважаваш техните принципи.Това е едно от нещата,които липсват в диалога (доколкото той съществува)между евреите и останалия свят.И не съм сигурен,че причината за липсата на общ език между тях трябва да се търси само у неевреите.Или може би не съм прав и евреите никога не грешат,или пък не подлежат на критики,поради определени метафизични причини?Бернард Сиди,бъди здрав и нека твоят Бог,който и да е той,ти даде силата да съдиш справедливо за своите и чуждите дела! kordon

 11. Bernard Sidi март 25, 2010 в 1:17 am

  „…..Но поставянето на абсолютно всички критики под общ знаменател в графата „антисемитизъм“….“

  Това аз не го правя, направи си труда да прочетеш поне какво съм написал.

  „….без оглед на доказателствената им аргументираност,е неуместен и абсурден акт…..“

  Да, така е! Критика към Израел трябва да има. Та на коя стена точно от еврейското училище да потърся тази „доказателствена им аргументираност“?

  „…..каквато е неизбежната реакция на еврейството….“

  Ясна значи как стоят нещата. Това „еврейство“ било много сплотено.

  „….цели да дискредитира не позицията на опонента,а неговата личност,поставяйки под съмнение интелекта му……“

  Някой говорил ли е тук изобщо за тази позиция (независимостта на Палестина)? Не мислиш ли, че е излишно да си служиш с клишета? Тук се говори за самият акт, надраскването, никой мисля не отделя особено внимание на каузата. Макар че хората добре отбелязват, че това реално е против нея. А аз лично не мога да разбера къде прозря интелектуалните дарби на „художниците“, че не харесваш дискредитацията им? В целия този блог половината теми са за Палестина и аз никога не съм проявявал неуважение по какъвто и да е начин. Тъй че тези клишета на друг ги разправяй.

  „….Не мога в никакъв случай да приема,че всички мои критики срещу една или друга проява на световното еврейство…..“

  Автогол, не мислиш ли? 🙂

  „….ще бъдат автоматично квалифицирани като акт на расизъм и ще бъдат сравнявани съвсем неоснователно с деянията на отделни лумпени…..“

  Кой го прави? Със сигурност не аз. Добре, съгласи си, че са лумпени, това е добре. Сега можеш да ми обясниш какво толкова странно имаше в това аз да ги наричам лумпени?

  „…..Това е едно от нещата,които липсват в диалога (доколкото той съществува)между евреите и останалия свят…..“

  Заповядай във форума за Израелско-арабския конфликт във facebook, чиито администратори сме Руслан (чийто блог е това) и аз. Изпратена ти е покана.

  „….Бернард Сиди,бъди здрав и нека твоят Бог,който и да е той…..“

  Атеист съм, но благодаря иначе. И все пак – не разбирам какво толкова не си съгласен? Очакваш директорката на училището да се покае и да нареди на заселниците в Източен Йерусалим да се махнат? Или 10 годишните деца (български граждани) да гласуват за израелска партия, която е за незабавно изтегляне от териториите? Каква е точно критиката срещу училището, наистина не мога да разбера? Ако беше посолството, добре, вандалщина е пак, но поне има някаква логика (самият акт, не надписите и оеднаквяването на символите).

 12. ليلى خالد март 25, 2010 в 8:08 am

  И аз проследих случката медийно и Руслан Трад е един от малкото, които казаха истината. Медиите, начело с „Б“НТ, отново ни заляха с ционистка пропаганда. Евреите се изкараха жертви и то точно по време на агресия от тяхна страна и дори не казаха и една дума за израелската агресия в Йерусалим.

  Само не разбирам едно. Кой вменява на учениците от еврейското каквото и да било? Пише ли някъде „вие ученици сте фашисти“?! Да не говорим, че огромна част от учениците не са еврейчета, а училището е спонсорирано от ционисти 🙂 Репортажите обаче показаха колко промити мозъци имат тези деца, които явно се информират за историята и политиката от компютърни игри, където храбри евреи газят лоши нацисти (този филм май всички сме го гледали).

  Звездата на Давид може да има много значения, точно както и свастиката не трябва да се свързва само с Хитлер. Но точно както никой не я тълкува като „щастие“ и „късмет“ (едни от оригиналните значения на знака), така и звездата на Давид (която е на израелското знаме) е символ на геноцид, расизъм, изтребление, мошенничество и грабеж.

  Анархистите никога не са били умни и винаги ще си останат такива, просто нормален човек не би могъл да се увлече по тази глупост. В случая не знам кой е надраскал надписите, но анархистите се утрепаха да се надпреварват да се извиняват, като вулвички 🙂

  Много ми хареса първия коментар, защото много от училищата са издраскани с всевъзможна политическа пропаганда и откровени цинизми. Свастики, анархии, к*рове, женски полови органи и др. произведения на уличното изкуство красят училищните сгради. На никой не му пука обаче, никой не проронва и дума, но когато някой надраска ЕВРЕЙСКОТО училище се чува рев до небесата. Всички са равни, но някои са по-равни.

 13. Bernard Sidi март 25, 2010 в 11:38 am

  ليلى خالد – има една много хубава сграда на 4-ти километър, можеш да отидеш да я разгледаш. Там разправяй своите вицове и смешки. Другия вариант е да отидеш в Сомалия, там ще те приемат с отворени обятия, Лейла.

  Някой друг, който не е фен на ционистката научна фантастика?

 14. Bernard Sidi март 25, 2010 в 11:42 am

  Забравих да отбележа, напълно възможно е този пречупен кръст да е нарисуван от някой от десетките хиляди български хиндуисти, който инцидентно точно тогава е носил огромна стъклена леща пред себе си. Всичко е възможно в този изпъстрен с ционизми и конспирации свят.

 15. Ruslan Trad март 25, 2010 в 11:44 am

  Бернард, 134 наистина се спонсорира от ционисти. Какво толкова, че е неприемливо? Ционисти има, те си спонсорират инициативи, сдружения и прочие. Още като ученик ни го казаха това, докато бях в 134-то. Лейла си казва доста верни неща, друг въпрос е, че не ги приемат много хора. Голяма работа:)

 16. антифашист март 25, 2010 в 1:18 pm

  http://www.democracynow.org/2010/3/23/norman_finkelstein_responds_to_clinton_netanyahu

  Малко не е по темата, но това може да ти е интересно. Ти сигурно го знаеш тоя де.

 17. knaf март 25, 2010 в 1:22 pm

  Лейла е права в едно – когато преди две години на едно от арабските училища бяха изписани подобни нецензурни знаци и фрази управата на въпросното училище просто пребоядиса. Това може да се провери, в см. не са празни приказки. Това е положението, такива вандалски прояви има и срещу други етноси или религиозни групи. Те са показател колко им разбират на някои хора главите от чужди култури или пък недай си боже от политика. Но е излишно те да се преекспонират чак толкова или поне така сметна управата на училището.

 18. Bernard Sidi март 25, 2010 в 3:57 pm

  Ето какво конкретно имах предвид :

  „….Евреите се изкараха жертви и то точно по време на агресия от тяхна страна и дори не казаха и една дума за израелската агресия в Йерусалим…..“

  Така и не разбрах кога директорката на училището е наредила военна операция в Палестина или кога тези малките деца (повечето от които са българчета) са атакували арабски села. Може би някой най-накрая ще ми обясни.

  „….Репортажите обаче показаха колко промити мозъци имат тези деца, които явно се информират за историята и политиката от компютърни игри, където храбри евреи газят лоши нацисти (този филм май всички сме го гледали)…..“

  Пак не разбирам какво Лейла очаква от 10 годишни деца – да й направят културен, исторически и политически анализ на близкоизточния конфликт? Да цитират автори, с които да подкрепят твърденията си?

  „…. компютърни игри, където храбри евреи газят лоши нацисти….“

  Аз не съм виждал такава игра. Но ако Лейла спазва принципите на комунистическия си идол следва и тя да има сходно схващане. Това е ирония преди някой да се е хванал буквално.

  „….Звездата на Давид може да има много значения, точно както и свастиката не трябва да се свързва само с Хитлер…..“

  Това е вярно. Но какво според теб са искали „художници“ да изразят чрез тази завъртяна надясно свастика – древен хиндустки принцип или да приравнят към нацизма? Всичко може, но в случая е пределно ясно какво означава тази свастика.

  „….като „щастие“ и „късмет“ (едни от оригиналните значения на знака)….“

  Може би това са влагали тези вандалчета в нея, щастие и късмет равно на маген Давид? Ако е така спирам да пиша.

  „…така и звездата на Давид (която е на израелското знаме) е символ на геноцид, расизъм, изтребление, мошенничество и грабеж……“

  Ето тук отново се избива на научна фантастика. Алжирските власти избиват стотици хиляди араби, суданците избиват близо половин милион дарфурци, ливанците се изколват помежду си със стотици хиляди, но явно е много по-интересно когато някой „чужд“ извършва нещо срещу някой „наш“. Извинявам се за отклонението.

  „….Много ми хареса първия коментар, защото много от училищата са издраскани с всевъзможна политическа пропаганда и откровени цинизми. ….“

  Прочети коментара на Аника.

  „….На никой не му пука обаче, никой не проронва и дума, но когато някой надраска ЕВРЕЙСКОТО училище се чува рев до небесата…..“

  Оплакваш се, че се дига шум, нищо че статията е в блога на сирийски националист, който е много далеч от ционизма? Скарай се на Руслан тогава, как не го е срам? 🙂

  „….Лейла е права в едно – когато преди две години на едно от арабските училища бяха изписани подобни нецензурни знаци и фрази управата на въпросното училище просто пребоядиса. ….“

  Не съм чувал за такъв случай, Руслан да напише тема по този повод. 🙂

  Никой не е казал, че това е краят на света, такива простотии стават всеки ден навсякъде, показателно е как вие веднага си слагате политическите очила и почвате оттам да разсъждавате за този съвсем неполитически акт. Представете си следния случай – на една палестинска дюнерджийница се появяват надписи „палестинци=терористи“ или знамето на палестина = тероризъм. Замислете се как именно вие преекспонирате и търсите под вола теле.

 19. ليلى خالد март 25, 2010 в 9:50 pm

  Директорката не е наредила никаква война, но като я гледам няма нищо против смъртта на невинни хора, окупацията и колонизацията на чужда земя. Училището обаче е споносрирано от ционисти и надписите са си точно на място, защото децата които учат там се възпитават в ционизъм, както добре си пролича от коментарите им.
  Не очаквам деца да са запознати с проблемите породени от незаконната държава, но защо тогава про-ционистката телевизия „Б“НТ интервюира малки деца? 🙂 Типични ционистки похвати, когато ни е удобно интервюираме деца, но иначе отричаме, че те могат да дадат смислени отговори.
  За „този филм сме го гледали“ имах предвид последния филм на Тарантино, ония юдействащи копилета, нали се сещаш, храбрите ловци на нацисти 🙂
  Разбира се, че не са искали чрез свастиката да направят молебен към бога Слънце. Свастиката е там, за да покаже, че евреите, вечнопреследваните богоизбрани, правят това за което обвиняват останалия свят, че им е сторил. Избиват, заграбват, нарушават международни закони, извършват терористични акции, използват забранено оръжие и др.

  Руслан не е вдигнал шум, а коментира шума, Бернард. Шум вдигнаха Шалом, проционистките медии и глупавите анархисти.

  Viva, Viva, Viva Palestina!

 20. Bernard Sidi март 25, 2010 в 11:52 pm

  „……но като я гледам няма нищо против смъртта на невинни хора, окупацията и колонизацията на чужда земя……“

  Добре, интересно ми е – как точно изглежда човек, който няма против смъртта на невинни хора, окупацията и колонизацията на чужда земя? Нещо в прическата ли?

  „…..Не очаквам деца да са запознати с проблемите породени от незаконната държава, но защо тогава про-ционистката телевизия „Б“НТ интервюира малки деца?…..“

  Оставям настрана вицовете за проционистката БНТ. Ти осъзнаваш ли колко извратен и инфантилен едновременно с това е въпроса ти? Наистина ли не можеш да си отговориш сама?

  „…..Свастиката е там, за да покаже, че евреите, вечнопреследваните богоизбрани, правят това за което обвиняват останалия свят, че им е сторил. Избиват, заграбват, нарушават международни закони, извършват терористични акции, използват забранено оръжие и др……“

  Ех, тия лоши евреи. Ами, добре, ти си арабка предполагам, какво ще кажеш за милионите араби, избити последните години от други араби? Не се ли разграничаваш от тях? Както аз се разграничавам от хора като Кахане Чай и Иргун? Или наистина нямаш капацитета да разделиш тази иначе толкова единна, задружна и монолитна маса? Никога не съм твърдял, че всеки евреин е цвете за мирисане, има доста боклуци. Но ти прекаляваш с тези смехории.
  Говориш за медийни заблуди и не знам си какво, но в твоите писания аз долавям пък едно силно медийно влияние. В частност за забранените оръжия, но няма да коментирам, тъй като не си конкретизирала. Заповядай във форума за Израелско-арабския конфликт : http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=mf&gid=10150104235950195

  „…..Руслан не е вдигнал шум, а коментира шума, Бернард……“

  Мда, мда, повтори си го 5 пъти наум и кажи какво изплува.

  „….Шум вдигнаха Шалом, проционистките медии и глупавите анархисти…….“

  Какви ще са тези проционистки медии?

  И не забравяй, не аз съм този, който си е сложил за псевдоним представителка на главорезка организация. 🙂

 21. Ruslan Trad март 26, 2010 в 12:33 am

  С този си коментар всъщност потвърди типично ционистко мнение:)

 22. Bernard Sidi март 26, 2010 в 12:55 am

  Пак повтарям за заинетересованите, заповядайте в форума за Израелско-арабския конфликт.
  http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=mf&gid=10150104235950195
  Там е място за такива неща, не по стените на разни училища. (Арабските училища по света логично се спонсорират от арабските държави, както и всяка друга държава си поддържа културата. Нищо странно. Да разбирам ли, че аз, който не харесвам политиката на държавата, трябва да надраскам „палестинци=терористи“ на някое такове училище?).

  За Руслан – 😦

 23. антифашист март 26, 2010 в 3:17 am

  >С този си коментар всъщност потвърди типично ционистко мнение:)

  Кое му е ционисткото на това мнение по-точно?

  По принцип той може да е супер зле, блогът му изглежда ултра националистически и милитаристичен. Може просто да си му насъбрал, но тук не виждам да е казал нещо националистическо. Руслан, не се заяждам с теб, ако трябва да взиам страна сме на една с теб.

  А този тип мнения:

  „Свастиката е там, за да покаже, че евреите, вечнопреследваните богоизбрани, правят това за което обвиняват останалия свят, че им е сторил.“

  Мисля, че са доста погрешни. Защото:

  1. Това, че евреите са били жертва на нацизма не означава, че трябва да се подчиняват на някакви по-високи морални стандарти. Не само евреите са били жертва на холокоста, избивани са и гейове например. Значи ли, че ако гей наруши закона трябва да бъде съден по по-тежки закони само защото са избивани гейове в холокоста? Такъв тип мислене е доста примитивно.

  2. Разликата между евреи, израел и израелци е доста голяма и трябва да се прави. А прекалено много хора не могат да правят разликата между държави и хора. Това, че държавата прави нещо не означава, че всички нейни граждани го искат. А и не всички евреи са граждани на израел, както и не всички граждани на израел са евреи. Това са елементарни неща и тая разлика трябва да се прави. Основната причина е да се прави е защото иначе оставаме с една много непълна картина на света, в която няма място за хора. според такова виждане за света хората съществуват като някакъв придадък на държавите, а това не е така. има всякакви тенденции, които се борят една с друга. има супер много израелци, които яко се дразнят на националистическата истерия в израел. както има и не малко българи, които се нервят на истерията на национализма в българия.. Всъщност в Израел разумните хора дето са против национализма и милитаризма са доста пвоече от тук. Вероятно това е защото „тяхната“ държава, в момента, е доста по-зле – окупация, расизъм, нарушаване на международни закони, непризнаване на елементарни човешки права, потисничество, империализъм и други

  Аз разбирам, че някой път някакви расистки неща срещу евреите са разбираеми. Но не са оправдани.

  Критиката срещу Израел трябва винаги да е и критика срещу антисемитизма. Защото действията на Израел в момента са една от най-фундаменталните причини за съществуването на расизма срещу евреите. Десните про-израелски организации не могат да се преборят с антисемитизма, защото те защитават един от основните му причинители. Расизмът срещу евреите е разбираем, но няма оправдание.

  В крайна сметка крайно десните про-израелски настроени не са с нищо по различни от бълграрските фашисти и палестинците, които (от глупост) решават да си затворят очите и да демонстрират с нацисти. Същите нео-нацита, които един ден ще хвърлят камък срещу синагогата, а на другия срещу джамията.

 24. Лейла он май нийс март 26, 2010 в 7:06 am

  Интересно, като човек от улицата да ви кажа, че тази „Лейла“ е просто едно патетичkо, промито неонаци от мъжки пол.

 25. Ruslan Trad март 26, 2010 в 11:08 am

  „В крайна сметка крайно десните про-израелски настроени не са с нищо по различни от бълграрските фашисти и палестинците, които (от глупост) решават да си затворят очите и да демонстрират с нацисти. Същите нео-нацита, които един ден ще хвърлят камък срещу синагогата, а на другия срещу джамията.“

  Indeed:) да се съгласим, че докато има проблем в Палестина, ще има и такива надписи. Аз съм сигурен,че са само началото.

 26. Bernard Sidi март 26, 2010 в 3:59 pm

  . „…..С този си коментар всъщност потвърди типично ционистко мнение…..“
  Не знам защо ми изтри коментара, но ще питам пак – кое конкретно? Иначе е лесно да се хвърли така едно празно твърдение. Но дори да приемем, че си прав – нищо чудно, ционист съм.

  „…..По принцип той може да е супер зле, блогът му изглежда ултра националистически и милитаристичен……“
  Ясно значи. 🙂 Блогът ми не знам защо реши, че е „ултра националистически“, нито веднъж не съм си позволил наглостта да коментирам и обощавам даден народ, не съм написал нищо крайно (защото не съм краен). Блога ми също не е и милитаристичен, от 10-годишен имам интерес към военната техника и не виждам нищо лошо в това. Даже това ми помага да не съм толкова медийно зависим, колкото други хора в този разговор. За сметка на това, от тук присъстващите не аз съм този, който не цени живота на хората и не вижда нищо страшно в смъртта на собствения си народ (камо ли чуждия), не аз съм този, който открито призовава към насилие срещу цивилни.

  „…..Всъщност в Израел разумните хора дето са против национализма и милитаризма са доста пвоече от тук. …..“
  Да генерализираш така за национализма е смешно, няма държава в света, която може да съществува без национализъм. Това е просто абсолютно, 100%, необходимо условие да имаш каквато и да е държавност. Това, че има много хора, които петнят национализма (българския и еврейския), не означава, че всяка форма на национализъм е грешна. Напротив. И именно ти, който изписа половин страница за това как трябва да се разграничават нещата е хубаво да го разбереш.
  Колкото до милитаризма – имаш странен навик да използваш тази дума не където трябва и очевидно грешни познания по съдържанието й. Израел очевидно не е милитаристична държава, иначе досега да не съществуват съседите й, предвид военния (милитаристичен 🙂 ) потенциал и мощ.

  „…..има супер много израелци, които яко се дразнят на националистическата истерия в израел……“
  Би ли конкретизирал? Израел се пише с главна буква.

  „…..Вероятно това е защото „тяхната“ държава, в момента, е доста по-зле – окупация, расизъм, нарушаване на международни закони, непризнаване на елементарни човешки права, потисничество, империализъм и други…..“
  И на теб ти казвам, заповядай в групата „Форум за Израелско-арабския конфликт“. Линк – виж горе. И препоръка – по-малко новини.

  „…..Десните про-израелски организации не могат да се преборят с антисемитизма, защото те защитават един от основните му причинители……“
  Аз самият съм десен и забележи, не всеки десен е хитлерист или расист. Пак ти казвам – ти си човекът, който искаше да се разграничават нещата. И не бъркай икономически подход и външна политика, в историята има и достатъчно агресивни левичарски държави.

  „…..Защото действията на Израел в момента са една от най-фундаменталните причини за съществуването на расизма срещу евреите……“
  ….в мюсюлманския свят.

  „…..В крайна сметка крайно десните про-израелски настроени не са с нищо по различни от бълграрските фашисти и палестинците, които (от глупост) решават да си затворят очите и да демонстрират с нацисти……“
  Тук успя да разграничиш конкретно и съм съгласен напълно. Да, при крайностите е така.

  „…..Интересно, като човек от улицата да ви кажа, че тази „Лейла“ е просто едно патетичkо, промито неонаци от мъжки пол……“
  Без коментар. 🙂

 27. антифашист март 26, 2010 в 6:27 pm

  За блога ти.

  Може би съм се объркал, но ми се видя националистически да. Това, че защитаваш национализма показва, че имаш симпатии към тая дегенератска идеология.

  „няма държава в света, която може да съществува без национализъм. Това е просто абсолютно, 100%, необходимо условие да имаш каквато и да е държавност.“

  Модерните държави би трябвало да бъдат основани на гражданството, а не на някаква етническа принадлежност. израел (ще пиша с малка буква, щото не ме кефи тая държава, расистка ми е) не признава това и има много дискриминация срещу израелците, които не са от еврейски произход. освен това израелския национализъм се ползва за нарушаване на всякакви международни закони, споготби, харти, нарушаване на човешките права. Сериозните критики срещу израел идват точно от тая гледна точка, а не от някакви пенещи се фашисти. иначе пиша израел с малка буква, щото това е държава, която е предала супер много идеалисти. На времето идеята е била да се направи държава отворена за всички хора, която да е по хубава от националистическите и расистки режими в Европа. А в крайна сметка е станало същото и там. Жалко е просто, защото би могла да бъде една истински демократична страна.

  >Израел очевидно не е милитаристична държава, иначе досега да не >съществуват съседите й, предвид военния (милитаристичен 🙂 ) потенциал и >мощ.

  Не мисля, че има такава военна мощ. Израел е едно нищо без САЩ, Израел е просто удобна в момента за САЩ, но реално е голям мит, че е толкова всесилна. За това са и толкова смешни полу-конспиративните теории за „израелското лоби“ в САЩ. Тук ме кефи Чомски как разжепва тия глупости. http://libcom.org/library/israel-lobby-noam-chomsky

  Израел не е толкова силна нито икономически, нито военно. Казвам, че страната е милитаристична, защото самото общество е дълбоко милтиаризино. Армията има супер важно значение за обществото. Има много социално насилие срещу хората, които отказват да служат в армията. Това наричам милитаризъм в случая, а не това, че Израел е толкова всесилна – не е.

  „…..има супер много израелци, които яко се дразнят на националистическата истерия в израел……“
  Би ли конкретизирал?

  Ами срещал съм доста израелци, които са политически бежанци в Европа. Не искат да ходят в армията, за да служат на интересите на шепа психари на власт и са преследвани за това. Не мога да говоря в проценти колко хора са против национализма и окупацията там, но допускам, че не са малко. Аз не съм виждал на живо израелец, който да се кефи на тия глупости, но съм виждал обратното.

  „…..Защото действията на Израел в момента са една от най-фундаменталните причини за съществуването на расизма срещу евреите……“
  ….в мюсюлманския свят.

  Еми не трябва да съм мюсюлманин, за да не ме кефи, че Израел се държи супер зле с арабите. Както не ми трябва да съм евреин, че да не ме кефи това, че има омраза срещу евреите. Не е нужно да съм циганин, да не ме кефи, че циганите са в такова положение в България. И така. Човек може да има някакво съчуствие с потиснатите, просто защото са хора.

  Иначе да – има агресивни левичарски държави. Има агресивни всякакви държави. Но това не извинява тази конкретна държава.

 28. Bernard Sidi март 27, 2010 в 12:11 am

  „……Може би съм се объркал, но ми се видя националистически да…….“
  Аз съм патриот, да, но ти използва термина „ултра националистически“. Не съм виновен, че си вадиш изводи от картинки, прочети първо и после дай мнение, а не „ми, на мен така ми се видя, ама не знам защо и не смятам да прочета“.

  „……Това, че защитаваш национализма показва, че имаш симпатии към тая дегенератска идеология…….“
  Аз не само, че имам симпатии, аз съм националист. Да наречеш национализма дегенератска идеология е върха на простотията. Плюеш най-малкото на всеки български революционер, който е умрял за България. Национализъм не означава нацизъм, не означава омраза към чуждото и богоизбраност. Национализъм е патриотизъм, да обичаш и защитаваш своето. И не виждам нищо странно когато тук се заговори за светския палестински национализъм. Национално-освободителната борба на България също е едно националистическо (патриотично, родолюбиво, синоними дал Бог) движение.

  „……Модерните държави би трябвало да бъдат основани на гражданството, а не на някаква етническа принадлежност…….“
  Гледай сега, не аз съм виновен, че си неграмотен и не можеш да боравиш с термини като национализъм, етноцентризъм (който вероятно би използвал ако го знаеше) и милитаризъм. Аз съм националист и защитавам идеята, че гражданството е единственото нещо, което има значение през закона. Никой не говори за етнос, представите ти са потресаващо сбъркани и омесваш един частен случай с общия.

  „……израел (ще пиша с малка буква, щото не ме кефи тая държава, расистка ми е)……“
  Тя на теб не ти е никаква, а българският правопис изисква първата дума от изречението и имена да се пишат с главна буква.

  „……освен това израелския национализъм се ползва за нарушаване на всякакви международни закони, споготби, харти, нарушаване на човешките права…….“
  Не ми се пише едно нещо 100 пъти, чети нагоре, ако искаш – заповядай в групата.

  „……На времето идеята е била да се направи държава отворена за всички хора, която да е по хубава от националистическите и расистки режими в Европа. А в крайна сметка е станало същото и там. Жалко е просто, защото би могла да бъде една истински демократична страна…….“
  Могла е, да. И е. Ти отново приравняваш расизъм с национализъм. Какъв за теб е Левски, поставящ своята родина и народ над другите? Не че другите са по-низши, но става дума за неговия народ и неговата държава. Човешката природа ни кара да обичаме своето повече от чуждото, това е като при семейството. Левски не е отишъл да освобождава Албания или някоя френска колония, а България.

  „…..Не мисля, че има такава военна мощ. Израел е едно нищо без САЩ, Израел е просто удобна в момента за САЩ, но реално е голям мит, че е толкова всесилна……..“
  Еми, не знам какво мислиш ти, но Израел е 4-тата (айде, това е въпрос на дискусия) армия на света и 6-тата ядрена сила (единствената ядрена сила в Близкия Изток, Пакистан е далеч. Освен това има забележителни военни рекорди, побеждавайки многократно превъзхождащи я армии.

  „……Израел не е толкова силна нито икономически, нито военно…….“
  Eми, значи не си запознат, Израел е и икономическа, и военна (особено) сила. Не казвам, че е Китай, де, но ти се изхвърляш. Израел има стабилна, развита и модерна икономика.

  „…..Казвам, че страната е милитаристична, защото самото общество е дълбоко милтиаризино……..“
  Какво означава това – „милиаризино“? Аз не знам ти какви филми и новини си гледал, определено не познаваш страната или културата й, не се изказвай толкова елементарно и необосновано.

  „……Армията има супер важно значение за обществото…….“
  Естествено, това е държава, която е в състояние на война, подготвяща се или оттърсваща се от война от самото си създаване. Днес е сравнително по-спокойно, но преди години армията е това, което е спасило държавата от унищожение. Иначе е лесно да сложиш прякор антифашист и да почнеш да критикуваш държава, която ти е далечна и чужда, без да познаваш историята и проблемите й. Лесно ти е защото имаш привилегията да си изразнал в едно спокойно общество, в което последните 7 десетилетия не е имало война.

  „……Има много социално насилие срещу хората, които отказват да служат в армията. Това наричам милитаризъм в случая, а не това, че Израел е толкова всесилна – не е…….“
  Има социални последствия за хората, които не спазват закона – Божичко, това е нечувано! Закона казва, че трябва да служиш, значи служиш. Ако не искаш, твоя воля, понасяш си последствията (социални или каквито и да е). Както беше и в България до 2008, но не се спазваше и докато тук да отбиеш казармата с фалшива бележка е гордост, достойна за една потупване по гърба, в Израел да отбиеш казармата е срам. Защото на Израел му трябва армия, на България не. Не и такава.

  „……Ами срещал съм доста израелци, които са политически бежанци в Европа…….“
  Не, не си, защото няма такива. Може да има хора, които отиват в Европа да изнасят лекции и критикуват Израел или издават книги, но политически бежанци – не.

  „……Не искат да ходят в армията, за да служат на интересите на шепа психари на власт и са преследвани за това…….“
  Това не е политически бежанец. И аз не искам да плащам данъци – да избягам ли в Карибите? Там никой няма да ме кара да спазвам българските закони.
  Няма израелски политически бежанци. Както и няма британски политически бежанци, германски политически бежанци, американски и т.н.

  „…..Еми не трябва да съм мюсюлманин, за да не ме кефи…….“
  Така е, а ти внимавай какво пишат събеседниците ти. Казах (допълних), че Израел е основната причина за анти-еврейските настроения в мюсюлманския свят. Не мисля, че в Европа това е преобладаващия фактор (сред белите християни).

  „…..Иначе да – има агресивни левичарски държави. Има агресивни всякакви държави. Но това не извинява тази конкретна държава……..“
  Ти си този, който обвърза дясната икономика или държавнически строй с агресивна политика, не аз. А за съществуването си Израел засега не е бил агресор в нито едно война. Но това е мното дълга тема. Всъщност са 10 много дълги теми, не мисля, че Руслан би искал да му пишем още неща по темата, все пак тя е съвсем, съвсем различна. Затова, антифашист, ти предлагам и те каня да не ми отговаряш тук, а в групата, където си има и специален раздел за всяка една тема – войната 1948, Шестдневната Война, Йомкипурската война, Синай, Газа, бежанците, Източен Йерусалим, Излято Олово и т.н. Моля те, не пише повече тук по теми, които първо не са ти ясни (но си е твое право да пишеш повече отколкото четеш, белким научиш нещо), второ не се връзват със случая, за който Руслан е писал. Важи и за другите, всички са добре дошли.

  • антифашист март 27, 2010 в 2:58 am

   Ще спамна още малко. Ако Руслан се дразни да изтрие, няма да се сърдя.

   >Гледай сега, не аз съм виновен, че си неграмотен и не можеш да боравиш с >термини като национализъм..

   Национализмът Е обвързан с гражданството. Да може да твърдим, че е възможно да има чисто граждански национализъм (например в Америка или на някои места в Западна Европа). Но твърде често национализмът се обвързва с етноса, а при хората, които сами си признават, че са националисти това е така в почти всички случаи. Израелските граждани от арабски произход не са равноправни с тези от еврейски произход. Точно тоя тип етнически национализъм е против това арабите, граждани на Израел да имат равни права.
   Ето какво вика министъра на туризма:

   Avigdor Lieberman’s campaign slogan „no loyalty, no citizenship“ keeps popping up in a different context. For example, another Yisrael Beiteinu politician, Tourism Minister Stas Misezhnikov, couldn’t bear the thought of the cabinet earmarking some NIS 800 million to develop infrastructure and services in the Arab community, so he hastened to pull the campaign slogan out of the racist archive.

   „We can’t allow the state’s financial support for minorities to be handed to a community whose leaders are loyal to Israel’s enemies,“ Misezhnikov said about a plan drafted by Minority Affairs Minister Avishay Braverman.
   http://www.haaretz.com/hasen/spages/1158323.html

   Наистина не съм запознат с политиката в Израел, но просто не виждам как тоя тип аргументи се различават с антициганските и антитурските истерии на Атака, ВМРО и останалите бг патриотарчета.

   Още нещо за национализма. Да имал е важна роля през 19ти век, но през 19ти век. Някак си наистина не мога да различа Волен Сидеров и Либерман от националистическата партия Наш дом Израел. Да може би вторите правят повече поразия от колкото пропагандират. Освен това някак си ми е трудно да си представя, че Расате, Сидеров или някой от останалите националисти има нещо общо с Ботев или Левски. Не може и да има, защото национализмът си е изиграл ролята.

   >Човешката природа ни кара да обичаме своето повече от чуждото, това е като >при семейството. Левски не е отишъл да освобождава Албания или някоя >френска колония, а България.

   Обвиняваш мен, че съм незапознат и говоря наизуст, но тук го пратиш ти. Национализмът през 19-ти век е бил глобално движение. И да националистите от цял свят са ходели да си помагат. Големите националисти като Мацини или Гарибалди са ходели да освобождават из цял свят, от южна америка до гърция. Просто национализмът е било движението на 19ти век, вече не е. Българските националисти от 19-ти век са се борели като цяло против Османската империя, искали са всички етнически групи да си основат държава. Колкото и да е било хубаво това има и своите мрачни страни. Защото като са се основали националните държави са оставили вратата за следващите националисти да се опитят да прочистят нацията от всички „чужди“ елементи. Това отваря възможността за всякакви етнически прочиствания, геноциди и т.н.

   Всъщност модерният антисемитизъм тръгва точно от създаването на националните държави. Защото изведнъж евреите се оказват хора без пространтсво за живот. Колкото и да са били репресирани преди от християните, вече националната държава ги кара да изглеждат тотално неестествени и т.н. глупости. Всъщност и циганите попадат в подобна ситуация. Не случайно нацистите избиват циганите също супер ожесточено. Нацизмът не е някакво тотално неразбираемо нещо, а е продължението на национализма. Да окей не всеки национализъм е фашизъм, но в крайна сметка нацизмът не идва от нищото. Възможността за хрумването на геноцидните и холокостовки идеи идва със създаването на национализма. Национализмът не е част от „човешката природа“, това е политическо движение, което се ражда реално 19-ти век.

   >Така е, а ти внимавай какво пишат събеседниците ти. Казах (допълних), че Израел е основната причина за анти-еврейските настроения в мюсюлманския свят.

   Съгласен съм, че антисемитизма не идва само от политиката на Израел. Не съм олигофрен, ясно е, че създаването на самата държава е реакция на преследването на евреите и на антисемитизма. Ясно е, че съществуването на държавата е важно, за да може евреите да се чувстват защитени, защото наистина има много антисемитизъм в Европа, който не е свързан пряко с действията на държавата.

   >Това не е политически бежанец. И аз не искам да плащам данъци – да избягам >ли в Карибите?

   Ако Израел е толкова загрижена за законите защо не започне да ги спазва. Може наистина да не съм запознат, но до толкова съм – а именно, че Израел в момента нелегално (според ООН) е окупирала чужда територия. Това е нелегално след втората световна, законово няма право да задържа територия.
   Това е елементарна логика и не е нужно да знам историята в дати.

   Ти наричаш престъпници хора, които отказват да участват в една незаконна окупация. А това си е точно по дефиницията за политически бежанец. Държавата ги кара да извършат нещо незаконно и те отказват и бягат в чужбина.

   Прав си, че наитина тоя конфликт не ми е ясен. Но има неща, които не изикват дълбоки знания, а елементарна логика и здрав разум.

 29. Bernard Sidi март 27, 2010 в 4:04 pm

  Ти май не чаткаш, пиши във форума, стига си ме карал да ти отговарям на безумиците.

  „….Национализмът Е обвързан с гражданството. Да може да твърдим, че е възможно да има чисто граждански национализъм (например в Америка или на някои места в Западна Европа)……“
  Твърде общо говориш и много злоупотребяваш с национализъм. Васил Левски също е бил националист, но не имал българско гражданство, нали? Граждански национализъм е нещо, което май тук си измисли. 🙂

  „….Но твърде често национализмът се обвързва с етноса, а при хората, които сами си признават, че са националисти това е така в почти всички случаи……“

  Добре, браво, мен какво ми интересуват тези хора? С национализма се злоупотребявало, така е, но с заради злоупотреби с антифашизма са умирали десетки милиони. Тъй че не ми говори наизуст.

  „….Израелските граждани от арабски произход не са равноправни с тези от еврейски произход……“
  Добре, де, защо? Какви са законовите разлики?

  „….Avigdor Lieberman’s campaign slogan „no loyalty, no citizenship“ …..“
  Тук чета лоянолст, гражданство, такива думи, не раса или етнос.

  „….Да имал е важна роля през 19ти век, но през 19ти век……“
  Няма държава в света и не може да има такава, която не изповядва някаква форма на национализъм. Просто това е абсолютно невъзможно. Дори теоретично, ти свързваш национализма само с някакви си раси и етноси, когато разбереш какво е ще разбереш и необходимостта му. И ще разбереш защо България изплаща помощи на безработни българския граждани, а не безработни китайски граждани. Нищо против китайските граждани, но ние си гледаме нашия интерес.

  „….Някак си наистина не мога да различа Волен Сидеров и Либерман от националистическата партия Наш дом Израел. …..“
  В тази партия има араби. Партията е пратила и в Кнесета депутати араби. Не говори наизуст.

  „….Големите националисти като Мацини или Гарибалди са ходели да освобождават из цял свят, от южна америка до гърция……“
  Първо, Италия не е била под робство, второ българи, сърби и румънци до едно време са се биели заедно, защото са имали общ враг. Признавам, че имаше неточности в това, което казах. И все пак, за всеки един националист, бил той български, сръбски и т.н., собствената родина е на първо място. Това е естествено. Защото на света все пак има народи и те са обособени. Не виждам защо това автоматично да предполага омраза.

  „…..Просто национализмът е било движението на 19ти век, вече не е…..“
  Нацинализма не е движение, а явление. Дори движенията Хамас и Фатах са националистически, макар да може да се поспори дали следят националния интерес. И както виждаш в 21-век също е жив. Ако нямаше национализъм на света трябваше да има една държава. Ти също така бъркаш едно отделно националистическо движение, явлението национализъм, национална политика. Третото е това, което е нужно да се засили в България да речем.

  „…..Всъщност модерният антисемитизъм тръгва точно от създаването на националните държави…..“

  Не бих казал, такъв антисемитизъм има много преди силните националистически движения в Европа, но има нещо вярно в това. Оформя се окончателно именно 19-ти век, но по съвсем друга линия.

  „…..Нацизмът не е някакво тотално неразбираемо нещо, а е продължението на национализма. ….“
  На кой национализъм – китайският? Ямайскията? Нацизмът не е ли крайно авторатирен и социалистически национализъм със силно застъпена и основополагаща расова теория? Да, нацизмът е крайността на немския национализъм, както и изродщитините на комунизма са били крайността на „антифашизма“, тъй че стига си злоупотребявал с понятията (или се съгласи, че персонално си отговорен за смъртта на милиони 🙂 ).

  „…..Национализмът не е част от „човешката природа“, това е политическо движение, което се ражда реално 19-ти век…..“
  Без коментар, чети си сам, няма да се повтарям.

  „….Това е нелегално след втората световна, законово няма право да задържа територия……“
  Кое е нелегално след ВСВ? 🙂

  „….Ти наричаш престъпници хора, които отказват да участват в една незаконна окупация……“
  Като плащат данъци те същото хранят това правителство и тази система, може би ако натрупат сметки по 50,000 долара и избягат ще са политически бежанци? 🙂 Стига смехории, хора, които не са били комунисти пак са ходили в казармата преди 1989, нали?

  „….Прав си, че наитина тоя конфликт не ми е ясен. Но има неща, които не изикват дълбоки знания, а елементарна логика и здрав разум……“
  Сам го казваш – не ти е ясен този конфликт, нямаш дълбоки познания, а логиката ти е елементарна.

  Спри да задръстваш, влез в групата във фейсбук, там да пишеш вицове. Айде, със здраве!

 30. Aya март 27, 2010 в 7:00 pm

  Бернард Сиди, не забелязваш ли, че колкото и пъти да повториш и потретваш поканата си за дискусия във форума, който се създали с Руслан, почти никой не се присъединява и вклчюва.

  Помисли си дали това не се дължи на тона ти и начина, по който “дискутираш“.

  • Bernard Sidi март 27, 2010 в 11:19 pm

   🙂
   Съжалявам, но когато човек говори глупости няма как да го взема на сериозно. С теб да речем може да се говори, затова и проявявам уважение.

 31. антифашист март 28, 2010 в 4:25 am

  >Кое е нелегално след ВСВ? 🙂

  според съвременното международно право не е легално една държава да придобива територия с война. след 67-ма Израел прави точно това. това не е нужно никаква философия и дълбоки знания да му е ясно човек. това е мнението и на оон без 3-4 страни, които освен САЩ са някакви незначителни (тип България, че и по незначителни). това е нелегално да. А партията Израел наш дом всички я критикуват за расистка. Включително голямата дясна американска преса.

 32. Bernard Sidi март 28, 2010 в 2:10 pm

  Аха, разбрах. Да, наистина има такова правило в ООН, аз не мога да се сетя за държава тогава, която отговаря на този критерий. Всъщност ми е все тая, не Израел е агресора в тази война или в която и да е било. И както виждаш, след още една война и малко преговори връща половината окупирана земя, ако други са малко по-практични, а не толкова емоционални, щеше да е далеч по-лесно.

 33. дете на петия корен юни 17, 2010 в 5:20 pm

  Бербард Сиди е евреин, знам го от много места и винаги ще върти и суче в защита на престъпния и фанатизиран еврейски народ. Както и не би спестил обиди към българите. Всичките му коментари тук са глупости.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: