Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Блокада на Йерусалим

Update: към 11:00 израелският вестник „Аарец“ съобщи, че блокадата на Източен Йерусалим е вдигната.

Преди това: В понеделник израелската полиция обяви, че запазва състоянието на бойна готовност в Източен Ерусалим и за четвърти пореден ден продължи забраната за достъп на палестинци мъже под 50-годишна възраст в района на джамията „Ал-Акса”. Полицията разположи заграждения и барикади на подстъпите към Стария град и там се разположиха специални части в черно облекло, снабдени със звукови и газови гранати. Поради тези мерки откриването на Синагогата на разрухата снощи бе съпроводено от необичайно спокойствие в района на джамията „Ал-Акса” и Източен Ерусалим. В района се допускаха само жители на Стария град, а на собствениците на магазини там бе наредено да представят документи за собственост или платени данъци.

Националното и ислямското движение бяха отправили призиви за събиране на хората при джамията „Ал-Акса”, но директорът на Ерусалимските вакъфи д-р Аззам Ал-Хатиб каза: „Над джамията е наложена блокада, над града е наложена блокада, даже пред автобусите с богомолци от вътрешността на израелските територии полицията постави препятствия и не им бе позволен достъп.” Старият град и главният пазар изглеждаха обезлюдени, а в противовес навсякъде из обновения еврейски квартал имаше движение.

Завеждащият въпросите на Ерусалим в ръководството на Движението „Фатах” Хатем Абдул Кадир заяви: „Синагогата на разрухата не е просто обикновена синагога, а опорен пункт и встъпление към т.нар. изграждане на Соломоновия храм върху развалините на Храмовия хълм. Тази синагога ще бъде преден пост на репресиите, религиозния фанатизъм и екстремизма.”

Vodpod videos no longer available.

Десетки палестинци бяха ранени по време на сблъсквания с израелската армия в град Рамалла на Западния бряг. Видният палестински политик и бивш министър-председател Ахмад Корейа обърна внимание, че мерките, предприети от Израел, заплашват да предизвикат избухване на ново въстание интифада. Пред журналисти Корейа каза: „Народната интифада не става с вземане на решение, тя е натрупване на мъката и неправдата, от която страда народът, и ако нещата продължат по този начин, независимо дали ние ще вземем решение или не, интифадата е близо; щом Израел продължава с тази практика, тя е близо.”

в. „Ал-Кудс Ал-Арабий”, 16 март 2010

Advertisements

6 responses to “Блокада на Йерусалим

 1. . . . март 17, 2010 в 5:56 pm

  Имам въпроси :
  1во “ Националното и ислямското движение бяха отправили призиви за събиране на хората при джамията „Ал-Акса”“ Това преди или в следствие размириците ?

  2ро – в момента текат ли стоежи или всичко е само план , макар и този план да е в противоречие с международното право?

  3то а/ На какво е символ отварянето на Синагогата ?
  б/Мюсюлманите са против построяването на Третия Храм ? Защо ?
  в/Заради религиозни причини или ?

  П.П. – може да пуснеш инфо за конкурса „Мис Арабски Свят „

 2. Ruslan Trad март 17, 2010 в 11:54 pm

  1. Следствие на размириците. След като полиция влезе в Ал Акса и изгони молещите се, араби се събраха пред храма.

  2.В момента текат строежи, като планът е за нови 1600 жилища, тези дни бяха пуснати 200 от тях.

  3.Отварянето на синагогата има религиозно значение и политическо също така. Целта е да се махне Ал Акса също така.

 3. Мая Ценова март 18, 2010 в 9:28 am

  Палестинците, арабите, а би трябвало и целият свят да се противопоставят на плана на Израел, защото той претендира, че храмът е бил на същото място, на което е джамията ал Акса. С цел да се докаже това твърдение години наред Израел провежда археологически разкопки непосредствено под основите на „ал-Акса“, в недрата на Храмовия хълм, което не е безопасно за двата прекрасни паметника на архитектура – джамията „Скалния купол“ и джамията „Ал-Акса“. В резултат на разкопките те са застрашени от рухване. В прилежащите им пространства вече има няколко пропадания на подови плочи в резултат на размествания на земните пластове в хода на разкопките. А до този момент по свидетелства на археолози и учени в недрата на Храмовия хълм не е открита нито една отломка, която да свидетелства, че там е съществувал храмът, за който претендира Израел. В такива условия върви процес на открито фалшифициране на историята, като от района на „Ал-Акса“ се вадят и пренасят другаде плочи, които представляват археологически паметници, с цел да се докаже тяхната принадлежност към други епохи и цивилизации. Срамното е, че светът – поне онази част от него, която знае за това, мълчи. А ние тук дори не получаваме такава информация благодарение на „безпристрастността“ и „балансираността“ на нашите медии.

  И още нещо. Не ви ли изглежда странно да си построиш съвсем новичка синагога и да я наречеш „Синагога на разрухата“? И ако това не е показателно за самото светоусещане на нейните строители, за тяхната житейска философия, която ако засягаше само тях и техните си хора, добре, но определено засяга света във все по-широк мащаб и все по-голяма степен. Независимо, че светът все още предпочита да не забелязва това.

 4. . . . март 18, 2010 в 9:49 am

  Мерси за отговорите !

 5. . . . март 18, 2010 в 7:46 pm

  Но нали знаете ,че все пак евреите ще построят Третият Храм ( и може би точно на това място ) ?

 6. Мая Ценова март 19, 2010 в 9:47 am

  Почти не се съмнявам. Особено, ако светът им го позволи, плюейки на собствения си сурат, т.е. на собствените си резолюции и решения.Според които Източен Ерусалим е окупирата територия, от която държавата окупатор Израел трябва безусловно да се изтегли. Още повече, че самата държава окупатор Израел е създадена тъкмо по силата на една от резолюциите на тъкмо тоя свят, представляван от ООН. Откъдето пък тази държава би следвало да се съобразява – респективно светът да я принуди да се съобразява – с другите резолюции на създалата я организация.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: