Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

(Update)На живо:Велинград, премиера на филма „Следи в пясъка“ на Стилиян Иванов

Update 13 март, 23:40: Както писах по-рано през деня (това можете да прочетете в долните редове), аз съм в хотел „Абир“, където заедно със сирийска делегация от посолството на Сирия гледахме премиерата на филма „Следи в пясъка“. След самия филм последва официална вечеря, а утре очакваме към 10:30 сутринта да има среща с целия екип на филма, за въпроси и т.н. питания.

Мога да кажа, че вечерта мина прекрасно, а вечерята беше великолепна. Домакинът Мохамед Нажар се бе погрижил всички гости да се почустват удобно, а шведската маса бе богата. Не липсваха и танци, включително една туристическа група от Гърция се изяви на фона на добра гръцка музика, и това повдигна повече настроението.

По-рано през деня: В хотел „Абир“ сме, в центъра на град Велинград, където очакваме премиерата на документалния филм на Стилиян Иванов, „Пътят на човешката цивилизация- следи в пясъка“.

Филмът разказва за Месопотамия и Леванта – Изтокът и Западът на Плодородния полумесец. Чрез задочния диалог между съвременен учен и древен калиграф, представяме клинописът от преди 5000 г. на царство Мари и Ибла; първата в света азбука от Угарит; храмовете на Ищар и Бел от Тел Халаф, Ендара и Палмира; живият език на Христос – арамейският, на който все още говорят в Маалюля; джамиите и пазарът на Дамаск.

От филма ще научим повече подробности за представата на древните жители за света, астрологията, секса, боговете… За първообраза на Дева Мария и Богът на Стария завет… За храната в наши дни, която са проготвяли още в III хил.пр.Хр.

В 19:00 започва прожекцията на този филм, който чакам с интерес. Тук съм заедно със сирийската делегация от посолството на страната в България, аз от своя страна съм представител на Форум за арабса култура. Има още официални гости, видях и бившия заместник-министър на външните работи, Радион Попов. Надявам се, че ще мога да взема интервю от автора на филма, Стилиян Иванов.

Очаквайте подробности след прожекцията!

Advertisements

5 responses to “(Update)На живо:Велинград, премиера на филма „Следи в пясъка“ на Стилиян Иванов

 1. Адриана март 13, 2010 в 10:10 pm

  Ако знаех за филма по-рано щях да присъствам и аз! :((

 2. Ruslan Trad март 13, 2010 в 11:50 pm

  За жалост е с покани, защото местата са ограничени. Не се притеснявай, имам изненада относно филма:)

 3. MerlinTheKid март 14, 2010 в 2:25 am

  Здравей Руслан,
  с блога си ме караш да се стремя да опозная арабската култура по-добре, като се започне от храната и се стигне до обичаите в различните арабски страни.
  Интересна ми е твоята позиция за проповядването на радикалния ислям в България. Аз лично съм чел Корана и намирам там повече прилики, отколкото разлики между ислям и християнство (все пак имат общи корени), но се чудя откъде идва идеологията на радикалния ислям, какви са нейните цели(защото според мен насила хубост не става) и твоето лично мнение!
  Все пак домакина на проявата беше пред екстрадация заради връзки с радикални ислямски организации(което разбира се не му пречи и да подкрепя нормални инициативи като тази), района около Велинград е пълен с „проповедници на правилният ислям“ и тнт.
  Отбелязвам, че не съм християнски религиозен фанатик, точно обратното, следя философията на един българин, че всички в българия трябва да са равни.
  Поздрави.

  М.

 4. Ruslan Trad март 15, 2010 в 1:12 am

  Дайте ми пример за проповядване на радикален ислям в България-факти, а не медийни прояви:) Господин Хаджар е човек, който познавам и уважавам. Никога не е бил замесван в ислямски групировки и това ще се докаже скоро.

  Идеологията (правилно казахте!) е именно идеология, не религия. Това е политическата окраска на случая.

 5. Pingback: Снимки и реакции след премиерата на „Следи в пясъка“ « #Intidar

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: