Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Какво ни трябва за едно добро наргиле и откъде да си купим аксесоари за него

След добро хапване със сандвичи, почти задължително е да изпушим една наргиле. Аз лично пуша често, но най-приятно е с черен чай, след вечеря. Наргилето отпуска, особено ако цял ден си ходил нагоре-надолу по задачи. В следващите редове ще ви представя някои съвети за наргилето, както и къде можете да си набавите аксесоари за наргиле.

За да е хубаво едно наргиле, трябва да имате добри съставки за него – от чашката и щипките до тютюна. Значение има дори водата, която се слага. Колкото по-студена и източена е водата, толкова по-добро и свежо ще е наргилето. Ако още не сте си купили наргиле, хубаво е да знаете какво търсите.

Египетските наргилета се правят от месинг и хром най-често, те са по-издължени, а в традицията се смята, че са най-разпространени, като Египет векове наред се е славел с производството на наргилета. При тях дърпането е лесно, а стъклото е от добро качество.

Сирийските наргилета са по-къси, но много по-орнаментирани и красиво изработени. Те са шарени, правят се от месинг и се слага малко повече води от египетските. Смята се, че издържат повече на амортизация, заради изработката си, дърпането е също толкова леко, колкото при египетските наргилета.

Съществуват още няколко типа наргилета, като турски, китайски, ирански. От тях най-трудно се намират иранските, тъй като са и най-скъпи. Интересни са т.нар. „малки наргилета“, които сигурно сте виждали. Размерът им не ги прави по-малко добри от останалите. Погрешно се смята, че димът се дърпа по-трудно.

Тютюнът е важна част. Казвам важна, тъй като не всеки слага тютюн. Аз лично не пуша наргиле с разни други неща (трева и т.н.), защото това вече не е наргиле. За да е приятно усещането тютюнът трябва да е пресен и направен добре. Няколко фирми са добри в производството на тютюн, но в България най-често се срещат Nakhla. Важно нещо е да гледате годността на тютюна, защото с времето той изветрява, става сух и респективно-когато дърпате няма да излиза хубав дим. Накъсвайте тютюна на по-малки части когато го слагате в чашката, за да се усвои по-добре при пушене. Препоръчвам да опитате и т.нар аромати за наргиле. Те са като тютюните, но много по-наситени на вкус и малко по-скъпи. Обикновено в България се предлагат аромати, произведени в Дубай и Бахрейн.

Чашките са няколко типа-от големи до малки, глинени, керамични. Големината е от без значение, освен ако не искате да сложите наистина много тютюн в нея. Винаги оставяйте малко място в чашката, за да има възможност да дърпане. Ако няма въздух по-трудно ще дърпате от тютюна, а това ще развали удоволствието. Ето защо не пълнете изцяло чащката с тютюн.

Трябва да намерите добър, здрав станиол. След като сложите тютюна в чашката, трябва да я покриете със станиол, а той трябва да е здрав. Когато сложите въглена върху него, той трябва да издържа на топлината, за да не прогори и сигне до тютюна. Направете достатъчно дупчици, през които топлината на въглена да достиго да тютюна, но не много. Някои ги правят с клечка за зъби, но аз препоръчвам да си купите специалният за това аксесоар.

Въглените са с голямо значение, защото ако не са добри, могат да допринесат за вкуса на наргилето, а това ще развали удоволствието. Често се случва, ако не е добър въгленът, тютюнът да започне да издава мирис на дим. Затова купувайте качествени въглени, а не такива, които се палят със запалка. Не слайте много въглени върху станиола. Трябва да внимавате той да не прогори, а също и да не стане прекалено симно наргилено, иначе рискувате да се закашляте от дима. Два малки въглена от двете страни на чашката вършат много добра работа.

Подбирайте също щипките. Ако не искате да направите беля, като да изпуснете вюглена на килима или да се изгорите, търсете здрави щипки, които се огъват трудно. Трябва да са удобни за захващане, и не много дълги.

Информацята продължава след снимките.

Турски тип наргиле.

Египетски тип наргиле.

Ирански тип наргиле.

Всички тези материали, и още, е хубаво да купувате от магазин, който е добър и се знае, че предлага качествени стоки. Такъв е „Царството на наргилетата“ на бул. „Христо Ботев“ 109 в София. Той работи от понеделник до събота, от 10:00 до 20:00 ч. В самия магазин можете да намерите всичко за едно наргиле-чашки, вази, станиоли, покривала за вятър, тютюн, аромати, маркучи, тавички, щипки. Собственикът знае с какво се е захванал и консумативите са прясни. Вътре в магазина можете да попитате също съвети относно приготвянето на едно автентично наргиле.

Ще завърша с това, че трябва да подържате редовно наргилето си, ако искате да е приятно пушенето. Промивайте с вода маркуча, за да отстраните останал от предни пъти пушек, тютюн или въглен. Често след пушене не се промива маркуча и при следващо пушене има остатък от дим във вкуса. Почиствайте чашката задължително след употребата на наргилето. Препоръчително е да пушите с гумените приставки, които се слагат на маркуча, защото е по-хигиенично.

В крайна сметка, едно наргиле не може да мина без компания, приятна атмосфера. Пушете с удоволствие, за да сте доволни от наргилето.

Pictures: hookahs.info

8 responses to “Какво ни трябва за едно добро наргиле и откъде да си купим аксесоари за него

 1. Mariela-Klimentina март 9, 2010 в 12:35 pm

  Izkluchitelno polezna i interesna informacia, blagodarim

 2. Idea Casa март 9, 2010 в 2:03 pm

  Стрхотна информация, хиляди благодарности. От скоро съм фен на наргилетата и ми беше много полезна информацията ти. Направо ми прочете мислите 🙂

 3. Ruslan Trad март 9, 2010 в 2:32 pm

  @Idea Casa: Ако имаш въпроси, задай ги, за да помогна:)

 4. josephflavius март 9, 2010 в 5:48 pm

  Мерси Руслане… от доста време се каня да си взема наргиле, и ще го проверя въпросния магазин на Ботев. Съветите ти за поддръжката също така са полезни, и обясняват някои мои провали в миналото 😉

 5. lammoth март 11, 2010 в 7:53 pm

  ако вместо тютюн сложим канабис, какво ще стане?
  а ако вместо вода се сложи алкохол?
  Ще гръмне ли? 🙂

 6. Ruslan Trad март 11, 2010 в 9:53 pm

  Не,просто няма да пушиш наргиле, а някаква версия:)

 7. Коко март 22, 2010 в 2:11 pm

  Интересна статия, но мисля си започнал да пишеш подробно и по някое време просто ги претрупваш нещата! 🙂

  Няма проблеми. Виж тук какво пуснахме като информация за наргилета и тютюни.

  http://zadimeno.com

 8. ;] април 5, 2010 в 10:56 pm

  samo za m1rkucha ne s1m s1glasen 4e se mie s voda shtoto pove4eto sa hartieni i se skapvat s vremeto 😉 prosto se produhva silno da izlqzat zajdite ;]

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: