Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Няколко места в Дамаск,където можете да опитате традиционна кухня

От 2005 година Сирия е в относителна изолация, заради администрацията на Буш, която се стремеше по всякакъв начин хората да разбират под „Сирия“, „тероризъм“. За щастие това се променя, а туристите стават все повече. Преди няколко дни властите в САЩ отмениха препоръките за американците да не пътуват до Дамаск, който според New York Times е на 7-мо място в предпочитани дестинации през 2010 г.

Всички тези промени, притокът на туристи, променящата се  политическа реалност и пътят към отваряне на Сирия, налагат промени и в туризма. Когато отидете някъде, вероятно искате да опитате нещо типично за страната, вкусове, които не може да усетите никъде другаде и да разберете защо все пак сте се охарчили толкова, за да пътувате хиляди километри. Е, ето няколко места в Дамаск, където един турист може да опита традиционни вкусове от сирийската кухня.

Разбира се много хора използват пътеводители, чрез които да си помогнат. В тези книжки невинаги има достоверна информация и с това се рискува туристът да остане разочарован. Пример е Laila’s restaurant, за когото се изказват невероятни неща в интернет, но всъщност не е много добро заведение. Много пъти храната е студена, а обслужването бавно.

NB! Запазвам имената на местата в техния латински вариант, защото той е най-близък до арабското произношение и ще може да ги намерите по-лесно, ако питате някой в Дамаск.

1. Narenj: Едно от най-добрите места в Дамаск. Приготвят много добре храната, богат асортимент от сирийската кухня. Има ястия, които няма къде другаде да опитате, освен в този ресторант. Може да откриете заведението на ул. Medhat Basha в Стария град на Дамаск, близо до Римската арка.
2. Fateyer Аl-Shaalan: Въпреки, че има стотици пещи за т.нар. fatayer из целия град това място е любимо на местните жители. В Al-Shaalan приготвят всички типове от тези пицоподобни тестени изделия. Най-лесно се стига с такси до Al-Shaalan, до пазара „Танабел“.

3. Midan Jazmatiyeh: Това е раят на храните в Дамаск, поне според мен. Улицата е пълна от началото до края с хранителни магадини и ресторанти, в които има всичко. Арабски сладки, сирене, маслини, фалафел, шауарма, фатаер, камилско месо -всичко това може да немерите именно на това място и ако искате да усетите местнтата кухня, това е препоръчително посещение. Най-хубавото на мястот е, че е магазините и ресторантите са отворени 24 часа, но най-добре отидете там след 10 вечерта, когато се усеща най-добре атмосферата, защото тогава излизат всички в Дамаск. Следващите две места са на същото място.

4. Аl-Mouselli Shawarma: Ето какво пише журналистът от BBC, Тим Франкс:

„Невероятни спомени. Ядох най-добрите сандвичи шауарма (пояснение от мен- тук се казват дюнери) и мисля, че никога няма да опитам по.добри. Мястото е Аl-Mouselli в квартала Жазматие, типично местно заведение с пластмасови столове. Месото беше говеждо, нетипично. Поднесоха ми го с деликатно кисел сос от нар, а сандвичът бе направен от много вкусен, тънък хляб, заедно със зеленчуци и сок от току-що изцедени плодове.“

5. Mahabeh, Midan Аl-Sham и други в района: Тези места не са за хора със слабо сърце. Тези различни по размер ресторанти са разположени в началото на ул. Jazmatiyeh. Това, което ги прави уникални са, че са специализирани в приготвянето на всякакъв вид карантия, както и традиционните шишчета. Ако сте любители на подобна храна, непременно отидете там. Няма да навлизам в подробности какво се приготвя, защото аз лично не ям карантии, но препоръчвам мястото, защото е традиционно и типично.

6. Ресторант Аl-Halabi: Един наистина добър ресторант, близко до хотел „Четири сезона“ в Дамаск. Лукс, превъзходна кухня, традиционни декори. Препоръчвам го, ако искате да опитате от всичко това.

Photos by Syrian Foodie

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: