Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Уилям Бърнс в Сирия, а след това?

Снимка:AFP

Само ден, след като президентът Обама номинира Робърт Форд като първият посланик на САЩ в Дамаск след убийството на Рафик Харири в Бейрут, държавният секретар по политическите въпроси Уилям Бърнс се срещна със сирийския президент Башар ал-Асад.

В момент, когато Сирия, Израел и Ливан говорят за възможна война (вижте публикацията на Кифа Набки) е видимо, че САЩ затопля отношения със Сирия, а бизнесмени търсят начини за отваряне на пътища към Дамаск (вижте публикацията на Джошуа Ландис).

Предвид факта, че сирийците публично заявяват преди известно време, че биха желали да възобновят преговорите с Израел (разбира се, чрез посредник, в случая Турция) и, че демонизирането на Дамаск от  предишната администрация във Вашингтон повече засили ролята на Сирия, отколкото да я отслаби, новото отваряне на страната е добро дошло и е в синхрон с усилията на Саудитска Арабия да търси сближаване с управляващите в Дамаск, както и отбиване на Сирия от съюза с Иран.

Въпреки, че имаше критики относно изпращането на посланик обратно в Дамаск, един вид „награждаване“ на Сирия, а и самият Саад Харири направи посещение в Дамаск, въпреки липсата на дипломатически отношения между Ливан и Сирия от години, това са ясни знаци, че Сирия е смятана за ключов играч. Пътуването на Бърнс потвърждава тази тенденция. От своя страна всички тези събития може би ще охладят страстите в обстановката на постоянни нападки между Израел и арабските съседи Сирия и Ливан.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: