Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Това просто не се е случвало

Започна операция „Мощарак“, с която САЩ заявиха, че искат да сломят съпротивата на талибаните в тяхната южна крепост Марджа. Още с началото й бяха убити 12 цивилни. Когато говорим за Ирак и Афганистан, обикновено ги свързваме или с крайни ислямисти, или с талибани. Има основа за това, разбира се. От друга страна, обаче, седят медиите. Често те „забравят“ за фактите, които придружават военните операции на САЩ и НАТО.

Норман Соломон е американски журналист, медиен критик и противник на войната в Ирак. Негово известно изследване е Target Iraq: What the News Media Didn’t Tell You, в което описва най-общо казано фактите, които медиите „прорускат“ да кажат на обикновения гражданин.

Преди време Норман Соломон публикува своя статия, озаглавена „Оруелска логика 101:няколко прости урока“ (Orwellian Logic 101-A Few Simple Lessons), която за мнозина обяснява директно структурата на осмисляне от американските медии, които обезателно пропагандират уж демократични методи сред обществото, които биват използвани в Афганистан и Ирак, но всъщност ставаме свидетели на безумна политическа логика, която често засяга и нас самите.

Самата статия за първи път е публикувана във Fairness & Accuracy In Reporting, сайт подържан от Джеф Коен и Норман Соломон. В статията Соломон пише:

Когато официалните медии омаловажават цивилните жертви, избити от Съединените щати, те помагат патриотично на пропагандата.

Когато смъртта на цивилните жертви е причинена от атентатори, които мразят Съединените щати, извършителите са адски изчадия, а смъртта на жертвите им е трагедия.

Когато поставят бомби в коли и убиват хора, те са нецивилизовани убийци.

Когато ние(САЩ) бомбардираме и избиваме хора, защитаваме ценностите на цивилизацията.

Когато те убиват, те са терористи.

Когато ние убиваме, ние се болим против терора.

Можете ли да коментирате дали тези думи са верни или грешни? за мен лично те обясняват накратко цяла епоха в историята на външната политика на САЩ. Колкото и да замазват положението, фактите излизат наяве. Да погледнем как коментират водачите на САЩ атаките в първите седмици на офанзивата в Афганистан през 2001 г. :

  1. 11 октомври- село Карам с 450 жители, убити над 160 души-45 от 60 къщи на селото да унижощени.
  2. 18 октомври- бомбардиран е централният пазар Сарай Шамали в Мадад. Убити 47 души.
  3. 21 октомври -касетъчна бомба избива 100 цивилни в болница и джамия в Херат.
  4. 23 октомври- самолети АС-130 убиват 93 души.
  5. 10 ноември- удар по селото Ша Ака на 70 км. от Кандахар. Убити 300 души.
  6. 18 ноември – военните самолети В-52 удрят село близо до Канабад- 150 убити.
  • 1 декември- реакция на САЩ относно обвиненията за тези убийства: „Това просто не се е случвало.“

Интересно е тази операция, която действа в Афганистан как ли ще завърши. Действията на НАТО в региона не донесоха нищо повече от засилване на напрежението, нови атентати и подкрепа за талибаните, което така и не се уплашиха от войските на съюзниците. Думите на един талибан, казани на 18 февруари 2009 г. идват на място, някак зловещо истинно:

Ние никога не сме били побеждавани от чужди сили и Афганистан никога няма да измени на тази традиция. Сто години вече страната ни е гробище за чуждите нашественици…САЩ никога няма да победят, това никога няма да стане: историята ни няма да бъде променена и в този век!

И макар да знаем израза „никога не казвай никога“, фактите и жертвите показват, че усилията на всеки стъпил на афганистанска територия са безплодни. Нищо не се е променило и дори тази операция да успее, рано или късно пак ще се появи някой или някои, който да се опълчи на чуждите войски. Положението в Афганистан е едно и също от Средновековието.

Единственият, който е успял да завладее тази негостоприемна страна е император Бабур през 16 век. И ако съдим от записките на великия пътешевственик Никола Бувие за Афганистан, всеки, който иска да владее тези земи със сила, бива погубен. Днес не е по-различно положението, с тази разлика, че Афганистан стана гробище и на български войници.

Advertisements

One response to “Това просто не се е случвало

  1. Bernard Sidi февруари 27, 2010 в 3:07 pm

    Eми, жертви във войните има. Тези, които описваш са от първите стадии, при свалянето на правителството, основно бомбардировки и спец.чати. Сега вече се опитват (полу-успешно) да изградят една афганистанска национална армия, която сама да може да се пази. Тоест да може Афганистан да самоподържа една демократична диктатура. 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: