Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Посетете в Сирия…древната Афамия (Apamea)

В Сирия съществуват достатъчно дестинации, за да не ви стигне времето, когато сте на обиколка в страната и да се почувствате удовлетворени от почивката си. Винаго, когато ходя в Сирия си казвам, че съм видял повечето неща и решавам да не посещавам нищо, а да ходя само по заведения, да се видя с роднини и пр. Но в същия момент разбирам, че има още нещо, което трябва да се види задължително. В случая – Афамия(أفاميا), или гръцката Апамея.

Снимка на гробница в Апамея,направена в периода 1860-1890 г. Част от колекцията на Cornell University Library

Известна, като Фармака преди Александър Велики да я завладее (и свързвана с библейския град Шефам), елинистичната Афамия радва окото на посетителя дори днес. Днес, ако искате да посетите това място, трябва да снигнете до Хама, и да тръгнете на северозапад от града. Останките на древния град се намират на 55 км. от Хама.

Апамея е основана през 300 г. пр. Хр. от Селевк I Никатор, един от генералите на Александър Велики и първи цар от династията на  Селевкидите в Сирия. Нарича града на своята бактрийска (от областта Бактрия) съпруга, Апаме. Не след дълго Апамея постига своя разцвет, като става един от най-големите градове в селевкидската държава, наред с Антиохия и Селевкия, като населението достига над половин милион души.

През 64 г. сл. Хр. Апамея става част от Римската империя и по-голямата част от останките, които туристите виждат днес, са от този период. Поради важното си местоположение, в града често са присъствали важни особи, като например Клеопатра, Септимий Север и император Каракала. Това не пречи, разбира се, градът да не съгласява с политиката на римските управници.

След избухването на Еврейското въстание срещу Римската империя през 1 век сл.Хр. жителите на Апамея спасяват своето еврейско население и не позволяват то да бъде избито или заловено. (Josephus, Jewish Wars 2.18.5). Буйната история на града продължава и в християнската ера, в която Афамия става център на монофизитството.

Последното голямо строителство е предприето от византийците през 6 век, а след това отчасти от персийците. През 7 век арабите завладяват териториите на Апамея, като се ползва за преден пост от Хамданидите в Халеб. Но не свършва тук историята на този древен град. Кръстоносците също завладяват града през 1106 г., като му дават името Фемия и остават в него до 1149 г., когато Нур ал-Дин го връща в арабски ръце. През 1157 г. Апамея бива разрушена от земетресение. Невероятно, но въпреки историята си и природните бедствия, главната улица на града е запазена и до днес!

Снимка:Michael Dziedzic

Това, което е останало днес са главно римски и византийски руини. Това, което трябва да се види е колоните от главната улица на римска Апамея, която е дълга 1,85 км. и 87 метра широка, като на нея са били главните религиозни и граждански сгради. Не само това, но по пътя, водещ до Хан Шейхун, може да разгледате руини на много римски и византийски резиденции. Интересни са разбира се и останките от класическия театър, а също и останките от турския кервансарай, който през 16 век. е използван от пътниците по пътя им поклонение в Йерусалим.

Ако искате да видите един от най-запазените антични градове, то направете го задължително и отидете в Афамия. Всеки, който питате в Хомс, Халеб и Хама, може да ви опъти как да стигнете до руините на този прекрасен древен град. Сигурен съм, че ви хареса и ще започнете да правите сравнения с други подобни останки, които сте виждали в Гърция, Турция и Италия.

Advertisements

6 responses to “Посетете в Сирия…древната Афамия (Apamea)

 1. lammoth февруари 14, 2010 в 10:12 pm

  аз съм бил там, имаше един пич бедуинин, който ни пя и ни покани да вечеряме пържени патладжани 🙂

 2. lammoth февруари 15, 2010 в 3:59 pm

  Това там на втората снимка е музеят до античния град Афамия 🙂 В този музей имаше много красиви древни мозайки, както и интересни статуи. А това отгоре е крепост, построена в по-късен етап. Интересното е, че вътре в крепостта още живеят хора, в старите постройки и е голям битак :). Е, има и по-нови постройки де.

 3. мария февруари 16, 2010 в 1:08 am

  Интересно е да се посетят и няколкото от мъртвите градове, които са доста близо като Серджила и Бара, там има даже почти запазени къщи няйъде от 6-ти век.

 4. svetla март 3, 2010 в 2:09 pm

  Поздравления! Искам да видя тези места!

 5. Ivan март 11, 2010 в 7:11 pm

  какво копаене може да падне там, то практически нищо не е разкрито
  ех, спомени …

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: