Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

В името на Падания!

Ако не искаш тероризъм, не създавай тероризъм.

Джамията, синагогата и храмът "Александър Невски", София. Колаж:Aylya Ahmedova

Засилва ли се десният екстремизъм в Европа на расистка и религиозна основа?

Дълго обмислях начин как да науча повече за положението на имигрантите в Европа, не само в България. Източници много, но аз искам нещо по-различно и силно. Смятам, че трябва да си на мястото, за да отразиш и създадеш впечатления.

Ето как на 22 януари ми се отдаде възможност да разговарям с интересен човек и то тук в София. Вечерта на същия ден, всички участници от конференцията Otherwise different вечеряхме в турския ресторант Т&M . Идеята бе да ядем в еврейски, турски и арабски ресторанти. По общо мнение ни трябваше  подобна обстановка, за да можем да поговорим нормално, без официалности.

Имах нужда от разговор със самите хора, на четири очи, както се казва. Имах прекалено много въпроси, които все още търсеха отговорите си. Интересуваше ме как живеят имигрантите в останалата част от Европа, а след като имаше гости от Апенините, исках да разбера положението в Италия.

Голямо впечатление ми направи Шайма. Тя бе от италианската група, живее в Торино, но е с марокански произход. Тъй като ме помоли да не слагам нейна снимка, ще трябва да кажа само, че красотата й веднага се забеляза (тя е момичето от експеримента, който си направихме в дискотеката, описан в предния пост). Въпреки младостта си, вече участва в неправителствената организация „Giovani Musulmani„, занимаваща се с интеграцията и проблемите на младите представители на мюсюлманската религия в Италия. Задача съвсем не лека.

Идеята на организацията е интегриране на младите мюсюлмани в италианското общество, разясняване на социалните проблеми и въпроси. Разбира се най-голям проблем мюсюлманите и имигрантите, като цяло, имат с Lega Nord и техните привърженици. Самата Шайма е имала проблем заради религията си. Една вечер, докато пътувала с автобус, водачът спрял, щом видял, че е в превозното средство. Спрял само, за да покаже картата си за принадлежност към доктрината на Северната лига. Опитал се да й посегне, но останалите пътници й помогнали. Благодарение на реакцията на правосъдната система, актът на расизъм бил подобаващо наказан.

Това не е изолиран случай„, разказва ми Шайма. Виждам, че да описва всичко това й причинява неудобство. Но се съгласи да го направи, тъй като иска повече хора да разберат положението в Италия. Според проф. Дарио Падован от Торинския университет (важен участник в проекта), в италианското общество се наблюдава вакуум, който не се знае накъде ще избие. Голямата част от населението не е настроени срещу чужденците. Проблемите идват, след като Северната лига набира сили и засилва връзките си с партията на Силвио Берлускони Il Popolo della Liberta. Чести са случаите на нападения над евреи и мюсюлмани, извършени от младежи, сиптазиращи на Умберто Боси, лидера на Северната лига.

Може би вече смятате, че „мюсюлманите си го заслужават“ или нещо подобно. Но това, което се вижда е притеснително. За да разберем по-добре проблема, защото той е проблем не само за имигрантите, а и за самото италианско общество, трябва да знаем какво е точно Северната лига. Най-общо казано това е обединение на няколко партии с крайно десни възгледи, чиито лидер сега е Умберто Боси. Становището на Лигата е, че не трябва повече Севера да издържа бедния юг (тук се има предвид напрежението между икономически силния Север-Милано, Торино, Падуа, Дженоа, Парма, Болоня, Комо и т.н.- и изостаналия Юг-главно Неапол). Освен икономически, има и политически претенции, а именно, че Северът или т.нар. област Падания трябва да бъде автономна. През 1996 г. Умберто Боси дори обявява Падания за отделна държава:

We the peoples of Padania solemnly declare that Padania is an independent and sovereign federal republic. We mutually pledge to each other our lives, our fortunes an our sacred honour. (видео 1 и видео 2)

По-горе виждате емблемата на Lega Nord. Вижда се зеленият кръг, Слънцето на Алпите, знак на Падания-алтернативно име на Долината на рeка По. Северната лига вижда в чужденците враг който трябва да бъде прогонен от Италия. Именно тук идва главният проблем за много хора в страната. Много хора, главно от левите партии, казват, че имигрантите заслужават пълни права. Разбира се това все още не е станало, главно заради Конституцията. Шайма споделя, че имигрантите нямат гражданство, което гарантира властта на Северната лига, тъй като липсата на италианска лична карта или паспорт лишава от право на гласуване. А един милион имигранти могат сериозно на наклонят везните. Giovani Musulmani имат връзки с другите две големи организации на мюсюлманите в Италия, като UCOII и COREIS, но като цяло действат отделно.

Всичко, което научих от Шайма ме накара да се поинтересувам повече за полжението с религиите в Италия. Сложно, тъй като по Конституция под „изграждане на храмове“ се има предвид само катедрали, точка, вкарана от Ватикана. Това е нормално, защото Италия се слави, като католическа страна и е трудно за което и да е вероизповедание, след като Ватикана е в центъра на държавата.

Шайма ми разказа също, че голяма част от италианците са атеисти и това е голям проблем за Църквата. Думите й потвърди и проф. Падован, според който обществото изпитва проблеми с адаптацията към новите реалности в Европа. Докато в Германия и Франция, имигрантите имат повече права (макар и стегнацията във Франция), то в Италия това не е така. Тепърва предстои да се извърви дълъг път, който е  изпълнен с неясноти и препятствия.

Има една истина, която се е доказала и в Афганистан, и в Ирак, и в Палестина – ако не искаш тероризъм, не създавай тероризъм. Проблемите на една малцинство са проблеми на цялото общество. Ако една група има трудности, не е сигурно кога друга подобна група ще изпита същото. Именно за предотвратяване на този колапс се грижи и Европейската комисия за правата на човека. Като част от нея, проектът Otherwise different има за цел да създаде атмосфера за диалог, а проблемите да бъдат показани явно. В Торино ще се опитаме да направим това, което направихме в София-създаване на микро-контекст за диалог между религиите и културите в Европа. Живот и здраве в Торино ще разговарям с членове на Северната лига или техни симпатизанти, за да разбера проблемът на място.

Advertisements

9 responses to “В името на Падания!

 1. Роберт Леви януари 26, 2010 в 11:04 am

  Има скрит цитат.

 2. Ruslan Trad януари 26, 2010 в 11:23 am

  Не знаех дали ще мога да цитирам името ти:)

 3. Rosen Kukushev януари 26, 2010 в 11:26 am

  Проблемът с емигрантите в Западна Европа поражда няколко важни въпроса:

  1)Доколко Западна Европа носи отговорност за емигрантските вълни – случаите с Палестина, Афганистан и Ирак са показателни и не следва ли двоен стандарт в политиката спрямо тях. Според мен това е двоен стандарт, който е по-различен от американския, традиционно характерен за външната политика на САЩ. Двойният стандарт на Европа спрямо емигрантите е вътрешнополитически, а в по-широк мащаб – вътрешноевропейски. От една страна, Европа насърчава интеграцията на емигранти от посочените държави (най-общо от Близкия и Средния изток), от друга страна допуска тяхната маргинализация, дискриминация, гетоизация….

  2)Интересен въпрос за размисъл е доколко мюсюлманските емигранти се интегрират в западноевропейските общества. Практиката показва различни примери, които не утвърждават ясни правила или изключения от тях. Може би липсата на по-сериозен дебат по този въпрос е причина за появата на крайни интерпретации, и в двете посоки – от „мюсюлманите не са способни да се интегрират“ до „мюсюлманите имат привилегирован статус и се интегрират преимуществено дори преди собствените граждани“;

  3)Накрая – една провокативна мисъл и повод за размисъл: съпоставени в представите на Западна Европа, ние „източноевропейците“ не сме ли доста по-„нископоставени“ и пренебрегвани в сравнение с мюсюлманските емигранти или бежанци…. Според мен чистият подход на международното хуманитарно право, лишен от интердисциплинарен подход, т.е. съобразяване на национални, културни, социални, религиозни и ред други специфики, не може да даде добри резултати!

 4. Ruslan Trad януари 26, 2010 в 2:36 pm

  Определено отношението към Източна Европа е доста притеснително. Много европейци смятат хората от страни, като България, Беларус, Украйна, Полша – за нископлатена (за съжаление още е така) работна ръка, която не иска много.
  Публикацията ми се отнася за мюсюлманските имигранти, но това, както стана ясно, е проблем, който може да се види при всички имигранти по принцип.

 5. Rosen Kukushev януари 26, 2010 в 4:08 pm

  Има дискриминация спрямо Източна Европа и на друго равнище – това на научните изследвания и специализации в чужбина!
  Меко казано е обидно млади учени от Източна Европа едва да свързват двата края с мизерни пари, отпускани за специализации в Западна Европа, докато бежанците получават двойно по-големи суми + безплатна храна, подслон и пр., – до получаване на временен или постоянен статут, а в същото време злоупотребяват с „гостоприемството“ на приемащата западноевропейска държава!
  Просто един по-различен поглед към темата за емиграцията!!!

 6. Ruslan Trad януари 27, 2010 в 12:47 am

  Да, не отричам злоупотребите с помощи. Но тук става дума за обикновени хора, които са от контингента, искащ да живее нормално на Запад. Има много, които крадат и влизат помощи без да им трябват, но има и друга страна, незаслужаваща унижение.

  Примам погледът ти над имиграцията и ти благодаря, че споделяш мнението си тук:)

 7. Simon януари 27, 2010 в 5:16 pm

  В западна европа хората са предубедени спрямо всички извън старите членки.А какво остава за истока и страните от третия свят.Който живее или е живял там знае за какво става въпрос.Не поставям всички под един знаменател,но като цяло са доста тесногръди.

 8. Pingback: Искаш ли да разбереш? Не,защото съм толерантен « #Intidar

 9. Pingback: На път към Торино за втората конференция по проекта Otherwise different « #Intidar

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: