Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

На гости в Интидар…Дамян Сардарев

Казвал съм и преди, че мисля позитивно за бъдещето на младите тук и не само тук. И защо да не е така, след като съществуват наистина талантливи млади хора, които тепърва ще се развият. Разбира се, ако им се даде възможност за това.

В България, предполагам сте забелязали, се строи много. Хотели, жилищни блокове, кооперации, магазини, молове. От София до Варна и от Видин до Златоград- всеки строи. Макар и криза, строителството продължава да се развива. Да, по-малко пари, големи загуби. Но  това изглежда не притеснява инвеститори.

Дамян Сардарев

Заинтригува ме проект на екип, част от който е един млад кандидат архитект, който спечели награди за идеята и е нещо свежо, и ново за България. „Триединство“ представлява три сгради, подобно на бизнес центрове, свързани посредством съоръжения, подобно на мостове. Разбира се, този проект все още е на скици и планове, но Дамян Сардарев се надява, че един ден ще бъде осъществен реално. И защо не? Материалите и планът на „Триединство“ не са скъпи, колкото на много други сгради, идейният начин за осветяване на сградите през нощта също би могъл лесно да бъде реализиран. Липсва единствено воля и желание.

Изключително много се радвам, че познавам този млад и таланлив българин, защото успях да поговоря с него за „Триединство“, като е голяма чест да представя този проект в Интидар. Предоставям ви част от разговора ни.

Аз: Разкажете повече за себе си и това, с което се занимавате.

Дамян Сардарев: Казвам се Дамян. Завършил съм средното си образование в 35-то СОУ с първи чужд език – френски. Говоря също така и английски език. Мога да допълня, че сравнително добре разбирам руски, но говоренето ми е проблем.  Студент съм по архитектура – 4-ти курс във ВСУ „Любен Каравелов“. Първите две години от висшето си образование съм учил във Висшето национално училище по архитектура и ландшафтна архитектура в град Лил, Франция, отново същата специалност. Още от втори курс успоредно с университета работя по специалността и всъщност архитектурата поглъща по-голямата част от времето, с което разполагам.

Така би изглеждал проектът "Триединство".

Аз: Днес е наистина трудно да се докажеш, да изпъкнеш сред цялата конкуренция. „Триединство” е нещо вдъхновяващо, което се случва тук, проектирано от български архитекти. Бихте ли разказали повече за проекта?

Дамян Сардарев: Радвам се, че намираш проектa за вдъхновяващ. Аз тепърва завършвам и опитът ми все още е твърде скромен, но това, което мога да кажа със сигурност е, че „конкуренцията“ в България, особено, що се отнася до конкурсите не е единствено на професионално ниво, за съжаление. От друга страна това дали архитектите и техният проект ще изпъкнат зависи до голяма степен от инвеститорът и неговите специфични изисквания. Радвам се, че въпреки неуспехът си на същинския конкурс, проектът получи внимание на световното трианале по архитектура „Интерарх 2009“ и беше награден.А това е едно от най-значимите събития от архитектурния календар у нас. Мисля, че тази награда е достатъчен показател за качеството на проектиране на „Триединство“. Аналитичната работа по проектът продължи около месец, още толкова и проектирането до фаза идеен проект, фазата, в която проектът беше представен.

Скица,направена от Дамян Сардарев в началото на неговото обучение.

Скица,направена от Дамян Сардарев в началото на обучението му.

Аз: Символът на „Триединство” е много силен. Разкажете повече за него- за самият смисъл и какво се вложи в него.

Дамян Сардарев: Проектът е символ сам по себе си. “Триединство“ е проект основан на идеята за обединение. Задачата на проекта беше да се проектира офисен център на три различни фирми обединяващи се в една корпорация. Самият проект позволява на всяка една фирма да запази своята идентичност и в същото време да остане свързана с другите. Визуално тази архитектурна философия се осъшествява посредством светлинното пропукване на обемите. Този похват позволява една своеобразна динамика на сградата и на начина, по който тя се възприема в градската среда с течение на денонощието. “Триединство“ се превръща в един 4D проект, обединявайки трите пространствени измерения с четвъртото  това на времето. Всичко това е част от архитектурните виждания на колектива. Не може да съществува архитектура, която да не е подчинена на основни идеи, които в последствие да се оформят в пространства – едновременно екстриорни и интериорни. Или по-просто казано, как точно ще се допълни пространството около сградата,  как тя би повлияла на хората около нея, дали те ще се заинтригуват от това какво има вътре и по този начин да послужи за реклама на инвеститорите си. Едновременно с  това, как се оформят и вътрешните пространства (самите магазини, офиси, конферентни зали и тн.), които трябва да бъдат с необходимите качества, за да бъде сградата функционална и удобна за обитаване.

Аз: Какво е състоянието на архитектите в България? Какви са трудностите пред един архитект, който тепърва навлиза в системата?

Дамян Сардарев: Състоянието в момента е доста сериозно,  повлияно от кризата в нашия бранш. Аз мисля,че архитектите се надяват кризата да не донесе само негативи, но да има и положително влияние върху нивото на проектиране. Всички бихме искали подобряване на условията на пазара във всички аспекти.

Аз: Ако сравните системата в България с тази в Европа-какви са приликите и разликите?

Дамян Сардарев: Аз не познавам системите в достатъчна дълбочина, за един обективен анализ по този въпрос, пък и тепърва ще събирам още опит. Разбира се има неща, които ми правят впечатление. В западна европа професията се ползва с много по-голямо уважение от страна на обществото. Мисля си, че и конкуренцията за която по-рано говорих е основно на професионално ниво. Инвеститорите там също така подхождат към архитектите, като към специалисти  (също както биха се обърнали и към адвоката си), а те от своя страна отвръщат с професионализъм на високо ниво.

Аз: Как се спонсорира един проект?

Дамян Сардарев: Проектите се спонсорират от инвеститори, които могат да бъдат фирми, холдинги, строителни предприемачи или частни клиенти, що се отнася до частния сектор. Съществуват и държавни и общински поръчки, за които обикновено се обявяват конкурси. Пример за такъв конкурс е наскоро състоялият се конкурс за вторичен център на София, в който взеха участие някои световно известни архитекти.

Аз: Ще видим ли „Триединство” реално един ден?

Дамян Сардарев: Силно се съмнявам, скоро да се появи инвеститор, който да го реализира, но дори и да има такъв, проектът едва ли ще бъде същият. Най-малко контекстът на сградата ще бъде друг, а и идеите се развиват и обогатяват,  което води неизбежно до нещо по-добро, съобразено със съответната концепция, съответните очаквания и потребности.

"Триединство" е проектиран така, че светлините през нощта да преминават през всички три сгради.

Ако имате въпроси за проекта или към Дамян Сардарев, предоставям ви негов мейл, с позволението на Дамян: sardarev.damyan(@)gmail(.)com

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: