Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Телефон 112 FAIL

Ако имате проблеми със здравето и сигурно ви е настигнал инфаркт, то тогава потърсете първо полицията или пожарната, и чак след това наберете телефон 112. Определено имате по-голям шанс да ви помогнат останалите, защото…телефон 112 има още да учи.

Според Vesti:

Шестте центъра от Националната система 112 са оборудвани с най-модерната компютърна и комуникационна техника. В тях успешно са внедрени информационно-комуникационните системи, чрез които се осъществява свързването на отделните служби както помежду им, така и между отделните областни градове.

Не е нищо лично, разбира се, но не може да не ми направи впечатление случка с телефон 112, която майка ми разказа, че е станала при спешност в дома за изоставени деца, където тя работи.

Сестра: -Добър ден! От ДМСГ (Дом за медико-социални грижи) се обаждаме. Има спешен случай. Става дума за увредено дете с висока температура, тираж, затруднено дишане и…

Оператор: -Добър ден! Моля кажете имената на детето. Колко е голямо, диагноза. (!?)

Сестра: (казват се имената) -Ама каква диагноза, аз не съм лекар!

Оператор: -Ами примерна диагноза…

Сестра: -Аз мога да ви кажа симптомите само…

Оператор: -Ами кажете ги.

Сестра: -Но аз ги казах.

Оператор:Момент само, ще ви свържа с лекаря.

Лекар:-Добър ден. Кажете за какво става въпрос (следва отново искане описанието на симптомите и диагнозата).

Сестра: -Но не мога да ви кажа диагноза, аз съм само сестра…

Лекар: (чува се гласът на оператора: „Аз попитах вече“, и лекарят, „Искам и аз да се уверя.“) -Добре прието.

Следва чакане от 45 минути, като през това време сестрите от дома за изоставени деца телефонират три пъти, за  да се провери къде е линейката. Детето се влошава още повече, случаят се смята за „случай с предимство„, заради спецификата на медицинското учреждение и здравето на детето.

Въпреки това, на обажданията, операторът отговаря така: „Момент, госпожо! Имаме и други случаи, не сте само вие. Имайте търпение, има задръстване.“

По случай този гаф на телефон 112, поздрав с това хот парче:

Все пак, детето се оправи в болницата. Макар и закъсняла, линейка е дошла за щастие на мъничето и сестрите, които се грижат за него.

Но нека за напред системата да работи по-добре при такива екстрени ситуации. Поне се надявам това да стане, тъй като идеята за единен телефон е добра.

Advertisements

15 responses to “Телефон 112 FAIL

 1. peter януари 19, 2010 в 1:08 am

  Не знам на Арабски, но има Български лаф – казали на лисицата, а тя на опашката си.

  Та 112 звънят на Бърза Помощ и говорят с тях. Докторите обаче явно са им сърбали попарата и затова искат информацията отново.

  Сл. път просто наберете тел. 150 и Берете Му Лайката на 112

  Горе долу същото е и при нуждата от полиция и/или пожарна.

  И за да не бъда нереален – съседите отгоре ми наводниха апартамента и им звъннах, но никой не ми отвори (около 1 часа през ноща). И в паниката си набрах 112 – следваше някакво „ем то сега, един момент да помислим тук звъннете след 2-3 минути“ и т.н. Общо взето си говорихме сладко сладко обаче междувременно събудих домоуправителя и с общи усилия събудихме съседа. Спали са сладко-сладко докато апартамента им се е наводнил. Ако бях чакал 112 „ем то е частна собственност, нямаме юрисдикцията“ общо взето 10 мин. глупости докато неволята ми помогна.

 2. MacTeP януари 19, 2010 в 4:19 am

  То само това да им беше гафа на 112, банкет да вдигнем. Нямам идея как избират, лицата които да го вдигат, ама са яко некомпетентни. Аз лично не познавам човек, които да им е звънял и да е получил адекватен отговор. Телефона се явява повече нещо като СПРАВКИ, за друго поне според мен не става.

  Един познат, които им беше звънял беше ужасно шокиран защото му бяха изцепили нещо от сорта на: „Абе то този телефон е главно насочен към чужденците“… представете си шока, които може да изпита човек след подобно изречение. Хубавото на тази случка, е че беше преди доста време… сега надеждата че нещо се е променило грее в душичката ми.

 3. Бай Стоен януари 19, 2010 в 11:08 am

  Тъжната БГ действителност.

 4. нямаНуждаОтПредставяне януари 19, 2010 в 12:41 pm

  Алисия, Алисия … нямат връзка мойто момиче онези дето са измислили безмисленото с главния , а ония дето имат- пишман стават и от 112 и от всие.
  Че е тъжно – тъжно е , че е реалност – реалност е , че е Бг- Бг е , ама до кога бе ?!
  До кога в тая държава ще правиме евала на хора ,които просто си вършат работата ,защото всички които също трябва да го правят- не го , и малцината които го – ни се издигат в очите. Прекалено много хора са абсолютно некомпетентни в и за това което вършат , а когато си поискаш съответното ниво – ти се сопват.
  С всичко е така – като се почне от администрацията – не дай си Боже да искаш да си платиш данъци и осигуровки сам, ами не упълномощаваш счетоводител и т.н. . И се свърши до пожарна полиция, 150 и 112 .
  От живота си в България научих ,че ако сам не си помогнеш – няма кой да ти помогне , защото всички са заети да са в готовност – винаги да могат да те закопаят . Колкото и да си обичам България тва тука не е народ , а разграбена къща и малкото останали са гледни ,озлобени хора с робски манталитет и най добре ги описва приказката – Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.
  Няма ние ,има аз -ние сме само когато мразим и попаднем в сладка случайност да мразим едно и също- защото , ако някой е забелязал дори и при Априлското въстание – първите които са били по наблизо и са започнали потушаването му са помаци – български мюсюлмани . Аз лично бях отвратена , как българи са лали българска кръв . Та така явно това си ни национална черта .
  Ох… попаднах в лирическо отклонение … Но съм страшно нервирана ,защото винаги като опра до администрация и т.н. ми вдигат кръвното и македонските ми корени трябва да се проявят , за да им покажа границите – кой кой е и за кво се бори!
  By the way – за кой дом става въпрос ?

 5. Ruslan Trad януари 19, 2010 в 12:59 pm

  Нарочно не съм казал името на дома, за да не създам проблеми. Знам,че едва ли ще има, но все пак…:)

 6. операторка февруари 4, 2010 в 7:23 pm

  Абе тъпаци нещастни,знаете ли въобще че тези хора носят отговорност за обаждащия се.Айде лайнарите дето още ходят с памперси да не се обаждат дето не знаят.Коментар може да дава човек който е запознат на 100% с нешо.Да ви ебна майката на всички неграмотници.

 7. Ruslan Trad февруари 4, 2010 в 9:21 pm

  1. Знаем,че носят отговорност-точно затова е чудно как си вършат работата.

  2. Ако си жена-ужасно,подобен език…уау!

  3.Ако си операторка там…е наистина няма да се обади никой.

 8. Дими април 29, 2010 в 3:02 pm

  Тия са пълни идиоти там незнам кой ги обучва

 9. Иво юни 9, 2010 в 3:06 pm

  Да си комплексар е социална придобивка, която участниците в този форум ползват, но да си прост е дарба, която същите са развили до съвършенство.

 10. penkageopgieva октомври 12, 2010 в 2:17 pm

  откраднато е портмоне с докоменти от кмедецински колеж в софия направете нещо в момента сме объркани вие ни питате за обяснение направете нещо

 11. penkageopgieva октомври 12, 2010 в 2:18 pm

  това ни е надеждата

 12. Георги октомври 20, 2010 в 11:51 pm

  От 112 ми отговориха, че нищо не могат да направят с овчарката, която стои на вратата ми и не мога да отида на работа. Те не работели с ветеринарната служба, не знаели телефона й и не знаели дали нощем имат дежурен. Като ме ухапе да им се обадя и тогава щели да реагират (вероятно ще пратят докторите, които ще ме гледат от линейката и ще се чудят какъв е телефона на ветеринарния). Полицията ми каза, че нняма право да го застреля, защото ще ги съди собственика на кучето и „не може да ме пази“, а да се обадя в общината. Поне ми дадоха телефона. Там пък ми казаха, че утре ще пита шефа си какво може да се направи по този казус. Дотогава да си стоя в къщи и да не ходя на работа … ако смея :-).
  Забравих да се обада на „Пожарна безопасност и СПАСЯВАНЕ“. Сигурно трябва звяра да ме захапе и тогава да звъня да ме спасяват…

 13. alexander ноември 8, 2010 в 2:20 pm

  А бе хора, много сте зле с тия изказвания тука…много неща има да учите – държавата била такава, хората били такива…
  сега ви давам един пресен случай, в който е замесен и телефон 112
  Преди 3 дни бях с още двама планинари в Източните Родопи, между село Безводно и село Рибен дол. В събота вечерта се загубихме, тъй като джендема там е много голям и който не го е виждал не знае за какво става въпрос. Лутахме се до 21 часа, попаднахме в дълбоко дере, някъде между тези две села и позвънихме на 112 с молба да ни позиционират и да ни кажат колко точно път имаме до село Рибен дол…Проведохме 10 минутен разговор с оператор, който се увери след няколко въпроса, че сме добре, прехвърли обаждането ми към дежурния полицай в Кърджали за да се опитат да ни опътят. Хората обещаха че ще направят всичко възможно. След това обхватът на телефона изчезна…ние се подслонихме и криво ляво преспахме до сутринта при 40 градусов наклон.
  На сутринта потеглихме да търсим някое село или някой да ни опъти…Появи се обхват и съобщение, че от спешния център, от гражданска защита в Смолян и Кърджали, както и от полицията са ни търсили 48 пъти.
  Веднага ни се обадиха от 112. Операторката отново се увери, че сме добре, попита имаме ли нужда от медицинска помощ и ни обясни, че още от снощи ни търсят три екипа – от Кърджали, Смолян и баните…
  действаха изключително адекватно и професионално. Държаха връзка с нас през петнайсетина минути, като успоредно с това бяха дали нашите координати и на гражданска защита, които бяха в района и ни търсеха. В крайна сметка всичко завърши благополучно и ни откриха, но ако не бяха операторите от 112 нещата можеше да бъдат много по-сложни и с фатален край.

 14. Tatqna Lozanova ноември 12, 2010 в 7:43 am

  На нас за първи път ни се наложи да звъним на 112 вчера(11.11.2010). Баба ми на 78г. и стана лошо. Личния лекар си изключил телефона след свършването на смяната и няма откриване. Някакси я заведохме в частна поликлиника където трябваше да чакаме лекаря защото закъснявал. Баба ми се влоши- тресе я, повръща, не може да си седи на краката, не може да диша. В крайна сметка се принудихме да звънем на 112. От там ни питаха колко е кръвното и ние казахме 150/90. Отговора беше “ Кръвното не и е високо няма за какво да идваме“ и затвориха.Честно казано не мога да повярвам още. Накрая дойдоха от медицински център един лекар. Прегледаха я дадоха и лекарства. Има проблем със сърцето, но понеже кръвното и е нормално няма смисъл от бърза помощ. Питам се дали трябва да се случи най лошото че да дойдат. Това е от мен дано на никой не се налага да звъни на тях

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: