Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Покана за дискусия на тема „Войната в Ивицата Газа – една година по-късно”

ЦЕНТЪР ЗА БЛИЗКОИЗТОЧНИ  ИЗСЛЕДВАНИЯ

ви покани да участвате във форум на тема „Войната в Ивицата Газа – една година по-късно”. Форумът ще обсъди четири основни теми:

 • Сценарии за развитието на Близкоизточния конфликт;
 • Позицията на ЕС по отношение над Ивицата Газа
 • Войната в Ивицата Газа – как беше отразена тя в българските медии;
 • Разделителната стена.

Заповядайте на 21 януари 2010 г., четвъртък, 18.30 ч. в зала „Киев” на Парк-хотел „Москва”, София, ул. „Незабравка” 25.

Джордж Галоуей – член на британския парламент

равин Давид Вайс – ръководител на еврейското ортодоксално движение „Нетурей карта“

Ивон Ридли – британска журналистка, изветна с това, че 30 месеца, след като е била задържана от талибаните през 2001 година и след това – освободена, тя приема исляма.

Една интересна дискусия, на която ще присъстват големи личности в областта на анализирането, Близкия изток и международните отношения. За всеки, който се интересува от проблема, тази дискусия е добре дошла и препоръчителна!

Advertisements

5 responses to “Покана за дискусия на тема „Войната в Ивицата Газа – една година по-късно”

 1. Faima Othman януари 19, 2010 в 12:56 pm

  Наистина обещаващо интересно, жалко, че не мога да присъствам.

 2. нямаНуждаОтПредставяне януари 19, 2010 в 2:20 pm

  Да,наистина очертава се да е интересно .
  Надявам се обаче да се заложи на обективност , не само подбирането на факти които защитават едната теза – мисля ,че достатъчно такива можем да извадим и да покажем ,че Израел е лош вълк , но и достатъчно такива да се покаже , че в „защитата“ на палестинците се акцентира доста повече на религия от колкото би им било в услуга ,че има проява на религиозен тероризъм ( едва ли от нямане на какво да правят опират до това но все пак го има …) , че “ спасителите “ Хамас е самоубийство с надпис – единствен шанс за Борба с Израел , който е избран от самите палестинци .
  *Сценарии за развитието на Близкоизточния конфликт;
  Ето това ще ми е най-интересно. Израел няма да бъде заличена от картата нито вече поделена. Така,че с тази мисъл трябва да се свикне. Ако наистина на някой му пука за Палестина и палестинците да помислят какво би било най -добро за тях ,защото в тази игра честа отдавна замря и се превърна в грозен инатлък поръсен с лозунги като „чест , живот ,свобода“ . И евреите хич не са безгрешни , но наистина не мога намеря достойно в това палестинците да се самоубиват като нямайки нито възможност нито 100% основание и продължават да дърпат Израел за опашката. Има възможности – все пак арабският народ няма само 1 държава.
  Някак това с живота се превръща с двоен стандарт – действията които си позволяват палестинците и онези които ги управляват подсказват именно това – искане на собствената им погибел, но след това тя се показва и се казва – ето вижте каква трагедия е тук и Израел какво направи.
  Да човешката им трагедия е потресаваща , жалко за всеки един умрял в тази война ,по-жалко за всеки един разбит живот ,но оцелял – защото е по тежко да живееш в това от колкото да умреш и най-жалко жалко за всяко едно дете чието детство е разбито на малки парченца стъкълца , които ще се впиват всеки пък и ще болят дори и ако това отмине , парченца с мирис на кръв , писъци , отекването на бомби и дим …
  Живота на тези хора се е превърнал в отломка – от бомба или ракета , която седи там в разрошеното , в натурията след една съборена къща .
  И това няма да спре и винаги ще има такива докато не се признае ,че това е война не просто за свобода , а война на 2 народа и на 3 религии – за една пуста ,изнурена и безводна земя.

 3. Bernard Sidi януари 19, 2010 в 4:38 pm

  Пффф – те са намерили обаче какви гости да поканят! 🙂 Натурей Карта не мисля, че имат място, но както и да е.

 4. tofo януари 20, 2010 в 9:13 am

  Никой не оспорва, че евреите си имат право на държава и според мен от Нетурей карта действително нямат място там. И дискусията ми се струва, че ще е малко едностранна. Само, че същото право имат и палестинците. В края на краищата те са изселени от родните им места и не ги допускат до тях. Ако допуснем, че някой ме изгони от мястото, където съм роден, родини са дедите ми, затвори ме зад шестметрова стена и не ме пуска навън, отгоре на това не спазва и международното право, като се оправдава с действия на някого , някъде на друг континент и по времена, които никога няма да се върнат, какъв избор ще имам аз за да ме чуе някой?

 5. Bernard Sidi януари 22, 2010 в 1:43 am

  Всичко беше добре организирано и умерено, макар да беше едностранчиво. Гостите бяха интересни, само този малоумник(позволявам си най-спокойно да го нарека така) Давид Вайс не разбрах защо беше поканен. Тази шайка фанатици от Натурей Карта дори няма особено влияние, освен медийно. Тоест има малко хора, които следват глупостите им. И по-добре – да си четат там книжките и да не се обаждат.

  Не мисля обаче, че думи като форум, дискусия и обсъждане описват добре конференцията. По-скоро изява, лекция, но процеса беше едностранен. Пак искам обаче да похваля участващите – отстояваха умерена теза, макар да не съм съгласен с тях.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: