Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Според New York Times Сирия е в Топ 10 на най-желани туристически дестинации

„If you want to visit Damascus you have to live like Damascene“

В публикацията си „The 31 Places to Go in 2010“ престижният вестник New York Times публикува интересни места, които трябва всеки да посети през 2010 г. На 7 място -прекрасният и древен Дамаск.

Столицата на Сирия с всяка година става все по-популярна дестинация за туристите от Запад, за което помага и отварянето на страната през последните две години. Това, което привлича мнозина туристи са бутиковите хотели, които са характерни за Стария град на сирийската столица. За последната година много от къщите в тази част на града бяха превърнати в boutique hotels, като съм ви представял един от тези хотели – Art House Hotel. Това е нещо, с което можеш да спечелиш много пари и очевидно дамаскините го разбират, след като дори моето семейство има идея да даде под наем къщата ни в Стария град. Cool!

Вече има няколко известни бутикови хотели в Дамаск, като едни от най-известните са Old Vine(в къща от 17 век) и Hanania(в къща от 18 век). По-долу може да видите снимки именно от Hanania, предпочитано място за много туристи, а предполагам ще стане и на тези от вас, решили да отседнат в Дамаск.

Ако решите да отседнете там, това са контактите на хотел „Ханания“, както и една карта за Стария град:

Damascus – Syria

Tel: + 963 11 543 69 90 / 91 / 92
Mobile: +963 949 946 246
Fax: +963 11 544 65 73

E-mail: info@hananiahotel.com

Друг красив и удобен хотел е Talisman Hotels. Прекрасна обстановка, макар и луксозна. Това са няколко хотела, които имат един и същи стил, отличаващ се с петте си звезди. Гостите биха се чувствали много удобно, като на първо място всички забележителности са близо. Но пет звезди говорят и за подобаваща категория заплащане.

Address:
Al Ameen Str.
Tal Elhijara
Damascus
Syria
E-mail: reservation@talismanhotels.com
Telephone: +963 11 5415379
Fax: +963 11 5433944

Има още няколко много известни бутикови хотели в Дамаск, като Beit Rumman (Къщата на нара) и Dar Al-Yasmine (Къщата на жасмина).

През 2008 г. бяхме поканени цялото семейство да отседним в един подобен хотел, но в Алепо, също в старата част на града и също бутиково хотелче. Беше невероятно приятно. Стаите имаха всичко, което ти е нужно, но в един стар стил обзаведени, типичен за тази част на света. Големи прозорци към двора на къщата, от които човек можеше да се наслаждава на портокалови дръвчета, хвърлящи сянката си над шандраванчето, типично за дворовете на големите къщи в Сирия.

Подобни хотели могат да бъдат както скъпи, така и с нормални за джоба на българина цени. Аз препоръчвам на всеки, който иска да посети Дамаск, да отседни в подобен хотел. Сигурен съм, че няма да съжалявате, а освен това ще усетите истинския дух на стария Дамаск. Смятам, че си заслужава.

11 responses to “Според New York Times Сирия е в Топ 10 на най-желани туристически дестинации

 1. Pingback: Tweets that mention Според New York Times Сирия е в Топ 10 на най-желани туристически дестинации « #Intidar -- Topsy.com

 2. dzver януари 16, 2010 в 10:08 pm

  Не е ли малко опасно за европейци и християни? От това, което чета за Сирия, правя паралели като човешки права и лична неприкосновеност с „развития комунизъм“ в България 50-те и 60-те години, а тогава не е било никак добре тук.

 3. Ruslan Trad януари 17, 2010 в 12:15 am

  Не знам къде си чел подобни неща, но Сирия може би е от малкото страни,където не е опасно за европейци и християни:) Та само от Европа туристите са над 3 000 000. Сирия е светска държава,dzver.

  Между другото в Сирия има и голяма българска колония с българско читалище и училище с история на над 40 години. Заедно с Ливан и Йордания, Сирия е от най-приятните за посещение страни от западни туристи-в частност от България (тъй като баща ми е в посолството) има огромен брой заявки за визи към Сирия.

 4. Никола Овчарски януари 17, 2010 в 12:28 am

  Преди мисля, че ти бях казвал, че бях на косъм да посетя Сирия 🙂

 5. dzver януари 17, 2010 в 12:46 pm

  Мнението ми е такова заради Интернет и новините. Може би е предубедено, ама военно положение, диктатура, вечни джанканици и неприключила война с Израел…

 6. Bernard Sidi януари 17, 2010 в 6:29 pm

  Статията на New York Times е интересна – Шри Ланка е на първо място. В статията горе-далу казват – гражданската им война свърши преди половини година, вече можете да отидете. 🙂
  Но местата са избор на редакцията, не най-желани туристически дестинации(брой туристи на година).

 7. Ruslan Trad януари 17, 2010 в 7:54 pm

  dzver мислях,че не вярваш само на предаванията:) Сирия не е в постоянна война с Израел и т.н. няма военни конфликти и прочие боклуци.Една нормална и развиваща се страна е с голям брой туристи от Европа и САЩ.

 8. dzver януари 17, 2010 в 8:11 pm

  copy/paste от wikipedia

  Syria has banned websites for political reasons and arrested people accessing them, and is in ONI’s pervasive category and is on RSF’s internet enemy list. In addition to filtering a wide range of Web content, the Syrian government monitors Internet use very closely and has detained citizens “for expressing their opinions or reporting information online.” Vague and broadly worded laws invite government abuse and have prompted Internet users to engage in self-censoring and self-monitoring to avoid the state’s ambiguous grounds for arrest.

 9. Ruslan Trad януари 17, 2010 в 10:03 pm

  Ц ц 🙂 ще си запиша,като ходя следващия път.

 10. knaf януари 18, 2010 в 2:50 pm

  Сирия в момента е сигурна държава. Не е в буквално военно положение, а формално. Това, че е в латентна война с Израел не пречи на туризма, нито на живота, щото тая латентна война е от 37 г. И е посещавана от много туристи, главно от Западна Европа. Но наистина тя е като препоръчвано място в класацията, не като най-желано. Просто самото правителство трябва да положи повече грижи по отношение на връзките с туроператори в различните страни и поддържане на по-голяма база данни с хотели, транспорт и др. Така ще стане предпочитано място, а ако се следват стратегически политически цели в сферата на туризма, може да задмине Гърция. Това е от лични наблюдения! За сигурността на християните няма коментирам, има достатъчно информация за този, който търси.

 11. Ruslan Trad януари 18, 2010 в 8:40 pm

  Съгласен съм с knaf. Много безпристрастно и базирано на лични впечатления. И както виждаме-Сирия е спокойна страна,въпреки т.нар. война с Израел, тъй като тя е от доста време и едва ли скоро това ще се промени.

  Благодаря за мнението, knaf!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: