Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Нали ми казваш какво да правя

*Биби-така казват на израелския премиер Бенямин Нетаняху неговите близки приятели.

Прочетено в новини на БНР:

Не е за учудване, че особено активно е сътрудничеството между фирми от отбранителната промишленост на двете страни. Това са фирми, утвърдили се на международния пазар и сега те търсят нови форми на сътрудничество, които да им позволят взаимното внедряване на нови технологии, което ще ги направи по-конкурентоспособни на международния оръжеен пазар.

Въпреки, че Израел не бе доволен, Борисов посети и палестинските територии днес, като се предполага, че се е срещнал с лидера на палестинската автономия Махмуд Абас.

Много ме интересува това за оръжейните сделки. С любопитства ще следя именно тази част от българо-израелските отношения.

По-долу в същата статия четем:

Новото в тази визита е, че на масата на преговорите в Ерусалим Борисов сяда срещу партньорите си вече като премиер на държава – членка на ЕС. На практика разговорите се водят от Борисов и в качеството му на проводник на политиката на евросъюза към трети държави. В този контекст се вписват и включените в програмата на визитата му срещи в Рамала с президента на палестинската автономна власт Махмуд Абас и с премиера Салам Фаяд. Всичко това издига на качествено ново ниво значението на визитата и показва желанието на България да играе по-важна роля в политиката на ЕС към Близкия изток.

Определено е интересно как ще избият отношенията България-Израел. Ако България е проводник на ЕС, то вероятно трябва да признае, че Източен Йерусалим е окупиран и е част от палестинската територия. Също така да се съобщи официално, че заселническите поселения в Западния бряг са незаконни. Защото на практика това е сегашната позиция на ЕС. Да припомним и други факти, като този, че на среща на еврейските общности през 2002 г. един виден деец от еврейската общност в България, заявява, че „България не трябва да бъде приета в ЕС, ако не бъдат върнати еврейските имоти„. Дотук с признателен Израел. Евреите бягали от геноцида в Европа едва ли биха казали подобно нещо.

Нека си припомним, че Швеция дори бе на прага на скандал с Израел не само заради обвинения за незаконни трансплантации на органи, но и заради програмата си за мир между враждуващите страни, в която Йерусалим бе посочен за столица на бъдещата палестинска власт. След намесата на други европейски държави, тази програма бе улекотена, но все пак отношението на ЕС към Израел е друго от войната в Газа в началото на 2009 г. Интересно ми е дали Израел ще използва силните си позиции в България, за да спечели подкрепа в съюза. Ако това стане и друга държава ни попита за решенията ни, можем спокойно да заявим: „Нали така ни казват!.“

Advertisements

11 responses to “Нали ми казваш какво да правя

 1. Bernard Sidi януари 13, 2010 в 12:24 am

  Оръжейни сделки между Израел и България не са новост. Тук обаче е редно да се спомене, че такива сделки нямат общо с държавата Израел, а конкретно с Израелски фирми, приказките на Биби Нетаняху и бат Бойко са протоколни. Освен ако не става дума за държавни фирми, но и така да е междудържавническите отношения нямат общо. Това е бизнес. Като пример мога да посоча провалената сделка на МО с израелската фирма ЕлБит за модернизация на няколко хеликоптера.

  Статията, към която е даден линк, е доста тенденциозна, но няма общо с ЕС, говори се за НАТО.

  „…..един виден деец от еврейската общност в България, заявява, че „България не трябва да бъде приета в ЕС, ако не бъдат върнати еврейските имоти„. Дотук с признателен Израел…..“

  Този виден деец явно си остава фантом, макар (пак казвам) ЕС и НАТО да не са едно и също нещо. Какво общо има обаче един български гражданин от еврейски произход с признателността или непризнателността на Израел като държава само автора на статията си знае. 😉

  Но ако приемем световната еврейска конспирация за факт, тогава казаното по-горе се връзва. 🙂

 2. Ruslan Trad януари 13, 2010 в 1:01 pm

  Нищо хубаво не може да пулич България от Израел, освен туристи:)

 3. Bernard Sidi януари 13, 2010 в 5:57 pm

  Може – електроника, хранителни продукти, козметика. Така като сме тръгнали – какво може да получи от Сирия? 🙂

 4. Ruslan Trad януари 13, 2010 в 11:40 pm

  Айде задръж си кървавата козметика:) От Сирия-питай властимащите какво е получила България от Сирия в периода 54-та 90-та година -зърно,пари,образователни програми,международна подкрепа, и да не забравим – предстои българо-арабски икономически форум, от който България ще спечели много освен туристите:)

 5. Bernard Sidi януари 14, 2010 в 12:21 am

  Аз не харча кой знае колко пари по козметика, има хора, които го правят.
  По комунистическо време Сирия и България са имали силна връзка. Както и Либия, Ирак и ред други братски страни. Маса язовири, заводи, жилищни сгради и магистрали са построени от българи в тези три държави. Включително и оръжейни заводи в Сирия. Но това е тогава. Днес – не. Израелски фирми в България има много, особено строителни. За внос на продукти също може да се каже – хранителни продукти, електроника, козметика(които споменах и преди това).

 6. Ruslan Trad януари 14, 2010 в 1:08 pm

  Е, в Сирия няма израелски фирми, пък не са умрели от глад:)

 7. Bernard Sidi януари 14, 2010 в 5:49 pm

  Така е. И в Израел няма сирийски туристи, но се пръкват нови и нови хотели. 🙂 Чудно какво щеще да яде арабския свят ако го нямаше Судан? Без Сирия.

 8. Ruslan Trad януари 15, 2010 в 8:57 am

  Смятам да не отговарям, тъй като вече ми е като заяждане. Арабският свят не е от вчера или от днес, за да разчита на някой чужд да му прави фалафела и табулето.

 9. Димитър януари 22, 2010 в 8:04 pm

  „зърно и образователни програми от Сирия“?
  Дати? Количества? Източник?
  Образователни програми от Сирия за България по бай Тошово време е като компютърни технологии от Замбия за Канада.
  Не се ли изхвърляш?

 10. Ruslan Trad януари 23, 2010 в 12:36 am

  Не,не се изхвърлям:) Има архив,провери,за да се убедиш с очите си,защото друг няма да успее. Разбира се,че не се изхвърлям. Договорите с български фирми са били за оргомни суми- вносът на жито(тъй като там има два пъти реколта) е бил доста голям. А ти не мислиш ли,че доста яко подценяваш тези отношения и в частност възможността Сирия да дава нещо на България? Почети повече преди да се заяждаш.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: