Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Как войната в Газа разтърси Европа

Искаме или не, обществото се тресе. Дали в България се усеща това е спорно. Но има събития, които се случват и трябва да им се обърне внимание.

Светът не е това, което е бил преди 10, дори 5 години. Днес престъпленията се виждат много по-добре, а малко хора могат да мълчат, страхувайки се от цензура. Нека бъдем реалисти, цензурата съществува. Дори когато става дума за човешка кауза, за гласът на цели народи.

Преди една година израелската войска нахлу в Ивицата Газа, една малка частица от палестинската държава, останала извън окупацията. Но дали, за да потвърди своето господство, Израел държи блокада над Газа. Единственото нещо, което влиза или излиза от това парче земя иронично е…оръжието. Медикаменти и храна, не. Политическите ходове стигат до там, че не се позволява дори на ООН конвоите да влизат в Ивицата Газа, за да помогнат на бедстващите хора там.

Това, което ме впечатлява в западното общество е, че гражданската позиция и съвест са израдени до съвършенство. Газа не е изключение. Лондон, Париж, Брюксел, Вашингтон, Ню Йорк – всички тези градове бяха разтърсени заради честванията за една година от нападението над Газа. В същото време движението Gaza Freedom March, поде инициатива за организиране на конвои, които да стигнат до Газа, съставени изцяло от доброволци. Месеци наред това бе подготвяно, като се включиха стотици хора от Европа, САЩ и Близкия изток. Този поход мина до България, но за мое съжаление не успях да се включа. Той подмина страната ни. За жалост тук няма организации, които биха имали смелостта да се включат в подобна акция.

А Европа показа защо е заслужила суперлативите си. Англичани, немци, холандци, италианци, французи застанаха редом с арабите и тръгнаха заедно към границите на Газа. Действията на много организации, обединени зад каузата да покажат престъпленията на една война, доведоха до успех-светът започна да се замисля какво всъщност става. Това щеше да бъде направено за всяка нация и война. Това не е продиктувано, защото някой екстремист е платил на хората, за да потеглят по пътищата, за да защитават името на мира.

Те знаеха, че няма да успеят да пробият. Знаеха, че се изправят пред закостенялата власт в арабските страни и най-вече Египет. Знаеха, че Израел няма да отвори границата, за да пусне конвоя. Но тръгнаха на един истински поход. И знаете ли, той успя. Защото имаха желание и воля.

6 responses to “Как войната в Газа разтърси Европа

 1. MacTeP януари 7, 2010 в 10:50 pm

  Българите 40 години им са промивани мозъците и са подтискани от собствената си държава. Българите като цяло сме си супер страхлива нация, поне според мен. То тук хората на един нормален протест ги е страх да излязат, защото миналата година им съдраха гъза от бой пред парламента…

  Дано да не съм останал неразбран, защото четейки какво съм написал, дори на мен ми е трудно да се разбера. Като цяло искам да кажа, че тук хората ги е страх да протестират за нещата в собствената си кочинка, камоли за нещо по-далечно. А абсолютната незаинтересованост на хората по всички въпрос въобще няма да я коментирам…

 2. нямаНуждаОтПредставяне януари 8, 2010 в 2:07 am

  На българите им остана от части историята и ракията. Пипнат ли първото – лошо , ама пипнат ли второто … много лошо.

  Така , да минем на въпроса : Руслане , ако имаш власт как би решил този конфликт ? Къде Израел , къде палестинците… С три думи – кое как защо ?
  Благодаря ако споделиш .

 3. Ruslan Trad януари 8, 2010 в 2:49 am

  Ясно,че няма да има Палестина,защото просто няма къде да я има.Но пък има Йордания-хем голяма,хем има много палестинци.Най-добрият вариант е да се създаде една държава за евреи и араби, но това е отново…химера.Няма разрешение-ке се пуцаме.

 4. Dido януари 8, 2010 в 3:21 pm

  Този конфликт е срам за за цялото чочество.Представете си всичките пари,които се дават за войни да се влагаха в модерни технологии…

 5. Bernard Sidi януари 9, 2010 в 3:22 pm

  „…..Единственото нещо, което влиза или излиза от това парче земя иронично е…оръжието….“

  За оръжията съм съгласен, през тунелите под Рафа минават малко други неща. Но да не влиза храна – наивно е дори да се мисли такова нещо. Ако от 3 години, че и дори 1 година не е влизала храна кой щеше да е жив?

  „….Политическите ходове стигат до там, че не се позволява дори на ООН конвоите да влизат в Ивицата Газа, за да помогнат на бедстващите хора там….“

  Напротив, още повреме на самата операция започваха да влизат камиони, ежедневно и днес влизат камиони с помощи, някои на ООН, някои на отделни западни или арабски държави. Иначе спекулациите са безкрайни. Ето интересен случай – след края на операцията в Газа камиони на ООН влизат и биват ограбени от бойци на Хамас. По-късно бойците на Хамас продават храната и другите суровини на хората в Газа, а теоретично са предназначени за тях.

  Интересно е и защо Египет строи стена по границата си с Газа, която е едва 10км. През тази граница минава 99% от вноса на оръжия към Газа ог Судан, най-вече осигурени от Иран и Сирия. Поради споразумения с Израел(мирното споразумение от 78-ма) Египет не може да разполага с хиляди, хиляди войници в Синайсия Полуостров, в този смисъл стената изглежда логично решение. Има сериозни съмнения дали ще има желания ефект.

  „…Най-добрият вариант е да се създаде една държава за евреи и араби, но това е отново…химера…..“
  Арабите не са приели евреите през 1937, 1947, надали ще го направят днес. И евреи, и араби не искат подобна двунационална държава, чиято мода отдавна е отминала, и отдавна идеята е захвърлена от палестинските лидери и израелските крайни левичари.

 6. Ruslan Trad януари 9, 2010 в 6:07 pm

  Продължаваш упорито да отричаш факти,признати от всички иституции. Знаеш много добре кой се е заселил на чужда земя и кой кого не е признал.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: