Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Свободата на словото-фантастика или достижима цел?

Голям фен съм на фантастичната поредица „Старгейт“. Да, това е фантастика и нещо, което може само да доведе до главоболие. И въпреки, че чета Толкин, Ериксън и зелазни, „Старгейт“ е от малкото sci-fi сериали, които ми допадат, заедно с „Фарскейп“.

Думата ми все пак не е за достойнствата на този жанр. Вчерашният епизод, който гледах от „Старгейт“ ме накара да се замисля много. Толкова, че дори записах частта, която искам да споделя с вас.

Запитах се за свободата на словото. Сякаш е блян, който се опитваме да достигнем, но все се случва нещо, което да попречи на извървяването на пътя. Блогъри, издания и активисти тръбят за тази мечта, а тя сякаш все повече се измъква. Арестувани блогъри, заради изказване на различно мнение има дори в САЩ или Великобритания.

Сезон 7, епизод 18 на Stargate SG-1. Макар и фантастика, в този сериал съм чувал много интересни неща, като тази сцена, която вярвам ще оцените.

Е, какво смятате за свободата на словото-достижима цел или все още фантастика?

Advertisements

2 responses to “Свободата на словото-фантастика или достижима цел?

  1. Bobi януари 6, 2010 в 4:01 pm

    Може би ще ме заклеймиш, Руси, но аз съм с особено мнение за слвободата на словото. Свободата на словото има същите свойства, както свободата на поведението. Словото е най-мощното ни средство за комуникация, то е основа на обществената ни организация. Значи жизнено важно. Моцже ли да се слоупотреби с него? Да. Днешното човечество е роб на информационните си нужди. В днешно време много смело и свободно могат да се разпространяват пълни неистини и това да има тежък ефект както в обществените процеси, така и в икономиката. Знаеш много добре, че обществото е склонно да се държи крайно емоционално и ирационално и е много податливо на психози, почти параноично. Не случайно на словото му се приписва характеристиката „власт“.

    Поради тези неща свободното слово изисква и налага много високо ниво на отговорност. Която отговорност определено липсва. Моралността и чувството за дълг на журналисти, блогъри и прочее масови информатори, е също толкова слаба и несигурна гаранция за незлоупотреби, както тази на магистратите от независимата съдебна система. И в двата случая се злоупотребява крайно нагло и безсъвестно. Една силна дезинформационна кампания може да нанесе щети за трилиони и неслучайно се разрази известната „Световна финансова криза“ именно чрез медиите. Катастрофа. По този начин може да се докара и до война, защото хората са достатъчно тъпи и лесно манипулируеми стадни животни.

    Нямам решение на проблема. Само казвам, че свободното слово е нож с две остриета.

  2. Ruslan Trad януари 6, 2010 в 4:34 pm

    Решение в крайна сметка няма, защото трябва не само воля за това.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: