Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Burj Dubai-гордост или много пари за нищо?

В момента Дубай се подготвя за откриването на Burj Dubai, Дубайската кула. Тя трябва да стане символ не само на емирството, но и на целия арабски свят. Строежът й, изпълнен сякаш нарочно в кризата, за да й се подиграе, внася някакъв лъч светлина в атмосферата на надвиснали финансови проблеми.

12 000 работници, 818 метра. Апартаменти, чиито дизайн е специално от Giorgio Armani. Постижение на модерната архитектурна мисъл. И един въпрос- какво от това? Не е ли Бурж Дубай проект за много пари, захвърлени за нищо, докато много араби тънат в мизерия и политическа изолация? И докато емирството изгражда своята гордост, представяща я за гордост на всички араби, то навсякъде около самата държава бушуват бунтове и войни (С.Арабия, Палестина, политическо напрежение в Бахрейн, нови сблъсъци между йеменското правителство и бунтовниците шиити). За каква гордост говорим тогава?

Ако Дубайската кула е гордостта на на арабите, то тя струва милиард и половина долара. Групата Emaar е вложила толкова пари в изграждането на конструкцията на кулата.

За да се получи това:

Наистина внушаващо. Не може да се каже „не“ на подобен проект, ако ни запитат: „Красиво ли е?“ И между другото никой не говори за това. Няма спор, кулата заслужава най-високи оценки. Въпросът, който дразни много хора в арабските страни е мегаломанията и апатията към проблемите, които се наблюдават в емирствата и най-вече в Дубай.

През 1970-те години на двадесети век, когато емирството е тръгвало по своя път на капитала, лозунгът: „Можем и без западняците!“, е звучал на място. Стремежът на арабите от емирствата да се докажат, като независими бил нещото, което ги стимулиларо да продължават. Петролът се явил големият шанс.

Но днес Дубай не е нужно да се доказва. Той го е направил отдавна. Днес светът не се нуждае от поредната кула, която арабите строят. Точно в този момент държавните телевизии в Дубай предават директно от церемонията за откриване на Дубайската кула. Искрено се надявам да не се превърне в Дубайската кула на гордостта.

Advertisements

5 responses to “Burj Dubai-гордост или много пари за нищо?

 1. Събина януари 5, 2010 в 1:12 am

  Нали знаеш, че нямам нищо против мюсюлманите. Виж обаче безбожно богати хора са ми неприятни. А тия в Дубай са точно такива, уви. 😦

 2. bulpete януари 5, 2010 в 9:36 am

  Поздравления за интелигентния коментар. Дано се намери „общ език посред високите кули“.

 3. Ruslan Trad януари 5, 2010 в 1:16 pm

  От гледна точка на Дубайското емирство това ,което става там е добре. Развитие, икономика и т.н. Проблемът е обаче, че в очите на останалите арабски страни това изглежда лошо, защото емирствата спокойто могат да спонсорират арабските движения. От друга страна емирът на Дубай, както този на Катар, е известен с политическата си позиция на пан-арабизъм.

  Наскоро Дубай подписа указ, с който в страната могат да влизат само политически необременени лица, което в много случаи е добър вариант.

 4. contaessay януари 7, 2010 в 4:48 pm

  А вот это классно!

 5. Паладин януари 12, 2010 в 4:50 pm

  Мегаломанията в Дубай ме отвращава!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: