Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Открий нещата сам,много по-вълнуващо е

Музика: Sfakianakis-Guftissa mera

Цитат:

Това, което откриваш сам,

е винаги по-вълнуващо от това,

което някой друг ти показва –

това е като разликата между истинската любов

и нагласената сватба.

Терънс Рафърти

Тази година си отива. Да си призная трябваше ми малко време, за да осъзная това и дори сега, ден преди тя да остане само календарна дата, все още не усещам, че 2009 свършва.

Убеден съм, че това се дължи на факта, че през 2009 г. се случиха много неща не само в личен план, но и в професионален. През март месец материален вид придоби идеята ми, която развивам над 3 години – Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш“. Няма да крия, че това е едно от най-важните събития за мен. В парк хотел „Москва“ присъстваха почти всички важни за мен хора, станали свидетели на откриването.

Когато си човек, застанал на прага на две култури и светове, често се объркваш. Заминавайки за Сирия всеки път аз започвам да говоря за България. Изглежда това е нещо, което не мога и не искам да спра. Самоопределянето е трудно, когато не знаеш ти самият какъв искаш да си. Живеейки в България, аз говоря за Сирия. В Кара, готвим чушки с ориз и кайма, в София правим арабска кухня. Стремежът да се постига баланс е основен през животът на хора, като мен. Светогледът е съвсем различен. Виждаш борбата между две различни цивилизации под друг ъгъл и рядко биваш разбиран. Едно от нещата, които ме накараха да искам създаването на подобна организация е именно това- разбирането.

През тази година аз преминах през много дълъг път, който все още не е свършил. Но нали човек пътува по него цял живот? Израстването е труден процес, особено, когато си спъван. Затова започнах да си водя бележки. В тях записвам всичко, което мислите ми предложат. Смятам един ден тези бележки да станат основа на книга, в която да опиша чувството на човек, живеещ между два свята.

Сега, на прага на 2010 г. изводите за миналите действия идват един след друг. Трябва да се внимава с тях, тъй като често можеш да преувеличиш или подцениш нещо, което не е изглеждало така, както ти се иска. Седиш и внимателно обработваш спомените си, без да прибързваш. Съзнанието обича да си играе. Когато правим равносметки често се оставяме да направим грешката за обобщаване. Аз научих през тази година и от моите проекти, занимания и инициативи няколко неща.

  • Не всичко е бяло или черно. Има и сив цвят, който често се изпуска.
  • Политиката е нещо, което съществува около нас и културата обслужва интересите на обществото, не обратното. Искаме или не, политиката е тук и е трудно да кажеш в днешно време, че не се интересуваш от нея.
  • Стереотипите съществуват и е трудно да бъдат премахнати, дори с някои от тях е добре да се опитва да бъдат унищожавани.
  • Човек живее според разни правила, дали той си ги налага или обществото, това е различно за всеки.
  • Принципите на човек са нещо интимно и важно за всеки от нас. Ако те биват уважавани по-често, проблемите ще са по-малко.
  • Човек трябва да прави компромиси понякога, за да вървят нещата. Но никога компрос със самия себе си.

Работата ми досега ме е убедила във всяко едно от тези твърдения. Често седим в черното или бялото, а забравяме сивото, което съществува много по-често от черното и бялото. Стремежът ни да се обособяваме, капсулираме и да бъдем различни, често замъглява преценката ни. Има нещо вярно в това, че трябва да броиш до десет, пред да метнеш ръкавицата срещу някой. За тези 10 секунди могат да минат много неща през главата на човек. Помислете върху това.

Моите принципи неведнъж са били подлагани на изпитания. Чувал съм много хора, чието единствено занимание е да вгорчат живота на друг, да очернят това, в което вярва. Не им обръщайте внимание. Защото това наистина не е важно. Важни са вашите принципи, да умеете да ги защитавате и  да сте верни на себе си. Това ви пожелавам.

2 responses to “Открий нещата сам,много по-вълнуващо е

  1. plami януари 1, 2010 в 6:51 pm

    Честита Нова Година, Руслане! Пожелавам ти през 2010 само здраве, щастие и късмет. А аз от своя страна приемам с благодарност твоето пожелание 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: