Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Приближава филм фестът.Не забравяйте да го посетите!

14 януари – 18 февруари 2010г.

Дом на киното, Евро синема, Червената къща

Оригинална публикация-„Позор“

За втора поредна година сдружение „Позор” организира фестивала „Цветята на Корана” с най-добрите филми от Близкия Изток и Северна Африка. Събитието ще тече в трите столични арт салона „Дом на киното”, „Евро синема” и „Червената къща” от 14 януари до 18 февруари. Фестивалът ще бъде открит официално на 14 януари в Дома на киното с прожекцията на филма „Плачещата върба” на най-награждавания ирански режисьор Маджид Маджиди.

Два са основните акцента в програмата на фестивала – новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.

Програмата „На фокус: Иранско кино” включва носителят на „Сребърна мечка” от фестивала в Берлин „Вън от играта” на режисьора Джафар Панахи.  Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам. Носителят на “Златна пика” от фестивала във Валядолид „Зима” на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала. Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работи в странство, след което следите му се губят. Лентата е номинирана за „Златна мечка” на „Берлинале” и е носител на наградата на журито от фестивала в „Палм Спрингс”. „Толкова просто” на Реза Мир-Карими печели наградата „Златен Свети Георгий” за най-добър филм от фестивала в Москва и наградата „Фаджр” за най-добър ирански филм на 2008-ма. Филм за вътрешния мир и неизказаните чувства на една обикновена иранска жена. В програмата „На фокус: Иранско кино” ще бъде показан и най-актуалният ирански филм в момента „Кървящо сърце” на режисьора Мохаммад Реза Рахмани. Историята на младия Емад, който убива жена си е най-гледаният филм в Иран за 2009-та. Сред останалите заглавия са носителят на „Златна Афродита” от фестивала „Любовта е лудост” във Варна „Последната кралица на земята”, провокативният „Укротяване на бесовете”, разкриващ подземния свят на Техеран, носителят на наградата на журито в Карлови Вари „Пеперудите ни следват по петите“ и един от любимите филми на иранската публика „Хлапакът”, в който малкият Мамал решава, че градинката му е по-важна от училището, с което си навлича гнева на директора. В програмата са включени и двата документални филма на иранския историк проф. Фарзин Резаеян „Преоткриването на Персеполис” и „Иран – седемте лица на една цивилизация” пресъздаващи важни събития от седемхилядолетната историята на Иран.

В другата програма „На фокус: киното на Северна Африка” ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко, Сенегал и Мавритания. Сред заглавията са дебютът на алжиреца Надир Мокнеш „Харемът на мадам Осман” с участието на Кармен Маура, Буюна и Надя Каси. Кармен Маура е в ролята на мадам Осман, красива арабка на средна възраст, която следи модните тенденции, облича тоалетите на „Нина Ричи” и „Кристиан Диор” и привидно е щастлива, но вътре в себе си таи болка. Не може да прости загубата на съпруга си, който я е напуснал заради „някаква французойка”. Носителят на „Сребърна мечка” „Мадам Бруе” ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните. Най-награждаваният марокански филм „Господарят на улицата” също е включен в секцията със северноафриканско кино. Четири хлапета ще представят различното лице на Казабланка. Тунизийският режисьор Абдел Кешиш ще бъде представен с филма „Игра на любовта и случая”, в който младеж от африкански произход, живеещ в Париж се влюбва в актриса от едноименната пиесата на Мариво. Филмът е носител на 4 награди „Сезар”, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Сред останалите заглавия в програмата са мавританският „В очакване на щастието” носител на наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Кан, алжирският „Самиа”, представящ живота на младо момиче от алжирски произход, което се разкъсва между своето мюсюлманско семейство и приятелите си в Марсилия и документалния „Обичах те силно” – интимна изповед на възрастна берберка, която като млада е правела компания на войници от френската армия.

По време на фестивала за първи път на голям екран в България ще бъдат показани филми от Сирия. Най-награждаваният сирийски режисьор Абделатиф Абделхамид ще бъде представен с филма „На свобода”, носител на наградата на журито от фестивала в Сингапур и наградата за най-добър филм от фестивала в Дамаск. Другото сирийско заглавие в програмата е „Капки от тавана”. Любовната история под напукания таван на обикновен дом в Дамаск е най-гледаният филм в страната за последните 5 години.

Турското кино ще бъде представено с четири заглавия. Фестивалният фаворит „Сестра ми и ружите” ще закрие събитието на 18 февруари в Дома на киното. Преди това зрителите ще могат да видят новия филм на Юмит Юнал „Пропастта между нас”. Режисьорът е познат на българската публика с филмите си „Истанбулски приказки” и „Девет”. В програмата е включен и един от най-награждаваните турски филми за последните години „Моят Марлон и Брандо”.  Историята на турската актриса Айча, която се влюбва в кюрдския актьор Хама Али, спечели награди на фестивалите в Сараево, Истанбул, Токио, Ереван и София. Един от най-уважаваните турски режисьори Дервиш Заим ще бъде представен с филма „Слоновете и тревата”, носител на 4 награди от фестивала „Златен портокал” в Анталия.

Освен филмовата програма, тази година фестивалът „Цветята на Корана” ще има и няколко съпътстващи събития. Заедно с Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш” ще бъде организирано литературно четене на арабски и персийски автори, сред които Низар Каббани, Адонис, Аниса Даруиш, Фадуа Тукан, Парвин Етесами и Нима Юшидж, което ще предшества премиерата на биографичния филм за Джеляледин Руми „Мевляна: Да преминеш в духовното” на 28 януари в Дома на киното.

Преди премиерата на документалния филм „Преоткриването на Персеполис” на 1 февруари в Евро синема, зрителите ще могат да опитат традиционен ирански чай и вкусни ориенталски сладкиши.

На 26 февруари в Червената къща ще се проведе дебат на тема „Ислямската заплаха отново на мода”, организиран отново с помощта на Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”. Веднага след дебата ще има прожекция на френския филм „Създай ми страна”, представящ ежедневието на децата на имигрантите в Париж.

На 14 януари в Дома на киното ще бъде открита изложбата „Арабският свят на фокус”, предоставена от Форума за арабска култура „Махмуд Даруиш”.

Фестивалът се организира със съдействието на Културната служба към Посолството на ИР Иран, Френски културен институт – София, Посолството на Сирийската арабска република, Форум за арабска култура „Махмуд Даруиш”


И с медийната подкрепа на списание „За хората”, cinefish.bg , filmboxx.com, oikumen.info

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: