Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

27.12.08-27.12.09

Измина една година от израелската инвазия в Ивицата Газа. Сблъсъците доведоха до над 1 400 убити, повечето деца и жени, 4 000 разрушени домове и над 5 000 ранени. 27 декември е обявен за траурен ден за жертвите на войната.

Приятелите ми от Never Before Campaign направиха този клип, с който искат да кажат на света, че палестинският народ няма да се откаже от желанието за постигане на справедливост.

Действията на израелската армия в Ивицата се коментират до днес. През последните месеци правозащитни организации призоваваха за арест на хората, започнали инвазията в Газа, като са обвинени във военни престъпления. След края на Втората световна война са вкарани международни закони, според които пред военен трибунал трябва да бъдат изправени всички виновни за масови убийства през войната. Прави се с цел да се заловят нацистките водачи, които новосъздадената държава Израел иска да съди.

Преди няколко дни бе издадена заповед за арест на Ципи Ливни, жената ръководила операцията в Газа. Днес, законите за военни престъпления могат да бъдат премахнати, тъй като тече процедура за тяхното ликвидиране. Това означава, че хора, извършили масови убийства и геноцид няма да бъдат арестувани и съдени според международното право.

Докладът на съдията Ричард Голдстоун за войната в Газа показа, че там реално са извършвани престъпления, като например използването на фосфор срещу мирно население. В посмо до главния секретар на ООН, Бан Ки-Мун, Голдстоун описва гледката, като „шокираща“.

На 16 септември т.г. дъщерята на Ричард Голдстоун, Никол Голдстоун, заяви през вестник Jerusalem Post, че баща й е ционист, а в семейството й отдавна се ценят традициите на това движение. Въпреки това, ционистката общност не признава публично тези факти, като всъщност докладът коства на съдия Голдстоун подкрепата на ционистите в САЩ.

Тепърва ще има развитие по въпроса за военните престъпления в Газа. Дали ще бъдат разследвани и осъдени виновните за тях, това е друг въпрос.

Advertisements

8 responses to “27.12.08-27.12.09

 1. Pingback: Tweets that mention 27.12.08-27.12.09 « #Intidar -- Topsy.com

 2. neofirst декември 28, 2009 в 11:03 am

  Блог в ридер однозначно

 3. barney декември 29, 2009 в 12:30 am

  Няколко неща искам да отбележа – Нюрнберг и в Германия, не в Израел(!?!).
  Докладът на г-н Голдстоун в никакъв случай не може да докаже нищо свързано с начина на провеждане на военни действия.
  Първо – комисията е съставена от хора, вещи в правото, икономиката и прочее, но само един офицер от ирландската армия, който реално има представа от разглежданата тематика. Но макар г-н Дезмънд Травърс да е компетентен в областта, на него и комисията като цяло липсва източник на информация, на базата на който могат да отсъдят решение.
  Както се посочва в раздела за Методология в доклада на комисията Голдстоун основните източници на комисията са свидетелските показания на цивилни, дадени повреме на публични изслушвания в Газа през пролета и лятото, и показанията на ръководители на Хамас, като същите в доклада се назовават най-вече като „високопоставени административни лица от територията на Газа“.

  Самото разследване на комисията е географски и времеви ограничено, поради което и са разгледани само 36 инцидента в Газа.
  Друга основна част, на която се гради доклада, са (парадоксално) други доклади, направени от хора, които дори не са имали достъп до Газа, но въпреки това в самия доклад на Голдстоун се казва изрично, че такива доклади са били важен инструмент за комисията. (раздел Методология на доклада).

  Броят на убитите цивилни и съотношението между убитите цивилни и убитите войници на Хамас са също споменати в доклада. Но комисията(както тя казва в доклада) се оповава не на официални данни или данни на организации, имащи достъп до жертвите, а на външни източничи, които физически не са могли да бъдат в Газа, заради самата операция и блокада. Израелските данни за убитите обаче се взимат само за намирането на броя израелски цивилни и военни, загинали в този период, но не и за същите в Газа, а ралзиките в данните са значими, макар 1 човешки живот да е безценен.

  Относно атакуването на цивилни цели – комисията отново признава съществената си липса на информация и като цяло се оповава на свидетелски показания на ръководители на Хамас. Или иначе казано – един от обвиняемите се превръща в свидетел срещу другия обвиняем, но обратното не се случва. Докато обаче видеоматериал, дадени от страна на ИДФ не биват разглеждани като доказателство.

  Дълго ще отнеме обаче да се коментира целия доклад, който е над 500 стр., но със сигурност достоверността му е по-скоро медийна, отколкото техническа. От военна гледна точка доклада също е повече ориентиран към медиите. Пример може да бъде даден с широко отразеното използване на бял фосфор(БФ). Самия доклад не отрича, а даже изрично споменава, че използването на БФ не представлява само по себе си военно престъпление. В медиите се лансираше идеята, че 155мм израелски снаряди с БФ се използвали за нападение над цивилни цели в Газа, твърдение, които предизвика широк отзвук сред различни НПО-ии, но не и сред военни. Относно използването на БФ в Израелската Армия – макар БФ да е боен химикал, самите снаряди не представляват химическо оръжие. Дали се изтрелват от хеликоптер или от 155мм самоходни артилерийски установки М109 и Шолеф(като съответно снаряда има таймер на детонатора) ефекта е един и същ – от бързото изгаряне мигновенно се създава димна завеса, която служи по различни начини на армията. Естествено има много случаи на изгаряния, в една война страдат и цивилните. Но показателен е факт, че макар да има жертви от изгаряния, няма умрели от 155мм снаряди от САУ с БФ, както се лансираше в някои медии. А очевидно с толкова мощно и(хипотетично) запалимо оръжие не е трудно да се отнеме човешки живот, ако целта на стрелбата е такава. Явно не е. И макар да има много кадри как хеликоптри от ИАФ създават завеса от БФ няма никакви признаци, че е БФ е използвано като бойно оръжие(използвано е като бойно средство, бойно вещество е, но е химическо оръжие в този случай). Подобна практика е възприета от всички големи армии в света – Русия, Китай, САЩ, Франция, Англия, Турция и т.н., като използването й не е спряло до ден днешен.
  Показателно от тези факти е че ИДФ не са използвали умишлено БФ като оръжие срещу цивилното население на Газа, макар като косвен ефект от използването на БФ да са се получили изгаряния. Но трябва да се отбележе, че съществуват друг химически в-ва, използвани за димни завеси, чиято температура и период на горене са значително по-високи, също използвани в цял свят. Добре е за населението на Газа, че ИДФ не са използвали такива амуниции, предполагаемо е, че пострадалите щяха да са пъти повече и щеше да има и умрели. Следователно – вземайки предвид наличния си арсенал ИДФ очевидно са избрали по-подходящия за конкретните условия елемент.
  По никакъв начин не искам обаче да кажа, че страданието на жителите на Газа е нещо нормално и че трябва да го приемем. Човешкото страдание е едно и също, без значение дали става дума за арабин, евреин, българин, американец, руснак или китаец.

  Доклада също критикува ИДФ за умишленото поразяване на полицейски цели в Газа. Това е абсолютно вярно, но ситуацията на Газа не е стандартна – след кървавите сблъсъци между Хамас и Фатах, Газа остава под тоталния контрол на Исмаил Хания след 2007 година, а всички силови структури са сляти в една. Палестински полицаи от Газа са използвани за извършването на военни операции от Хамас. В конкретната ситуация разликата между полицая и войника е незначителна – въоръжено крило на вражеска фракция, предвид, че Газа е под абсолятнтия и неуспорим контрол на Хамас.

  В докрада интересна част се отделя на мерките, които ИДФ предприема за намаляване на жертвите сред цивилното население. Самата комисия в доклада си признава за съществените усилия на ИДФ – телефонни обаждания, радиопредавания, пуснати листовки и др..
  Над 150,000 разговора са проведени от арабско-говорящи служители на ИДФ(или предварително записани съобщения), безброй листовки са пукани, а радиопредаванията не са спирали. Поради факта, че повечето повечето пъти хората не успяват да евакуират сградите навреме(обикновенно се казва 5мин) повечето от тези 150,000 разговора са напразни и обстрел над неизпразнени цивилни сгради НЕ се осъществява. Но въпреки това се говореше за психологическа война и подобни абсурдни твърдения.
  В доклада се споменават и „фалшивите ракети“, изтрелвани от ИАФ хеликоптри по покриви. Това са ракети с малък заряд, пускани от хеликоптри по специфична цел в Газа – покрив на многоетажна сграда, на който има преобладаващо цивилни, но и въоръжени(и стрелящи) кадри на Хамас, което не само, че комисията не отрича, ами всеки от нас може да види видео материалите. Такава сграда представлява легитимна цел по смисъла на международното право, но комисията явно не се съгласява с това. Въпреки, че с цел намаляване на жертвите ИАФ хеликоптри изпращат първо ракетата с ограничен заряд, която нанася телесни поражения на околните, но не води до фатални последствия. Това кара хората да изпаднат в шок и панически да избягат от покрива по най-бързия начин. Тогава вече по покрива(на който са останали вече само военни цели) се праща истинска високо-експлозивна ракета.

  Давам тези неща, които в никакъв случай не коментират целия доклад, но илюстрират фундаменталните грешки на доклада и липсата му на каквато и да е стойност(освен медийна).

 4. Ruslan Trad декември 29, 2009 в 2:22 am

  Има убити хора в земя,обградена отвсякъде през последните две години. Това е фактът.Израел не може да отрече именно тези факти и е редно да признае грешките си, а именно, че хумаността в тази акция беше последното нещо,което е минавало през ума на Ципи Ливни и Сие.

 5. bernardsidi декември 29, 2009 в 11:07 pm

  Има обити в обградена територия, да, това не мисля, че е достатъчно конкретно, че да си вадим каквито и да е изводи. Хуманост е доста разтегливо понятие, но факт е, че нито една държава не би направила това, което Израел направи. Все пак цял свят гледа Израел под лупа. Ето и няколко примера.

  1. Израелските сили имат завиден въздушен флот, на който Хамас не могат да отговорят по никакъв начин – нямат самолети, нямат ефективни ПВО системи. Спокойно може да се каже, че Израел има абсолютно и неуспоримо въздушно превъзходство. ИАФ са способни да направят от Газа кратер със същата форма, което обаче не направиха – въздушните бомбардировки бяха последвани от наземно настъпление. Макар в него да умряха малък броя израелски войници(в сравнение с убитите от Хамас) все пак беше поет риск – ИДФ рискуваха да пратят свои войници на място, а не да вършат всичко от въздуха(вариант, който гарантира НУЛА жертви за Израел). Това не може да се каже за начините, по които САЩ действат в Афганистан и Ирак или Русия в Чечня. Всяка друга армия(исторически доказано) би изравнила тази територия със земята. Следователно за палестинците в Газа е добре, че имат точно израелската армия пред себе си, а не която и да е друга.

  2. Израелската армия организира полева болница с ренгенови апарати, операционни зали и голям набор от медикаменти вътре в самата ивица Газа, в която бяха лекувани палестински цивилни, ранени повреме на операцията.

  3. Още с началото на операцията палестински цивилни, ранени при боевете бяха откарвани до болници в израелски градове, близки до ивицата Газа. Естествено не всички ранени са откарани там, но и не всички ранени са били под микро-географския военновремеви контрол на израелската армия(особено първите дни).

  4. Ракетите с малък експлозивен заряд, които споменах по-горе са нещо, което друг в света не използва. Не може да се изчисли колко хора не са умрели благодарение на тези ракети.

  5. Самото използване на бял фосфор(в-во, с което явно повечето журналисти НЕ са запознати), а не на други по-ефективни в-ва най-вероятно е спасило човешки животи. Обясненията съм дал по-горе. Нито един човек не е умрял от използването на бял фосфор.

  6. Кратковременните примирия, които Израел еднолично обявяваше всеки (или през) ден със сигурност не говореха за изтощение на израелската военна машина. Кратковременните спирания на бойни действия служиха за да може палестинските цивилни да са заредят с различни суровини, без страх, че ще бъдат ударени от бомби или нещо подобно, макар повреме на примирията Хамас да не показват особено желание да НЕ изстрелват ракети. Повреме на самите военни действия, а и след тях Израел допускаше камиони с хуманитарни помощи да преминават през иначе блокираната граница.

  Примерите са много, но в никакъв случай не искам да кажа, че нито един цивилен гражданин на Газа не е пострадал. Напротив – над 300 цивилни палестинци умряха повреме на операцията. Но въпроса „Имало ли е цивилни жертви сред населението на Газа?“ ми се струва елементарен и най-вече популистки. Естествено, че отговора на въпроса е ДА, но за съжаление цивилните жертви са неизменна част от ВСЯКА една война. Правилния въпрос би бил „Направи ли Израел значителни усилия, за да ограничи брой на загиналите цивилни?“. Да подчертая – ограничи. Тогава отговора би бил „Да, Израел направи значителни усилия да ограничини колкото се може повече броя на загиналите сред цивилното население на Газа“, а също може и да се добави, че нито една друга държава на земята никога не е правила такива усилия да ограничи цивилните жертви в един конфликт. Може просто да погледнем първите 100 войни, за които се сещаме от 20-ти и 21-ви век и в тях НЯМА да намерим такива неща.

 6. bernardsidi декември 29, 2009 в 11:08 pm

  Извинявам се за правописните грешки, не редактирах 🙂

 7. Ruslan Trad декември 29, 2009 в 11:21 pm

  Леле,как ти се пише толкова…Явно е,че трябват оправдания, но няма да се убедим взаимно.Няма смисъл от дълги постове 😉

 8. aya декември 30, 2009 в 12:51 pm

  Ще се опитам да изкажа съвсем накратко моето мнение по някои важни то4ки:
  „Първо – комисията е съставена от хора, вещи в правото, икономиката и прочее, но само един офицер от ирландската армия, който реално има представа от разглежданата тематика. Но макар г-н Дезмънд Травърс да е компетентен в областта, на него и комисията като цяло липсва източник на информация, на базата на който могат да отсъдят решение. “
  1) Комисията е съставена от хора, които имат богат опит в подобни мисии в Южна Африка, Дарфур, Югославия и Руанда. (И нещо, което не успях да про4ета във вашия коментар е „незна4ителният“ факт, 4е съдия Голдстоун е не само евреин, но и (както сам се определя) Ционист, дъщеря му е жител на Израел. Той не поставя под съмнение правото на съществуване и самозащита на Изреал, а единствено на на4ина на отбрана. Или Целта не оправдава средствата!)
  2) Изто4ник на информация от израелска страна липсва поради простия факт, 4е всекакво сътрудни4етво е било отказано от израелската страна. Въпреки запитванията на 4ленове на мисията към изралексото правителство за взаимно сътрудни4етвно, достъп до Израел и 3ападния бряг е отказан. Това е при4ината докладът да се позовава на палестински свидетелски показания. Факт е, 4е пове4ето от заклю4енията и слу4аи описани в доклада са независимо документирани и описани в разследвания, публикувани в последните месеци от Amnesty International, Human Rights Watch, израелската група за правата на 4овека B’Tsele и други (това са организации с голяма репутация и празнати от вси4ки демократи4ни страни). Да прав сте , 4е те са „външни източничи, които физически не са могли да бъдат в Газа, заради самата операция и блокада“, но препдолагам помните кой не даде достъп до ивицата Газа нито на тези организации, нито на журналисти по време на операцията Cast Lead.

  По останалите ваши твърдения, 4е “ Израел направи значителни усилия да ограничини колкото се може повече броя на загиналите сред цивилното население на Газа“, ще дам малък пример от самия доклад :
  Джамия е атакувано по време на религиозна служба, това довежда до смъртта на 15 от у4астниците в службата. Ако приемем, 4е джамията е била използвана за складиране на оръжия, международното право не оправдава атаката по време на служба. Все пак е можело да бъде нападната през нощта, когато е нямало да бъдат засегнати цивилни.
  Ще си позволя да цитирам един от 4леновете на мисията (г-н Дезмънд Травърс)
  There are a number of other post-conflict issues in Gaza that need to be addressed. The land is dying. There are toxic deposits from all the munitions that have been dropped. There are serious issues with water—its depletion and its contamination. There is a high instance of nitrates in the soil that is especially dangerous to children. If these issues are not addressed, Gaza may not even be habitable by World Health Organization norms.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: