Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Goodbye,Le Monde diplomatique

След като RFI България прекрати предавания, а честота му бе продадена за смешна сума, сега си отива и българското издание на един от най-добрите вестници за международни отношения, икономика и политика, Le Monde diplomatique.

Кризата каза тежката си дума и за почитателите на това издание все пак дойде този тъжен момент. Статиите на Серж Алими, Игнасио Рамоне и компания винаги ще се помнят, като едни от най-добрите изследвания в областта на политиката и икономиката.

В последния брой (ноември-декември 2009 г.), излязъл във формата, който го познаваме, редакцията на „Монд дипломатик“ пише:

Към българските читатели:

Уважаеми читатели,

Още преди настоящата криза Монд дипломатик сочеше и анализираше всички фактори, които водеха към нея. Когато кризата се разрази, Монд дипломатик отиваше най-далеч в разнищването на причините, а когато всички започнаха да ги „забравят“ и банките изведнъж обявиха чудесни резултати от второто и третото тримесечие на годината, Монд дипломатик се запита къде отидоха държавните пари, т.е. парите на данъкоплатците, и защо банкерите продължиха да си разпределят огромни бонуси.

Чрез Монд дипломатик вие имахте най-точните анализи и за кризата на медиите, която бе обяснена от Серж Алими, Игнасио Рамоне и др.

Тази криза настигна и нас.

Поради това българското издание на Монд дипломатик не може да продължи самостоятелното си съществуване. От началото на идващата година той ще излиза заедно с вестник Дума, като негово приложение в първата и третата сряда на месеца.

Според редакцията вестникът ще продължи да има независимост на публикуваните статии, независимо, че ще излиза като приложение. Впрочем, това не е нещо ново за „Монд дипломатик“, вестникът често излиза като притурка към други вестници именно защото:

1. тиражът му не позволява да се справи с финансовите проблеми и 2. отделно е проблемът с позициите на Монд дипломатик, които мнозина искат да притъпят със своито действия.

Така или иначе, френското издание „Монд дипломатик“ остава един от най-ценните извори за новини и анализи в своята сфера.

Венко Кънев и Юрий Борисов от редакцията на българското издание съобщават, че изданието ще има нов адрес и телефон, които ще бъдат обявени.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: