Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Бойкот на корпорациите,печелещи от война

Защо е нужен бойкот?

Бойкотът е едно от най-ефективните средства, с които обикновените хора разполагат, ако искат да променят политиката на дадена компания или дори държава.

Израело-палестинският конфликт е средство за печалба. Тъй като съществуват множество израелски и транснационални корпорации, които извличат ползи и печалби от израелския апартейд срещу палестинците, ние предлагаме списък на десет компании, на чиято дейност специално трябва да се акцентира. Много от стоките в списъка в редица случаи пряко нанасят щети на палестинците, напр. експлоатирайки работната им сила, развивайки технологии за военни цели или като осигуряват оборудване за заселническите селища, които са незаконни според международното публично право.

Много от тези стоки и компании са обект на бойкот и по други причини, например поради замърсяване на околната среда или експлоатация на работна ръка.

Масовостта е залогът за успех на всяка подобна кампания. Само във Великобритания студентите от различни университети (Съсекс, Манчестър) и над 7 млн. членове на различни профсъюзни организации вече са се присъединили към кампанията за бойкот.

По-долу, базирайки се на статия на канадската журналистка Наоми Клайн, предлагаме отговори на най-разпространените възражения срещу бойкота.

Наказателни мерки по-скоро биха отказали, отколкото убедили израелците. Светът опита така нареченото „конструктивно обещание”. То напълно се провали. От 2006 г. Израел непрестанно увеличава престъпните си действия: разширява заселването, започна жестока война срещу Ливан и налага колективно наказание на Газа, чрез брутална блокада.

Оръжията и 3-те милиарда долара годишна помощ от САЩ, изпращани на Израел, са само началото. През този ключов период Израел се наслаждава на драматично подобрение в дипломатическите, културните и търговските връзки с множество от съюзниците си. Например, през 2007 г. Израел стана първата не латинско-американска страна, която подписа договора за свободна търговия с Меркосур. През първите девет месеца от 2008 г. израелският износ към Канада се повиши с 45%. Нова търговка спогодба (търговско споразумение) се сключи с Европейския съюз, за да удвои износа от Израел на консервирана храна. На 8 декември европейските министри „подобриха” договора за асоцииране ЕС-Израел, една дългоочаквана от Тел Авив изгода.

Ето в този контекст израелските лидери започнаха последната война: уверени, че не биха се сблъскали със значими загуби. Забележително е как за седем дни търговия по време на война на стоковия пазар в Тел Авив индексът всъщност се вдигна с 10.7 процента.

Защитниците на бойкота твърдят, че бойкотът е дал много добри резултати срещу режима на апартейда в Южна Африка. Противниците на тази тактика изтъкват, че Израел не е Южна Африка. Разбира се, че не е. Има прилики и разлики. Някои, напр. Джон Дугарт, специален пратеник на ООН за човешките права в Близкия Изток, проф. Едуард Саид, Рони Касрилс, виден южно-африкански политик, твърдят, че положението в Палестина е дори по-лошо, но не това е най-важното. Южноафриканският модел доказва, че тактиката на бойкот може да бъде ефективна.

 • Бойкотът е тактика, която има добри шансове да успее, когато е насочена срещу сравнително малка и търговски зависима държава като Израел.

 • Бойкотът прекъсва комуникацията; нуждаем се от повече диалог, а не от по-малко. Тъкмо напротив. Веднага щом се задейства стратегията за бойкот, диалогът се увеличава драматично. Създаването на движение изисква безкрайна комуникация, като битката срещу сегрегацията ни напомня това. Също така, нуждата да обясняваш и защитаваш позицията си, също води до нарастване на диалога.

Освен това, огромен е броят на евтини и леснодостъпни информационни технологии и средства за комуникация. Давим се в средства да говорим помежду си през държавните граници. Никакъв бойкот не може да ни спре.

Кои фирми печелят от геноцида в окупираните палестински земи?

1.AHAVA

Тази козметична марка произвежда сол, минерали и лечебна кал от Мъртво море – ресурси, взети от окупирания Западен бряг. Самите продукти се обработват в незаконното селище Мицпе Шалем. Ahava е цел и на кампанията на CODEPINK “Stolen Beauty”.

2.Delta Galil Industries

Израелската текстилна индустрия е представена от големи марки като Gap, J-Crew, J.C. Penny, Calvin Klein, Playtex, Victoria’s Secret и много други. Президентът на Delta Galil, Дов Лаутман, е близък до бившия премиер на Израел Ехуд Барак. Срещу тази комнапия има повдигнати обвинения за експлоатация на труда в страни като Йордания, Египет и Турция.

3.Motorola

Въпреки че много от нас познават тази марка единствено като производител на телефони, едва ли предполагате, че същата фирма произвежда и оръжия. Вероятно сте изненадани. Компоненти, произведени от Motorola, се използват също и в безпилотни летателни апарати, системи за наблюдение, използвани в населени места, контролно-пропусквателни пунктове, както и по стената на Западния бряг. Кампанията, която е насочена срещу тази марка, започна от САЩ и се казва “Hang Up on Motorola”.

4.L’Oreal / The Body Shop

Тази козметична компания е известна със своите инвестиции и производствени дейности в Израел, включително в Мигдал Хемек, „Силиконовата долина“ на Израел, построена на мястото на палестинското село Ал-Муджайдил, етнически прочистено през 1948 г. През 1998 г. L`Oreal получи юбилейна награда от израелския премиер Нетаняху за заслуги към израелската икономика.

5.Dorot Garlic and Herbs

Тези замразени билки, които се продават от Trader Joe’s, могат да бъдат намерени навсякъде в магазините на Trader Joe’s. Тази фирма продава също израелски кус-кус и сиренето фета Eden, произведено също в Израел. South Bay Mobilization и няколко други фирми, както и Trader Joe’s, са включени в кампанията “Don’t Buy into Apartheid”.

6.Estee Lauder

Тази компания е създадена от Роналд Лаудер, който е и председател на Еврейския национален фонд, квази-правителствена организация, създадена през 1901 г., за да спомогне придобиването на палестински земи, както е свързана и с изграждането на незаконни селища. Estee Lauder включва марки като Clinique, MAC, Origins, Bumble & Bumble, Aveda, както и много други. Те са обект на кампанията “Estee Slaughter Killer Products”.

7.Intel

В тази технологична компания за компютърни процесори и други хардуерни компоненти работят хиляди израелци, като износът от Израел е за над 1 млрд. евро годишно. Intel са едни от най-старите поддръжници на Израел, като първият офис извън САЩ е отворен през 1974 г. в Хайфа. Организацията за правата на палестинците и тяхното завръщане в земите им, Al-Awda, призова за акция срещу Intel, които искат да построят съоръжение в землището на бившето село Ирак Ал Маншия, прочистено през 1949 г.

8.Sabra

Тази марка е вторият по големина производител на хумус, „Баба Гануш“ и други храни, собственост на The Strauss Group и Pepsico.

9.Sara Lee

Sara Lee притежава 30% от Delta Galil. Един от най-големите производители на памук. Фирмата е свързана с марки като Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Sara Lee Bakery, Ball Park hotdogs, Wonderbra. Подобно на L`Oreal, Sara Lee получи награда за принос към израелската икономика.

10.Victoria’s Secret

Повечето сутиени на Victoria’s Secret са произведени от Delta Galil, като голяма част от памука се отглежда в Израел и палестинските окупирани територии. Victoria’s Secret често попада под критиките на групи за защита правата на работниците, както и на еколози, които обвиняват фирмата, че не използва качествена хартия при производството на своито каталози. Това не е секси!

Световно BDS(Boycott, Divestment and Sanctions) движение

BACEIA

Присъединете се към нас! От вас зависи дали тези фирми ще продължават да печелят от убийствата на невинни!

Advertisements

42 responses to “Бойкот на корпорациите,печелещи от война

 1. Pingback: Tweets that mention Бойкот на корпорациите,печелещи от война « #Intidar -- Topsy.com

 2. точка януари 11, 2010 в 6:37 am

  Поздравления за статията! В България е крайно наложащо хората да се информират какво се случва по света и да направят своя избор дали да бъдат съпричастни към палестинския народ.

 3. Bernard Sidi март 13, 2010 в 8:55 pm

  Нали уж е бойкот на корпорациите, печелещи от война? Или май е бойкот на Израел? Еми, лошо няма – бойкотирайте Израел. 🙂 Стойте на тъмно, не ползвайте компютър, мобилни телефони, не ходете на лекар. Най-странното е, че в България може да се намери дори израелска готварска сол.

  Нали знаете, че повечето арабски държави отдавна са оте*али тези идеи? Както казва Руслан – не яжте Нестле, не пийте КокаКола, не гледайте Дисни, не се пръскайте с Loreal, не използвайте компютър с елементи на Интел (90% от компютрите днес), не къпете бебето си с шампоан, който не дразни очите! 😀

 4. Ruslan Trad март 13, 2010 в 11:37 pm

  Имаш ли друга цел,освен да дразнеш сега? Имаш блог, пиши си там. Аз,нито приятелите ми-не купуваме неща,произведени в Израел,да. Не купуваме шампоани,Милка,Нестле. Явно е възможно. И докато политиката на тези фирми и такава, че да се експлоатира труда, просто няма да купуваме. Все едно дали има значение.

 5. Bernard Sidi март 14, 2010 в 4:46 pm

  А, значи все пак е изобщо бойкот на Израел? 🙂 Ако не искаш да използваш неща, от които Израел печели, си изключи ПС-то. Но не мога да подходя сериозно към статия, която говори за апартейд. Нищо, че е модерно.

 6. Aya март 14, 2010 в 9:43 pm

  Икономическия, културен и академичен бойкот на Израел е една от формите на ненасилствената съпротива срещу Окупацията на Палестинските територии.
  Това просто е начин да покажем, че не сме съгласни с политиката, която се води там, а не е личностна атака.
  И да, определено мога да живея без да пия Кола, без да ям Милка или без да използвам крем на Ахава от наистина умиращото Мъртво море.
  Всички тези продукти имат алтернатива, но откраднатият живот, култура и история нямат такава.

 7. . . . март 15, 2010 в 12:04 am

  Добре бе ма’а му стара , млада и секВа………..
  Тук не става дума за фирми които печелят от войната , а за Израел …

  Руси , до кога ще правиш челни стойки и ще показваш колко е лош Израел , което се вижда видиш ли , дори и в начина по който стои дантелата на един сутиен, ами не обърнеш малко внимание на грешките в арабската „защита“ , на Хамас , от къде се финансира и тоз прост народ да знае ,че може би като пие Кока-кола , финансира Израел и пагубата на палестинците , ама като пие сок от дюли па финансира пренасянето на оръжия от палестинска страна ….
  Трябва да има някакво равновесие и чест.
  Ясно е ,че Израел си има мн кусури , ясно е че Арабите не са цветя за мирисане ,
  ама тая система „нащо гардже си е най -хубаво , въпреки , че знам, ЗНАМ колко кусури си има “ която се прилага от защитниците на двете страни – вече не върви.

  Ясно е ,че тези компании щом допринасят за икономическото развитие на Израел , то индиректно допринасят и за военното развитие на този конфликт, но така нещата са поставени доста едностранчиво тип “ Има Израел – има проблем, няма Израел – няма проблем “ .
  Обаче нито изчезването на Израел като държава е допустимо за обсъждане , нито ликвидирането на всички арабски и не само малцинства в Израел.

  Това никога няма да свърши и виновни – и евреи и араби ще им тежи на съвестта всички тези трупове , ще джапат в локви от кръв ,която попила избликва от земята след всеки дъжд и поколенията ще растат възпитавани в омраза припозната като патриотизъм и национална гордост.
  Най-лесно е да се мрази….

  Сега свалям бельото си в знак на съпричастност ( без сексуален под и над смисъл ( та като казах секс , Бернард имам да довършвам една дискусия за хомосексуалистите с теб ,ама като изнамеря време , не съм забравила )) ,защото не искам да допринасям за злата участ на Палестинците и очаквам информация за бойкот срещу Хамас и Арабските фирми ,които допринасят за тази война също…

 8. Ruslan Trad март 15, 2010 в 1:06 am

  Бернард, абсолютно никакво значение няма дали признаваш Апартейд в Палестина или не. Знаеш го. Много други неща са приети, а след години точно обратното. за мен, това което става Там е именно такова. И да се откажа от мнението си, означава да зарежа приятелите си,които са в затвора, както всички изстрадали военните действия в Палестина. И,ако имаше начин да не ползвам Интел, нямаше да го правя. Това е,като поста – има повече символично значение, а не материално. Става дума за символ- ясно е,че хората ще купуват Лореал, защото просто е добра фирма.

  Към „точките“: ще продължавам да говоря за лошия Израел, защото явно има причина да го правя. Нека самият Израел не дава поводи за критика. Арабите имат кусури, които са причинени от самите тях и затова има критика. Ако не даваш повод-няма да те критикуват. Явно,че тук не е такъв случай.

 9. Bernard Sidi март 15, 2010 в 5:47 am

  Виж, с позицията на Ая не съм съгласен, но я уважавам. Жалко, че повече хора не мислят като нея. Макар да продължавам да твърдя, че в днешно време можеш само да се ограничиш, но не можеш да постигнеш подобен бойкот.

  „….Ясно е ,че Израел си има мн кусури , ясно е че Арабите не са цветя за мирисане ,
  ама тая система „нащо гардже си е най -хубаво , въпреки , че знам, ЗНАМ колко кусури си има “ която се прилага от защитниците на двете страни – вече не върви…..“

  Това наистина е най-добрия и може би ефективен начин за съпротива. Аз лично не приемам доводите им, но ако целия конфликт се превърне да речем в движението на негрите в САЩ през 50-те и 60-те, всичко ще е песен. Точно това е начина според мен. Повече хора да четат коя компания колко акции има в Израел, а не да се занимават с „друга“ дейност. Естествено, поради географското си разположение Ая и Руслан не могат да се занимават с „друга“ дейност, но ако всички го правиха щях да съм първия, който настоява за Палестина.

  „….защото не искам да допринасям за злата участ на Палестинците и очаквам информация за бойкот срещу Хамас и Арабските фирми ,които допринасят за тази война също……..“

  Както казах, в 21-век сме, не могат да се заобиколят всички неща по икономически начин. Но ето един съвет – ако искаш да бойкотираш Хамас не си наливай бензин в Лукойл. Това го казвам съвсем сериозно, със същата нагласа като Руслан и Ая аз също си имам своя бойкот, макар и по-скромен. Естествено, може и изобщо да не използваш нефтени продукти, но смисъла да се избягва Лукойл е друг. Естествено, не мога да заобиколя всичко. Не че нещо ще постигна, но принципа е важен.

  „…И,ако имаше начин да не ползвам Интел, нямаше да го правя…..“

  Има, Русланчо, но няма да ти кажа. 🙂

  Ти сам отбеляза, че моето е заяждане. Така е. Но не заради самия бойкот, а заради начина, по който е поставен.

 10. Bernard Sidi март 15, 2010 в 5:50 am

  Сетих се още нещо.

  Ая – точно културен бойкот е нещото, което не трябва да правиш. Особено от гледна точка на киното. Ако си гледала израелски филми на израелско-палестинска тематика знаеш за какво говоря.
  Това за академичния бойкот…не съм сигурен, че разбирам какво имаш предвид.

 11. . . . март 15, 2010 в 6:23 am

  Ясно е ,че Израел има за какво да бъде критикувана .
  Хамас е цял будил ,а ние говорим ,че не било цвете за мирисане…
  При последната война , целият свят беше залян със жалостните стенания на палестинския народ , след поредните атаки-жертви и разрушения .
  А Хамас обяви победа и даже имаше шествия – радост за победата …
  За какво говориме изобщо?!?!?!
  Действията на палестинците под водителството на Хамас е самоубийство под името „защита“ .
  Трябва някой да се намеси , Израел естествено прилага непропорционална сила , а арабите просат това и с използването на средства с ясното съзнание ,че тези средства служат само за провокация и привличане на внимание на световните общности , които дебело и мазно са се отпуснал в червените си плюшени кресла , но средства които не могат да обещаят стабилна защита и даването на ход на една сравнително силово пропорционална война…
  Ясно е ,че палестинците са светлини години под Израел в военно отношение , непонятно защо никоя от по-богатите арабски държави от които и Сащ зависи в дадени търговски отношения , не заеме твърда и ясна позиция …
  Нещата са толкова многопоточни ,че …
  Постави акцента над конфликта и разгледай равномерно позицията и ходовете на двете страни .

 12. Ruslan Trad март 15, 2010 в 10:57 am

  Леле каква лавина от коментари:)

 13. Shams март 15, 2010 в 1:50 pm

  Уважаеми дискутиращи, имам чувството, че всеки път, когато видя дискусия за арабо-израелския конфликт, тя все се върти ОКОЛО същността на проблема – какво предствалявало ХАМАС, колко неорганизирани били арабите, каква армия имали, какво можели да направят с оръжието си по време на първите войни през 1948, 1967, 1973, колко били корумпирани от „Фатах“ и т.н. Не знам дали си давате сметка, но това са вторични въпроси. Не може да оправдаваме факта, че на арабите им се забранява да посещават окупирания съгласно международното право Източен Йерусалим с това, че от „Фатах“ са присвоявали средства през периода 1996-2005! И това да служи като аргумент при защитаване на теза?! Причинно-следствена връзка между двете събития не съществува. Неправомерното поведение на едната страна не може да служи като оправдание за насрещно неправомерно поведение на другата!! И тъй като поличическата конюнктура в момента е такава, че не съществува воля и механизъм Израел да бъде задължен да спазва международното публично право, на мене бойкотът ми изглежда единственото мирно средство (или поне едно от няколкото ефективни), с които всички съвестни граждани по света да изразят несългасието си с политката на тази държава .

 14. . . . март 15, 2010 в 4:26 pm

  Бернард май и ти си в моя часови пояс 😉
  Така ..по темата – за мен бойкота е една малка рибка в морето , защото нещата са на много по дълбоко ниво.
  Човек,ако иска може да се лиши от използването на услугите на дадени производители ,но общо взето е като минаването по софийска улица без да попаднеш в дупка – лабиринт и половина , но при добро желание … Факт е обаче ,че да има резултат трябва огромна масовост и тогава може да удари нечий джоб по осезаемо..
  За мен лично е неплодоносно това нещо и има доста други неща с които трябва да се започне – основни и кардинални .
  ДА си говориме ,че няма мазилка при положение ,че основните гради са пред счупване е несериозно.
  Бернард , малко не разбрах какво искаш да кажеш , но все пак ти благодаря за Лукойл , не зареждам от там и без това.А за културния бойкот… мисля ,че не го прилагам .

  Не знам какво впечатление оставам ,но аз не съм нито за Палестинците нито бих толерирала зверства на Израел …
  Искам някой да покаже ,че му пука по адекватен начин – себето и болната гордост в тоя конфликт надделяват ….
  Тежко е положението на палестинците , но те не търсят алтернатива – те си искат земята , която отдавна не е тяхна … искат заличаването на Израел ,което никога няма да стане … и безброй такива нереални искания …
  Не мога да чета от един човек който очаква да му се вярва за лошотията на Израел ,а в дадена статия преди време пак поставена на същата равнина представя,че Хамас е приемлив защото е единствена възможност……..
  Писна ми от тази едностранчивост .
  И ако обяснението ти Руслане (пусни ми коментара в другата тема !) ,че си субективен и ти е простено заради корените ти , то ти си такъв не заради корените си , а защото сам избираш да си такъв ,което не ти прави чест.
  (аз примерно може да имам критики и неприемливост към исляма , но ако видя че пред очите ми тормозят мюсюлманин заради вярата му , естествено че ще скоча , въпреки ислямските зверства в историята ни . Както те са ни клали и няма да се забрави , така и клането край Сребреница не подминавам и за мен е недопустимо точно толкова колкото религиозния тероризъм прилаган от мюсюлмани към християни , независимо коя религия оправдава това или не . Давам такъв пример , защото знаеш ,че това е тематика от която се интересувам и може би нямам основание да съм безпристрастна ,но въпреки това се опитвам и успявам )

  Изложи зверствата на Израел , но и изложи плода на ислямския фанатизъм който зима дейно участие в този конфликт , изложи всички арабски страни на които им дреме и си чистят прогнилата съвест като финансират за оправяне на разрушенията , а че хората умират – сега подробности, по добре да се оползотвори времето в целуване на мощното дупе на Сащ , няма само Израел да има взимане даване я!
  Има толкова неща които могат да се изложат за арабите ,редом до еврейските и им е мястото точно тук в този блог след като зачекваш темата , а не „имало други блогове там достатъчно се писало“.
  След като апелираш за истинност ,нека тя бъде показана в цялото ,а не резка в едната страна където дори не се знае дали е изопачено от светлината отражение или …

 15. Bernard Sidi март 15, 2010 в 5:39 pm

  „….Ясно е ,че Израел има за какво да бъде критикувана ……“
  Съгласен.

  „….Действията на палестинците под водителството на Хамас е самоубийство под името „защита“ ……“

  Ето интересен случай – кражбата от страна на Хамас на провизии (храна, лекарства) от пратки на ООН. След това се продават на иначе законния си получател, който не би трябвало да плаща за тях. Това е само един пример. Има много. Хамас са сбирщина от варвари, които ценят повече смъртта на евреина, отколкото живота на арабина. Поне към своите да се отнасяха добре.

  „…..Израел естествено прилага непропорционална сила ….“

  Това е клише, никой не очаква от Израел да почне да прави самоделни ракети и да ги праща по Хамас. Или евреи да слагат експлозиви около кръста.

  „….защита и даването на ход на една сравнително силово пропорционална война……..“

  Конвенционални израелско-арабски войни е имало в миналото, всичките завършват положително за Израел и отрицателно за арабските държави. Без изключение. Една асиметрична война, поради естеството си, предлага на една малка, зле въоръжена в сравнение с врага си група да постигне резултат. Този резултат е дори теоретично невъзможно да бъде победа на ИДФ. Добрия резултат е да не дадеш победа на врага си. За съжаление с атентати и ракети не се постигат военни цели, но се постигат политически.

  „….непонятно защо никоя от по-богатите арабски държави от които и Сащ зависи в дадени търговски отношения , не заеме твърда и ясна позиция ……..“

  Малко са нещата, които арабските държави искат повече от разрушението на Израел. Едно от тях е собствената си сигурност. Крал Хюсеин още преди 40 години разбрал, че не трябва да си играеш с огъня ако няма да ти понесе пожара. И ефективно се е оттървал от всякакви вредни елементи. Това става в държавата с най-голям процент и брой палестинци. В Египет малко по-късно схващат идеята, Ливан няма избор, Сирия няма такива проблеми и може да си позволи да джурка оръжия наляво-надясно. Иран също.

  Послание към Хамас – не дърпайте лъва за опашката. Естестествено те абсолютно целенасочени предизвикват това, с ясното съзнание, че ще загинат техни хора в процеса. Очевидно не им пука. Разрушенията в Палестина всеки ги гледа по СНН, за мен не винаги човека, който дърпа спусъка е виновен. В случая съм съгласен с г-н Махмуд Аббас – ако има някой за сочени това са именно главорезите от Божията партия/мафия.

 16. Aya март 15, 2010 в 10:15 pm

  Да, наистина много мнения сте изписали, и то само за 24 часа.
  Прочетох за съпоставка с негрите в САЩ. Но като цяло идеята за бойкот е взаимствана от южна Африка.

  Все пак да отговоря на въпроса, за академичния и културен бойкот има много информация в интернет, най–общо казано идеята е да се бойкотират акад. и културни институции. Пример от интервю миналата седмица с Judith Butler, която отказва да води лекции и семинари в Телавивския университет, защото “any event, practice, or institution that seeks to normalize the occupation, or presupposes that „ordinary“ cultural life can continue without an explicit opposition to the occupation is itself complicit with the occupation. “
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152018.html

  Това е основната им идея. Бойкотира се не всеки израелкси филм, професор или институция, а само тези, които игнорират окупацията, смятат я за нещо нормално и приемливо и така показват творчество, създадено в изкуствен балон.

 17. Ruslan Trad март 15, 2010 в 10:22 pm

  Да отговоря на един въпрос – ами пускам коментарите, които искам:) Нещата се промениха, не ми се четат глупости, все пак е моя страница. И да, субективен съм 🙂 Бернард ме кефи,затова пускам коментари:)) Лична страница е все пак, пишете нормално и готово:))

 18. Bernard Sidi март 15, 2010 в 10:42 pm

  „….Бернард , малко не разбрах какво искаш да кажеш , но все пак ти благодаря за Лукойл….“

  Къде на шега, къде сериозно, не обичам да купувам стока, която по какъвто и да е начин пуска жълтици в хазната на Кремъл. Не че мога да го избегна, колкото толкова. И без това трудно мога да купя бензин, тор или каквото и да е произведено от органична пластмаса без да пускам пари в места, в които не искам. Но такъв е светът.

  „….А за културния бойкот… мисля ,че не го прилагам …..“

  Това Ая го каза май.

  „….И ако обяснението ти Руслане (пусни ми коментара в другата тема !) ,че си субективен и ти е простено заради корените ти , то ти си такъв не заради корените си , а защото сам избираш да си такъв ,което не ти прави чест…..“

  И за двете съм съгласен. Корените естествено, че не предопределят позицията. Не е черно бяло всичко. А за цензурата също съм съгласен. 🙂

  „….Прочетох за съпоставка с негрите в САЩ. Но като цяло идеята за бойкот е взаимствана от южна Африка…..“

  Да, а тя откъде мислиш, че е взаимствана? Също така не виждам нищо общо между ЮАР и Израел.

  „…Това е основната им идея. Бойкотира се не всеки израелкси филм, професор или институция, а само тези, които игнорират окупацията, смятат я за нещо нормално и приемливо и така показват творчество, създадено в изкуствен балон……“

  Доколкото съм гледал израелски филми по твоята логика не трябва да се бойкотира нито един. Поне аз такива съм гледал, това и исках да кажа. Филмовата клика в Израел винаги е била левичарска.

  „….Бернард ме кефи,затова пускам коментари….“

  Това е едно обективно мнение, с което съм съгласен. 😀

 19. Ruslan Trad март 16, 2010 в 12:38 am

  Цензура, не-цензура-това е положението:)

 20. . . . март 16, 2010 в 2:32 am

  Хаха леле .. пак не си ми пуснал коментара ццц гадинка малка беее .. 😀
  Ок това го пиша на теб , не го пускай – това ,че ме цензурираш всъщност ме ласкае , защото моята забрана всъщност е израз на твоята невъзможност.

  Това го пусни за Бернард който те кефи ,че някак така липсата ме е гепила в разгара на диалога , поради твойта любезна помощ пък той човека не е в час ..

  “ „….А за културния бойкот… мисля ,че не го прилагам …..“

  Това Ая го каза май. “

  Мхм…

 21. Aya март 16, 2010 в 10:57 am

  Няма опция за цитат, но ако имаше щях да цитирам мнението на Shams и да и да кажа, че съм съгласна напълно с него. В тази статия става дума за Бойкот на продукти, не става дума нито за Хамас, нито за исляма, но като прочетох коментарите само тези теми дъвчите отново и отново, от все една и съща гледна точка.

  Колкото и да не харесвам полит.избор на палестинците ( и Хамас и партията на Абас са един дол дренки само дето вторите са удобни и послушни кукли), но все пак това е демократичния избор на палестинците. 3ащо това е техния избор може би се дължи на ниското образование на хората, на това, че те са затворени не само физически, но най–вече психически и интелектуално.Просто хората в газа не живеят в 21и век, те не са свободни и поради това не могат да мислят като свободни хора. Децата израстват заобиколени от насилие и разрушение, това се превръща в нещо ежедневно за тях, няма да го приемат и за аномалия, когато пораснат.
  Сега ще кажете, че Хамас е виновен за всичко това, но аз ще ви попитам, а кой е виновен за идването на Хамас, кой е помагал във финансирането на създаването на Хамас на принципа “разделяй и владей“, кой е помогнал населението да не вижда друга алтернатива освен него.

  Ето, че и аз се отплеснах, темата е за бойкота.
  Да, гледала съм израелски филми, последният беше Аджами. Има невероятно послание – не съди и не прави оценки преди да си видял всички гледни точки, преди да си се запознал с личността, с миналото,с личните подбууди на действащите лица. Това трябва да се научим да правим и когато говорим за БИ.

  “Също така не виждам нищо общо между ЮАР и Израел.“
  Аз пък виждам.

 22. . . . март 16, 2010 в 4:27 pm

  Aya следвайки твоята логика , на какво е в следствие този бойкот и когато си отговорим нима във сичко това не е преплетен Хамас, исляма и всие ?
  Значи така – Хамас е виновен обаче Израел доведе Хамас ,значи да заключим Израел е виновен за всичко … Да ама не , всеки човек има право на избор – избор как да живееш и как да умреш , тези хора избраха Хамас – избраха начина по който да умрат, въпреки ,че има и по достойни начини . Както каза ти – това е техният избор и точно заради него се случва всичко това . Ако Израел е довел Хамас като в смисъла на – всяко действие си има противодействие ( въпреки че Хамас не е точно противодействие ) , то кой довежда Израел с безбазисни претенции ???
  Aya защо не си говорим с факти – предполагам си запозната с развоя на всички военни конфликти , запозната си и също ,че тази земя реално погледнато не е имала установен правен статут – Палестинците да си бяха сформирали държава , запозната си също ,че арабите първи възразиха и отказаха да има една държава на два народа ?
  Какво основание имат арабите да искат да няма Израел – да се заличи и те да се нанесат там .
  Арабският народ има доста държави – на който му пука за живота ще иска да го спаси – да се пренасочат към Йордания и т.н.
  Оставайки в Палестина с претенцията Израел да го няма с претенцията за война – с чест и самоделки , с водач Хамас и подобни грешки на природата – нямат право да се оплакват.

 23. Bernard Sidi март 16, 2010 в 6:17 pm

  „….Това го пусни за Бернард който те кефи ,че някак така липсата ме е гепила в разгара на диалога , поради твойта любезна помощ пък той човека не е в час ..

  “ „….А за културния бойкот… мисля ,че не го прилагам …..“

  Това Ая го каза май. “

  Мхм…….“

  Явно наистина не съм в час, това беше наистина отправено към Ая, тя го спомена.

  „…( и Хамас и партията на Абас са един дол дренки само дето вторите са удобни и послушни кукли)….“

  Не мисля. Едните поне имат капка разум и може да се преговаря що-годе с тях, нищо, че и те продължават да си поддържат въоръжени крило и да правят атентати (в много по-малък мащаб от Хамас). По-добре светски национализъм с малко религиозен отенък, отколкото абсолютно нерационален религиозен фанатизъм. И двете неща имат общ корен, но се различават. Дори и за самите палестинци не е едно и също – вижте как самите хамасовци се отнасят със собствения си народ. Фатах може и да са корумпирани и всякакви, но имат по-западна идея за държава. Не западна, а по-западна. 🙂

  „….Аз пък виждам….“

  Арабите в Израел не могат да пият от чешмите за евреи? Не могат да се кандидатират за политически постове? Не могат да имат телевизии и вестници и свобода на словото? Не могат да изучават езика си в държавни училища? Не могат да развиват частен бизнес? Няма араби-богаташи? Нямат кино, музика и т.н.? Има проблеми, но повече от абсурдно да се сравняват с южноафриканските. Моето мнение.

 24. Ruslan Trad март 16, 2010 в 7:10 pm

  Бернард, наскоро се видях с арабин с израелски паспорт. Той има всичко-пари,семейство,готова професия, щом се върне там. И никаква свобода.Прочето го ясно. Нито той, нито някой от семейството му може да помисли дори за Палестина, защото има израелски паспорт.

  Адриана Лима(май така е мейла ти) или там каквато си с всички никове- спри да говориш тъпи неща, не знам даже откъде научаваш всичко. Бернард Сиди е ционист и евреин и повярвай ми, въпреки това не съм чувал от него подобни простотии.

 25. Maxim март 16, 2010 в 7:57 pm

  Паралелът с апартейда в Южна африка е не само уместен, Апартейдът бледнее в сравнение с положението на арабите в Палестина. Палестинците, особено тези в Газа живеят много по-зле от тъмнокожите в ЮАР между 1950-те и 1990-те. Да оставим настрана очевадната дискриминация срещу палестинците при браковете, гласуването, пътуването, образованието… физическото мачкане на арабите навсякъде, където има израелски контрол е много по-тежко. Военната сила, политическата, военна и икономическа помощ от САЩ, полицейския контрол на всички пътища, селища и ресурси – в тези неща белите в Южна Африка не могат да стъпят на малкия пръст на Израел. В ЮАР мнозинството тъмнокожи знаеха, че краят на апартейда е само въпрос на време. Допуска ли някой за възможно в идните десетилетия от израелски затвор да излезе някой палестински Нелсън Мандела и цялата работа да свърши като граждански протест, като в ЮАР и САЩ? Потъпкването на палестинците вече е близо 20 години по-дълго от Апартейда и няма изглед да свърши скоро. Даже по брой на убитите една 6-милионна палестина е дала повече жертви от 50-милионна Южна африка. Кой тогава ще ми разправя, че било „абсурдно“ да се сравнява единия случай с другия?

 26. Bernard Sidi март 16, 2010 в 8:52 pm

  „…Той има всичко-пари,семейство,готова професия, щом се върне там…..“
  „…нито някой от семейството му може да помисли дори за Палестина, защото има израелски паспорт…..“
  Не мисля, че разбрах. Има израелски паспорт, живее в Израел, но какво не може да прави? Или стане малко объркване между Израел и териториите?

  „…….“

 27. . . . март 16, 2010 в 9:34 pm

  Може да са простотии , тъпи неща , даже тъпи простотии само ми отговори :
  Тази земя Палестина , беше ли законна държава на палестинците ?
  Арабите възразиха ли първи и започнаха ли военни действия срещу евреите като не приеха да има една държава на 2 народа или май съм прекалила с бирата ?
  Колко война са започнати от арабите и колко са спечелени от тях ?

 28. Bernard Sidi март 16, 2010 в 9:48 pm

  „…Да оставим настрана очевадната дискриминация срещу палестинците при браковете, гласуването, пътуването, образованието….“

  Говорейки за Израел, каква точно е тази дискриминация при гласуване, пътуване и бракове? Образованието е по-пипкава тема, но арабите в големите градове учат предимно в смесени уличилища. Само да отбележа – не само, че арабите гласуват, ами има и десетки арабски партии, като три от тях са парламентарно представени и открито в парламента изявяват идеите си за създаване на Палестинска държава, като някои от тях са предлагали смяната на светското законодателство в Израел с ислямско такова (подобно предложение, но за юдейско, религиозно законодателство е давано от друго малоумници, в този случай евреи).

  „….да излезе някой палестински Нелсън Мандела…“

  Ако палестинското движение бъде поведено от еквивелнт на Мандела, който все пак не е ангел, то всички ще играем хора по улиците. Има такива хора, които нямат никакво, ама никакво влияние в палестинското лидерство. Като грешка на Израел приемам твърде стриктното следене на такива хора, някои неща трябва да им се опрощават и да ги лансират. Под масата ако трябва. Именно такива хора трябват за да се създаде една по-добра управляваща палестинска върхушка.

  Дискриминацията я има, никой не може да го отрече. Няма държава все още, в която да няма дискриминация към араби, цигани, черни или съответното малцинство. Но изваждането извън контекст, преувеличаването, не мисля, че е правилния подход. Защото примери могат да се дадат и в обратната посока – коя друга държава изплаща доживотна пенсия на семействата на самоубийствените атентатори (взривили се на до военни бази, а в дискотеки и магазини)? Коя друга държава се самозадължава да осигури възможност за получаване на бакалавърска степен в затворите за хора, съдени и осъдени за тероризъм (нещо, от което болшенството от главатарите се възползват)? Коя друга държава е изпълнила 1 смъртна присъда в историята си, предвид, че в израелските затвори се намират хиляди арабски затворници, осъдени за убийството на израелски цивилни? Последните често се лансират като „политически затворници“.

  Не забравяйте, че монетата винаги има две страни. Понякога е трудно да оцениш нещо ако си сложил националните очила. В такива случаи аз слагам социалните, естествено всеки има различни социални принципи.

 29. Ruslan Trad март 16, 2010 в 10:03 pm

  Знаете ли, омръзна ми да говорим едни и същи неща. Да казваме на нещо бяло, когато е черно. Един народ загива- няма значение вече кой е виновен. Всички, които имат пръст в погубването на тези хора, трябва да си платят. Надявам се един ден да има процес, като този в Нюрнберг, за да бъдат осъдени виновните за цялата тази политика. И араби, и евреи. Издребняването за вината е толкова смешно вече, при условие, че виждаме как биват избивани хора. Хамас били виновни,ония били виновни, ама трети били шибани ислямисти. Fuck!

 30. aya март 16, 2010 в 10:57 pm

  3аконът свързан с официалното отбелязване на Накба от палестинското население на Израел, законът забраняващ придобиването на израелско гражданство на палестинци от 3ападния бряг след сключване на брак с такива от Израел, (http://www.haaretz.co.il/hasen/pages/ShArtStEngPE.jhtml?itemNo=1101403&contrassID=2&subContrassID=1&title='Revised%20bill%20would%20ban%20funding%20Nakba%20events%20'&dyn_server=172.20.5.5 и http://www.haaretz.com/hasen/spages/996697.html), пътят 443, известен още като apartheid road (http://www.btselem.org/English/Freedom_of_Movement/Road_443.asp), отказване правото на завръщане на бежанците от 1948 и 1967 и техните семейства, отказване правото на свобода на движението благодарение на стотиците чекпойнтс, случаи на депортиране обратно “вкъщи“ на студенти от Газа, посещаващи университет в 3ападния бряг, и т.н.
  Виж дори западно африканска делегеция се съгласява, че е като апартайд http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/this-is-like-apartheid-anc-veterans-visit-west-bank-865063.html

 31. . . . март 16, 2010 в 11:31 pm

  Знаеш ли това е най-обективното нещо което съм чула от теб в последните месеци .
  Има значение кой е е виновен и ВСЕКИ дано си плати !!!
  Но не забравяй вината която носят и арабите в бъдещите ти постове ,защото именно това леко забравяне ражда това издребняване и припомняне за палестинците , войните , победителите и победените …

 32. Bernard Sidi март 17, 2010 в 12:10 am

  Ая, изрично подчертах, че говоря за Израел, не за териториите. Ако си чела преди коментарите ми, аз съм против заселничеството и самите заселници. Мен ако питаш добре би било да се махнат всички заселници оттам, да се сложат някъде в Негев, да се се вземе всичко, построено от държавата Израел, да се издигне една 100м стена по границата отпреди 48 и с малки части от Източен Йерусалим (не им трябва всичко там на палестинците). Това в комбинация с една добра ПРО би бил добър сценарий, но не и много вероятен засега. Това е трябвало и да направят през 1967, да им кажат „трошете си главите, правете си държава“, което естествено е бил малко вероятен сценарий тогава, никой не го е искал, нито арабите, нито Израел. Но през 1967 управата на Израел си е мислела, че е хванала дядо Бог за брадата, мегаломанщината се изляла над цялата държава. Фатална грешка.

  Но твоите примери с апартейда. Става дума за националности, не народи. Никой не може да забрани на арабина в Тел Авив да се ожени за еврейка, че и даже ако се ожени за евреин в Холандия ще му го признаят, хора всякакви.
  Последно – твърдо против връщането на бежанците съм. Поради няколко причини.
  1. Това са 4-5 милиона души, това би преначертало етническия модел на Израел.
  2. Макар не всички от тях да искат да се върнат, много от тях са агресивни спрямо Израел. Не виждам защо трябва да се внася такъв елемент.
  3. Не мисля, че повече от 20% от оригиналния брой бежанци са отговорност на Израел.
  4. Не виждам оправдание за Дер Ясин и изобщо съществуването на Иргун и Щерн, но не виждам и нищо нередно в това арабски армии да разрушават гранични еврейски села в Палестина през 1948-1949. Война е.
  5. Не виждам защо Израел трябва да приеме тези 300,000 души от 1948, станали днес толкова много (очевидно не с раждаемост 1000000%), след като мюсюлманския свят е дори теоретично немислимо да приеме обратно милион еврейски бежанци, а и никой не иска да ходи там.

  Когато Чехия и Словакия приемат 3 милиона германци и Естония и Литва приемат няколко милиона руснаци, тогава Израел да приеме 4 милиона араби. 🙂

 33. Ruslan Trad март 17, 2010 в 2:24 am

  Много се отдалечихме от темата, която е за или против бойкотиране. Ако няма да пишем по темата, коментарите ще бъдат спрени.

 34. Maxim март 17, 2010 в 11:33 am

  Bernard Sidi, какво точно значи „говорейки за Израел“? Къде свършва Израелската власт и къде започва Палестина? Говорил той „само за Израел, не за териториите“, и какво – ако говорим за териториите, ще облечеш тениска с палестинското знаме ли? Пределно ясно е, че с лъскавия живот в зелената зона се опитваш да замажеш кошмара извън нея. Щом изначалният ти аргумент е „аз отказвам да гледам цялата картина, но ето това ъгълче е прекрасно“, ти вече си загубил спора.

  Сигурно знаеш, че в САЩ са линчували негри безнаказано до към 60-те и не са им позволявали да пият вода или да сядат на същите места в градския транспорт, както белите. Тогава много защитници на системата, като теб, са приказвали, че видиш ли, в Бевърли Хилс черните си живеят добре, защото печелят добре като косят голф-игрищата на някой богаташ. Ето – в холивудски филми играят негри, пеят, танцуват, какво се оплакват? Да, в Газа и Западния бряг колят, мачкат, държат хората в юзди… но погледни плажовете на Тел Авив, моловете в Хайфа…

  Но да разгледаме все пак нещата, за които питаше:
  1. Браковите закони. Може би не си чувал за „Citizenship and Entry into Israel Law“ – забранява гражданство и екстрадира палестинци родом от Газа и Западния бряг в смесени бракове и задължава децата им да емигрират след 12-годишна възраст, което е етническо прочистване. С две думи ако си от Газа или Западния бряг, е не само трудно да се ожениш за израелски гражданин, независимо арабин или евреин, а ако го направиш, ти и децата ти не можете да останете в Израел. Можеш да прочетеш и мнението на Amnesty International:
  http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE15/063/2004
  и Human rights watch:
  http://www.hrw.org/en/search/apachesolr_search/citizenship+entry+israel+law
  Даже членове на Кнесет си го казаха: „The Supreme Court could have taken a braver decision and not relegated us to the level of an apartheid state.“
  Тук се описва и как се дискриминира срещу индийци и южноафриканци в Израел, които „приличали на араби“: http://www.temple.edu/tempress/chapters_1800/1813_ch1.pdf

  Но нищо не пречи на някой смел и също толкова неинформиран форумец да отхвърли с лека ръка тези неща и да каже „Говорейки за Израел, каква точно е тази дискриминация при гласуване, пътуване и бракове?“ Да, какво наистина.

  2. Политически и граждански права. Пак според Amnesty International когато един израелски заселник нападне или убие палестинец, той се ползва с полицейска защита, а ако палестинци бъдат арестувани, те могат да бъдат затваряни без съд и присъда, за неопределено време, а мъчения и малтретирания в затворите се покриват.
  http://www.amnesty.org/en/region/israeloccupied-palestinian-territories/report-2008
  http://report2009.amnesty.org/en/regions/middle-east-north-africa/israel-occupied-territories

  Ако не ти харесва Amnesty International, може би ще предпочетеш Гражданския департамент на САЩ, според който в Израел има гражданска, правна и институционална дискриминация над граждани с арабски произход:
  http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2004/41723.htm
  Да припомня, даже не става дума за арабите в Газа и Западния бряг, които нямат почти никакви права, не са граждани, но са под израелски военен и полицейски контрол.
  Израел няма конституция и не гарантира равни права на гражданите си, което отваря врати за етническа дискриминация. Около 20% от израелците са араби, но досега арабска партия не е участвала в управлението, нито на местно ниво, нито като част от коалиция, т.е. все едно не съществуват. Може би не знаеш, но и в ЮАР по времето на апартейда имаше няколко про-африкански партии, които бяха само за окраска. Подобна ситуация имаше и в Родезия/Зимбабве.

  Най-иронична е обаче т.нар. Teudat Zehut, което е високотехнологичен вариант на звездичките на Давид, които са задължавали евреите да носят в Германия. Същото, само че този път удостоверяващо, че гражданинът няма арабски произход. Подобно нещо имаше и в ЮАР, само че там законът се казваше Population Registration Act, а в Израел – Population Registry Law.

  3. Ограничения при придвижване – наистина не знам на кой свят живееш, но от 1990 г. насам в Израел работи в пълен ход т.нар „Closure system“ – система от контролно-пропусквателни пунктове, блокади, тунели, стени и военни патрули, които контролират движението на палестинците в Газа, Западния бряг и части от Израел. При такива мерки защо им е да блокират движението в израелската част? Щом контролираш гражданството, влизането и придвижването на толкова много нива, защо ти е да блокираш движението в т-нар „свободна част“ на Израел? И ето едно интересно сравнение – в ЮАР имашр т.нар. „Pass law“ – закони за движението, налагани от полицията, но те не бяха нищо в сравнение със ситуацията в Палестина. Нямаше нито блокади, нито КПП, нито военни патрули, стени, тунели, бодлива тел. Освен пътищата правителството на Израел притежава и земята, по-точно около 80% от нея е държавна, което е може би по-зле и от Северна Корея. Държавата разбира се дискриминира спрямо арабските собственици. Ако пък погледнем как стоят нещата в Газа, Западния бряг и източен Йерусалим, където постоянно се граби територия с нови селища и пълен военен контрол, ситуацията е ясна.

  4. Образованието – виждам, че нарочно стоиш далеч от тази тема. Доста нагло е да знаеш каква е ситуацията и да вадиш аргументи като „да, но арабите в големите градове учат предимно в смесени у(ли)чилища(??)“. Защо съзнателно пробираш малкото що-годе прилични местенца и ги вадиш като аргумент за общата ситуация? Знаеш, че системата е разделена етнически и че за деца от еврейски произход правителството харчи $1100 на човек, а за араби – $190.

  И накрая най-важният въпрос – какво се опитваш да направиш? Да защитиш някаква позиция независимо колко трябва да си кривиш душата? Да обясняваш колко е прекрасен живота в небостъргачите на Тел Авив и да забравяш, че в Газа всичко е сравнено със земята? Добре, приказвай си, но не се изненадвай ако никой не те слуша.

 35. Shams март 17, 2010 в 12:00 pm

  Бих искала да попитам Бернард Сиди дали е чувал за Арабската мирна инициатива от 2002 г. и, респективно, дали е чел текста й? Също така ще го помоля да цитира официално изявление на колкото може повече арабски страни, в което изявление да се казва, че като цел на външната политика на страната се определя разрушаването на държавата Израел. Нека периодът на изявленията, за негово улеснение, да са последните 15 години.Стига с повтарянето на удобни политикански клишета вече!!

 36. Bernard Sidi март 17, 2010 в 7:53 pm

  „…Щом изначалният ти аргумент е „аз отказвам да гледам цялата картина, но ето това ъгълче е прекрасно“, ти вече си загубил спора…“

  Максиме, успокой топката. Аз изрично ти казвам, че съм против заселничеството и изобщо всякакво израелско присъствие в Западния Бряг. Тоест за мен в един идеален случай не трябва да има израелци там. Съответно няма да защитавам нещо, с което не съм съгласен.

  1. Как една държава приема нови имигранти е съвсем отделен въпрос. Според мен изобщо не трябва да се приема никакво гражданство за хора, които имат палестински, судански, ирански, либийски, ливански, сирийски, иракски, афганистански и пакистански паспорт. Нямам против хора от Египет и Йордания (били те и палестинци, които са 50% от Йордания) да получат паспорт.

  2. Аз съм против заселничеството и изобщо заселниците като хора, крайно неприятни са ми. Пак ме караш да защитавам нещо, което не подкрепям.
  На битово ниво дискриминацията към араби естествено я има. Много хора не купуват от арабски магазини, не назначават араби и т.н. Това е битов проблем. Колкото до брака, пак да подчертая, че аз никога не съм защитавал брачните закони в Израел и не мисля, че изобщо трябва да имат какъвто и да е религиозен характер. Аз вярвам в светската държава, равините да си седят в синагогите и да си плямпат мъдрите слова там.

  „…Около 20% от израелците са араби, но досега арабска партия не е участвала в управлението, нито на местно ниво, нито като част от коалиция, т.е. все едно не съществуват….“

  И слава Богу. Мен ако питаш трябва да се забранят арабските партии и религиозните партии (равински). Нямам против араби да са в Кнесета, сега има 13, двама от които са в управляващите партии. Против арабските партии съм по същата причина поради която съм против ДПС в България. И също както не харесвам да ми се плямпат религиозни простотии в Народното Събрание, не искам и някой да ги плямпа в Кнесета. За съжаление религиозните партии в Израел ги има. Поне мое съжаление. А ти трябва да се зачудиш защо едва 300 хиляди от тези над милион израелски араби гласуват за арабски партии. Иначе казано – 2/3 от арабите в Израел не искат да гласуват за арабски партии. Странно, не мислиш ли? Ако всички араби в Израел гласуваха за тези партии то те щяха да имат повече места от сегашните две най-силни партии на власт. Просто арабите предпочитат други платформи, явно.

  „…Най-иронична е обаче т.нар. Teudat Zehut, което е високотехнологичен вариант на звездичките на Давид, които са задължавали евреите да носят в Германия. …“

  Това вече е смешно. Теудат Зеут в превод означава буквално лична карта. То е и това – лична карта! Всеки човек в Израел трябва да има лична карта. Както и всеки човек в България трябва да има лична карта. Винаги.

  3. Няма да се повтарям, чети нагоре.

  4. Същото може да се каже и за България и българските, и циганските училища. Точно колко лева се харчи за циганчето и българчето не знам. И да, образованието не е еднакво. Аз съм чел за други цифри, но както и да е, пак е много по-малко. И за да не се повтарям пак ти казвам, чети нагоре.

  Последното е явно за тупане на гърди, ще го оставя да си седи.

  „…Бих искала да попитам Бернард Сиди дали е чувал за Арабската мирна инициатива от 2002 г. и, респективно, дали е чел текста й? Също така ще го помоля да цитира официално изявление на колкото може повече арабски страни, в което изявление да се казва, че като цел на външната политика на страната се определя разрушаването на държавата Израел. Нека периодът на изявленията, за негово улеснение, да са последните 15 години.Стига с повтарянето на удобни политикански клишета вече!!…“

  Ти явно си имаш с някого спор отпреди, вкючваш се наистина не на място. На базата на какво, което съм написал, ме питаш такива неща? Последните 15 години май никой високопоставен арабски лидер не е говорил такива неща. И?
  Естествено, ако приемем Хамас за управляваща партия на Палестинската автономия (голямо НО), то има поне една. Пак казвам – да не си сбъркала човека?

  Колкото до преговори с арабските страни – има си добър модел, който се е оказал успешен, арабска държава получава това, което иска, Израел получава това, което иска. Защо не може другите арабски държави да последват? И да, чувал съм за тази инициатива, да не повярва човек, ако прочетеш по-горе ще можеш да наредиш пъзела и да разбереш каква е позицията ми по всяка точка. Накратко – подпишете мир, вземете си територията, без Източен Йерусалим (не и целия) и Голан. Всичко друго да го вземат – Газа, Западния Бряг, цял Хеброн, никакви заселници и т.н.

 37. Aya март 17, 2010 в 8:31 pm

  Ще бъда много кратко, защото наистина е много далеч от темата.

  към Бернард Сиди: никъде не съм казала, че арабин няма право да се жени за евреин, прочети пак поста ми, линка и мнението на Максим, той е обяснил много по–изчерпателно от мен.
  3а бежанците и теорията, че видиш ли си измсилят, че са живяли там, просто ми се струва смешно като извинение защо не им се дава право да се върнат, имайки предвид правото на всеки евреин да се върне само защото Бог му е обещал земята (и без да има никакво доказателство, че някой негов прапрапрародител някога е живял там).
  Вчера пишех много набързо, можех д адам още много примери, като напримертова, че расизмът в Израел е насочен не само към арабите, но и към африканците, само прочети изказванията на крайно десните политици и активисти http://theonlydemocracy.org/2010/03/spotright-israels-right-wing-in-translation/ “For some time no one is surprised how many of Tel Aviv’s residents are willing to sell Judea, Samaria and Jerusalem. But it is unbelievable for me to behold how it does not bother them that their own city is becoming Eritrean and Sudanese.“ и т.н.

  Руслане, извинявам се, че не пиша по темата.

 38. Shams март 18, 2010 в 3:26 pm

  „Малко са нещата, които арабските държави искат повече от разрушението на Израел.“ – на базата на това твое изказване те питам и то съвсем на място. Но ти вече ми отговори, че не си чел текста на инициативата, а в него се казва, че при определени условия, които Израел следва да изпълни(спазване на резолюциите на ООН, което така или иначе е негово задължение, след като в официален израелски сайт пише, че Израел е единствената демократична държава в Близкия изток), арабските страни ще считат конфликта за приключил и „ще установят нормални отношения с Израел в контекста на всеобхватния мир“. Което автоматично означава, че казаното от теб е само опит да убедиш аудиторията в правотата на позицията си, КАТО ИЗПОЛЗВАШ НЕИСТИННИ АРГУМЕНТИ!!Атаката е най-добрата защита, затова и отговорът ти към е толкова груб, недей да забравяш обаче, че пред тебе стоят хора, които не се връзват токова лесно на инсинуации, особено ако четат извори и следят събитията. Модерно и удобно е да се оправдават зверствата на израелската армия с „всестранната заплаха“ за Израел, само дето него никоя страна в региона не е се засилила да го напада така, че да го унищожи. Затова ти дадох последните 15 години, защото конюнктурата е различна от предходните дестетилетия!!Моля да ме извините, ако се отклонявам от темата, но контекстът на отправените ми обвинения ме задължи да се защитя!

 39. Bernard Sidi март 18, 2010 в 4:56 pm

  „……към Бернард Сиди: никъде не съм казала, че арабин няма право да се жени за евреин, прочети пак поста ми, линка и мнението на Максим, той е обяснил много по–изчерпателно от мен…….“

  Прочети тогава внимателно аз какво съм написал.

  „……3а бежанците и теорията, че видиш ли си измсилят, че са живяли там……“

  Това не съм го казал, не го и мисля, съответно не виждам смисъл да го защитавам.

  „…… просто ми се струва смешно като извинение защо не им се дава право да се върнат……“

  Аз ти дадох моите доводи за това защо не мисля, че трябва да получат израелско гражданство. Компенсациите са отделен въпрос, той може да бъде обсъждан също.

  „…… имайки предвид правото на всеки евреин да се върне само защото Бог му е обещал земята (и без да има никакво доказателство, че някой негов прапрапрародител някога е живял там)…….“

  Едното няма общо с другото. Правото на евреина да получи израелски паспорт е същото с правото на етническия българин от Молдова, Македония, Украйна, Голо Бърдо (Албания) и т.н. да получи български паспорт. Най-вероятно нито един техен роднина никога не е имало български паспорт. Тези в Албания пък вероятно живеят там от векове, много преди да има държава България. Няма значение. Етнически българи са, имат право на паспорт. И тук България трябва да се поучи от Израел и да улесни взимането на паспорт за етнически българи. Иначе такава политика има ВСЯКА държава.

  А аз не виждам нищо общо с отношението към суданските, филипинските и други имигранти. Такива проблеми има всяка развита държава (защото са малко хората, които имигрират от Израел в Судан, но обратното го има). И не мисля, че е расистко да имаш по-строги закони срещу нелегални африкански, азиатски и всякакви имигранти. Това е държавна политика. А за мнението на тийнейджърите – те затова са тийнейджъри, за да са по-крайни, по-едностранчиви, по-малко да мислят и повече да говорят. Ако питаш българските тийнейджъри много повече от половината от тях няма да искат турчин, циганин или друг в парламента. Проблема е и в Израел, и в България има много зрели хора на по 30-40 години които не искат небългарин и съответно неевреин в политиката им. Аз съм твърдо против такава форма на расизъм („той е арабин, значи не може да е в политиката, без значение от каквото и да е друго“). Ако бях расист нямаше да си говоря с Руслан, нямаше да имам приятел палестинец, приятел ливанец, както и други араби, с които никога не съм имал лоши отношения. Когато казвам, че изваждате нещата извън контекст – именно това имам предвид. Комбинацията от хиперкритичност и субективност, без да се дава перспектива ражда грешна представа. Това нещо обаче за съжаление го има навсякъде. Пример – черното малцинство в Ирак. Или същото малцинство в Либия и т.н. Аз не мога да отговарям за мислите на 1 милион израелски тийнеджъра. Най-малкото – вероятно 3-4 милиарда души на Земята не са ми приятни, същата пропоция ако искаш я сложи и в Израел, и в България, и където искаш.
  Интересно ми е защо обаче сте толкова едностранчиви, нямате ли критика към арабската страна? Тя идеална ли е?
  Писах на Руслан да ти прати нещо, както и на г-ца точка точка точка, и Максим. И аз няма да пиша повече извън темата.

 40. Ruslan Trad март 18, 2010 в 9:39 pm

  Във Фейсбук бе създаден форум за дискусии около конфликта. Предлагам да продължите там http://www.facebook.com/group.php?gid=10150104235950195&ref=ts

 41. Bernard Sidi март 19, 2010 в 10:46 am

  Чак сега виждам коментара над моя.

  „…. на базата на това твое изказване те питам и то съвсем на място…“

  Девойче, това го казах както виждаш в контекст опреди 40 години. Кое е последвалото го изречение? Идеята е следната, след като виждат, че не могат да направят нищо се ориентират към собствения си интерес.

  „….Но ти вече ми отговори, че не си чел текста на инициативата…..“

  Това откъде го изсмука? Чел съм я, казах ти. И?

  „….Което автоматично означава, че казаното от теб е само опит да убедиш аудиторията в правотата на позицията си, КАТО ИЗПОЛЗВАШ НЕИСТИННИ АРГУМЕНТИ!!…..“

  Горните ми два коментара подсказват логическото предположение, че това също е изсмукано от пръстите.

  „….Атаката е най-добрата защита, затова и отговорът ти към е толкова груб…..“

  Къв какво все пак и къде съм казал нещо грубо?

  „….особено ако четат извори и следят събитията…..“

  Да, почни.

  „….Модерно и удобно е да се оправдават зверствата на израелската армия с „всестранната заплаха“ за Израел, само дето него никоя страна в региона не е се засилила да го напада така, че да го унищожи……“

  Много хубаво, кой го оспорва? И кой го е твърдял? Заплахата от такива варвари като Хамас е далеч по-слабо концентрирана и не толкова смъртоносно, колкото да речем е била тази от война с арабите през 1973. Действията им очевидно не могат да сложат крайн на Израел, в сравнение с ИДФ ракетите им са фойерверки (образно казано). Единствената цел и ефект е страхът, който се всява в израелското общество. Този страх е мощен политически инструмент, от който се възползват естествено и самите палестинци, и израелските политици.

  „…..Моля да ме извините, ако се отклонявам от темата, но контекстът на отправените ми обвинения ме задължи да се защитя!….“

  Никой в нищо не те е обвинил, а за защитата ти нямам думи. 🙂 Почни да четеш какво говорят другите, стига си ми вкарвала думи в устата и изваждала твърденията извън контекст. Пиши в групата, която Руслан копира.

  „………“

  „………“

 42. Ива юни 4, 2010 в 3:44 am

  Публикувам мнението на един мой приятел, прочел статията :

  „Прощавай, че отговора на призива ти за обсъждане на тема „бойкот“ ти изпращам на личния е-мейл…
  Дори с опасение, че няма да го прочетеш, очаквайки пак моя негативизъм по отношение на високи човешки прояви.

  Израелски стоки и фирми… А американски и руски стоки, защото там където са високи технологии, първо са били измислени за война?
  А европейски… няма ли кръв на сръбските деца, за които „по-добре“ вече да забравим, защото бе срамна страница за иначе благородна европейска кауза?
  Израелски стоки и фирми… само за това, че за това се говори сега, а след две седмици ще е забравено… ? Израел ли уби турците или психясалия войник? А храна ли е била там или пак оръжие – средство за война? Мода ли е това – бойкот или действително дълбоко убеждение и световно движение срещу войната?
  Аз си задавам тези въпроси… И нямам никакви симпатии към войната… Нито към Израел…

  Но се замислям и за друго…
  В книгата на Вадим Зеланд „Трансърфинг на реалността“ видях понятието „махало“. Това е обществено явление, което се разлюлява в света или на по-малка територия и за да се движи все по- и по-енергично, въвлича все нови и нови хора в „потенциала“ на махалото. Примера е световната мода. Когато модата се променя, махалото на старите дрехи се движи все по-вяло и по-вяло.
  Великолепен пример за махалото е войната. Колкото повече пръчки се слагат на огнището, толкова по-добре ще гори. Колкото и да е странно и осъдителните миротворци и провокиращи войнотворци, бутат едно и същото махало всеки от своя край, засилвайки го с всяко усилие.

  Ще ме питаш: и какво следва? Трябва да не бойкотираме създателите на войната, произвеждащи за прикритие и мирни стоки?

  Не, не давам никакви съвети. Знам за себе си, че няма да „бутам“ никакво махало, ако не съм сигурен, че е действително за мир, а не е нечия нова манипулация или „война“.
  Замислям се… ако мъничкия, коварен Ленин, явявайки се на поредния площад пред народа с поредния призив за война срещу буржуите, попове и царя, би срещал само прозяващите се с никакво отношение граждани и селяни, дали той би успял със своята революция, разбутала целия свят. Не мисля… на „махалото“ му трябват „бутачи“…

  Просто едно мнение…

  Иначе съм възхитен от твоята жизнена активност и изключителна полезност за създавания сайт.“

  Само да доуточня, че сайта, който споменава моя приятел има една инициатива за рекламата, за внушенията, манипулацията и моделите на поведение, с която се цели да се пусне един допълнителен лъч…..пък който иска да гледа и да вижда. Не се осмели да пише там, защото……бил критичен. Исках да се чуе това мнение, защото провокира много въпроси.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: