Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Make war,take Nobel

Станахме свидетели на една чистосърдечна подигравка със символа на Нобеловата награда. Не знам друг случай, при който човек е награждаван за речите си, не за действията си. Нека да погледнем някои факти.

В речта си в Осло, където американският президент взе своята награда, той за пореден път установи основите на политиката на САЩ, както направи в много други свои речи. Пример за това е неговото изявление в Кайро по-рано тази година, където в речта си по отношение на израело-арабския конфликт, той даде да се разбере, че едва ли ще бъде безпристрастен в този 60-годишен конфликт. След това той започна да отстъпва от позициите си, а неуспешната среща между Абас и Нетаняху още повече засили безсилието му. Което уж е несъзнателно.

Не само това, но Бенямин Нетаняху заяви преди три месеца, че нови 2500 единици от заселническите селища ще бъдат построени, като допълнение към стотици други, построени върху палестинска земя. Това бе посрещнато с недомлъвки от администрацията на Обама. Очевидно разликата между думите и действията е приета студено в средите, свързани с мирния процес в Близкия изток.

Друг пример-Афганистан. Реалните действия на американската администрация ярко контрастират на анти военните речи на Обама по време на изборите за американски президент. сигналите от Афганистан са тревожни. Хамид Карзай заявява, че САЩ трябва да останат поне още 20 години в страната, а генерал Петреус, главнокомандващ американските сили, сподели, че ще имат много проблеми във войната в Афганистан. Носителят на Нобел за мир, Барак Обама увеличи армиите на САЩ в Афганистан с 200%, по времето, когато той получаваше именно тази награда. И като се замислим-на какво основание Барак Обама получава Нобел за мир?

Освен Афганистан, Обама защити интересите на САЩ в различни райони на света, като потвърди, че ще бъдат пратени подразделения на армията в Бирма, Конго, Зимбабве, Судан, Сомалия…Това са някои от бъдещите цели на американската администрация, като включим Северна Корея и Иран. Не само това. Обама заявява, че войната е лигитимно средство за постигане на национални интереси. Вярно-мир без война не може, но едва ли това е приемливо изказване на Нобелов лауреат.

В речта си в Осло, Барак Обама защити политиката на САЩ, като обяви, че страната му защитава демокрацията по света и приятели на САЩ са демократични страни. Като оставим настрана, че САЩ постоянно прави военни интервенции в Никарагуа, Гватемала, Чили и целия Карибски басейн, можем да сметнем, че казва истината. Не трябва да включваме и репресиите в страните от Южна Америка и Централна Азия. Разбира се не трябва да добавяме и имената на съюзниците-приятели на САЩ-бруталните режими в Саудитска Арабия, Пакистан, Израел, Египет, Йордания, Мароко и Узбекистан (заедно с поставените правителства в Ирак и Афганистан).

След 11 септември 2001г. САЩ дори не се нуждае от узаконяване на своите военни действия, защото те са в „защита на демокрацията“. Това гарантира и европейската помощ след това събитие. Оправдаване на намесата в Южна Америка, Централна  Азия и Африка. В контекста на всички тези факти, Обама не е нищо друго, освен продължител на политиката Буш-Чейни.

Advertisements

2 responses to “Make war,take Nobel

  1. Tsetso декември 12, 2009 в 6:17 pm

    Dovodite ti sa goloslovni i jalki.

  2. Ruslan Trad декември 12, 2009 в 8:08 pm

    Много ми е интересно твоите колко пълни и горди са 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: