Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Media Playground Sofia,11-13 декември 2009г.

По материали на моите приятели от Alma Mater TV.

Проектът “Broadcast media sculptures” е иницииран от Радио свободна Виена (ORANGE 94.0). Партньори са:SALTOMoholy-Nagy, Будапеща, ТВ “Алма матер”, София и Радио Resonance FM, Лондон.

Проектът „Broadcast Media Sculptures“ цели да продуцира експериментално разследване за бъдещето на масовите медии в среда на интеркултурен диалог на млади и креативни хора, които ще споделят своят опит и визии за бъдещето на превърналите се в ежедневие за тях медии. Като част от този проект всяка от учaстващите институции ще отвори вратите си и ще организира едно уникално, свободно за интерпретиране и участие събитие – Media Playground.

Играейки с радио, телевизия, (полу)публични и социални пространства, проектът ще събере артисти от различни сфери като театър, музика, видео, пърформанс и инсталации, нови форми на интерактивно, високотехнологично и социално ангажирано изкуство за да проследи тяхната представа за национални граници и идентичност, транснационални прилики и разлики.

Тези своеобразни медийни площадки ще изследват тематичния проблем на това, което днес изглежда за младите като „медийна утопия“, събирайки идеи и проекти от медийни активисти, млади артисти и студенти и разглеждайки техните тенденции и работните им процеси. Специално разработен за проекта сървър ще служи като средство за обмен на дигитална иформация между организаторите от отделните градове.

Media Playground вече се случи във Амстердам, Виена и Будапеща. Време е да се случи в Лодон и София.

В продължение на три дни, част сградата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се превърне в игрална площадка за различни видове медии. Media Playgrоund Sofia ще се проведе на 11ти, 12ти и 13ти декември 2009 година. Камерите на предаването „Ателие“ ще отразят събитието, чрез погледа на творците, участващи в него.
В София експерименталното изследване на бъдещето на новите медии чрез средствата на изкуството ще се проведе като интерактивен уъркшоп около и в Конферентната зала на Софийския Университет. Специално поканени млади български артисти ще творят на място и ще реализират своите проекти в това публично пространство. Уникалната мултимедийна изложба на тема „Бъдещето на старата нова медия“ ще бъде открита с аудио-визуално шоу с участието на нашумялата напоследък формация 1000 Names. В тридневната си програма уникалното по рода си събитие включва и прожекция на български късометражни филми от селекцията Time- Material на Студио Даухаус, както и специално подбрана програма късометражни филми от архива на международния фестивал Futureshorts. Освен изложбата, интересуващите се от новото и нетрадиционното ще могат да посетят две уникални презентации: на изчислителното изкуство (context free art) и на роботиката като изкуство, взаимодействащо с околната среда. В последния ден на събитието медиини ескперти, критици, журналисти и млади творци ще се съберат да обобщят случилото се и да направят извод за бъдещето на медиите в България и Европа.

Media Playground е част от проекта Broadcast Media Sculptures, финансиран от програма Култура на Европейския съюз и се реализира с подкрепата на Софийски Университет „Св. Клиент Охридски“, Студентска телевизия „Алма Матер“ и Студио Даухаус.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: