Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Европа ще признае Източен Йерусалим за столица на Палестина

Външните министри на ЕС се очаква да приемат план за разделяне на Йерусалим между Израел и Палестина, като това се очаква другата седмица. Проектът е изготвен от настоящия носител на председателството на ЕС, Швеция, и според официални източници, цитирани от израелския вестник „Аарец“, ЕС ще признае едностранното обявяване на палестинската държава.

В Йерусалим е започнала кампания, имаща за цел да отложи идването на делегация от Европейския съюц, но дипломати, близки до проекта смятат, че е посещението е неизбежно. Външните министри от ЕС ще се срещнат на 7 декември за двудневна среща в Блюксел за мирния процес, след което ще бъде очертана декларация за Близкия изток. Шведският проект е първият официален документ на ЕС, ангажиран с решение на един от най-големите проблеми на нашето време.

В позицията на външните министри на ЕС се изразява загриженост по отношение на забавянето на мирния процес и призовава за незабавно подновяване на преговорите между Израел и Палестина.

„Целта е независима, демократична и жизнеспособна държава в Палестина, състояща се от Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим за столица.“

Съвета на Европа излезе със становище, че няма да признае Йерусалим за столица на Израел, а ще бъде разделен между двете държави. Анексирането на Източен Йерусалим е незаконно и неприемливо, отново според позицията на Съвета на Европа. Призовава се за спиране на провокативните действия от двете страни. Съветът призова също Израел да прекрати дискриминационната си политика спрямо палестинците в Йерусалим.

Салам Фаяд заяви, че Палестина със сигурност ще обяви едностранно независимост. От своя страна, пратеникът на Израел в Брюксел, Ран Куриел, изпрати няколко съобщения, в които се заявява, че Швеция влиза в „сблъсък“ с Израел. Същевременно Великобритания и Франция подкрепиха шведската позиция, докато Германия, Испания и Италия се дистанцират засега.

Европейските дипломати заявяват, че въпреки промените, които Израел е направил, признаването на Източен Йерусалим е неизбежно. Това би спомогнало на палестинците да седнат на масата за преговори, тъй като ще имат гаранции за Йерусалим, въпреки че заселването не е спряло.

One response to “Европа ще признае Източен Йерусалим за столица на Палестина

  1. Bobi декември 9, 2009 в 2:55 pm

    Май няма да стане. Германия е била отбой.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: