Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Филм по бТВ за Стената в Палестина (update с коментар)

В неделя от 19:30 по бТВ  дадоха филм на Светослав Иванов за стената, построена на Западния бряг на р. Йордан. Искрено се надявах г-н Иванов да покаже нещата, както реално изглеждат. Това стана в една много голяма степен. Имаше мнения и от двете страни. Израелците казват: „Тази стена ни защитава срещу тероризма.“ Може би е така. Атентатите са прекъснали, сведени до нула.

Общественото мнение вярва, че причината за това е самата стена. Дали, ако имаше палестинско въстание (интифада), както по времето, когато бе започнал строежът на стената, щяха израелците да се защитят от атентати? Силно се съмнява. Ако някой иска да взриви нещо -хора, сграда, превозно средство- той ще го направи, независимо от пречките по пътя му.

Голяма цел на тази бариера, това материализирано свидетелство за разделението, е да разделя палестинци от палестинци. Бетонните блокове минават през села, къщи, училища, лагери. Тя не разделя израелци от араби, освен единичните случаи на Западния бряг.

Като цяло филмът беше добър. Хареса ми, че не бе взета страна, макар няколко пъти да клонеше към про-палестински. Замисляйки се, това все пак е нормално. Имаше две грешки, според мен, като първата я споменах по-горе:

 • 1.“ Тази стена ни защитава срещу тероризма.“ От гледната точка на Израел, това е така. Стената има чекпойнтове, през които се минава абсурдно трудно. За да се отиде от другата страна на стената, човек трябва да бъде претърсен обстойно, а след това да отговаря на множество въпроси.Както казах -ако някой иска да убие друг, ще успее, ще намери начин и ще се взриви. Стените НЕ помагат срещу тероризъм.

На тези проверки са подложени не само арабите. Делегациите в Палестина са също засегнати, като не се прави разлика между официални лица и обикновените хора. Впрочем, българските делегации много пъти са имали проблеми, като последната такава беше скоро.

 • 2. Филмът показваше процеса на изграждане на стената, сякаш е започнал заради въстанието на палестинците и Израел, за да се защити, започва строеж.  Това виждане изкривява погледа върху фактологията-първата копка е направена през 2003г., по времето на интифадата. Плановете за самата стена датират от 1998г., а идеята я има още по-рано. Мисълта, че „зелената линия“, т.е. границата между Западния бряг и Израел, трябва да бъде нарушена, защото е неприемлива за израелската политика, съществува отдавна. Палестинското въстание бе поводът тази стена да бъде построена.

Светослав Иванов в сянката на израелската стена.

 • 3. Прекалено къс филм. Форматът на „bTV Репортерите“ е неподходящ за представянето на подобен проблем. Това може да е кратък репортаж (както в случая), но не и информационен филм за стената. Положението там е много сериозно и това задължава подобаващ формат.

И пак казвам: за първи опит от този тип, филмът бе добър. Защо бе важно да гледам ? Защото ако преди години никой не е гледал и коментирал това, което се прави по тв-то по отношение на Близък изток, то сега има кой. Благодаря на Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, че опитаха да покажат един актуален и ужасен проблем през XXI век.

***

Много пъти съм писал за тази стена, която в днешно време продължава да разделя, сякаш наследила предшественичката й от Берлин. Това е откъс от филма, надявам се скоро да пусна целия:

Vodpod videos no longer available.

more about „bTV„, posted with vodpod

4 responses to “Филм по бТВ за Стената в Палестина (update с коментар)

 1. Петър Тодоров ноември 30, 2009 в 12:59 am

  Абсолютно съм съгласен. Репортажът беше много добър, а аз изобщо не предполагах, че подобни прегради разделят хората по светите земи. Хареса ми края, в който авторът каза „Ерусалим – градър на вечното разделение“

 2. Ruslan Trad ноември 30, 2009 в 2:10 am

  Тя разделя не само хората.Тя не позволява лесен достъп на християните до светите места,а мюсюлманите от най-голямата им джамия. Няма какво да се каже повече.

 3. точка януари 13, 2010 в 3:43 am

  Виждали ли сте графити рисунките на Bansky от палестинската страна на стената? Много са тъжни и в същото среме саркастични към израело-американската глупост…

 4. Ruslan Trad януари 13, 2010 в 1:00 pm

  Аз съм ги виждал, имам и любими от тях.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: