Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

ООН, ЕС и насилието над жените

Световният ден за премахването на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година. Обмислях коментара си с ясната мисъл, че насилието над жените е един от най-наболелите социални въпроси. Днес, в свят на технологиите, развитото гражданско общество, все още има много случаи на брутално, жестоко и унизително отношение към жените.

За мен това е един основен проблем в днешното общество, независимо в коя част на света сме. Правят впечатление статистиките, взети от всяко кътче на планетата. От ислямски страни, Западна Европа, САЩ, Далечен изток. И всички тези числа ме водят към един извод, лишен от гордост – изглежда е заложено в мъжа да проявява силата си над жената до него. Не говорим изобщо за определени региони на зелното кълбо, това вече не е наложително-в ислямските страни жените са изгаряни с киселини, на Запад те са изнасилвани, в Далечния изток са малтретирани. И се питам, що за мъж трябва да си, за да удариш или нараниш жена?

Терминът “насилие над жени” съгласно документите на ООН е всеки акт на насилие, осъществен на основа полов признак, което причинява или може да причини физическа, полова или психическа вреда или страдание на жените, в т.ч. и заплахите за такъв акт, принудително или произволно лишаване от свобода, било то в обществения или личен живот.

Всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Над 70 процента от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от мъже. Това се случва навсякъде – у дома и на работното място, на улицата и в училище, в мирно време и във война, съобщава Фондът за развитие на жените към ООН.

Как стоят нещата в България? Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие в дома си. За съжаление статистика, уточняваща броя на претърпелите насилие, не съществува.

Усещате ли за какви цифри говорим? Това означава, че поне дузина от жените, които виждате по улицата, в един етап от живота си са били подложени на насилие- ако не физическо, то на психическо ниво.Интересно е, че ООН все още няма ясна тактика за овладяване на насилието над жени, въпреки изявлението на Бан Ки-Мун. ЕС също е така, като беше предприета голяма крачка в тази насока. На 25 ноември, Европейският парламент гласува и прие предложението на евродепутата от НДСВ д-р Антония Първанова за директива и европейски план за действие относно насилието срещу жените, съобщиха от НДСВ. Така ще се осигурява превенция на насилието, закрила на жертвите и наказателно преследване на извършителите.

Смятам, че насилието над жените е един от онези проблеми, които не зависят от етнос, религия или социално равнище. Може би се е запазило у нас някакво усещане, че мъжът трябва да командва жена си, което днес е брутално изкривено, като схващане. Голям процент от актовете на насилие са породени от комплекси и несигурност в себе си. Един мъж, когато е несигурен, не вярва в себе си, причинява много проблеми. Обикновено жената го отнася. Къде бой , къде натиск. Имам приятелки, които са усещали „мъжкото внимание“ върху себе си. Въпреки това седят с тези мъже. Истината е, че такива индивиди не могат да бъдат наречени „мъже“. Това не е просто пол, а качество. Изкривено в днешния свят.

През 2006г., когато пътувах за Сирия, в Халеб при приятелите, където бях отседнал, видях как един мъж посегна на жена си. Един минувач го спря и му каза на висок глас:“Ти си срам за религията и народа ни! Как смееш да удряш жена?“. Бях поразен. По-късно разговаряхме с моите домакини на тази тема и разбрах, че за насилието над жени  често се използва религията, като оправдание, макар никъде в свещените книги да няма подобно предписание: „бий жена си“. В България отново бях свидетел на насилие над жена, пред блока ми, посред бял ден. Това може би се случва постоянно някъде по света, просто ние не го знаем. И не става дума за един регион -ислямски, християнски, будистки. Няма значение това в днешно време. Жените са подложени на насилие, без разлика на звят на кожата, вероизповедание или положение в обществото.

Comments are closed. Коментарите са спрени, защото отново темата бе извъртяна в посока, която няма нищо общо с проблема. Надявам се, че хората ще се научат да коментират самата тема, а не да говорят наизуст.

16 responses to “ООН, ЕС и насилието над жените

 1. Bobi ноември 26, 2009 в 12:02 pm

  И аз съм бил подлаган на насилие през живота си. Не веднъж или два пъти. Психическо пък – колкото искаш, щом и то се брои. Кой ще направи ден на мъжете жертви на насилие?
  😉 Шегувам се, разбира се. Но си струва да се замисли човек.

 2. Ruslan Trad ноември 26, 2009 в 12:04 pm

  Не си сам в борбата 😛

 3. нямаНуждаОтПредставяне ноември 27, 2009 в 2:22 am

  “ Смятам, че насилието е един от онези проблеми, които не зависят от етнос, религия или социално равнище. “

  Да ако говорим за самото насилие като насилие -то не прави разлика между етонс , социалност , понякога пол ,а често случаи за съжаление и възраст , но ако зачекнем темата – до каква степен бива то толерирано , оправдано и третирано от съответните фактори посочени по горе в цитата нещата са различни.

  В нормалните общества фактор като етнос и социално равнище уж не подлежат на дискриминация … но само уж . А за мен дискриминацията е нещо неприемливо и лесно прерастващо в психическо насилие .
  Що се отнася за религията и по специално насилието над жените – Исляма е религия която ясно толерира насилието над жените и ограничава правата им ,които лесно могат да се определят като безправност. Исляма е религия в която мъжа и жената са неравноправни по доста нечовешки начин , най добре каква трябва да е жената според Корана може да се види в Саудитска Арабия . Гледайки там жените и постоянно информирайки се за живота им там понякога се питам , те дали са наясно че т’ва е човек ?!
  То не че в Корана пише само лоши неща , но то и животните се обичат .
  Иначе ето за мъжете и жените:

  “ 34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик. “

  Мислех да го коментирам ама няма какво да се коментира . Фактите говорят сами за себе си . И преди някой да е започнал да ми обяснява как не се прилагало от всеки и мюсюлманите нз си какво – религията дава ли такова основание макар и с ако и но отпред (което много бързо може да изчезне,защото мъжа като фактора от който зависи преценката на ситуацията – дали едно нещо е така или иначе е доста субективен . Като цяло хората са необективни камо ли в такава ситуация – за единия нещата са едни за другия други ама мариз да има. ) – дава .
  Толкоз за физическото насилие – то се среща навсякъде , но малко очи макар и през карнавална маска имат смелостта да го признаят и оправдаят пък ако ще и с 10 ако-та и но-та.
  За психическото като се започне от облеклото , кат се мине през това да не говорят с чужди мъже и се стигне до това ,че лекар мъж , понеже е жена не може да я преглежда , като се добави ,че е редно мъжа и да оправя още 3 стига естествено да не пропуснеме достойния факт – ако може да ги издържа и осигури .
  Исляма нека изчисти лицето си относно отношението си към жената в най-свещената страна за всеки мюсюлманин , пък после ще си говорим с многото ама – ама кой не бил какъв , ама кое не било само това и така нататък!

  Насилието е гадно нещо и доста недостойно , признак за слабост , но в някой сфери на различните призми през които различните общества пречупват живота се получава “ тормоза те защото те обичам “ . Горко на ония жени които намират утеха в безпомощността и достойно в недостойното .

  И в крайна сметка за насилието от приложима гледна точка няма нито пол нито етнос нито възраст . Нито болката може да се измери на кой му е по-голяма.
  Горко на ония хора които приемат някой като циганин , арабин , българин , богаташ или бедняк , жена или мъж а не просто като човек .

 4. нямаНуждаОтПредставяне ноември 27, 2009 в 9:56 pm

  xaxa Йеа , я !

 5. Nevena ноември 30, 2009 в 12:41 pm

  Говорим за насилието в целия свят. Защо пак против моят Свещен Коран? В статията има пример, че биещите са срам за всяка една религия и народ. Третия коментар дори започва с цитат, че насилието не зависи от етнос и религия. И ето пак – против Исляма.
  Е, не. Всяко нещо има граници. Излиза, че в Арабия под път и над път се пребиват. Аз живея с вярващи – няма такова нещо.
  Недоумявам! Недоумявам! Недоумявам!
  Взехте една свещена Книга за дневниче и се изпреварвате кой пръв да я заплюе.

 6. Орхан ноември 30, 2009 в 6:44 pm

  Мухаммад(с.а.с.) е казал: “Най-добрият сред вас е този, който е най-добър към семейството си и аз съм най-добрият към своето семейство сред вас.”(предава Тирмизи)

  Свещен Коаран:“И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи.“ [30: 21]

 7. Bobi декември 1, 2009 в 9:17 pm

  Така и не разбрах, да биеме ли жените, както повелява Свещенният Коран, или да не ги бием, както повелява Свещенният Коран?

 8. Ruslan Trad декември 1, 2009 в 9:36 pm

  Bobi, посочи ми цитат от Корана, където пише подобна безумщина.

  Отново променя курса на темата. Проблемът е общ, световен. Не е проблем на една религия или народ. Отново допускаме грешката да не говорим за проблемите сред самото ни общество, а се запътваме към ислямския свят. Да, там ужасни неща. Но уверен съм, че всички знаете – в Европа и САЩ има не по-малко грусни действия срещу жените.

 9. нямаНуждаОтПредставяне декември 2, 2009 в 3:19 am

  „Третия коментар дори започва с цитат, че насилието не зависи от етнос и религия. И ето пак – против Исляма. “
  Всъщност не говорим само против исляма , а разглеждаме насилието как бива то възприето и третирано спрямо различните фактори – етнос, религия, пол , социалност и т.н. ( съжалявам ,че се повтарям но явно ми се налага 😉 )
  И в този ред на мисли , разгръщам страницата за Исляма защото той създава предпоставка за оправдаването на насилие върху жената .
  Нима отричаш ,че исляма дава право на мъжа да посяга на жена си ако разбира се той прецени ,че е необходимо – което си е чист субективизъм ?! И любезното пояснение ,че може бой НО без синини , да ти кажа честно не събужда в мен разбиране !

  Орхан Твойте цитати не оборват ,този цитат който аз написах. То както вече казах и животните могат да се обичат 🙂

  Боби с две думи трябва добре да се отнасяш към жена си , да я обичаш .. нея, още една и още една и още една и ако някоя те издразни спираш да правиш любов с нея , ако още ти се пра’и на важна тогава може да я фраснеш да и дойде акълО У главата ! Религията ти дава тва право , така че проблем ник’ъв 🙂

  Руслане някъде четох такава формулировка за блога ти – Новини и анализи за мюсюлманския свят и близкия изток.
  При наличието на такава статия няма как да се подмине и отбелязването на лицето на насилието в арабския свят и още повече що се отнася за жени ! Пък и религията е фактор ( за 20 път) така ,че няма как да не се спрем ,може би този акцент на натрапеност идва ,че се говори само за Исляма ,но просто при другите 2 Авраамически религии въпреки на мъжа и жената, мъжа няма право да я удря .

  Престанете да си кривите душите и погледнете първо в своята паница – с какви очи ми говорите как някоя пияница в Село Горно Нанадолнище бие жена си при положение ,че изповядваш религия която оправдава това деяние като право на мъжа видиш ли , и после сме се били средоточавали само на ислямския свят. Еми не, ама само там е позволено май , на сякъде по света има насилие но никой закон не го оправдава и с “ ако “ дори отпред !

  Насилие има и ще продължава да има , ще има болка въпреки плача на хората и ще се убиват деца въпреки картините на земята които попиват кръвта им .
  И за съжаление няма човек който да го спре , но всички ние имаме избор да се броим ли или да си безхаберстваме .
  Да се борим дори с думи а понякога с действие макар ,че мисълта ти казва -не се меси или да се научим да реагираме на момента , да се борим въпреки осъзнаването ,че вълната е цунами а ние сме мидичка и едва ли можем нещо да променим . Пиша сега това и си връщам кадри назад как преди месец видях как един мъж удари жена си . Бях в кола .. не бях сама ,може би можеше да слеза и да се намеся ,но не го направих . Някак прекалено бързо присветна светофара и ги отминах, докато се обърна и .. но се застояха в съзнанието ми ..пиша тези неща и все повече осъзнавам как всеки живее с инстинкта си , с подема на гледните си точки и виждания за живота ,но понякога времето те изпреварва и не можеш да им се отдадеш в точния миг – после се обръщаш назад и осъзнаваш ,че си си изневерил .
  Трудно е ,но смисъла не е в това да се достигне върха на собственото си себеконтролиране , преодоляване и осъзнаване , ами той е в самата борба – да се научиш да казваш не , да се научиш да прощаваш , да се премахнеш двойния стандарт който всеки без да иска проявява и да падаш и въпреки тва да ставаш ,понякога да мислиш малко повече преди да говориш ,а друг път да реагираш а не да стоиш и докато мислиш как да реагираш …и още толкова много неща . Та километричната ми мисъл е ,че ако секи от нас заяви позицията си в обществото с действия,въпреки пропуснатите възможности , всеки ден и в малките неща тогава вече може би ще има промяна малка , но някаква .
  Толкова за насилието и света .
  А що се отнася до мен, мойте уважения към мнението и мирогледа на всички вас , както и да религиозните ви убеждения ,но
  ще пиша всеки път където вида насили и жена в едно изречение за ислям докато в Саудитска Арабия жените не получат ЧОВЕШКИ права .

 10. Bobi декември 2, 2009 в 12:19 pm

  Сърчицето е споменала нещо по-горе – Сура 4:34.
  Иначе да, не бива да извъртаме всеки повод в нападка към една религия. Аз много бих искал въобще да не става дума за религия, да си говорим само за хора. Но, да ти кажа, хубаво е да помислим колко съществена роля има религията в бита и нравите, и така за проблемите за които става дума тук.

 11. Ruslan Trad декември 2, 2009 в 6:11 pm

  Ще продължа да повтарям, докато не ми се изтъркат бутоните на лаптопа- С.Арабия НЕПРАВИЛНО е показвана, като символ на исляма! Това е най-ужасната грешка,която може да се представи- защото там е УАХАБИЗЪМ, който няма общо с религията на милиони други мюсюлмани. За мен С.Арабия е най-големият срам на арабите и исляма. Сякаш е редно да вадим извадка за християните,заради евангелистите-също толкова ненормални, колкото и ислямистите.

  Не може да кажем,че САЩ е най-ужасното страна, защото всяка година там стават 4 000 000 насилствени действия срещу жени, че всяка втора жена на Запад е подложена на насилие и т.н. Това за мен е е извадка за Запада и християнството.

  Цитат: Genesis 3, 3:16 Unto the woman he said, I will greatly multiply thy sorrow and thy conception; in sorrow thou shalt bring forth children; and thy desire shall be to thy husband, and he shall rule over thee.

  Наистина прекалено много извъртаме проблема към религия. Говорил съм с достатъчно жени от арабски произход, за да знам,че поблемът е битов, не религиозен.

 12. Орхан декември 2, 2009 в 8:30 pm

  Св. Августин, убеден в идеите на предците си, пише на един свой
  приятел: „Това от което трябва да се пазим у всяка една жена, без
  значение дали е съпруга или майка, е Ева-изкусителката… Не
  разбирам каква полза има мъжът от жената, като изключим
  функцията за раждането на деца.“
  Векове след това Тома Аквински определил жените за непълноценни:
  „По отношение на нейната природа жената е непълноценна и
  презряна, тъй като жизнената сила в семето на мъжа създава един
  идеален образ от мъжки пол; дакато зачеването с момиче произлиа
  от недостатък в жизнената сила, или от някои физически
  неразположения, или дори от външни въздеиствия.“
  И накрая, бележитият реформатор Мартин Лутер не вижда никаква
  облага в жената, освен да ражда колкото се може повече деца,
  пренебрегвайки всевъзможните последици за нея: „Ако се разболеят
  или пък ако умрат, не е от значение. Оставете ги да умират при
  раждането, те за това са тук.“
  „…Когато говорите, бъдете справедливи, дори да е за роднина…“ (Коран 6:152); „О, вярващи, бъдете твърди в справедливостта, свидетели в името на Аллах, дори и срещу вас самите или срещу родителите и най-близките! Дали е богат или беден…“ (Коран 4:135).
  „За всеки от вас сторихме закон и път. И ако желаеше Аллах, щеше
  да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита
  в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините!
  Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие
  онова, по което бяхте в разногласие.” (Коран, 5: 48)
  „А техният Господ им отвърна: „Не ще погубя деяние на никого от
  вас, нито на мъж, нито на жена -; вие сте един от друг -; …““
  (Коран 3:195)
  „Който върши зло, ще му се въздаде само колкото него. А който
  върши праведно дело, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в
  Рая и ще бъдат наградени там безмерно.“ (Коран 40:40)
  „На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело,
  Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-
  хубава от онова, което са вършили.“ (Коран 16:97)
  Пророкът на Исляма (с.а.с.) казал на вярващите: „от всички позволени
  действия разводът е най-мразеното от Бог.“ (Абу Даууд)

 13. Абдуллах декември 2, 2009 в 9:04 pm

  Мухаммед (саллеллаху алейхи ве селлем)e казвал на мъжете:
  “Сред вярващите най-съвършената вяра показват тези, които имат най-добрия характер. И най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към жените си.”

 14. нямаНуждаОтПредставяне декември 3, 2009 в 12:13 am

  “ Ще продължа да повтарям, докато не ми се изтъркат бутоните на лаптопа- С.Арабия НЕПРАВИЛНО е показвана, като символ на исляма! “
  Всъщност бях цитирала цитат от Корана на който се обосновавам , защо религията оправдава посягането над жени !
  А за Саудитска Арабия – спретнах я и нея но това няма начин просто да се подмине и след като е срам за мюсюлманския свят , гледаме хубаво се спретват над 2 милиона на хадж , ама защо не се повдигне въпроса , то не е религиозна полиция , то не са момичета дет горят само защото не са облечени по нз към начин , то не са побоища на жени .. един и същи случаи изкачат и изкачат и никой нищо не прави …
  Ако така ще я карат да ти кажа на всеки 2 момиченца да убиват 2 да не се мъчат на тоя свят подложени на такава дискриминация и такова животинско отношение – мъжа по висш и от Бога – ай нЕма нужда …
  Орхане , има перковци навсякъде , да не говорим колко ереси има Християнството , за това се обосноваваме на Свещените текстове.
  В Християнството мъжа и жената не са равноправни (пред Бога да ) но като функции не , Тя да му се покорява ,а той да я обича повече от живота си !
  Но това да има право да я ,че ако и щеш само в краен случай – е няма такива неща.
  И обръщаме на религия защото някой оспорва ,че исляма дава право на мъжа да удря жена си . И докато се изясним…

 15. Ruslan Trad декември 3, 2009 в 12:58 am

  Ти чуваш ли се? Коя Свещенна книга проповядва насилие !? Това е безумно, коя нормален и вярващ мъж ще бие жена си? Бахти и работата.

%d блогъра харесват това: