Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Проекти, малко свободно време и много задоволство

През последните дни не пиша много в блога си. Напълно зает съм с дейностите, които развивам напоследък и за мое съжаление оставил съм Интидар да пустее, макар да пускам публикации с новини. И все пак, проектите са много важни.

by Chris Piascik

 

 

Филмов фестивал

Първият проект е свързан с Форума за арабска култура, където с колегите сме запретнали ръкави за т.нар. нов творчески сезон в началото на 2010 г. През януари и фувруари (ако трябва да сме точни от 14 януари до 15 фувруари) сме партньори на компания „Позор“, чиито собственици правят второто издание на филмовия фестивал „Цветята на Корана“. Няма да издавам засега кои ще са заглавията на филмите, но ще спомена, че самият фестивал е за кино от Близкия изток и Северна Африка, най-вече. Ще представим продукции от Алжир, Мароко, Мавритания, Тунис, Иран, Турция, а се надявам да има и неща от Сирия и Египет.

Най-вече се залага на имена, които са утвърдени в своите страни и са участвали на фестивали. Като цяло обаче залага на некомерсиалното кино, което в първото издание  на „Цветята на Корана“ спечели много голяма публика. Към тези филми може би ще се пуснат и късометражни филми, които не са представяни все още. Именно за един такъв филм, който мои приятели заснеха в Йордания, ще преговарям да пуснем в България, като замина скоро за Сирия. Надявам се всичко да е наред.

В рамките на фестивала всъщност ще организираме две интересни инициативи – дебат в „Червената къща“, свързан с  арабския свят, а второто събитие ще е литературна вечер в Дом на киното с арабска поезия, която ще подберем специално, за да стане невероятна вечер. Най-вероятно ще направим изложба за арабските страни със снимки на българи, пътували в тази част на света. Местата за излагането са „Червената къща“ или Дом на киното. Предстои да уговоря това.

Otherwise different

Това е един прекрасен проект, както и много сериозен, на Европейския съюз (най-общо казано), като в България ръководител е г-н Веселин Минчев от Икономическия институт на БАН, а главен координатор изобщо е Ибрахим Османи, депутат от италианския парламент, с ливански произход. Целта на проекта е да се предизвика диалго между еврейската и мюсюлманската общност в България. В момента обхваща активисти от Италия, Германия и България.

Често казано, радвам се, че участвам и ме потърсиха изобщо, за да бъда в този проект. Освен, че е на високо ниво (организиране на кръгли маси, като една от тях е в София през януари), той предоставя и запознаване със състоянието на двете общности в Европа и в частност България. Именно с това съм зает последните дни, изготвяне на доклад за арабската общност тук, като много изводи излязоха на бял свят. Ще ви ги споделя съвсем скоро, тъй като все още изследвам проблема.

За мен е важно да защитя арабската общност, като част от общата мюсюлманска, защото рядко се говори по този проблем. А арабите почти нямат диалог с еврейската общност, заради политическите проблеми. Смятам, че е разбираемо, а моята позиция е ясна.

Проектът има блог, който се подържа от Виктор Фачев.  Може да свалите презентация на проекта от тук: Otherwise Different – описание

Списание

Това е един от най-важните проекти за мен. Заедно с още няколко души подготвяме луксозно издание, които ще се разпространява в Персийския залив. За самата идея ме потърси Павел Колев, който беше до скоро  главен редактор на „Мах“, но напусна, заради новото списание. Беше оплют, незнайно защо. Може би причината е , че не може да се разбере защо редактор на такова мъжко списание ще прекъсне това начинание, за да започне нещо ново, което дори няма да се разпространява в България.

Просто е. Човек трябва да се развива, а когато ти предложат нещо нетипично, а ти можеш да им дадеш опита си, ясно е какво трябва да направиш. Списанието, което готвим е нещо ново, като явление в района на Персийския залив. Ще се разпространява нглавно в Оман и Дубай, както и в Кувейт, и Бахрейн. Остава да видим как ще се развие проектът.

При всички положения – ще се радвам да бъдете гости на всички събития 🙂

2 responses to “Проекти, малко свободно време и много задоволство

  1. Pingback: Започва Фестивал за документално кино „Един свят“ « Intidar|Have a merudiya in every dish!

  2. Pingback: информация за предстоящия филм фест „Цветята на Корана“ « Intidar| The Terrorist Blog!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: