Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

16 ноември-Международен ден на толерантността

На 16 ноември се чества  Международния ден на толерантността.През 1996г. Общото събрание на ООН призовава(резолюция 51/95 ) страните членки да почитат 16 ноември за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателоство между народите. Именно на 16 ноември, през 1995 г., държавите-чренки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността.

С всички тези документи (резолюции, декларации) ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията. Излизайки от рамките на почти утопичните възгласи на световните лидери, когато се намират на събрание на ООН, тези документи остават единствено страници в архив.

За каква толерантност може да става дума? Светът не отива към глобализация, а напротив – към капсулиране на отделните общества. Все повече се наблюдават признаците на „отделеността“, „различността“ в един народ. Пример са косоварите. Движението е за отделяне и разделяне. Въпреки, че се говори за единение на народите и проява на толерантност, можем ли да видим такава в пълния й смисъл, какъвто дава на тази дума ООН? Аз лично не бих се нагърбил с подобна задача. Най-малкото, защото няма да открия примери за толерантност, като разбиране на световната общественост.

И въпреки всичко, някъде в себе си вярвам, че хората могат да бъдат толерантни към различността. Като че ли днес толерантност се проявява единствено към това, което е близко до теб самия. Разбира се, това е нормално, защото си обвързан повечето пъти емоционално. Много по-трудно е за националист да приеме чужда доктрина. Аз също попадам в тази категория. Надявам се, че самият аз ще израстна в това отношение и ще бъда поне с една идея по-толерантен към народи, личности и възгледи.

Все пак тези дни се създават, за да можем да се подсетим, че поне в един скапан ден в годината можем да се опитаме да сме по-толерантни.

  • Аз съм се присъединил, като блогър, в обществото Bloggers Unite, където се борим за такива идеални цели, разпространявайки ги с постове в страниците си. Присъединете се и вие.
  • Посетете също и Tolerance.Org
  • Вижте статията на „Ентелигентно“: Любовта няма етнос

One response to “16 ноември-Международен ден на толерантността

  1. Събина ноември 16, 2009 в 11:31 am

    Присъединихме се, Руслан, с истинска история описана от Оги Исаев. 😉

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: