Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Кризата в Йемен продължава

В Йемен кризата продължава. И то с темпове, които застрашават вече целият район на Арабския полуостров. През последните седмици в Северен Йемен постоянно се случваха събития, които с цел не коментирах. Имах някакво чувство, че целият този ад ще спре. Но, уви, положението в една от най-старите държави на полуострова е ужасно.

by AFP

Масло в огъня на размириците наливат саудитските войници. Те са новият елемент в кризата. След заплахи от Иран, размяна на ноти с йеменското правителство и хленчене от страна на Рияд, че бунтовниците в С. Йемен ще застрашат южната граница на кралството, напрежението стигна до там, че отряди от саудитските войски навлязоха в провинция Саада, за да се бият срещу шиитското население в този район. Йемен половинчато се съгласи на тази мярка.

Хутите, или шиитските воини, реагираха остро срещу намесата на саудитската войска. Селата им бяха обстрелвани с артилерия, а ООН предупреди, че се задава хуманитарна катастрофа в района, ако сблъсъците не бъдат овладяни. Бежанците ствата все повече, а беден Йемен тепърва навлиза в острия конфликт, породен от една ужасна политико-религиозна игра.

Говорител на правителството в Рияд съобщи, че намесата се налага, защото шиитските воини са навлезли на територията на С. Арабия. Това е официалната позиция. След това започнаха и атаките срещу селата на хутите в Йемен. Едва преди дни границата между Йемен и С.Арабия бе що-годе достъпна за преминаване.

На видеото, излъчено по Al Jazeera на 12 ноември, ясно се виждат не само нелегалните работници, които се страхуват за работата си в С.Арабия. На кадър са и бежанските лагери, получили се след избухването на конфликта. Не мина много време и Иран зае позиция. Както се очакваше, тя беше заплашваща. Ясно е, че Иран е единствената страна в мюсюлманския свят, която подкрепя шиитските малцинства. Външният министър на ислямската република заяви, че Иран няма да гледа безучастно конфликта в Йемен.

Интересна е позицията и на Сирия. Президентът на страната Башар Асад, заяви, че С.Арабия е в правото си да защити границите си от бунтовниците в провинция Саада. Това се прие някак с половин уста от Иран, който е отявлен партньор на Сирия. Още повече, че управлението в Дамаск е шиитско.

В резултат на кризата в Йемен, от 2004 г. до днес, 150 000 души са напуснали своите домове. Смятам, че ако скоро не се нормализира положението в северната част на страната, освен хуманитарна криза, конфликтът ще се разрастне извън границите на Йемен.

Advertisements

3 responses to “Кризата в Йемен продължава

 1. selua ноември 15, 2009 в 3:24 pm

  V YEMEN nqma Shiiti!!!
  tova sa Zeed bn Hosein – predpolagam znaesh koi e Zeed bn Hoseen.

 2. Ruslan Trad ноември 15, 2009 в 5:30 pm

  Е,стига де 🙂 има шиитско население от много време и винаги е имало проблем с тях. Очаквам аргументите ти.

 3. leyla ноември 15, 2009 в 9:08 pm

  dobre imash gi ,ama malko po kasno, che nqmam kirilica

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: