Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

На гости в Интидар…Жан-Люк Ромеро

Запознах се с Жан-Люк Ромеро преди година. От тогава следя неговите изяви в борбата му срещу СПИН. В момента той е един от най-големите борци срещу болестта, а организацията му, базирана във Франция, е една от най-големите не само в страната, но и в световен мащаб. Тъй като проблемът със СПИН е много важен и актуален през последните десетилетия, както и в България, и Близкия изток, реших да направя интервю с Жан-Люк Ромеро на тази тема. Изключително много му благодаря за времето, което отдели, като изрично му споменах да покаже и важни сайтове, свързани с борбата срещу СПИН.

*Моля ви, ако имате въпроси по темата и искате да ги зададете на г-н Ромеро, оставете въпроса си, като коментар, ако е личен – пощата ми: ruslantrad(@)gmail.com. Всеки въпрос ще бъде предаден на г-н Ромеро, заедно с вашия мейл, за да получите отговора си.

Г-н Ромеро, вие сте голямо име в борбата срещу СПИН, и не само. Разкажете повече за вашите занимания и върху какво работите сега.

Освен факта, че съм избран за представител на Ил-де-Франс, аз съм и президент на Elus Locaux Contre Le Sida (организация срещу СПИН), организация с повече от 14 000 души. Член съм на Националния съвет по СПИН, френска организация, чиито членове са от различни обществени кръгове и групи (медицински, благотворителни, религиозни). Тази организация предлага различни начини и пътища за действие, заедно с френските власти. Една от най-личните ми и важни битки, е тази за евтаназията. Президент съм на ADMD(Association Pour le Droit de Mourir dans la Dignité), общество с близо 50 000 членове във Франция. Според мен е наистина важно един човек да може сам да избере как да завърши неговия живот, достойно и по негово решение. Не се колебайте да потърсите отговори и на сайта на организацията.

Какви проблеми срещате в работата си?

В моите инициативи, аз се боря с много важни проблеми. Често се сблъсквам с лични интереси, предрасъдъци, консервативни и дори фундаменталистки идеологии. Когато човек знае, че 5000 души на ден умират заради СПИН, не може да остави въпросът да бъде пренебрегван или да каже: „това не е мой проблем“. Аз се боря вече 15 години.

Как оценявате работата на международната общност в борбата й срещу СПИН?

Международната общност разбира колко високи са залозите в борбата срещу СПИН. Но това разбиране, не означава, че се действа по адекватен начин. Нека да сме на ясно: днес, борбата срещу СПИН жестоко страда от недостиг на пари! И поради тази липса, милиони умират всяка година, въпреки че смъртта им може да бъде избегната! Имам опасения, че заради икономическата криза, ще има голям застой върху средствата, отпуснати за борба срещу болестта, или по-лошо – тези фондове да бъдат намалени. Това би било драматично решение, тъй като борбата срещу СПИН изисква огромен ангажимент от всяка страна по света. Знам, че парите могат да бъдат намерени, но това е въпрос на политическа воля.

Имате ли данни за ситуацията в Близкия изток и Югоизточна Европа, говорейки за СПИН?

Ако нямаш нищо против, няма да кажа всички цифри, тъй като читателите могат да ги намерят на този адрес –  http://data.unaids.org/pub/Report/2008/bulgaria_2008_country_progress_report_en.pdf. Бих искал да привлека вниманието върху една част от населението, което е все по-уязвимо в България-наркозависимите (тези, които ползват спринцовки). В Източна Европа за съжаление има бум на нови случаи сред наркозависимите. Мисля, че трябва да се приложи специална политика и отношение към това, което се случва, за да се намали риска (например обмен на спринцовки и т.н.). Това постигна голям успех във Франция.

Държавна администрация трябва да спре с идеологическата си реч за СПИН. Те трябва да осъзнаят, че една ефективна политика срещу СПИН, трябва да включва праграмитичното отношение, тъй като се засяга всяка категория от населението. Идеологическите речи и проповеди не са много ефективни за решаването на здравни проблеми. По мое мнение това е извъртане на фактите. За разрешението на един проблем, той трябва да се види, както трябва, лице в лице.

Кажете няколко думи за читателите от България.

На първо място, блогодаря ти, че ме покани в блога си, желае ти всичко най-добро! Посланието, което бих искал да отправя към читателите ти и към хората в България е: знаете ли, че вашата страна отрича възможността на заболели от ХИВ хора да прекарат дори известно време на територията на държавата? Ако аз или някой болен от СПИН (заразени през последните 20 години), искам да прекарам няколко месеца в България, то това не може да се случи, тъй като достъпът е отказан! Всички знаем, че СПИН не е заразна болест. Моля ви да се  присъедините в борбата ни срещу тази дискриминация на www.aids-Sida-discriminations.fr или www.elcs.fr. Благодаря ви!

 

3 responses to “На гости в Интидар…Жан-Люк Ромеро

 1. dala ноември 8, 2009 в 4:59 pm

  така е-в България тази болест се смята за Вулгарна
  Искам да ви споделя,че когато се раждаше детето ми-в държавна парижка болница-до мен раждаше жена болна от Спин.Докторът,който е израждаше правеше абсолютно същото като моята докторка-нито повече,нито по-малко
  Аз разбрах че тя е болна котано се роди детето,защото веднага го взеа за изследвания…..и ТО не беше носител на вируса
  Захраниха го изкуственно и в края на деня го дадоха на майката и бащата,които бяха много щастливи

  ако си пострадал по-един или друг начин от тази болест….не означва че си осъден на смърт
  можеш да живееш,да работиш и дори-да се възпроизведеш дори….Стига само да си заобиколен от нужното положително отношение и компетентни хора

 2. Pingback: Няколко инициативи, които може да следите « Intidar|Have a merudiya in every dish!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: