Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

От пържола до A(H1N1)

От месеци се говори за пандемията от свински грип, която удари и България. Много страни обявиха епидемия на своя територия. Има данни, обаче, че данните са силно завишени. Защо? Цялата работа около т.нар „свински грип“ или също – Мексикански грип, име непопулярно, за да не се обидят мексиканците, откъдето тръгва вируса, е пропита със сделки. Теорията за Голямата конспирация би била абсурдна, ако отново я споменем. Тук, според мен, става дума за това, че A(H1N1) е много повече от грип.

Вестник „Монд дипломатик“ представи в юнския си брой статия на журналиста Игнасио Рамоне, който проследява развитието на епидемията от свински грип, започнала от свинефермите на „Смитфийлд Фуудс Инк“:

На тексаския бряг на просторната долина на Рио Гранде, на две крачки от границата с Мексико, се намира Херлингън. На 5 май т.г. в това малко и кокетно американско градче почина Джуди Трънел, млада, 33-годишна учителка, току-що родила със секцио лъчезарно и здраво момиченце. Беше чудесен, топъл човек. Посветила се бе на обучението на деца с увреждания, споделят близките и приятелите, дошли в дома ѝ, намиращ се на слънчева улица в този град, за да поднесат съболезнованията си на погребението.

…Джуди да е първата американка, починала от вируса на новия грип, който Световната здравна организация (СЗО) понастоящем нарича A(H1N1). Едно стерилно име, заобикалящо използването на мексикански грип, което би подразнило мексиканските власти, или свински грип, което опъва нервите на големите месопроизводители на свинско месо.

Без да се поддаде на тази терминологична маневра, на 11 май съпругът на Джуди, Стивън Трънел, внесе в съда иск срещу най-голямата в света фирма-производител на свинско месо „Смитфийлд Фуудс Инк“. Тази мултинационална компания притежава – чрез мексиканския си филиал „Ферми Каръл“ – няколко гигантски свинеферми в близост до Ла Глория, малко село с три хиляди жители от община Пероте, в мексиканския щат Веракрус.

Важен факт е, че през 1999 г. Световната здравна организация предупреждава за възможна поява на свински грип в Мексико и препоръча създаване на лаборатории за разработване на методи за имунизация с цел да се осигурят ваксини. Въпреки тези предупреждения, Мексико все още не разполага с инфраструктури за разработка и производство на ваксини срещу вируса на свинския грип. Стига се дотам, че правителството дори прикрива новия вирус, заради посещение на Барак Обама. По-надолу в статията, четем:

Със сключени сделки за почти 12 милиарда долара „Смитфийлд Фуудс“ е третата по мощност в производството на храни американска компания след „Арчър Даниълс Мидленд“ и „Тайсън Фуудс“. През 2008 г., според списание Форчън, заемат 222-ро място сред 500-те най-значими фирми в света. Тази компания обаче, която е доставчик на веригите за бързо хранене „ Макдоналдс“ и „ Събуей“, често е обвинявана, че замърсява водата, почвата и въздуха и не зачита правата на работниците си. В доклада си от 2005 г. „Кръв, пот и страх. Правата на работниците в месо- и птицекомбинатите в Съединените щати“ неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч “ ѝ отправи много сериозни обвинения за злоупотреби . Също така, през 1997 г. компанията бе глобена с 12 300 000 долара за нарушаване на Закона за питейните води .

За да си спести подобни обвинения, „Смитфийлд Фуудс“ премести част от фермите си в страни като Мексико, Румъния и Полша, в които законите за околната среда са по-хлабави или въобще ги няма, а някои политици са по-податливи на корупция.

Именно тогава започва разпространението на свинския грип. От мръсотия и небрежност, и за много пари. Появява се в подходящ момент-времето на гриповете в Латинска Америка (пролет), когато е много по-лесно да се разболееш в тази част на света. За няколко месеца светът е доведен до лудост – „пандемия“ и“епидемия“ стават най-често използваните думи по телевизионните канали на запад, а вече и в България.

Всеки вирус има и антивирус. В случая това се явява ваксината, която се разработва срещу свинския грип от лаборатории на „Рош“. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва тамифлу (oseltamivir), лекарство, произведено също от „Рош“. Самият препарат е открит от биофармацевтичната фирма „Гилиад Сайънсис Инк.“, чието седалище се намира във Фостър Сити, Калифорния. „Гилиад“ отстъпи правата за производство и продажба на швейцарската мултинационална фирма „Рош“ в замяна на 22% от годишните печалби от продажбите на Tamiflu. Интересно, нали? Още по-интересен е следващият факт. Доналд Ръмсфелд, бивш министър на отбраната на президента Джордж У. Буш и един от главните подстрекатели за противозаконното нахлуване в Ирак , е бил президент на „Гилиад Сайънсис Инк.“ от 3 декември 1997 г. до заемането на длъжността в Пентагона през 2001г. Какво мислите, че прави Ръмсфелд, когато заема поста си в администрацията на Буш – налага използването на Tamiflu в армията. Печалбите скачат неимоверно.

Мнозина обвиниха Доналд Ръмсфелд, че участва в появата на новия вирус. Това се дължи по-скоро на ужасните стандарти в животновъдството, където в големи и претъпкани ферми, животните едва живеят, а когато наедреят достатъчна, отиват на заколение. След това ние хапваме сандвич от любими заведения за бързо хранене. През 1965 г. , например, в Съединените щати е имало 53 милиона свине, разпределени в над един милион ферми; днес има 65 милиона свине, концентрирани в едва 65 000 свинекомплекса.

Цялата пандемия е основана на много пари и психоза. От положението най-печеливши са фармацевтичните фирми, като „Рош“, които изработват ваксините. Колкото по-голямо потребление, толкова повече ваксини. Дотам се стига с психозата, че по медиите се въртят какви ли не клипове, които те карат да тичаш до аптеката за маски и ваксина. Министерството на САЩ дори пусна преди два дни резерв, за да смогне на търсенето. Ако се интересувате от сделките с лекарства, прочетете прекрасната статия на Игнасио Рамоне от септември т.г. в „Монд дипломатик“ , Фармацефтични мафии.

Реално има заболели и смъртни случаи. Аз също гледам да се пазя, а когато се разболях сега, първата мисъл беше: „свински грип!“ Да, но не. Всъщност, ако се хване отвреме, може да се лекува, като всеки грип. Опасни са възможните усложнения след прекаран свински грип. Именно заради тях е и смъртността. Наистина лекарите трябва да са подготвени, хората да се пази. Но смятам, че прекалено търговска стана същността на тази пандемия.

3 responses to “От пържола до A(H1N1)

 1. voma ноември 3, 2009 в 6:08 pm

  всичко е полетика ,и пари

 2. Pingback: Пандемия или нова златна мина… « LA VERDAD

 3. dala ноември 4, 2009 в 8:39 pm

  Цялата пандемия е основана на много пари и психоза

  И аз така мисля ,но в Англия и Франция не спират да съобщават смъртни случаи-което си е Тиха Манипулация също
  За всеки случай из метро и публични места с много хора нося маска

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: