Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Точки, където липсват запетаи

Чувствали ли сте, че мнението ви е непопулярно?

Това, което казвате, сякаш не се чува или прочита? Аз много често се чувствам така. Гледайки телевизия, слушайки радио. Постоянно чувам неща, които ме карат да викам и манифестирам срещу установените правила и стереотипи.

Да вървиш срещу течението? Ох, толкова често се случва. Да говориш и пишеш неща, които изглеждат смешни на обществото. Да защитаваш кауза, която в най-добрите случаи е покривана от медиите. И тогава отново се появява онова чувство, което те кара да манифестираш, протестираш и бориш. Да крещиш, без да бъдеш чут.

Днес сякаш има повече стени, които да ни разделят, а не да ни обединяват. Днес има повече новини около нови стени, вместо помени за тяхното бутане.

Това е Берлинската стена. Преди 20 години. Символ на едно ужасно разделение. На една несправедливост, породена от прищявките на властимащите. Да си губещ в един конфликт е нещо ужасно. Трябва да се съобразяваш с настъпилите промени, наложени от този, който е изстрелял победния куршум в теб. Когато си паднал на земята, а всички те гледат отгоре, няма какво да направиш, освен да се съгласиш да мине подобна стена. Стена? Това е граница. С нея ти казват: „Стой отзад, ти си от лошите, а при нас са добрите!“

Влизаш в шаблона, даден ти от някой, някъде, който не знае как изглежда къщата и семейството ти, но те определя, като „лош“ или „добър“. Зад стената няма банани, портокали, западни коли и красота. Там вирее сивото, тъгата, унижението и…отмъщението. Знанието, че ти си позволил да загубиш, че са те предали, помага на личността ти да иска отмъщение и реванш.

Част от стената, построена между турската и гръцката част на о-в Кипър. Днес. Стена, разделяща един и същи народ, но изповядващ две различни религии. Родове, които са били заедно през цялата си история, сега се разделят, защото този, когото са избрали да ги управлява няма достатъчната воля, за да им каже, че всичко това е ненужно!

Това е стената в Палестина.Днес. Два пъти по-висока от Берлинската. Два пъти по-сива. Два пъти по-тежка. Два пъти по-несправедлива. Два пъти по-модерна. Два пъти по-недискутирана. Стена, построена от едни обидени на историята хора, използващи дори собствения си народ. Разделение, продиктувано от самосъхранение, сякаш това ще спаси някой. Граница между роднини, разделяща села, домове дори.

Отново е поставено ограничението на „ние“ и „вие“, добрите и лошите. От едната страна виреят невероятни градини, пълни с живот и вода, а отсреща…пустиня и изкоренени дървета. За какво? Защо? Кой желае подобно нещо в XXI век? Що за човек трябва да си, за да се подписваш под заповедта бетонните блокове да бъдат изправени, за да не паднат никога повече.

За тази стена никой не говори, освен малцина. Тя не е показвана по телевизията, няма репортажи, няма статии. Тя е нещо нормално, нещо, което трябва да съществува, докато лицемерно лидерите говорят за обединение и падането на стените, разделяще света. Това е стената в Палестина. Запомни нейната височина, тежест, сивота. А сега си помисли: колко знаеш ти за тази стена? И преди да започнеш да обвиняваш, запитай се чистосърдечно- бих ли живял при тези условия?

26 responses to “Точки, където липсват запетаи

 1. dala ноември 4, 2009 в 8:42 pm

  Много хубава статия

 2. Pingback: Интересно от блог-публикациите през седмицата | Пост-скриптум инфо

 3. Pingback: Берлинската стена на ХХІ век – бежанците. Конкретни истории, а не статистика. « Кътчето на Селин

 4. Pingback: Филм по бТВ за Стената в Палестина (update с коментар) « Intidar| The Terrorist Blog!

 5. Гошо ноември 10, 2010 в 12:16 am

  Руслане, не честваш един празничен ден, едно възтържествуване на справедливостта, защото някъде другаде по света няма справедливост? Все едно да кажеш – аз тази вечер няма да ям, защото в Сомалия има гладни деца!

  • Ruslan Trad ноември 10, 2010 в 1:19 am

   За разлика от теб,на мен ми пука и съм солидарен. Да,не чествам и няма да чествам падането на Берлинската стена,докато не падне и последната разделяща стена.

 6. Maya ноември 10, 2010 в 7:47 am

  Два пъти по-недискутирана? Ха! Отваряш вестници или слушаш телевиция, Интернет и четеш – има и в никакъв случай не е по-недискутирана. Как обаче е дискутирана – всеки е погледнал от своята камбанария – едните защитават една позиция, другите – друга. Къде е истината? Всеки преценява или може би историята ще го направи. За тази стена се говори и не от малцина.
  Ако говорим за стереотипи, предразсъдъци и ограничения, то ги има и от двете страни с пълна сила и ще продължава да ги има за жалост. Когато всички проумеят това, може би ще има движение напред… иначе сме си все на същото място.

 7. militero ноември 10, 2010 в 10:35 am

  Отново се приравнява Берлинската стена с израелската. Берлинската стена е построена от комунистическата управа на ГДР с цел народа да не бяга навън. Построена е за домашно ползване. Стената в Палестина е построена от Израел за да не може олигофрени от Западния Бряг да прескачат и да се взривяват в телавивските дискотеки и училища.
  А това, че няма репортажи и не се говори за това е абсолютно невярно – всеки втори репортаж по СNN за района включва някаква сърцераздирателна история за стената. А тя е нещо прекрасно, което никога не трябва да се маха. Заради нея НЯМА ВЕЧЕ самоубийствени атентати. И за да са всички доволни, нека и от двете страни хората да се управляват сами. За едните ще е зле, но нали това искат?

 8. ТРИФОН ноември 10, 2010 в 5:58 pm

  Колкото и отвратително да изглежда тази стена, ако е спасила и само един човешки живот от терористичен акт, тя си оправдава съществуването. Човешкият живаот е висша ценност и няма еквивалент.

  • Ruslan Trad ноември 10, 2010 в 9:01 pm

   Хубаво де,аз съм ЗА спасяването на човешки животи, ама Израел я строи върху палестински територии, трябва да я направи на своя, ако иска и 20 метра да я прави,да сложи още пунктове, да засили охраната, ама на израелска земя.

 9. Aya ноември 10, 2010 в 8:42 pm

  Ако приемем, че Берлинската стена е била построена за да не позволява немци (от Изт. Германия) да влизат в Зап. Германия, то стената в Палестинските окупирани територии (забележете, не в Израел) е построена за да не позволява на палестинци достъп до собствените им палестински земи. За повече информация препоръчвам горещо док. филм Будрус.
  Ако целта на стената бе да спаси човешки живот, а не да анексриа палестински земи, тя нямаше да минава през палестинските земи.
  Когато аз искам да се предпазя от съседите ми, строя оградата ми на границата между дворовете ни, а в неговия двора на съседа.

  • militero ноември 10, 2010 в 9:01 pm

   Ая, отдругата страна на тази стена отново за израелски граждани. Без значение дали трябва или не трябва да са там – те са там. Самата идея за стената идва след като камикадзе се взривява в дискотека в Тел Авив, убива над 20 деца и рянава над сто. Днес както знаеш няма вече такива атаки. Една от причините е тази стена. Или преграда, зависи дали се гледа 8м вариант в някои участъци, или телената ограда в 90% от дължината. Ако от палестинска страна имаше истински партньор за мир бих поддържал този израелски политик, който би изринал всички заселничества и би построил стената по границата от 1967. Но тъй като го няма налице условието, а и не може модерен конфликт да се решава чрез архаични правила, се прибягва и до такива неща. Човешки и бетонни буфери.

 10. Беатриче Лазарова ноември 10, 2010 в 9:14 pm

  Стената

  Не съм родена палестинка на нежните хълмове
  с мирис упойващ на “ зелено жито“,
  но мисълта ми в сълзи осъмва –
  със святата болка скитница.

  Стена на плача? Не плачат на нея!
  Зад цитаделата на срама – деца умират!
  Балони от камък – летят и се реят,
  слънца без небе и гнезда насилени.

  Не съм от Арабския свят родена,
  но всеки ден Божи падам в молитва:
  Луната на тъмния бряг да прелее,
  да изострят кинжали звездите!

  Тръбачът на мрака да се събуди!
  Земя и ангели да затреперят!
  Араби, къде сте? Изтръгват духа ви!
  От корен болката си споделяйте!

  Тосподин Трад, аз съм родена на 18.09. и не празнувам рождения си ден, от срам пред жестокостите в лагерите Сабра и Шатила. Съществува това нещо, което се нарича съпричастност.

 11. Aya ноември 10, 2010 в 9:40 pm

  “ Без значение дали трябва или не трябва да са там – те са там. “
  Милитеро, именно защото сме в 21 век има създадени международни закони, които целят да осигурят ред и достоен и равноправен живот за хората, независимо от тяхната раса, религия, етнос и т.н.
  И не може да просто така някой да се премести да живее някъде си и ти да казваш, че щом вече е там, то направо да се примирим с това нарушение на Женевската конвенция. НЕ може да крадеш полето с маслини, което е основен доход за много семейства и после да кажеш – ами това ни е буферната зона, сори …
  “Ако от палестинска страна имаше истински партньор за мир бих поддържал този израелски политик, който би изринал всички заселничества и би построил стената по границата от 1967.“
  Аха, тази песен вече се изтърка, интересно кой е изр. партньор за мир.

 12. militero ноември 10, 2010 в 10:23 pm

  Добре, съгласен съм, че оградата е в ущърб на много палестинци, няма спор.
  Но тя въпреки това спасява живота на хиляди израелци от камикадзета. Права си – живеем в 21-ви век и международните закони, писани преди век не са винаги актуални. И именно това, върху което се позоваваш е пример – дефинициите на война и военна необходимост са се променили в последните 70 години. Но зависи кой гласува ДА или НЕ, разбира се, при друго жури стената би се вписала в конвенцията. Но ако нарушаването на една препоръчителна резолюция е цената, която трябва да се плати за живота на хиляди израел – добре, нека да е нарушение.

  Иначе, Ая, знаеш че предложения са правени неведнъж, отказът е перманентен. Или всичко, или нищо. Страшна логика.

 13. Maya ноември 10, 2010 в 11:56 pm

  съвсем кратко, че сега не му е времето и мястото…
  militero, струвами се малко нелогично твърдението, че въпросната стена предпазва изрелците от бомбени атаки и видиш ли имало една такава атака в дискотека в Тел Авив и след строежа й вече няма подобни неща… както всички знаем и от двете страни има достатъчно атаки и, който иска може и намира начин да сее разруха и смърт и на територията на Палестита и на тази на Израел. Ако с подобни срамни стени и безумни оправдания, се строят стени, дай да си построим кой където свари по една.

  • Ruslan Trad ноември 11, 2010 в 2:33 am

   Хайде, аз искам да построя стена около нас, че съседите много ме дразнят, а миризмата от зеле влиза в хола. Пх!

  • militero ноември 11, 2010 в 10:10 am

   Мая и Руслан – не бъркайте необоснования и нелогичен страх с естествения интстикт за самосъхранение. Не става въпрос за една или две атаки, просто тази, която споменах е сред най-тежките и най-гнусните (в детска дискотека, неслучайно извършена на международния ден на детето). Атентати са ставали през ден, през два, през седмица – за няколко години от 25,000 атаки върху израелски граждани по-малко от процент са били от самоубийци, но пък са отговаряли за над 50% от убитите. Страхът, в който започва да живее общество, подложено на такива атаки е труден за разбиране – никой в автобусите не блее през прозореца, а оглежда всеки, който се качва; пред всеки магазин те проверяват за експлозиви и оръжие; много родители отказват да пускат децата си с автобус до училище и т.н. Във всяка строяща се жилищна сграда по закон има нещо средно между паник-стая и бомбоубежище във всеки апартамент. И когато едно общество е подложено на такива неща, естествения рефлекс е то да се капсулира – в психологическия и физическия смисъл на думата. Материално това се изразява в стени. Не виждам нищо срамно и нищо безумно в това. Ако това беше Русия или Китай никой нямаше да строи стени, а за всеки самоубийствен атентатор – едно село в масов гроб. И не преувеличавам, това се случва със селата на чеченците и уйгурските турци. Но затова не се говори много-много.

   Сравнението с миризмата на зеле е повече от странна, предвид че става дума за стотици убити човешки същества. Нищо, че са евреи.

 14. Maya ноември 11, 2010 в 4:38 pm

  militero, не казвам, че не се случвало и, че най-вероятно няма да продължава да се случва, за жалост. Да, имало е достатъчно други атентати и всички знаем за тях. В този случаи изобщо няма да се съглася с Руслан, че не се говори за проблема. Говори се, дори много. Този конфликт не е от 1 или 5 години. Въпросът е защо. Защо има подобни атентати, бомби и т.н.? Едва ли, защото палестинците са народ от хаховци, които за щяло и нещяло ще нарамят раницата с експлозивите и ще хукнат да се самоубиват. Да, дори повечето арабите в откровен разговор признават, че палестинците не са много стока. Но все пак те не са тотални психопати, които за едното нищо ще изтрепят, когото сварят. Тези хора всъщност се борят за нещо. Предполагам добре осъзнаваш за какво. Но друг е въпросът. Дали построяването на въпросната стена е предпазила израелците от атентатите. Дали е спряла самоубийците? Едва ли. Уви, винаги има начин да се направи. За голямо съжаление това продължава и тази стена няма да ги спре да го правят. Конфликтът се задълбочава, но не се решава по този начин.

  • militero ноември 11, 2010 в 5:28 pm

   Мая, стената очевидно е ефективна, тъй като след построяването й броя на самоубийствените атентати е намален десетки пъти. Последните две години няма самоубийствени атентати. От сайта на израелското МВнР : http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Suicide+and+Other+Bombing+Attacks+in+Israel+Since.htm
   За атаките с ракети също се измислят нови и нови методи, които след време ще неутрализират и този тип атентати. Това е война без край – тревата трябва да се коси винаги.
   Светът не е черно-бял, а Израел не е утопия. Но защо се бият палестинските групировки – зависи кого питаш. И зависи как гледаш нещата. Докато за едни групировки убийствата са средство за постигане на целта, за други убийствата са самата цел. Ясно е, че създаването на палестинска държава не е сред целите на „умерените“ Фатах, но това е друга тема. В общи линии – кофти е да се преговаря с животни, но какво да се прави? Свестните палестинци нямат власт и умело са заглушени от уродите, окупирали тарторския трон. А именно палестинските цивилни са най-голямата жертва.

 15. Aya ноември 11, 2010 в 8:03 pm

  “ живеем в 21-ви век и международните закони, писани преди век не са винаги актуални. “
  Аха, дай да променим и хартата за правата на човека, и конституцията, и всички останали остаряли закони.
  Да погледнем тогава актуалното решение на международния съд в Хага, който я обявява за незаконна.
  http://www.icj-cij.org/docket/index.php?pr=71&code=mwp&p1=3&p2=4&p3=6&case=131&k=5a

  Ето и карта на стената http://www.btselem.org/Download/Separation_Barrier_Map_Eng.pdf
  и статистика, която показва, че 411 000 палестинци са засегнати от стената както и 11 процента от пал. земи ще бъдат заградени от нея. http://www.btselem.org/English/Separation_Barrier/Statistics.asp
  Ето и малък пример с един важен за много българи град – Витлеем. http://stopthewall.org/maps/857.shtml
  Стената ще
  – Annex the entire western countryside of the Bethlehem District west of the Wall isolating four villages (Battir, Husan, Nahhalin and Wadi Fukin) with their 18,000 inhabitants.

  – Walaja and Jaba villages, to the north and south respectively, will be completely isolated from Bethlehem, while their lands will be annexed to the newly expanded Occupation municipal boundaries where already existing settlements will expand, and new ones will be built. Six villages, with 20,000 Palestinians, will be isolated from the Bethlehem District.

  – This new path of the Wall will ensure the annexation of ten settlements comprising of the so-called “Gush Etzion” settlement bloc. All ten settlements, including Bat Ayin, Efrata, Geva’ot, and Betar, will expand on the isolated lands of Bethlehem District.

  – The Wall in Bethlehem will cut some 4-5 kms deep inside the West Bank, annexing most of what has remained of the District’s lands, creating devastating economic and social effects.

  Относно самоубийствените атентати, Мая е права, никой човек не се ражда терорист, обстоятелствата го правят такъв. (тук препоръчвам друг кратък филм – no child is born a terrorist ) Радвам се, че няма убити изр. деца последните години, но това се дължи на редица фактори, И какво правим с палестинските деца, или техният живот има по-малка стойност. Стотици деца са убити последните няколко години от изр. армия, как да променим този факт, да вземем да построим предпазна стеничка около техните бази?

  • militero ноември 11, 2010 в 9:57 pm

   Няма проблем със закона, а с тълкованието, което изключва борбата с партизански групировки като акт на война. Дефиницията (не закона) не е съобразена с реалността на 21-ви век. Отдруга страна си права, стената наистина рефлектира отрицателно върху живота на много палестинци и прави работата им трудна или невъзможна. Нядавам се и тази несправедливост да бъде променена при размяната на земи между Рамала и Тел Авив. Да се коригира стената – да, да се изтеги назад – да, да се махне – не. Все пак, ако едно общество се капсулира може би има защо. А въпроса дали самоубийците са раждат такива – не, естествено. Насъсквани са от най-ранна възраст. Никое дете, че и човек не става една сутрин в иначе нормалния си живот и не казва „днес ще взривя“. Това не са самостоятелно действащи хора, това са цели мрежи, като днес има деца, обучавани от най-ранна възраст за подобни неща.

 16. ТРИФОН ноември 11, 2010 в 9:36 pm

  Мауа, ако ми позволите ще се обърна към Вас на „ти“, по лесно ми е защото в иврита просто не съществува уважителна форма. Какво отсъствие на логика виждаш в това, че една стена може да спре вражески набези. Стената е отбранително съоръжение. Най добрият пример е Великата китайска стена, която над 2000г. пази Поднебесната империя. В нашият случай, стената, която още няма и име (дано бъде демонтирана преди да получи такова) не херметизира територията на И зраел, това е ясно. Но на въпроса ти дали стената е предпазила израелците от атентати, дали е спряла самоубийците? отговарям ти пряко- да. Защото от 100 фанатика готови да се взривят в някой автобус или МОЛ , стената успява да премине само един. (Това е примерно). Разликата е огромна. Мотивацията на терористите не е намаляла и на йота. Милитеро дава графика на динамиката на терора, но само ШАБАК може да даде графика на динамиката на предотвратените терористични актове. Преди няколко дена шефът на ШАБАК, Дискин, каза по радиото, че най голяма заслуга за осуетяване на тер. актове има агентурното разузнаване , а не стената. Тази стена. която на едни дава относително спокойствие, а същевременно пречи на други да живеят нормално. Обикновения средно-статистически израелец казва „Нямам нищо против подобният ми палестинец, но аз искам да съм сигурен, че детето ми няма да бъде взривено в атобуса като отива на училище“. Палестинецът казва „С какво право окупатора ще ме възпрепятства да отида на нивата си, това е мойта земя и моя поминък“. Не знам! Доста комплицирано положение, а сме предупределени от съдбата да живеем заедно, или поне да бъдем съседи. Ако някой има рецепта как да разтопи взаимната ненавист, да сподели. Но нещо реално, лозунг като „Безусловно изтегляне от окупираните територии“ не е реално . В международните конфликти подобно действие се извършва само, ако пред теб се яви по силен противник. В последните 10 г. Израел направи две основни грешки по отношение на палестинците, които сеоказаха решаващи за бъдещето развитие на нещата. Първата е едностранното излизане от ивицата Газа, без да предаде власта официално на някой, който да бъде отговорен. И втората е почти пълното унищожаване на палестинските сили за сигурност по време на втората интифада. Това създаде политически вакуум, който ваднага беше запълнен от радикални ислямски организации. Грешките имат цена ,която в момента се плаща.А стената? Тя продължава да си стои, за едните обидно, жестока неспрведливост, за другите -защитен вал. А аз имам много просто , елементарно и , разбира се, наивно решение на конфликта. Просто нищо да не се прави на този етап, никакви преговори, никакви пазарлъци. Израел да се задължи – нито един нов заселник (освен от естествен прираст) и две тухли да не постави една върху друга. Палестинците да прекратят всякакъв терор и враждебна дейност срещу Израел. И тогава бавно, бавно да започнат да градят взаимно доверие, защото без него всичко е само една игра на взаимно надлъгване- Съглашение О сло е доказателство. И след 25-30 години, следващото поколение, което няма да бъде заразено с бацила на омразата и вероятно ще е по-малко националистически настроено да седне на масата за преговори. Смешно, нали? И от това има нужда понякога!

 17. ТРИФОН ноември 12, 2010 в 11:13 am

  Ето и нещо положително за района. Вчера в околностите на Йерусалим се събраха евреи и араби заедно да прочетат молитва за дъжд. И докато председателя на Управлението на водните ресурси на Израел проф. Ури Шани възлага надежда на Извънредната програма на правителството, то вярващите евреи и араби се уповават на съвсем други сили- обща молитва. От израелска страна организатор беше “ Ерец Щалом“- религиозно движение, което счита, че не може да има мир без да се отчитат религиозните и национални особености да двата народа. Арабската страна беше представена от духовни лидери, кадии и към тях се присъедини кмета на Бейт Лехем – Виктор Батарсе ( не знам дали правилно изписвам името му и доколкото знам той е христянин). Според в. „Маарив“ един от участниците е заявил:“Ние сме съседи по земя, небе и вода и ако няма дъжд еднакво страдаме от това“. А главният синоптик на израелското радио Ури Бац прогнозира във вторник доста сериозен дъжд и , ако това се случи, естествено, молищете се ще препишат заслугата на себе си.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: