Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Въпрос в „Ролетка“ към Яне Янев:“Още ли ви пазят от Мосад заради ваши изявления?“

Днес (31 октомври) г-н Яне Янев, по-познат, като „Как така има корупция и аз не участвам в нея“, участва в „Ролетка“ по „Станция Нова“, където беше интервюиран от Диана Найденова.

Тъй като това е една от любимите ми водещи, която с ръка на сърцето мога да кажа, че буквално разпъва гостите си в „Челюсти“ (казано с голям респект, не с ирония), гледах с интерес какво ще каже Яне Янев. Интервюто си вървеше, стана малка суматоха и прозвуча следният въпрос:

„Още ли ви пазят от Мосад заради ваши изявления?“.

Изглежда въпросът беше неочакван от г-н Яне Янев, тъй като запази мълчание, а впоследствие промени темата, като говореше за изявленията си, но не и за Мосад.

За тези, които не знаят какво е „Мосад“, нека кажа – това не е личност или нещо подобно. Мосад са израелските тайни служби. Въпросът бе зададен вероятно във връзка с договореностите между Яне Янев и Дани Ятом (директор на Мосад от 1996 до 1998), които станаха ясни отдавна. Наистина ми е интересно Яне кои интереси защитава. Нека поясня какво е Мосад:

„Мосад е една от най-добре познатите и високо оценявани агенции за разследване. Известна е със своята ефективност и някои смятат, че до голяма степен допринася за стабилността и сигурността на Израел.

Мосад е сформирана през декември 1949 година като „Централен институт за координация“, по препоръка на Рувен Шилоа до министър-председателя Давид Бен-Гурион. Шилоа иска централна структура, която да координира и създаде взаимодействие между съществуващите секретни служби — военното разузнавателно управление (АМАН), Централната секретна служба ( ГСС или „Шабак“, известна и под съкращението Шин Бет) и чуждестрани служби на политически управления. През март 1951 е реорганизирана и превърната в част от кабинета на министър-председателя, подчинена директно на него. Сегашният брой на служителите наброява 1 200 души.

Мосад е цивилна служба и не използва звания като воените звания. Същевременно почти всеки от персонала е служил в израелската армия, като част от задължителната военна служба в Израел. Много от тях имат офицерски звания.“

Както казва логото на Мосад- „Когато няма стратегия, хората пропадат. Но с множество от съветници, има спасение.“- РЗС би трябвало да предложи хем стратегия, хем спасение. Със съветници от Мосад, това би трябвало да стане лесно. Идва въпросът: защо български политик има защита от чужди разузнавателни служби от този тип, съветниците му са генерали от същите тези служби?

Нищо лично към РЗС и г-н Янев, но ми се иска да бъде по-откровен за връзките си с чужди държави, а не да лицемерничи.

П.С. Радвам се, че при търсене „Яне Янев“, статията на Нервната акула, „Кой беше тоя Яне Янев“, излиза по-напред от самия сайт на Яне Янев.

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: