Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Дамаскински суджук

Познавам малко хора, които не харесват суджук. Но феновете му са МНОГО повече:) Свикнали сме да назоваваме с думата „суджук“, ето това:

Този вид колбас е любимо мезе за мнозина мъже на Балканския полуостров, в частност България. Той е разпостранен още и в Турция, Румъния, Гърция и изобщо по целия път до Русия. Тази дума обаче е любима и на…сирийците и ливанците.

Да, не е шега. Разликата е, че там суджукът (سجق) е малко по-различен от балканския. Обикновено се прави от говеждо месо, каймо смес от агнешко и говеждо, и на всичкото отгоре е пикантен. Слага се често в сандвичи, които може да хапнете навсякъде в Дамаск или Бейрут, като са едни от най-евтините, но са много вкусни.

Един от класическите начини да се консумира е с смесен с яйца на закуска. Може да е под формата на наденица, или просто смес. В близкоизточния му вариант, суджукът идва от арменската общност в Сирия и се приготвя много в Халеб. Рецептата, която ще ви предоставя по-долу е на дамаскинския суджук, който често се хапва придружен с хумус.

  • 500 гр. мляно агнешко месо (или смес)
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици червен пипер
  • 2 супени лъжици чили
  • 1 супена лъжица бахар
  • 1 супена лъжица чесън на прах
  • 1 супена лъжица сминдух
  • 1 супена лъжица сол

Започнете с пърженето на каймата в тиган (по възможност по-дълбок), докато месото не придобие кафяв цвят. Добавете солта и останалите продукти и пържете, докато водата не се изпари. Разбърквайте месото на всеки няколко минути, за да не загори (тъй като се пържи без мазнина). Суджукът е готов, когато всяка мазнина се е стопила, а месото е станало хрупкаво.

На тази снимка се вижда как го приготвят в ресторанта Naranj в Стария Дамаск:

Ако искате да си направите наденица, то трябва да сте си купили преди това черва, в които да сложите каймата. Оставяте току-що приготвените наденици да се охладят и престоят за ден или два. След това се наслаждавате на вкуса.

Ако ли не, може да използвате каймата за много други неща, като плънка например. Може да се използва при различни ястия, тестени изделия, за пица или каквото решите. Може да запазите суджука в хладилника за повече от седмица или дори месец.

Благодаря на Syrian Foodie in London за подсещането, относно рецептата.

Ако някой знае друга рецепта, нека я сложи в коментарите🙂

3 responses to “Дамаскински суджук

  1. Лита октомври 6, 2009 в 1:39 am

    Защо ли ми трябваше да отварям😛 сега трябва да ходя да ровя из хладилника посред нощ..
    Много апетитно си го описал, задължително ще пробвам😉

  2. илиян декември 4, 2009 в 10:17 pm

    суджу и суджук приятелю са 2 коренно различни неща

  3. Ruslan Trad декември 5, 2009 в 12:21 am

    Е,хайде сега🙂 Тук изобщо не става дума за суджу🙂 Това е сирийски суджук.سجق- суджук. Суджуто произлиза именно от този колбас,защото в хляба се е ползвало такова месо. Различни са, но и свързани.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: