Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Пазарът на брака според новия Семеен кодекс

На 1 октомври 2009 г.в юридическото пространство на Република България кацна едно ново понятие – т. нар. „брачен договор“. Абсурд, цинизъм или рецепция на проклетата алчност за злато. Само така може да се окачестви чл.37 от новия Семеен кодекс. Браво на Българската легислатива!
Вече няма да има никаква тайна относно имущественото състояние на гражданите. Чуждоземната меркантилност влезе по най-вулгарния и брутален начин в спалнята на семейството и заяви безцеремонно, че бракът е вид продажба. Действието на „брачния договор“ по време на брака е лишено от смисъл. Тогава защо този възмездно-еквивалентен договор трябва да се нарича „брачен“, след като е недопустимо смесването на сакрални и облигационни отношения, а се дава правна уредба на имушествени отношения, които ще възникнат след развода. Нямам представа кой юрист е съчинил преди векове този fraus институт, но смея да твърдя, че по-грозно застраховане на движими и недвижими вещи едва ли е възможно. Fraus omnia corrumpit (Измамата опорочава всичко).
Бракът е най-великото тайнство, но то е покосено от отвратителната сметка, наречена „брачен договор“. Уж, брак, но всъщност става въпрос за предварителна подялба на имущество при последващ развод. Собствеността върху имотите няма да бъде отнета, а Българският законодател може да прибегне до много по-почтено уреждане на този въпрос. По-етично е да се приемат правни норми, даващи карт бланш на облигационен договор, който ще се състави след стартиране на развода. Разводът е грях, който постоянно напомня на свещения брачен съюз за своето битие, защото именно „брачният договор“ се е появил като нежелан факт. Ето как България изпълни чужди поръчки, за да се хареса на модерния свят. „Брачният договор“ е граждански договор, който може да претърпи корекции по време на брака. Както се вижда абсурдите валят една през друга, а вписването на този договор в регистъра на имуществените взаимоотношения между съпрузите в Агенцията по вписванията, е всъщност разкриване на неприкосновената тайна, свързана с имущественото състояние.
Определянето на наследствения дял на съпруг ще претърпи промени във връзка с установения законов режим на общност, законов режим на разделност и договорния режим („брачен договор“) за регламентиране на имуществените отношения в Семейния кодекс. Агенцията по вписванията ще бди като верен страж за имушествения ценз на съпрузите. Евтините и излишни пазарлъци започват с „брачен договор“. България реципира един абсолютно неадекватен правен институт. Съпрузите постоянно ще нанасят корекции в „брачните си договори“, което напомня на увеличаване или намаляване на капитала в търговските дружества. Съжителството между брак и развод е лицемерие, защото как може едновременно да съжителства свещеното тайнство и греха от сметката на това тайнство. България се присъедини към срамните пазари, на които бракът се търгува като стока. Каква всъщност е целта на Семейния кодекс в деликатната материя относно определяне на имуществените дялове между съпрузи и докъде ще стигне този пагубен законодателен произвол? Промяната на данните за състоянието на акциите ще води до постоянна загриженост на брачните двойки и до коригиране на „брачните договори“.
Семейното огнище и Агенцията по вписвания ще се превърнат в търговски партньори. Бракът ще бъде в постоянен двубой с активи, депозити, полици, инвестиции, ценни книжа с пазарна стойност, ликвидни средства, вземания от лихви, концесии, търговски дружества и търговски сделки и т. н. и т. н. Интересът на печалбата и свещеният съюз постоянно ще влизат в материален спор, така както спорят съдружниците в един холдинг.

*Текстът достигна до мен от Теомира- Десислава Петкова

Advertisements

11 responses to “Пазарът на брака според новия Семеен кодекс

 1. Събина октомври 1, 2009 в 11:44 pm

  Този път не съм съгласна с теб, да не кажа с нито една дума. 🙂
  Сори, ама бракът съвсем не е „най-великото тайнство“. Той е измислен само, за да се институционализират човешките отношения и за да могат държавата и обществото да се намесват в тях, да съдят и да държат сметка. Семейство и човешки род е имало много преди брака и хората пак са били щастливи. Бракът е просто един документ, който често носи повече емоционални грижи, държавата се опитва за компенсация да усложни живота на тези, които нямат брак и да даде повече права на тези, които имати и на техните деца.

  А брачен договор е нужен поради един прост факт – 100% от разводите започват с брак. Братната статистика мисля, че е 40% или 60% – тоест около 40% или 60% от женените хора се развеждат и техните права трябва да бъдат защитени.

  Сори, ама не мен тоя брачен договор даже ми е много малко. Очаквах много повече от тоя кодекс. 😦

 2. Ruslan Trad октомври 2, 2009 в 12:28 am

  Явно не си много романтична или просто днешните ценности са други:) Аз лично не смятам да давам договор на съпругата ми. Нашите отношения няма да са пазарни.

 3. Събина октомври 2, 2009 в 12:31 am

  Напротив, точно защото съм романтична смятам брака за ненужен. 🙂 Но, ако така и така ще се подлагам на него, предпочитам да съм застрахована.

  Всъщност аз не искам договор. Аз иска двойките без брак и техните деца да имат същите права, като останалите. Ако нямаш брак, нямаш нужда и от договор, нали така? Но явно това е твърде прогресивни за България. Което ме навежда на мисълта, че у нас гейбракове ще има следващия век… :/

 4. Ruslan Trad октомври 2, 2009 в 1:36 am

  Не знам, изглежда аз съм с по-остарели виждания 🙂 За мен бракът е нещо хубаво, не го свързам с лошо. Може да не съм толкова толерантен, знам ли, все пак въпросът за брака е много интимен и индивидуален 🙂

 5. Киро Дивака октомври 2, 2009 в 3:16 pm

  Аз съм алчен.

  На 24 съм, но си бях обещал никога да не се женя, защото всички момичета покрай мен са били страхотни материалистки и трима приятели се опариха жестоко от брак по сметка, който продължи горе-долу около година и половина / две.

  Просто имам чувството, че Телевизия Планета учи момичетата на доста странни неща и много се развратиха. Искренно се надявам новия СК да ги удари.

  Сега с новия семеен кодекс бих се оженил.

 6. Николай октомври 2, 2009 в 4:57 pm

  Мн интересна статия, съгласен съм с почти всичко в нея

 7. dzver октомври 3, 2009 в 3:28 pm

  Появява се някаква защита на богатите мъже и жени от златотърсачи/ки 🙂

 8. Faima Othman октомври 3, 2009 в 9:16 pm

  Аз не съм съгласна, прекалено крайно е да се смята предбрачния договор за нещо толкова цинично. Тук, в арабския свят е нещо нормално и съществуващо от векове, не знам защо авторът го смята за нещо от „модерния свят“. Примерно в моя брачен договор е упоменато какво ще получа аз и децата ми в случай на развод или смърт- колкото и романтична да е любовта, е безотговорно да не се мисли за тези неща. Аз изоставих успешна кариера, за да се посветя на този брак, и искам децата ми да са подсигурени във всеки случай. Освен материалните въпроси, в брачния ми договор са упоменати и неща, като: да посрещам всеки ден съпруга си с усмивка, никога да не се извинявам за дадена постъпка с религията си, да се считам за разведена в случай, че той сключи брак с втора съпруга и т.н. За съжаление и аз като много други българки, сключили брак в арабските страни считах този договор за накърняване на достойнството, „аз не се продавам“, но после разбрах колко сме грешали…

 9. Ruslan Trad октомври 4, 2009 в 2:43 am

  Само бележката ми е – надявам се, че всеки от читателите видя текстът под основната част на статията, че авторът е Теомира- Десислава Петкова.

  Благодаря 🙂

 10. dala октомври 4, 2009 в 12:52 pm

  Аз също съм ЗА договора
  Нещо повече,не разбирам защо в България не приеха и така нареченото- съвместно съжителство като лигитимна форма на брак
  На френски-канкюбинажа е отдавна лигитимна форма на съжителство Сключва се в кметството и има своите предимства

 11. Sara октомври 6, 2009 в 1:00 am

  I az sum na tova mnenie,za6to puk da ne bude podsigurena jenata,vse pak tq e nejnata strana i ne e vuzmojno ednovremenno da se griji za decata si i da raboti ot sytrin do ve4er,za da moje da im ysigori dobur jivot.Mn si e hubavo taka,razbira se v sly4aite v koito se nalaga da se polzva tazi opciq.Ne smqtam,4e tova moje da se nare4e pazar puk i ot dryga strana gledam,4e i bez tozi dogovor jenite,koito jelaqt da se vuzpolzvat go pravqt i to dosta lesni4ko.Puk i sum sigurna,4e ve4e s malko pone brakovete 6te sa po-obmisleni,a ne purvi4ni i taka 6te ima ne tolkoz razbiti semeistva..nz za men braka e mn cenno subitie v jivota na vseki 4ovek..

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: