Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Идилията с Мюсюлман-демократичен съюз продължава(update)

Продължава идилията, свързана със създаването на партията Мюсюлман-демократичен съюз. Медиите се изпълниха с разкрития и изказвания, от които на нас единствено може да ни стане ясно, че има напрежение в България. Остава да се разбере дали наистина е така, или това е поредна медийна война.

Мнението ми за медиите прочетете най-долу в коментара.

Скоро бях във Варненска област, като видях няколко села с турско и предимно мюсюлманско население. Беше изключително интересна обиколка, тъй като най-добре може да разбереш положението, като отидеш и говориш с хората. Та, попитах няколко души какво смятат за Турция. Отговорът беше, че България е тяхна родина и не искат да живеят в Турция, страната която повечето националисти определят, като основна дестинация за българските турци. Всички сме чували изрази, като: „Вървете си в Анадола!“ и подобни.

barekadataТази сутрин бТВ излъчи материали, свързани с Рибново, Славяново и радикалния ислям. От една страна в студиото на „Тази сутрин“, а от друга Бареков на живо от Славяново. Най-притеснителното в тези села е наличието на ислямска (не мюсюлманска) литература.

От това, което разбрах, мога да си извадя извода, че това е поредната форма на някакъв уахабизъм, който се опитва да влезе на Балканите. Това учение, възникнало през 18 век в земите на днешна С. Арабия е изключително опасно, както за мюсюлманите, така и за всички други.

Няма значение дали наличието на подобни книги е просто провокация, инсценирано действие или друго, тези писания, които се занимават с тълкуване на джихада са опасни. Достъпът на деца до тях ги прави още по-тъмни. Според написаното, което в повечето пъти е на неясен български език,  думата „джихад“ е изтълкувана погрешно, като се представя единствено под формата на борба срещу неверниците. Именно това е заложено и в уахабизма, разпространяван от Саудитска Арабия. Това учение, държа да отбележа, е забранено в целия ислямски свят, с изключение на С. Арабия, където е официалната версия на исляма и държавна политика.

Основна задача на С. Арабия е увеличение на последователите на уахабизма в целия свят. Петродоларите са основно средство за постигането на тези цел. Има три региона на Балканите, където се правят опити за пропаганда: Босна, Косово и България. Това, което става в Славяново много прилича на подобен тип разпространение. Колкото по-рано бъде изкоренена тази доктрина по нашите земи, толкова по-добре и за християни, и за мюсюлмани.

Важно е да се отбележи, че уахабизмът е едно от най-крайните ислямски движения, отричано от ортодоксалния ислям. Ето защо Бареков намери два типа книги в стаята за молитви в Славяново – на главното мюфтийство, т.е. легални и книги написани на развален български и подчертаващи джихада, т.е. нелегални. Издателството е още по-неясно. Всички тези черти ми говорят единствено, че се прави отново опит за подбуждане на страсти, които не се знае накъде ще избият.

Националистите и държавата трябва да обединят сили с ортодоксалния ислям и неговите органи, за да се предотврати разпостранение на радикален ислям в България. Защото, ако все още е нямало ядра в страната, то в скоро време това може да се промени.

Update на мнението: Ролята на медиите е много важна в случая. Понякога в търсене на сензация, се показват неща, които съвсем не са такива. Примерът с „радиклания ислям“ е такъв. Дава се гласност на хора, които в родните си села не събират повече от няколко къщи подкрепа. Случаят с МДС ясно показва, че ако медиите не бяха превърнали братя Юзеирови в централна новина, тази партия щеше да заглъхне, както много други. Момчетата от ДАНС трябва да минат първо през офисите на бТВ и ДПС, и чак след това в някакви забравени от Бога села с местни феодали.

18 responses to “Идилията с Мюсюлман-демократичен съюз продължава(update)

 1. Ruslan Trad септември 30, 2009 в 3:42 pm

  Доган си е ясно американско чадо. Още от времето на демократичните промени, продължаващи до днес, той е подкрепян от САЩ, защото видите ли, трябва да има толерантност в обществото. И това е съвет от ужасно нетолерантна на международната сцена държава.
  Интересна е медийната подкрепа в този случай.

 2. нямаНуждаОтПредставяне септември 30, 2009 в 3:43 pm

  Колкото и да се опитвам да симпатизирам на исляма или поне да съм нулирана – ни добро , ни лошо – не мога. Не мога и да отрека ,че исляма доста е допринесъл за запазването на консерватизма и морала в държавите в които е официална религия , но ескалациите наистина са повече от колкото ползите и добрите и градивни неща , които са заимствани от предходните религии.
  В крайна сметка каквото и да пише в „легалната“ литература, каквото и да пише и в нелегалната такава, аз съм чела какво пише в Корана , което за мен е доста показателно и ми омръзна някой хора да го подминават като дух невидим.
  Исляма призовава към насилие , това че не всички мюсюлмани са терористи не оборва този факт !! 😉

 3. Ruslan Trad септември 30, 2009 в 3:50 pm

  Извинявам се, но това беше доста странно мнение от човек, който заявява, че е чел Корана. Това ми се струва, като запаметено мнение:) Корана ни призовава към насилие, ако искате ме разпънете, но да кажете, че една от трите свещени книги призовава към насилие, е пълна глупост и явен стереотип.

 4. нямаНуждаОтПредставяне септември 30, 2009 в 6:07 pm

  Извинен си . Мнението не е плод на стереотип ,а превърнало се в стереотип защото се подминава , пък на мен не ми омързва да повтарям след като не сме се изяснили 🙂 , а мнението е ясно и точно базирано на факти- а именно текстове от Корана . Пълна глупост е това ,че или не му обръщаш внимание или го отричаш,при положение ,че става дума за конкретни Сури а не измишльотини 🙂
  Запаметено е да – в архивите на блога точно поради горепосочените ти реакции 🙂

 5. Bobi септември 30, 2009 в 6:28 pm

  Сърчице, пак на стария спор, вярно е че Корана подстрекава към насилие точно толкова, колкото и Библията (Стар завет). И оправданието защо не е така е точно същото – някаква историческа конкретика и обстоятелства, загубили сегашната си валидност. Дали ще разбираш „сдружаващите“ като представители на други религии или не е въпрос на личен избор и желание.
  След което следва развитие на идеята за „Справедливата война“, като оправдание на конкретното неспазване на заветите за безусловна и всеотдайна любов.

 6. нямаНуждаОтПредставяне септември 30, 2009 в 7:28 pm

  Любов моя съкровена и незабравима – Боби . Защо не си препрочиташ от време на време „любовните ни писъмца“ ,че да не се повтарям запаметяващо се и стереотипно (въпреки ,че се радвам ,че У историята влезнах хах ) .
  В Старият Завет има насилие но това не е обща заповед а конкретна Господна воля – пример : Изтребете този и този , а не – изтребвайте сичко що не вярва в мене де го видите , мили мои . Ловиш ли разликата . В Корана си пише как да се отнасяме към неверника и неправоверните. Едното е конкретно , другото обща заповед .
  Така ,че паралел не може да се прави между насилието в Библията и насилието което Корана проповядва.
  Хайде поздрави ,целувки ,прегръдки и сичко най най

 7. dala септември 30, 2009 в 11:10 pm

  нямаНужда-а познато ли ти е това…..Ако имаш две ризи-дай едната на ближния!И ако ти ударят едната буза-извърти глава,за да ти ударят и другата!
  Или може би ще кажещ,че ….това са правила за наивници!
  Е-точно тази смиреност обяснява щирещата се глупост и апатия в световен аспект
  Никъде в Корана не е АФИШИРАНО насилие в смисъла ,които акцентираш!
  Както в Библията смирението и търпението може да се изтълкува като проява на дебилство,така и в Коран,като искаш да обърнеш Смисъла на думите и посланието….можеш.
  Зависи си от светоусещането ти!

 8. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 2:53 am

  Дала тълкуваш го като дебилство защото явно имаш наченки на дебилизъм. Сега да ти обясна- има също и – Благославяй и тези които те кълнат , моли и за врага си . Това не го смятам за дебилство а за много трудно постижимо пред вид как ми се отдава да тегля една дива майна до 5то коляно . Трудно постижимо ,защото трябва да имаш толкова сигурност и щастие в духовното си стоене ,че да надделееш човешкото ,удовлетвореността си от благодатта която чувстваш ти дава сигурност , спокойствие и не изпитваш злоба , а смесено умиление и съжаление.Така,че това висше смирение, не е дебилство а израстване и сила ,една висша благодат ,която ако чувстваха повечето хора нямаше да има на кой да се дават ризи и бият шамари 🙂

  В корана има над 14 сури (потърси по назад , поствала съм ги ) в които се призовава за ясно насилие – от една срана Бог прави неверниците слепи , а мюсюлманина пък от друга има дълг да убие неверника и неправоверния ,точно защото са слепи.
  Смирението е Библията не е ала “ аз съм кретен що не ми ебете мамата “ ами висша сила и осъзнание и посредствен е онзи който го приема за дебилство, докато сурите в Корана – убий неверника , чупи му врата и т.н. ( са цитирам по памет но наистина потърси по назад поствала съм доста сури, може и Руслан да ти каже даже къде, ако помни ) нямат кой знае какъв голям спектър на тълкование , освен под „чупи им вратовете “ няма няква тайна шифровка и в превод да значи – обичай и врага си 🙂

 9. Galya октомври 1, 2009 в 10:09 am

  Edno e yasno – pishete bez sobstveno mnenie.
  Pyrvo kym statiyata – Ako ima takova radikalno „tylkuvane“, znachi dori te ne znayat sobstenata im religia kakvo iziskva. Ili che Korana e napisan pryako ot Alah i negovoto tylkovanie e nedopustimo. ( Ruslane chuvstvai se svoboden da me popravish, ako gresha. Vse pak izpita go vzeh mnogo odavna.)
  Vtoro – V korana nyama tolkova prepratiki kym nasilie, kolkoto i da im se iska na vsi4ki da ima.

 10. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 10:56 am

  Всъщност не ни се иска, а има призиви за насилие които са достатъчни даже ни идват в повече . Това че не всички мюсюлмани са терористи не значи ,че исляма не оправдава и толерира избиването на неверници и неправоверници като опция . Просто се чудя защо не го признаете , ако не ми обяснете под – убий неверника какво точно се визира ?!

 11. Galya октомври 3, 2009 в 2:09 pm

  Ami kakto v Bibliyata ne vsichko ( da ne kaja nishto) ne se chete bukvalno, taka e i v Korana. Nevyarvam da ne si pomislil/a za tazi gledna tochka.
  I vse pak Korana e napisan ot choveshka ryka imaite malko milost.

 12. Sara октомври 6, 2009 в 1:45 am

  E,ne..tova e napravo sme6no..az bih popitala нямаНужда дали е 4ел/а изобщо Корана или Библията..хах,направо съм изумена,4е коя религия у4и на насилие,аз не съм срещала такова нещо никъде до сега,когато съм чела.Само съм чувала такива жалки изказвания от някой затворени мозъци.И не мога да си обясня каква е тази злоба към мюсюлманите..терористи,прав/а си прав/а мн сме опасни ей..нз как има оцелили,които не са от нашата религия.Също така нашата религия учи и на уважение към останалите религии,не случайно е казано „Яж у евреин,спи у християнин“,не е казано убийте ги тия неверенци,не ги за4итайте за хора.А това дето си го писал/а,не съм го чела никъде,но утре специално ще проверя.Също така някой беше писал по-нагоре,4е Корана бил написан от 4овек..да ама не..и до днешни дни има неща,които не са разтълкувани,колкото и да са се опитвали.Това доказва коя е истината.И съм сигурна,4е ако си 4ел/а Корана,няма да говориш така лошо.А и зна4и терорист си,защото си мюсюлманин,а американците понеже не са..са китка за мирисане..както и да е какво ли се опитвам и аз да обяснявам,като на вас ви е набито в главите това грешно мнение,е за щастие не на вси4ки.И все още се учудвам как не съм извършила терористи4ен акт срещу най-добрата ми приятелка,която е християнка..ама и тва време ще дойде хаха..

 13. нямаНуждаОтПредставяне октомври 6, 2009 в 11:18 am

  Сара иронията ти е излишна предвид ,че не разполагаш с нужните позная очевадно или може би емоцията ти пречи да си обективна .
  Толкова бъркаш нещата ,че няма място за майтап.
  Дай да го караме под ред.
  1во -да чела съм Корана и Библията .
  Жалко бих нарекла това – “ Това доказва коя е истината.“ За мене истината е Христос – за тебе Мохамед – ок , но ако тръгнеме да си доказваме истина на такова ниво …Ако имаш сърце за Бог ,Той ще ти покаже истината и ти ще почувстваш.
  Няма злоба към мюсюлманите просто казвам кои неща не приемам в исляма докато някой който го защитава не ги вземе под въпрос защото иначе е много лесно.
  „не е казано убийте ги тия неверенци,не ги за4итайте за хора.“ о има и такъв фрагмент – прочитайки това ,се зачудих , а ти чела ли си Корана и Библията ?

  „А и зна4и терорист си,защото си мюсюлманин,а американците понеже не са..са китка за мирисане..“ е глупости. Не всички мюсюлмани се терористи ,въпреки,че имат основание . Както и не всички американци са християни и техните постъпки са базирани или провокирани от религията.

  „както и да е какво ли се опитвам и аз да обяснявам,като на вас ви е набито в главите това грешно мнение,е за щастие не на вси4ки.“ А ми всъщност на мен не ми е „набитп в главата “ а мога точно да се обоснова, не е лошо да обясняваш стига и ти да си обоснована 🙂

 14. Sara октомври 6, 2009 в 9:07 pm

  Taka,men 4estno kazano ne me zasqga koi kakuv e miusiulmanin,hristiqnin i kakuvto i da e bilo.1-vo ne e moq rabota i 2-ro vseki ima glava na ramenete si i surce,kakto kaza ti,za da izbere koq e istinata za nego,no vij sega,ne mi e priqtno da sly6am neverni ne6ta.Vurni se malko napred i vij kakvo si pisala Това че не всички мюсюлмани са терористи не значи ,че исляма не оправдава и толерира избиването на неверници и неправоверници като опция.S tova tvoe izre4enie ne moje6 da me ybedi6 dori da sporim do ytre sytrinta,kak bi moglo da se obvinqva religiqta.Tova e pulna glypost kak islqma 6te tolerira kum nasilie.Sledovatelno kato pomisli6,tezi tvoi dymi ozna4avat,4e nie vsi4ki sme nasilnici..nali na tova ni y4i religiqta.Nz za men ne si prava.Puk i,ako sedne6 da pro4ete6 nqkoi ot razkazite 6te vidi6,4e nqma nikude ne6to spomenato za nasilie,a samo vuzhititelni sly4ki.A i tva ne mi haresa zna4i nas miusiulmanite religiqta ni podtikva kum lo6o,a amerikancite izednuj,ve4e ne sa hristiqni,za6toto izvur6vat lo6i ne6ta.Po tazi logika i nie moje da kajem,4e hristiqnstvoto gi y4i na tova.Ne e pravilno tova.A otnosno dali sum 4ela Korana i Bibliqta,za Bibliqta 6te te izluja,ako kaja,4e sum navutre s ne6tata,no sum ubedena ,4e ne y4i i tq na nasilie.Ina4e e normalno da ne si suglasna s nqkoi raboti v Korana,kakto i az se 4ydq vuv va6ata religiq primerno kak celyvate ikoni i se molite na tqh,kato tova sa bili prosto hora,kakto nas samite i kak kazvate primerno,4e Hristos e sin Bojii.O6te ot tozi fakt primerno stigam do izvoda,4e istinata e islqma za men li4no i taka..i se izvinqvam,4e malko ostro reagirah,no mn se qdosah..kato 4yh dymata nasilie..za6toto e brutalna

 15. нямаНуждаОтПредставяне октомври 7, 2009 в 9:29 am

  „Sledovatelno kato pomisli6,tezi tvoi dymi ozna4avat,4e nie vsi4ki sme nasilnici..nali na tova ni y4i religiqta.

  A i tva ne mi haresa zna4i nas miusiulmanite religiqta ni podtikva kum lo6o,a amerikancite izednuj,ve4e ne sa hristiqni,za6toto izvur6vat lo6i ne6ta.Po tazi logika i nie moje da kajem,4e hristiqnstvoto gi y4i na tova.Ne e pravilno tova.“

  Така ,наистина не обичам крайностите – не всички мюсюлмани са терористи ест . И това ,че в религията има такъв фрагмент който оправдава такива деяния – не значи че всеки го смята за редно . Толкоз по въпроса „защо като исляма учи на насили всички мюсюлмани не са терористи “ .
  Наистина имаш странна логика. Когато говорим за терор и религия , ние трябва да сложим акцента на това колко даден терор се оправдава и толерира от дадена религия. Деянията на американците не са оправдани и толерирани от християнството – те ако бяха истински християни ( а не само да се водят кат такива ) нямаше да го правят това. (пък и аз не съм чула някъде някой да казва ,че това което правят е на база християнство и ги водят религиозни интереси , техния Бог е един – $$$)
  Та до някъде правилно си разбрала – те не са християни вършейки такива неща – защото който вярва наистина не би вършил такива неща , но от тука ти куцат нещата – не може по тази логика да заключите че християнството ги учи на такива неща -защото християнството не оправдава и не толерира такива и подобни неща. . А именно – ако аз набия някой в името на реката пред мен (примерно ) – тя ли ме учи на това ?
  Просто се бъркат нещата – в единия случай исляма наистина толерира насилие ,а в другия самата религия не оправдава подобни деяния -така че такива не могат да се характеризират с християнството или да са оправдани от него . (ако искаш дай поща да обоснова твърдението си,че исляма оправдава насилие )

  Да , мерси че беше честна да кажеш ,че нямаш кой знае какви познания по Библията (е то в даден момент щеше да си проличи де) . Та понеже нямаш да ти кажа – никъде в Библията не ни учат да се кланяме на икони и т.н. Това с иконите се среща в определени деноминации и е символ . Произлиза от там , че някога още първите векове на християнството когато е имало гонения – хората са се събирали тайно на проповед и понякога са рисувани по земята картини от Библията. А иначе иконата е символ – когато заставаме пред нея ние не се молим на дървото – както когато вие си удряте главата в пода , не се молите на пода …
  В връзка с Исус – да трудно е за мюсюлманите да разберат ( не да приемат) Триединието . Аз пък друго не мога да разбера- признавате ,че свръхестествено е заченат , но не признавате Богочовечността му – странно .
  Както и да е ,всеки си има право на избор , вече съм се научила да не се нервирам от лъжите като например- че Библията е подменена и в оригинал се било пророкувало за Мохамед , при положение ,че Корана претендирате за оригинал ,а ръкописите рано рано изчезнали . И т.н. и т.н.
  Вярата не само е мисъл – вярата е чувство. Не чувствайте с акъла си – Бог не може това , Бог не може онова – Бог може всичко .
  А ако имаш въпроси за християнството – от любопитство ,неща които ти е странно как може и аджаба защо вярваме – насреща съм !

 16. Sara октомври 7, 2009 в 1:24 pm

  eto tova e maila mi sara_danki@abv.bg,moje da si produljim razgovora tam,4e sega mn burzam i naistina 6te mi e interesno da razbera,koe te kara taka da misli6 :)i tukmo,ako se setq ne6to,koeto mi e interesno da pitam.

 17. нямаНуждаОтПредставяне октомври 9, 2009 в 1:56 pm

  Писах ти на пощата още в деня когато я даде – дали си получила писмото или просто нямаш време за отговор – нз 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: