Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Израелски заселници атакуваха Свещения хълм в Йерусалим

Йордански и палестински официални лица осъдиха щурмуването на Ал-Акса от израелски войници, при което бяха ранени много палестински поклонници.

Джамията е била атакувана от около 150 израелци, според информация от охраната на, по повод свещения еврейски ден Йом Кипур.

Официални лица от правителството на Йордания заявиха, че това е провокативен акт от страна на Израел. Имайки впредвид, че местата за поклонение са защитени от международна конвенция, това е брутално потъпкване на международното право. Йордания настоя Израел да осигури контрол над еврейските екстремистки групи.

Това е акт на хора, които ясно показват, че не искат мир в Палестина. Осигуряването на полицески конвой за еврейските екстремисти и от първостепенна задача за Израел, ако иска да запази отношенията си с Йордания, която е единствената арабска държава с подписан договор с Тел Авив. В последните няколко години все повече се усилва натискът над правителството в Амман този договор да бъде скъсан, като Йордания да се присъедини към останалите арабски държави, които бойкотират Израел.

Неделните сблъсъци, които разтърсиха Йерусалим доведоха до арестуването на десетки палестинци. Като причина за нападението на израелските заселници се смята свещеният ден Йом Кипур, който се празнува на смятания и от евреи Свещен хълм в Йерусалим. Фондация „Ал-Акса“ съобщи няколко дни по-рано, че екстремисти ще нахлуят на теротирията на джамията. Въпреки това, полицията не предотврати случилото се, ставащо вече ежегодна проява. Миналата година именно подобни сблъсъци доведоха до изгарянето на десетки коли и магазини в Йерусалим.

12 responses to “Израелски заселници атакуваха Свещения хълм в Йерусалим

 1. Bobi септември 30, 2009 в 6:03 pm

  По Евронюз редовно дават за еврейските заселници. Репортажите са привидно безпристрастни, но от тях недвусмислено личи, че критикуват поведението на израелските заселници. Например последния който гледах даваха как ултрарелигиозният евреин обяснява, че държи пушка в къщи и как не разбира защо палестинците се съпротивляват срещу нелегалното застрояване, след като имало толкова много арабски земи „наоколо“, а тази била дадена от Бог на евреите. И подобни образи.

  Харесва ми, че Европа вече категорично и твърдо се противопоставя на ставащото в окупираните палестински територии.

 2. Ruslan Trad септември 30, 2009 в 6:38 pm

  Един ден несправедливостта ще бъде поправена. Надига се Трета интифада и се надявам, че ще избухне.

 3. Pingback: Да живее Палестина « Intidar|Have a merudiya in every dish!

 4. Гошо октомври 1, 2009 в 12:18 am

  Аз също се надявам за трета Интифада. Но не искам после навсякъде да има джамии и ислям, а нормални и мислещи хора.

 5. Ruslan Trad октомври 1, 2009 в 12:23 am

  Съгласен съм с теб по този въпрос. Но нека не забравяме, че има много мислещи мюсюлмани. Т.е. не да няма ислям, а да няма ислямизъм. 🙂

 6. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 4:39 am

  Чакай бе тая земя не е на мюсюлманите – тая земя е на евреите и на кой превари . И в двата случая е на евреите- могли са завоювали са я , Палестинците да си бяха спретнали държава- евреите са могли направили са го .Ако месиме религиите – па си е на евреите .
  А за надяването , вие хубаво се надявате но на „защитници като Хамас и компания “ или „боси жални хора героично с камъни в ръка срещу израелски войници“ бая тря се надявате.
  Някой не може да прежали земята и прежалва живота а после другите са жестоки. Арабите мн добре трябва да преценят струва ли си да се опълчат на Израел как и с какво ,че накрая резултата да не е познатия.
  Така или иначе Израел няма да спре да съществува 🙂

 7. Ruslan Trad октомври 1, 2009 в 10:03 am

  Чакай БЕ, тая земя не е веждала евреи 2000 години, да си ходят в Европа:)

 8. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 11:00 am

  Аха ами като тая земя гледа само палестинци -защо не си основаха държава първи ?
  В този конфликт има 2 основни линии- религия и собственост . В крайна сметка ако тръгнем да си връщаме земите … Израел съумя да надвие вликия арабски народ ,я с помощ я с не , научете се да губите .

 9. Ruslan Trad октомври 1, 2009 в 11:04 am

  Стига си хейтвала.който трябва се е научил да губи. Цял ден пишеш едно и също, само за да ни казваш колко мразиш нещо и то ей така си говориш. Аман, разбрахме, че Израел е велик и, че е смазал арабите.

 10. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 12:40 pm

  Ехе къде съм казала ,че мразя- не мразя просто не съм съгласна с някой неща. Като цяло да ти кажа на тази тема няма кой знае какво разнообразие – палестинци,Палестина, евреи ,Израел ,войни -кой кога къде, религия -меси ли се колко , фактор е ,защита на Палестинци – е ли защита или тяхната пагуба. Едно и също ,едно и също ,едно и също. Аз говоря за факти които ти отричаш и аз пак ги повтарям и ти пак не . И така… все пак не става дума за мои предпочитания а за факти и алтернативи на базата на тези факти. “ Аман, разбрахме, че Израел е велик и, че е смазал арабите.“ е радвам се и се надявам осъзнанието на това прозрение (защото бая време под загуба празнувахте победа) да се вижда в следващите статии хах ;]

 11. Ruslan Trad октомври 1, 2009 в 2:23 pm

  Обаче ти наистина яко неща не си чела и не ги знаеш. Палестинци живеят на тази територия много преди да дойдат момченцата от Русия и Полша. И сега,защото явно ти куца историята, ще ти кажа, че е нямало палестинска държава,защото всичко това е било Османска империя. Можеше никога да не се стига да желания за палестинска държава, тъй като тези земи щяха да са или към Великите сили, или арабските държави. Но идват евреите и това се променя. Преди 60 години започват настроенията за държава. Тъй като ще започнеш отново да спориш срещу очевадни факти,аз просто препоръчвам да прочетеш повече книги, както съм ти го казвал в доста други коментари.

  И за да приличаме на демократите от Израел, коментарите ти ще бъдат спирани, ако не ми харесват 🙂

 12. нямаНуждаОтПредставяне октомври 1, 2009 в 2:55 pm

  Всъщност съм се поинтересувала как стоят нещата с тази територия – не мога да си позволя да отричам факти както теб . Била е Османска , след това английска и след това се дава от ООН една държава на два народа.
  Ще се радвам да кажеш срещу които факти съм спорила преди , на теб това ти е навик ама аз се старая да не правя такива неща.За книгите – чела съм и имам бая да чета , но като гледам теб и с четене само не става то тия факти и да четеш и да не , направо ти бъркат в здравето .

  Всъщност това за коментарите – не го преписвай на Израел – от самото начало като нещо не ти изнася първо си ги спирал изобщо , после ги пусна , после размисли и ги направи първо ти да ги преглеждаш , трил си статия заради мен – лЮбов голяма сме с теб ! Така,че действай смело -пускай това което ти изнася-демек няма да има мои коментари 😀 Харесва ми че правиш блог искаш хората да казват кво мислят , да има дискусия и обмяна на мнения (въпреки че с тебе зациклихме на едно ниво и не откинваш ) пък после- хоп спираш кранчето в цялата си „безпристрастност “ към мен 😀 В крайна сметка съм поласкана .

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: