Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

От Близкия изток до Женски пазар

Жителите на София знаят много добре пазар „Георги Кирков“, или както народът го нарича от едно време- „Женския пазар“.

Това е едно от местата, за които не се говорят много хубави неща. Освен пенсионерите, които смятат, че там е по-евтино от други места (а аз мога да поспоря по този въпрос), много други не биха пазарували там.

Преди време беше доста по-зле от сегашното му състояние. Имаше вид по-скоро на гето, а не на централен софийски пазар, който  се намира в една от най-страрите части на столицата. Районът на ул. „Пиротска“, „Симеон“, Джамията, Женски пазар и Халите, до Лъвов мост е свързан не само със София, а и с Близкия изток. И именно на тази връзка искам да обърна внимание.

Много от търговците в района са с арабски произход. Отдавна хората отбягват някои магазини, подозирайки, че в тях не се случват добри неща. За съжаление, изглежда всяко присъствие на емигранти с подобен произход е придружено с подсобно отношение, често заслужено.

Казват, че критиката е хубаво нещо, а когато един народ проявява самокритика, може да върви спокойно напред. Арабите рядко имат самокритика. На Женския пазар в София са се събрали всякакви. Дори аз избягвам да пазарувам от там. Имам няколко приятели, от които купувам месо, подправки, тютюн и въглени за наргилета и това е. По мои наблюдения там има няколко типа хора: емигранти по политически причини, емигранти по икономически причини и хора с тъмно минало, които искат да избягат от своята държава.

Емигрантите по политически причини често намират за кратко работа на Женския пазар. Те често не общуват с всички, които са от техния произход. Това създава и пречки, защото повечето араби в София се познават взаимно и си помагат. Тези, които са излезли по икономически причини от своите държави, са най-големият процент от търговците на Женски пазар и в магазините за авточасти на „Симеон“. Те са главно месари, продавачи на подправки, аксесоари за наргилета, домашни потреби. Всеки, който е пазарувал в района, знае за какво говоря. Последната група за мен е най-срамната. Хора, дошли от близкоизточни държави, защото в своята страна се занимават с нещо тъмно и смятат, че в България биха могли по-лесно да развиват своя бизнес.

Тази група създава проблеми и на много „свои“, други араби, кюрди, иранци, които искат да живеят честно. Много от хората с тъмно минало са и неграмотни, именно те създават голямата суматоха. В магазините на „Симеон“ често авточастите са просто прикритие на друг бизнес. Българите знаят това и именно заради всичко това се създава и грешно впечатление.

Простотията е манифестна. По-лесно бихме забелязали простак, пред един тих, почтен човек. Ако има 100 души на улицата, един от тях ще е груб и ние ще видим именно него. Тези хора не се подават на влияние. Те знаят своето, защото липсата им на образование не им позволява да приемат реалността. А тя е, че заради „черните овце“ сред арабската общност, хората в София си създават грешно, отрицателно мнение.

Именно с приемане на тукашното общество, арабите биха могли да бъдат приети добре в България. За моя радост, мнозина от неграмотните и нечестни араби, които са дошли в България след 1990 г. сега я напускат. Причините са различни, както заради обществото, така и поради натиск в самата арабска общност. Защото има много честни араби, които искат да живеят спокойно. За тях България е втора родина и се чувстват добре тук. Тези, които развалят всичко това, трябва да напуснат или да приемат действителността, защото биха рискували да бъдат отритнати и от самата арабска общност тук.

Женски пазар започва да се прочиства, но ще мине много време, преди на него да заработят по-почтени хора. Тези, които с работа изкарват парите си там, трябва да бъдат търпеливи и да не позволяват останалите да им пречат, защото това би навредило единствено на честните търговци.

Занапред ще продължавам да се занимавам с проблемите на арабската общност в България. Очаквайте още коментари по тази тема.

Advertisements

3 responses to “От Близкия изток до Женски пазар

  1. Xquisite септември 27, 2009 в 2:56 pm

    Харесвам Женския пазар поради причината, че е най- стария уличен пазар на Балканите, който все още се е запазил до някаква степен. Иначе си прав за всичко споменато. Дълги години си пазарувах подправки от един иракчанин, който беше страшно свестен човек, но преди две- три години замина за Германия. Същевременно имам покупка на кайма от един магазин, за която изобщо няма да се впускам в подробности що за нещо беше- в крайна сметка замина в боклука. По тези причини вече не съм ходила там, само преминавам.

  2. yazzia ноември 1, 2009 в 11:48 pm

    اعوذ بالله аз там ходя понякога ,евтино е всичко и за какво да хвърляме парите иначе ако е трипъти по евтино!а месото си го купува чисто телешки врат и сама си го меля ,така си сигурен че няма свинско!

  3. Hia ноември 19, 2009 в 12:55 am

    Ас салям алейкум! немога да разбера какво толкова ги уплувате тия араби?нищо лошо не правят просто и те работят за насъщтния! а коментар за месото от тези магазинчета купувам само от там,когато сам си в българия,защото никъде другаде не продават халал месо…за съжаление

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: