Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Сериалът „Перла“,актьорът Къванч Татлъту и още нещо

Ех, колкото и да страня от по-сапунените истории, няма как да пропусна споделянето на информация, свързана с Близкия изток и арабските страни.

Нито войните, нито събитията, които се случват в арабските страни, не успяват да настигнат по бързина на разпостранение новините, свързани с един мъж-Къванч Татлъту(Kivanc Tatlitug).Роденият в южния гурски град Адана актьор, едва ли е съзнавал какво значение ще придобие сериалът, в който играе е неговата роля на бизнесменът Мехмед. От тази статия в Wikipedia -линк- може да прочетете повече за неговият живот, включително и информация за другия известен сериал с него, Ask-i Memnu.

Най-новият вариант на Брат Пит е открит в Близкия изток и за кратко време стана любимец на арабските жени. Вярно е, че той не е арабин, а турчин, името му се произнася различно от всяка негова фенка, но благодарение на сините му очи и романтични жестове, Татлъту е наречен от медиите „Брат Пит на Близкия изток“.

Турският актьор спечели много сърца,  а славата му донесе и интерес към родината му. Той доведе до небивал успех турската телевизия, чрез сериала „Нур“(чиито български вариант е „Перла“, излъчван по bTV, а в турския оригинал е Gümüş, означаващо „сребро“) и даде по-голям тласък на туристическата индустрия. Успехът му съвпадна и с подобрението на отношенията между Турция и арабския свят, когато по време на икономическия форум в Давос, Реджеп Ердоган отправи критика към Израел за офанзивата в Газа. Всичко това подобри образа на Турция.

Къщата Abud Efendi, заснета в сериала Перла.

Къщата "Abud Efendi", заснета в сериала "Перла".

Повишеният интерес на арабския свят към турският им съсед се отразява и в културен аспект. Много младежи, гледали „Перла“ (давам българския вариант, за да не стават обърквания) виждат разликите и приликите между родните им страни и мюсюлманска, но светска Турция. Поредицата „Перла“ е излъчена в арабския свят от телевизията MBC. Само последният епизод е изгледан от над 85 000 000 зрители, което е рекорд за арабска телевизия.

„Мехмед е със сини очи и руса коса, но аз съм мюсюлманин и имам култура, която е част от Близкия изток.“, заяви в интервю за Ройтерс турският актьор.

Успехът на „Перла“ и актьора Къванч Татлъту има и голямо икономическо значение. Собственикът на турската туристическа агенция Karnak Turizm, Сердар Абед, смята, че тази година се е увеличил значително броят на арабски туристи, главно от Египет. Скокът е от над 50%! След форумът в Давос, този процент скача до 100%.

Не след дълго арабски медии заснемат и реклами с красивият турски актьор, една от които стана много популярна в арабския свят:

Advertisements

18 responses to “Сериалът „Перла“,актьорът Къванч Татлъту и още нещо

 1. Лита септември 25, 2009 в 12:13 am

  той май беше манекен, доколкото си спомням 😉
  значи да ти кажа, когато почнаха да дават „Шехерезада“(това беше декември някъде), много малко хора го гледаха, бяха го пуснали за пълнеж, и още не бяха започнали истериите по турските сериали 😉 та тогава се заформи фен-група във форума на БГмама; още тогава имаше предложения за групови екскурзии в Турция. Хубавото е, че показват много красиви гледки от туристически атракции и курорти – как да не ти се иска да отидеш 😉 средата на пролетта жените във форума вече се организираха в групи за екскурзии – страхотна реклама е това 🙂

 2. todoroff септември 25, 2009 в 8:48 pm

  Хубав пост! Браво! Браво и на съседите ни, които макар да не са в Европейския съюз, съумяват отлично да рекламират страната и културата си както в Арабския свят , така и в Европа. И това личи не само от сериялите с прекрасни пейзажи от Истанбул, Босфора и околностите, но и от факта, че имат кръг от Формула1(недотам успешен), а също и от номинацията за Европейска столица на културата за 2010г. Ако само се замислим ние къде сме…

 3. Bobi септември 25, 2009 в 11:51 pm

  За мен тези турски сериали се появиха точно навреме да обуздаят побесняващите антитурски националистически духове в България. Надявам се да имат този ефект, защото благодарение на тях обикновеният среден българин, от групата която не си дава много труд да се образува или интересува от детайли за нашия свят – все пак получава един съвсем различен образ за турците, от този, които битува в българския фолклор. И то по един много удобен начин за интуитивно възприятие. Моето( и не само моето) първо впечатление от сериалът „Перла“ (когото случайно видях, не мога да ги понасям тия сериали) беше удивлението, когато след известно време, почти убеден, че гледам испански филм – разбрах че това е турски филм. Персонажите бяха всичките с турски имена, но въпреки това съвсем нормални, красиви и европейски изглеждащи и държащи се хора, както мъжете, така и жените. Да, по този начин, балгодарение на тези сериали, обикновената простодушна българска домакиня ( да ме извинява) вижда, че турците въобще не са кръвожадни заятаганени чалманлии, въртящи в главата си само една дума започваща с „А“. Напротив, хората виждат турците като едни съвременни и нормални хора, изживяващи абсолютно разбираеми и достойни за съпричастност човешки драми и проблеми. Е, сапунените сериали по принцип витаят около живота на богатите върхушки, но все пак успяват да се вмъкнат дълбоко в душите на зрителите от ниските класи.

  Така че, благодарение на тези наистина успешни сериали, аз никак не се учудвам, че интересът и отношението към Турция и турците се променя в много положителна посока.

  Аз бях тази година в Истанбул, това добре изглеждащо парадно предверие на Турция, разбира се останах с много добри впечатления от вида, който тази държава демонстрира там. Никак не е скъпо, а е комфортно и напълно приемливо приключение, да отидеш и да видиш, аджеба, за кво става все пак въпрос. И го препоръчвам на всички наши съграждани, които предполагам сега, след тези сериали наистина ще увеличат значително екскурзионния си интерес.

 4. Илко октомври 12, 2009 в 9:38 pm

  Имаш ли още клипчета от филма??? Тази вечер в сериала пуснаха невероятна песен :)))

 5. Ruslan Trad октомври 12, 2009 в 9:54 pm

  За съжаление не намерих повече подобни клипчета…

 6. AySs октомври 17, 2009 в 8:52 pm

  Много харесвам Къванч,голям красавец е!Хубавото е,че от бтв са закупени още два сериала с него „Ask-i Memnu“ и „Menekse ile Halil“(прочетох го от вестника)Дано е вярно и да ги пуснат възможно най-скоро!:)

 7. Ruslan Trad октомври 17, 2009 в 9:42 pm

  „Ask-i Memnu“ e много добър 🙂

 8. Ирина Кирилова ноември 9, 2009 в 3:40 pm

  Прекалено еманципирани са жените в „Перла“ Наистина ли са такива турските жени?

 9. Ruslan Trad ноември 9, 2009 в 6:09 pm

  Не бих могъл да познавам всички жени в Турция:) Тези, с които съм говорил от Истанбул и Анкара са интелигенти и с модерно мислене. В Югоизточната част, както и Анадола, положението е по-лазрично, не защото жените не искат да живеят по-добре, а защото местните традиции (не религията) ги възпират.

 10. Фактологов ноември 18, 2009 в 11:28 pm

  Учебниците по история, от които съм учил като ученик и възродителният процес със съпътстващата го пропаганда, бяха (и все още не съм се оттърсил напълно) създали в мен усещането, че Турция е ад на земята, а турците са дяволи и кръвопийци. До първи курс в техникума не бях виждал етнически турчин (използвам този начин да наричам турците родени в България по две причини: първо – те се самоопределят като турци, в смисъл не етнически българи; второ – според съвременните европейски разбирания, ако германец е роден във Франция, родителите му са немци, говори немски и френски, то той е етнически германец, но по националност е французин, в смисъл той е формиран като личност от френската нация), имахме ромчета в класа и едно от тях наричахме „турче” (беше различно от останалите ромчета), но години по-късно осъзнах, че то все пак си е ром. След месец ходене в новото училище разбрах, че две от съученичките ми са туркини. Изпитах нещо като културен шок, защото не очаквах те да изглеждат точно като нас „българите“. Двете говореха безукорно български (в последствие бяха отличнички, но то беше характерно за всички момичета в това училище), а едната беше със сини очи и сламено руса коса, една от красавиците в курса. Година по-късно тя си върна турското име. Истината е, че не знаех как да се държа с тях. Те бяха нормални, правеха всички тези неща, които правехме и ние, но аз бях ненормалния. Взаимоотношенията ми с тези момичета бяха сковани от моите предразсъдъци. Размишлявайки по този въпрос стигнах до извода, че нямам никакви основания да имам отношение към тях, различно от това което имам към другите си съученички. Да достигна до това заключение беше най-лесното нещо от пътя към това да ги приема за „нормални”. За съжаление, подсъзнателната бариера така и не рухна. Следващият ми „сблъсък” с етнически турци беше когато се преместих в новото си жилище. Това стана като се уволних от казармата. На площадката, срещу моя апартамент живеят семейство етнически турци. Децата са на моята възраст. Всички те са приветливи хора, но усещането за различие все се спотайваше. Няма как да си гледал „Време разделно” да си чел за тегобите на турското робство и да приемеш етнически турчин, така както приемаш, че човек е с вратовръзка или има мустаци или, че е на токчета… Когато чуя, че някой е с турско име или е с турски произход, а това поради естеството на работата ми е ежедневие, нещо много дълбоко в мен трепва. Положил съм големи усилия да не е така, от както постъпих в техникума до сега е минало повече време от колкото е времето преди това. През целия си съзнателен живот съм бил атеист (прочел съм толкова книги по математика и физика, че не е възможна да вярвам в бог без да съм шизофреник), така че верската карта не играе. Прочел съм доста исторически публикации по въпроса, включително и за Османската (Отоманска) империя, за князете в Молдова през 19 век (тя е със статут, подобен на Източна Румелия), така че и идеята за три синджира роби също не ме хваща. Българите „роби” ходели да учат в Париж през 18 век, с пари изкарани от бащите им, сякаш някой плаща на роб, после тези, вързани на вериги дълги стотици километри, младежи се връщали да „робуват” в Турция (която е създадена 20-ти век, ама ние сме били под турско робство, то е все едно да сме били под гръдско, а преди това под македонско – цар Самуил), а по същото време в Русия, „свободните” волжки българи, помешчика ги бесел ако отидат в съседното село (за успокоение ще ви кажа, че те били приели исляма през десети век). Аз не искам моите деца да имат този проблем с други деца, независимо от какъв произход са те. Желанието ми е да оценяват заобикалящите ги хора само по личните им качества. Причината за това е, не е моя алтруизъм, а че не искам някой да гледа по този начин на тях, да ги приема априори за нещо (или нищо) само защото са от определена раса, религия или пол.

 11. cvetelina peeva ноември 24, 2009 в 8:29 am

  bojeeee,i tova e tur4in! goliam krasavec!toi ne e 4aroven,toi prosto e krasiv!

 12. cvetelina peeva ноември 24, 2009 в 8:44 am

  mejdu drugoto i seriala si go biva.dobar e.haresvat mi turskite seriali,za6toto ima cennosti vav tiah.darji se mnogo na semeistvoto,a tova e mnogo vajno.a v balgaria ,kogato se ojenim naprimer,iskame da sme otdeleni ot roditelite si,da skasame vrazkite s rod i semeistvo.ne,4e triabva dajiveem tri pokolenia pod edin pokriv,no da cenim vrazkite sas roditelite si ,da gi uvajavame.otno6eniata vav tozi serial pokazvat na mnogo hora kak triabva da se darjat.za razlika ot taka ,nare4enitе“iujnoamerikanski sapunki „,ot turskite seriali moje da se nau4i ne6to polezno.ima temi varhu ,koito da razsajdava6.

 13. simona ноември 24, 2009 в 12:46 pm

  Този човек е супер най-якия манекен.Отиват си с Инджи.

 14. Hosting януари 8, 2010 в 3:08 pm

  Аз съм очуден колко качествено са направени техните сериали.Не съм голям специалист по сапунките,но просто си личи.

 15. Po4itatelkata na perla януари 15, 2010 в 7:33 pm

  Syper e nqma 6to bravo indji mehmed bravo i na teb !!!

 16. yaldaz февруари 7, 2010 в 4:01 pm

  ole toi e na krasiviqt m1j haresvam go mnogo.Prosto unikalen eeeeeee.

 17. yaldaz февруари 7, 2010 в 4:02 pm

  s indji sa golqma dvoika mnogo si dopadat.

 18. кнщ март 26, 2010 в 9:23 pm

  къванч тътлату е най-якият манекен и човек в светаааа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: