Intidar

Да упражним демократичното си право да не бъдем чути.

Breaking News: Facebook сблъска араби и евреи

Световните медии гръмнаха с новина, свързана както с Израел и Сирия, така и с Facebook. Някои от водещите световни медии, като Telegraph и CNN определиха тази новина, като водеща. Los Angeles Times също излезе със статия по въпроса.

by LATimes

by LATimes

Популярната социална мрежа е бясна на правителството на Сирия, тъй като от Дамаск отново блокираха достъпа до Facebook. Всичко това стана, след като администраторите на мрежата взеха решение, което не задоволи управниците в Сирия.

Израел окупира Голанските възвишения от Сирия през 1967 г. и до днес 2/3 от жизненоважния район остава под израелска власт. През миналата седмица, Facebook последва примера на Организацията на Обединените нации (ООН), Великобритания, САЩ и Европейския съюз, които официално определиха Голан, като окупирана територия. Към тази позиция се присъединиха и Арабската лига, Червения кръст и Амнести Интернешънъл.

В резултат на това решение последва реакция от еврейска страна. Потребители от израелските територии на Голан с изненада откриват, че в профилите им, вместо Израел, пише „Сирия“, т.е. всички, които са от израелски селища, влизащи в определената, като окупирана територия, автоматично са прелокализирани, като граждани на Сирия.

Това, разбира се, разгневи еврейските заселници, които създадоха група „Facebook, ние живеем в Израел, не в Сирия“, привлякла вече над 2 500 души.

Кампанията се оказа успешна, тъй като администраторите на Facebook разрешиха на потребителите да избират сами държавата- Сирия или Израел. Вестник Al-Quds al-Arabi, арабски всекидневник базиран в Лондон, Сирия отново е започнала кампания за бойкот на социалната мрежа, научавайки за това последно решение на Facebook. Достъпът в Дамаск вече е блокиран.

Advertisements

4 responses to “Breaking News: Facebook сблъска араби и евреи

 1. Петьо септември 24, 2009 в 12:14 am

  Не Фейсбук ги е сблъскал, те си се блъскат по принцип. Фейсбук просто е една от поредните арени, където арабите и евреите да се боричкат. Администраторите дават избор на всеки да си определи от коя страна е, понеже в този случай, каквото и да казват организациите, местността не е нито изцяло сирийска, нито израелска. Хем да угодят на всички, хем пак всички недоволни. За какво им е било нужно на тези от Фейсбук да се занимават, араби и евреи няма да се помирят и след 1000 години. Сега пък и ще ги бойкотират, нямат си други проблеми от това какво пише в профила на шепа хора, които сами не знаят в коя държава се намират.

 2. Ruslan Trad септември 24, 2009 в 2:16 am

  Петьо: Прав си, местността не е нито израелска,нито сирийска, тя е САМО сирийска 🙂

 3. Bobi септември 24, 2009 в 2:52 pm

  Това е грешка от страна на Сирия, защото така блокира правото на своите граждани да вземат отношение по темата в съответните дискусии.

 4. Ruslan Trad септември 24, 2009 в 3:07 pm

  А, те си влизат, никакво значение няма какво е блокирано от правителството 🙂

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: